reducerea numarului de spitale
Raspunsuri - Pagina 7
bird70 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ladyJ Bird, imi poti spune te rog(pe scurt) cam care sunt in Australia asigurarile de sanatate? Cat platesti si ce primesti. |
E foarte simplu, toata lumea (care locuieste legal in Australia) are acces la sistemul de sanatate. Noi nu platim taxa separata pentru sanatate, pentru asigurari sociale, etc ca in Romania. Noi avem o singura taxa (impozit) pe venit. In general este 25-30% din venit si asta acopera toate darile la stat. Daca venitul unei persoane este peste 75000/an sau a unei familii peste 150000/an atunci ai de ales intre a face o asigurare privata sau a plati o taxa la asigurarea de stat. Suma e cam aceasi, intre 1000 - 2000 dolari/an in functie de venit. Daca nu ai acest venit, nu platesti nimic. Ce primesti? Tot ce ai nevoie . Si nu tot ce ai nevoie la standard de Romania, ci la cel de aici .
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
XIO spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui bird70
E foarte simplu, toata lumea (care locuieste legal in Australia) are acces la sistemul de sanatate. Noi nu platim taxa separata pentru sanatate, pentru asigurari sociale, etc ca in Romania. Noi avem o singura taxa (impozit) pe venit. In general este 25-30% din venit si asta acopera toate darile la stat. Daca venitul unei persoane este peste 75000/an sau a unei familii peste 150000/an atunci ai de ales intre a face o asigurare privata sau a plati o taxa la asigurarea de stat. Suma e cam aceasi, intre 1000 - 2000 dolari/an in functie de venit. Daca nu ai acest venit, nu platesti nimic. Ce primesti? Tot ce ai nevoie . Si nu tot ce ai nevoie la standard de Romania, ci la cel de aici . Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation |
Bird , cat costa la voi o zi de internare?
"Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc "
***Fur is for petting**
http://www.youtube.com/watch?v=GewaLNZ1100
http://www.flickr.com/photos/greecky/
bird70 spune:
citat din mesajul lui XIO Nu intereseaza pe nimeni cine din familie lucreaza si cu cine ramane purcelul, treaba medicilor este sa trateze pacientul. |
Vezi, aici este o mare diferenta de mentalitate dintre sistemul romanesc si cel vestic. Cum sa nu intereseze pe nimeni situatia sociala a pacientului, pai asta este extrem de relevant. Tu ca medic esti acolo ca sa ajuti pacientul asa cum are el nevoie, nu cum vrei tu. E foarte important daca pacientul este singurul care aduce venit in familie sau daca nu are cu cine lasa animalele, etc. Asta este un motiv foarte important sa refuze tratamentul sau sa nu urmeze cum trebuie un tratament prescris. De exemplu la noi sunt comunitati de aborigeni care traiesc inca foarte traditional. Pentru ei nu inseamna nimic ora 12 sau ora 3 sau din 6 in 6 ore, pentru ca nu au ceasuri si nu ii intereseaza ce ora e. Cateodata pleaca 2-3 zile in bush cu familia si nu stiu cand se intorc. Tratamentul trebuie adaptat la pacient. Nu poti prescrie antibotice din 6 in 6 ore la cineva care nu urmareste timpul sau sa dai medicamente ce trebuie tinute in frigider la cineva care pleaca de acasa 2-3 zile si doarme in bush, la fel cum nu poti sa ignori ca pacientul este singurul care sustine familia cand ii propui un tratament ce il va tine in spital o vreme sau il va impiedica sa lucreze. Daca iei in considerare situatia pacientului si adaptezi tratamentul ai sanse mult mai mari sa urmeze tratamentul si sa se imbunatateasca fata de situatia in care tu spui ca asta este si el zice ca nu poate iar apoi peste cativa ani ajunge inapoi la spital in stare foarte grava si mananca muuult mai multe resurse si timp. E mult mai usor sa previ sau sa tratezi in stare incipienta si pentru asta trebuie sa adaptezi la pacient, decat sa-l lasi sa ajunga in stare grava si sa iti consume resursele.
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
bird70 spune:
citat din mesajul lui XIO Bird , cat costa la voi o zi de internare? |
Nu am nici cea mai mica idee. Nu am de unde sa stiu pentru ca nu se dau facturi si nu se taxeaza lumea .
XIO spune:
Bir , in momentul in care un pacient ajunge la urgente pe doctor nu il intereseaza ce fac apartinatorii , daca au timp sa-i aduca pijamalele sau nu. Medicii de la urgente sunt acolo pt. a trata urgenta.
Dupa ce trateaza urgenta se discuta daca pacientul doreste internare , daca nu doreste are posibilitatea sa se ingrijeasca sau nu , in functie de bani se prescriu medicamente , se discuta cu apartinatorii despre ingrijirea lui samd.
