Concediul paternal
Raspunsuri - Pagina 22
silvana_salajan spune:
Va multumesc. Nu am gasit textul acestei ordonante. Nu aveti cumva un link??Scuze ca va tot bat la cap. dar macar de 5 zile beneficiaza?
eunice78 spune:
Silvia, strict pentru politisti te intereseaza?
Politistii au dreptul la 5 zile de invoire platita la nasterea copilului dar in virtutea altui act normativ, nu a OG 38/2003 care e cu salarizarea. Au acest drept in baza prevederilor Hotararii Guvernului nr. 1578/2002.
Eni, mama de baietzi - Petru (14.08.2003) si Toma (29.09.2006)
marius spune:
Vezi ca am pus HG 1578 actualizata la mine pe site pe pagina legislativa.
Pagina familiei / Mai multe...
www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank">Video
Pagina legislativa
roxyanne spune:
Dragelor am si eu o intrebare,
Avordarea concediului paternal se face numai daca tatalui i-au fost platise asigurarile sociale 12 pana la data natesrii sau ... daca face ulterior 12 luni si ia concediul cand face un an de cotizatie se poate?
Rozi spune:
Citat: |
citat din mesajul lui roxyanne Dragelor am si eu o intrebare, Avordarea concediului paternal se face numai daca tatalui i-au fost platise asigurarile sociale 12 pana la data natesrii sau ... daca face ulterior 12 luni si ia concediul cand face un an de cotizatie se poate? |
Te rog nu confunda concediul de paternitate (10 zile daca tatal urmeaza un curs de puericultura, acordate in primele 8 saptamani de viata ale copilului) cu concediul de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani (conditia data de tine).
Pentru concediul de paternitate nu exista conditie de stagiu!
mayashu spune:
Buna seara,
AM si eu o intrebare delicata.
in perioada imediat urmatoare o sa nasca sotia un baietel.
Eu am urmat cursurile de puericultura si o sa doresc sa imi iau cele 10 zile de concediu in plus.
Problema este ca angajatorul mi-a transmis urmatoarele:
cele 5 zile mi le da fara probleme dar daca ptr cele 10 zile suplimentare trebuie sa plateasca el din banii lui salariul... nu mile acorda. si sa le iau din concediul meu de odihna.
Intrebarea este daca are drptul sa faca asa ceva
in speranta unui raspuns cat mai urgent va multumesc
Dragos
marius spune:
Este obligat sa iti acorde in baza acelorasi dispozitii legale ART. 4 alin(1). Este vorba in cazul de fata de o majorare legala de la 5 la 15 zile. Fondul de suportare este acelasi (fondul de salarii). Este un drept legal al angajatului. Nici poveste de concediu de odihna cunosc metehnele angajatorilor
ART. 1
(1) Concediul
paternal se acorda in conditiile prevazute de prezenta lege, in scopul de a asigura participarea efectiva a tatalui la ingrijirea noului-nascut.
(2) Tatal copilului nou-nascut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucratoare, in conditiile prevazute de prezenta lege.
ART. 2
(1) In cazul in care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat in cadrul sistemului asigurarilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal platit de 5 zile lucratoare.
(2) Concediul paternal se acorda la cerere, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a petitionarului.
(3) Indemnizatia pentru concediul paternal se plateste din fondul de salarii al unitatii si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective.
ART. 3
(1) Tatal care satisface serviciul militar obligatoriu are dreptul, la nasterea propriului copil, la o permisie de 7 zile calendaristice, acordata in conditiile prevazute la art. 2 alin. (2).
(2) Permisia prevazuta la alin. (1) se acorda si tatalui care satisface serviciul militar obligatoriu, in vederea recunoasterii paternitatii, in conditiile legii. Permisia solicitata va fi justificata cu certificatul de nastere al noului-nascut, din care sa rezulte calitatea de tata a militarului, respectiv cu declaratia de recunoastere a paternitatii, intocmita in conditiile legii.
ART. 4
(1) In cazul in care tatal copilului nou-nascut a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului paternal, acordat in conditiile art. 2, se majoreaza cu 10 zile lucratoare.
(2) Tatal poate beneficia de prevederea cuprinsa la alin. (1) numai o singura data.
ART. 5
(1) In cazul decesului mamei copilului in timpul nasterii sau in perioada concediului de lauzie, tatal copilului beneficiaza de restul concediului neefectuat de catre mama.
(2) Pe perioada concediului acordat in conditiile alin. (1) tatal copilului beneficiaza de o indemnizatie egala cu ajutorul pentru sarcina si lauzie cuvenit mamei sau de o indemnizatie calculata dupa salariul de baza si vechimea in munca ale acestuia, acordata de unitatea la care tatal isi desfasoara activitatea, la alegere.
ART. 6
In termen de 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei a prezentei legi, Guvernul va aproba prin hotarare normele metodologice de aplicare, la propunerea comuna a Ministerului Sanatatii si a Ministerului Muncii si Protectiei Sociale.
ART. 7
Prezenta lege intra in vigoare la 45 de zile de la publicarea acesteia in Monitorul Oficial al Romaniei.
Aceasta lege a fost adoptata de Camera
Deputatilor si de Senat in sedinta comuna din 15 decembrie 1999, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) si 74 alin. (1) din Constitutia Romaniei.
Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa
mayashu spune:
In primul rand multumesc ptr raspuns.
ce am uitat eu sa specific este urmatorul fapt ca daca nu vreau sa imi iau concediu de odihna a spus ca nu mai are nevioe de mine si ma da afara.
cum pot reactiona in acest caz?
Multumesc
marius spune:
Si ma rog cum te da afara? Pe de alta parte daca acest job este important personal discutand sfatul meu este sa ai grija la job nu de alta dar de acolo vin banii si nu stiu daca merita cele 10 zile fata de ideea de a gasi un job la o adica. De dat afara nu este chiar asa de usor dar viata poate fi facuta amara si sa pleci singur la o adica. Tu stii mai bine
Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa
mayashu spune:
de dat afara este f usor pentru el . poate invoca orice punct din contractul de munca si regulamentul interior care nu este respectat cu strictete.
adica imi poate gasi f usor un nod in papura. totul este sa vrea.
intrebarea este daca am vre-o cale legala sa ma apar in aceasta situatie.
banuiesc ac trebuie sa inregistrez cererea de concediu si in caz ca nu accepta sa motiveze.