Este obezitatea copilului vina parintilor?

Raspunsuri - Pagina 14

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns anca_vlad spune:

nu sunt de acord cu parerea ca e vina exclusiva a parintilor, atunci e vina parintilor ai in cazul copiilor slabuti...nu cred ca nu le da de mancare!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lali spune:

Citat:
citat din mesajul lui Aqai

Referitor la cantitati: io nu am vazut copil lasat de capul lui care sa manance mai mult decat are nevoie. da' am vazut copii MARI in jurul caruia graviteaza cate un adult la masa: mai ia o portie, mai ia o bucatica...

Sa alegi îndoiala ca filozofie a vietii e ca si cum ai alege nemiscarea ca mijloc de transport. (YM)

Daca nu ai vazut tu nu inseamna ca nu exista. Eu am una bucata copil care cere singur portii in plus desi sunt convinsa ca s-a saturat. Super-pofticios, daca tat-su mananca sa spunem la o ora dupa ce copilul s-a ridicat de la masa, vine si cere si el ciorba sau felul doi. Pofteste tot: ciorba, salata, carne, paine, dulciuri. Eu ma cert cu el pe tema "nu primesti supliment". Si la gradinita si scoala am instruit personalul.
Are analizele la zi, am mers si la endocrinolog, mancam cu totii dupa sfaturile nutritionistei si face mult sport (cel putin doua in paralel, in functie de sezon, plus bicicleta/trotineta joaca cu mingea).

Edit: Prietena mea cea mai buna are una bucata copil care nu mananca mai nimic. Este super super slab. Nu ii face pofta nimic, nici mancarea sanatoasa nici junk, dulciurile nici atat. Parintii tot asa merg periodic la doctor, incearca orice da la luatul cu binisorul pana la cearta, pedepse, recompense.

Eu zic ca tot parintii sunt de vina si pentru asta, ca de, tot ce e afara din standard (ferice celor care au copii in stas si dau sfaturi cu superioritate) e vina parintilor.
Frumoasa atitudine generalizarea asta, fetelor !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ina.click spune:

Citat:
citat din mesajul lui Lali

Daca nu ai vazut tu nu inseamna ca nu exista. Eu am una bucata copil care cere singur portii in plus desi sunt convinsa ca s-a saturat. Super-pofticios, daca tat-su mananca sa spunem la o ora dupa ce copilul s-a ridicat de la masa, vine si cere si el ciorba sau felul doi. Pofteste tot: ciorba, salata, carne, paine, dulciuri. Eu ma cert cu el pe tema "nu primesti supliment". Si la gradinita si scoala am instruit personalul.
Are analizele la zi, am mers si la endocrinolog, mancam dupa sfaturile nutritionistei si face mult sport (cel putin doua in paralel, in functie de sezon, plus bicicleta/trotineta joaca cu mingea).

Foarte corecta abordare. Nu e nimic "rau" in pofta unui copil, dar nu e iarasi nimic rau nici in realismul unei mame care poate sa proiecteze in 5-10 ani in viitor si nu doar de la o masa la alta.
Din pacate multi copii pofticiosi sunt apreciati si incurajati pentru un apetit disproportionat ca un fel de compliment viu pentru talentele de gospodina ale mamei. Cand ajung catre preadolescenta si apar complexele, rautatile la scoala, depresia, problemele de sanatate, parintii ridica din umeri declarand "e mancau!" de parca ar fi un fel de fatalitate divina si nu ceva asupra caruia trebuiau sa lucreze.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Naty spune:

Eu cred ca e vina parintilor si numai al lor; la fel cum tot vina lor e si in cazul copiilor sub-alimentati, a fetitelor care ajung anorexice la 10 ani.

Cred ca secretul pentru mentinerea unei greutati normale nu sta numai in pregatirea cu mare grija a menu-lui copilului ci si in educarea acestuia de la varste mici.
Copilul trebuie sa inteleaga rolul restrictiilor alimentare si pe cel al alimentatiei echilibrate, pentru ca altfel le va percepe ca pe o pedeapsa sau o nedreptate.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Naty

Eu cred ca e vina parintilor si numai al lor; la fel cum tot vina lor e si in cazul copiilor sub-alimentati, a fetitelor care ajung anorexice la 10 ani.