Cateodata am impresia ca tu crezi ca noi suntem din plop.
cand ma intorc de la cumparaturi pt. a intelege toata lumea voi scrie aici 2 cazuri fictive ca sa vedeti cum se desfasoara munca la urgente.
Ca asa , eu spun una si din cate se pare , se inteleg altele.
Nici la noi nu se dau facturi , dar pe siteul spitalului scrie cat costa o zi de internare.
"Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc "
***Fur is for petting**
AB spune:
Xio bineinteles ca este important ce fac dependentii sau tu.
Unui parinte singur ii preiau serviciile de protectie ale copilului grija copiilor, etc.
Doctorul discuta cu tine solutiile inclusiv la urgenta. De exemplu unei studente cu Lyme aflata in vizita in US i se va da un antibiotic mai puternic care sa previna eventualele complicatii daca tara in care se intoarce nu are o incidenta de Lyme ca aici.
Si tot asa. Intr-o tara civilizata, dezlipirea unui spital de comunitate pune o presiune enorma pe serviciile sociale care compenseaza departarea. De asemenea duce la tratamente neadaptate ca-n cele exemplificate de Bird sau mine. In .ro sunt convinsa ca nu-i pasa nimanui. Dar interesul asigurarilor de sanatate e sa nu re-trateze o aceeasi maladie de cinci ori pana se gaseste o solutie.
Transferul de pacienti. Si cand ai mijloace este de evitat din cauxza costurilor de transport, administratove si dependentilor. Exista probleme enorme mai ales pentru nou-nascuti care trebuiesc transferati cu mama sau pentru cei cu handicap sever.
Legat de numarul de spitale. In Caragiale se nnmara unele steaguri de doua ori. Asa si cu spitalele. Este un numar fals. Sunt despartite in clinici si specialitati din orgolii. Asa ca merita reunificate si nu desfiintate.
Llaura n-am pretins niciodata ca am coordonat vreo unitate de orice, cu atat mai putin o unitate spitaliceasca. Inteleg ca ai alergie la mine, dar incearca sa te abtii.
XIO spune:
citat din mesajul lui AB Xio bineinteles ca este important ce fac dependentii sau tu. Unui parinte singur ii preiau serviciile de protectie ale copilului grija copiilor, etc. Doctorul discuta cu tine solutiile inclusiv la urgenta. De exemplu unei studente cu Lyme aflata in vizita in US i se va da un antibiotic mai puternic care sa previna eventualele complicatii daca tara in care se intoarce nu are o incidenta de Lyme ca aici. Si tot asa. Intr-o tara civilizata, dezlipirea unui spital de comunitate pune o presiune enorma pe serviciile sociale care compenseaza departarea. De asemenea duce la tratamente neadaptate ca-n cele exemplificate de Bird sau mine. In .ro sunt convinsa ca nu-i pasa nimanui. Dar interesul asigurarilor de sanatate e sa nu re-trateze o aceeasi maladie de cinci ori pana se gaseste o solutie. Transferul de pacienti. Si cand ai mijloace este de evitat din cauxza costurilor de transport, administratove si dependentilor. Exista probleme enorme mai ales pentru nou-nascuti care trebuiesc transferati cu mama sau pentru cei cu handicap sever. Legat de numarul de spitale. In Caragiale se nnmara unele steaguri de doua ori. Asa si cu spitalele. Este un numar fals. Sunt despartite in clinici si specialitati din orgolii. Asa ca merita reunificate si nu desfiintate. Llaura n-am pretins niciodata ca am coordonat vreo unitate de orice, cu atat mai putin o unitate spitaliceasca. Inteleg ca ai alergie la mine, dar incearca sa te abtii. |
AB, este logic ce spui, eu ii spuneam lui Andries ca atunci cand vine cineva la spital de urgenta pe doctor nu il intereseaza ce are in bagaj sau ce-i face purcelul de acasa.
Pt. ca nu conteaza purcelul in acel moment ci pacientul.
Dupa cum am spus , nu suntem cazuti din plop. Medicamentele se dau in fucntie de posibilitatile financiare, consulturile ulterioare se stabilesc in functie de posibilitatie de deplasare si de programul pacientului, tratamentul se face in functie de pacient.
Nu exista boli , exista bolnavi , asta e veche de cand medicina si dupa asta se ghideaza toti.
Sper ca am lamurit-o cu purceii din gospodarie.
Deci , hai sa va dau 2 exemple.
Ion Maria, de 70 de ani aluneca in casa. Nu se mai poate ridica , o doare rau de tot piciorul drept , vine fiica ei acasa si suna la salvare. Ajunge cu salvarea la UPU.
Este preluata de medicul rezident de urgente care intreaba ce s-a intamplat. Unde doare , ce probleme de sanatate mai are , daca este alergica la ceva, daca ia anticoagulante(evident si ce medicamente ia), daca a si lesinat atunci cand a cazut si daca s-a lovit si la cap sau daca o mai doare altceva. Vine oropedul care o examineaza si cere radiografie. Doamna Maria are noroc deoarece nu s-a lovit la cap si nu a lesinat , deci scapa de un consult de neurochirurgie si de radiografii aditionale , o face doar pe cea de sold.Bineinteles ca i s-a luat tensiunea arteriala in ambulanta , dar i se mai ia o data in urgente , si i se face si un ekg.
Se intoarce de la radiografie cu targa, radiografia arata o fractura peritrohanteriana. Pacienta este anuntata de ce are si i se expun posibilitatile:
-internare atunci si operatie in decursul zilelor urmatoare , lucruri care presupun o recuperare rapida , cu mers cu sprijin la o saptamana postoperator.
-nu se opereaza , merge acasa unde va trebui sa stea imobilizata la pat 6 luni cu gipsul pus, si se face prevenirea escarelor de decubit prin diverse metode , in functie de cati bani are pacientul.Semneaza ca nu este de acord cu internarea si primeste consultul de specialitate in care se specifica diagosticul, ce tip de imobilizare e , pentru cat timp o va tine , recomandarile(repaus fizic , imobilizare la pat 6 luni , tratament anticoagulant,preenirea escarelor,colaborarea cu medicul de familie in vederea tratamentului si a ingrijirii, kinetoterapie ulterior).
Cum doamna Maria este o femeie in putere care locuia singura si facea toate treburile , fara contraindicatii pentru operatie alege sa se opereze. I se recolteaza sange , i se face foaia de internare ,intre timp i-a fost anuntata si familia , a fost dusa la ea si au luat decizia impreuna. Se spune familiei ce sa aduca la spital pt. pacienta : pijama si ce mai este nevoie. De obicei apartinatorii sau sunt anuntati de spital/pacienta si vin deja pregatiti , sau daca au venit la spital si ei , merg cu pacienta pana in salon , mai stau putin de vorba si e duc acasa pt. a aduce bagajul de spital.
Constantin Grigore, de 45 de ani era la casa lui in constructie cand a alunecat pe scari si acazut. Fiul lui era acolo cu masina , l-a luat si eu venit la spital pt. ca il durea rau de tot glezna , se umflase si nu mai putea calca pe picior.
Ajunge la spital , intra fiu si spune despre ce e vorba , un brancardier il ia de la masina pe scaunul cu rotile si il duce inauntru la ortopedie. Intre timp i se face fisa de prezentare. Medicul rezident de la ortopedie il ia in primire pe pacient , il intreaba cum s-a intamplat , unde , daca era la locul de munca trebuie sa anunte ca e accident de munca. Daca il mai doare si altundeva , daca s-a lovit si la cap. I se ia tensiunea si i se face ekg-ul , este consultat de ortoped si trimis la radiografie. Vine inapoi , e fractura de metatars 5 . I se pune piciorul in gips si este trimis acasa cu consultul de ortopedie , scrisoarea medicala si radiografiile.
In consult scrie numele lui , varsta , data , diagnosticul , tipul si durata imobilizarii.
Repaus fizic , membrul afectat ridicat pt. a nu se umfla piciorul, fara sa calce pe gips se intoarce dupa o saptamana la consult in policlinca cu toate actele de mai sus . Primeste medicamente antiinflamatoare, Mydocalm, protector gastric, pune gheata local in prospo 5-10 minute de cateva ori pe zi .Pt. concediu medical merge la medicul de familie sau primeste de la ortopedie.
Dupa cum se vede , purcelul si catelul nu conteaza, sunt lcururi care se rezolva DUPA rezolvarea problemei pt. care s-a prezentat la doctor.
***Fur is for petting**
dodo spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui bird70
Nu am nici cea mai mica idee. Nu am de unde sa stiu pentru ca nu se dau facturi si nu se taxeaza lumea . |
E pe undeva pe la 250-350 AUD/zi pt. nerezidenti.
XIO spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui dodo
E pe undeva pe la 250-350 AUD/zi pt. nerezidenti. |
Nici la voi nu e prea scump dar e aprox. triplu fata de noi.
***Fur is for petting**
cristi_2003 spune:
xio - si ce se intampla cu o urgenta din cele urgente? adica nu o fractura ... sa zic un atac cerebral. daca am un atac cerebral la distanta de 2 ore de spital si ambulanta ce fac? ca pana ajunge ambulanta nu mai are decat sa constate decesul...
ca macar acuma de bine de rau este undeva mai aproape un spital mic si vai de el, da e la 20 de minute.
teoretic vorbesc, bineinteles.
sau ce poate face cineva care sta tot asa la 100 de km de spital si are nevoie de dializa? din 2 in 2 zile.
Cristina, mama fericita de Stefan Carol (29.12.2008)
http://b1.lilypie.com/hQRfp2.png
http://s288.photobucket.com/albums/ll162/cristi_2003/CAROL/