Cred ca secretul pentru mentinerea unei greutati normale nu sta numai in pregatirea cu mare grija a menu-lui copilului ci si in educarea acestuia de la varste mici.
Copilul trebuie sa inteleaga rolul restrictiilor alimentare si pe cel al alimentatiei echilibrate, pentru ca altfel le va percepe ca pe o pedeapsa sau o nedreptate.

Raluca, mamica printeselor Ioana - Alexandra (10.10.2004) si Nadia - Ana (29.12.2008)

Asa a venit pe lume Ioana

Si asa Nadia

Crede-ma ca aceasta abordare cu e vina parintilor si numai a lor e gresita. Este ca si cum ai spune ca e vina parintilor ca au un copil brunet, cu ochi verzi, inalt sau scund. Da, e vina parintilor, ca ei l-au facut, pana la urma e o mostenire genetica la mijloc. Insa exista copii cu pofta mai mare sau mai mica de mancare din nastere.

Al meu pofteste si la mere, si la creveti, si la salata, si la Mac (total interzis, de altfel). Educatia privind alimentele e la ordinea zilei (din fericire si la gradinita au avut periodic tema asta a alimentatiei sanatoase si are nu stiu cate desene cu asa da/asa nu): daca il intrebi iti tine singur curs despre vitamine, proteine si ce alimente la ce ajuta
(chiar si in engleza si germana, nu numai in romana, ca atunci cand au o tema la gradi se repeta in toate activitatile).

Dar pofta nu trece prin creier cel putin nu la 5, 6, 7 ani.

E adevarat ca educatia asta constanta l-a facut sa nu mai ceara cu insistenta Mac, iaurturi cu fructe, napolitane&co. A priceput deja ca reclamele nu inseamna ca acele produse sunt de calitate si fac bine.
Insa daca ajunge la raftul cu dulciuri pofteste si trebuie sa ii aduc aminte ca asta nu cumparam si sa am, in functie de starea lui de spirit, o discutie mai lejera sau mai aprinsa cu el.

Mergi la inceput

Si daca tot am pomenit de prietena mea sa vedeti ce show e cand suntem la masa cu totii.
Ar fi de ras daca n-ar fi de plans: eu spun "gata copile, treci la joaca, iti ajunge" prietena mea in acelasi timp catre baiatul ei: "treci inapoi, daca nu mananci macar jumate de farfurie nu mergi la joaca". Asta in timp ce ambii copii protesteaza in sens opus.

Una din regulile mesei spune ca nu te ridici pana nu a terminat toata lumea. Ei bine, copilul meu nu a auzit-o in viata lui, desi stie multe mai complicate, de genul nu pui coatele pe masa sau unde stau tacamurile.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eumada spune:

Cu asta cu regula sunt de acord.Eva cateodata mananca mai mult cateodatab foarte putin,desi in ultimul timp fug dupa ea cu mancarea....insa niciodata nu am indesat-o...daca nu vrea sa pape..o las in pace(des in ultimul timp) ca o manca ea...insa ea nu cere,daca e flamanda plange intr-un anume fel...si se multumeste cu o canaita de lapte....desi ii pun de exemplu pentru cina...lapte cu o feliuta de paine si un pic de dulceata..(linge dulceata si arunca painea si bea laptele,sau un iaurt simplu,sau carne la dry cooker cu lcateva legume langa ea.......si ea cere...pufuleti sau lapte si atat...sau daca nu am bea laptele si gata....in ultimul timp e asa de fitoasa..si cum nu-i plac foarte multe alimente....nu vrea paine,cartof, paste, ciorba doar zeama si carnea...mazarea nu-i place,fasolea verde nu...gris sau orez....mi le-a aruncat pe jos...carnea doar de un anume fel si doar la tigaie magica de aia,dry cooker...cica sa manance sanatos si variat.Sanatos mananca dar variat.....carnita,morcovel,ceapa.....ciorba si iaurt..cam astea le agreeaza..restu` poa ` sa fie flamanda de rupe,nu se atinge de ele...si fructe....orice.....sunt ingrijorata ca va merge la gradinita si acolo...pulpe de pui de alea vinete si hormonate cu "pireu de cartofi"cum zic unii.....sper ca,deoarece Eva e invatata cu carne sanatoasa..sa nu le manance....mie mi se face rau numai cand ma gandesc la meniul ala.....macar ciorba sa o manance..

Madalina si Eva-Maria
https://picasaweb.google.com/lhmadalina/Dezastrul?authkey=Gv1sRgCIKAmOzUz-zXAw#5640047175923810098

TE IUBESC MINUNEA MEA ...ESTI ALFA SI OMEGA PENTRU MINE,RATIUNEA MEA DE A TRAI.....TE IUBESC.....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns giulia81 spune:

si eu am mers pe principiul "mi-o cere el cand ii va fi foame" si am dat-o in bara...
greu cu copiii mofturosi, am si eu una bucata care la 10 ani singura leguma pe care o mananca este rosia. (apropo rosia e considerata leguma?)
insa nu prea sunt de acord cu cu ceea ce a spus eumada "sunt ingrijorata ca va merge la gradinita si acolo...pulpe de pui de alea vinete si hormonate cu "pireu de cartofi"cum zic unii.....sper ca,deoarece Eva e invatata cu carne sanatoasa..sa nu le manance...."
da, in cazul in care o iei acasa la pranz si papa acasa e ok, dar ce faci daca sta la program prelungit, sta flamanda toata ziua? ori ciorba/supa pe care speri sa o manance crezi ca e facuta din alimente mai sanatoase decat felul doi?

Caught between the devil and the deep blue sea...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ela_04 spune:

Citat:

Si ce as putea face eu Naty ca si parinte cand copilul meu mananca toata supa, cu tot cu ardei gras tocat, rosii tocate, ceapa, tot tacamul si carnita si vine taica-su si ii pun masa si vrea si el??
ii spun ca nu e voie ca el a mancat?
ce faci cand copilul are 2 ani, mananca orice fruct sau leguma dar e pofticios?
ii spun gata! s-a terminat masa?!
cum sa ii explic unui copil de 2 ani ca a mancat suficient?!
spune-ti-mi voi!
ce sa fac cand abia i-am dat sa manance si ma duc cu el dupa mine la doctor si aduna de la toate babele ce asteapta la rand toti covrigii si merele de zici ca suntem cu colindul!
sa-i smulg covrigul din mana si sa ii spun ca nu e voie?! Am incercat!
Sta langa baba aia si plescaie in gol cu ochii pe covrigul ei afurisit!
Cum sa-l educ? Il inchid singur in casa?!
Explica-mi tu! ca eu chiar numai stiu...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eumada spune:

Citat:
citat din mesajul lui ela_04

Citat:

Si ce as putea face eu Naty ca si parinte cand copilul meu mananca toata supa, cu tot cu ardei gras tocat, rosii tocate, ceapa, tot tacamul si carnita si vine taica-su si ii pun masa si vrea si el??
ii spun ca nu e voie ca el a mancat?
ce faci cand copilul are 2 ani, mananca orice fruct sau leguma dar e pofticios?
ii spun gata! s-a terminat masa?!
cum sa ii explic unui copil de 2 ani ca a mancat suficient?!
spune-ti-mi voi!
ce sa fac cand abia i-am dat sa manance si ma duc cu el dupa mine la doctor si aduna de la toate babele ce asteapta la rand toti covrigii si merele de zici ca suntem cu colindul!
sa-i smulg covrigul din mana si sa ii spun ca nu e voie?! Am incercat!
Sta langa baba aia si plescaie in gol cu ochii pe covrigul ei afurisit!
Cum sa-l educ? Il inchid singur in casa?!
Explica-mi tu! ca eu chiar numai stiu...

Chiar si eu vreau sa stiu cum ii explic ca ,desi copiii mananca toti ciocolata sau pufuleti ,ea,mai mica ca ei nu are voie sa manance ca vezi doamne peste 10 ani ar putea..ce?Arderile la copii sunt puternice, dar eu chiar nu stiu cum sa solutionez anumite probleme.

Ela desi pe la alte subiecte nu ne-am inteles aici chiar ai dreptate?Smulgem din mana copilului si ii spunem ca va face buba si merge la doctor daca gusta?

Madalina si Eva-Maria
https://picasaweb.google.com/lhmadalina/Dezastrul?authkey=Gv1sRgCIKAmOzUz-zXAw#5640047175923810098

TE IUBESC MINUNEA MEA ...ESTI ALFA SI OMEGA PENTRU MINE,RATIUNEA MEA DE A TRAI.....TE IUBESC.....

Mergi la inceput