in caz de accident...RCA-ul plateste doar jumatate din daune?
Sorana de Diana (10.11.2008) si Codrin (15.02.2005)
Where there's a will there's a way!
www.totsites.com/tot/codrin" target="_blank">[ Codrin]
www.hi5.com/friend/photos/displayManageAlbum.do?ownerId=215017846&albumId=292622548" target="_blank">[ Diana]
Raspunsuri
hristina spune:
Depinde de asigurator, de cine e vinovatul din accident, daca masina e in leasing, da si tu mai multe detalii...
MihaelaV spune:
Citat: |
citat din mesajul lui lorellay in caz de accident...RCA-ul plateste doar jumatate din daune? Sorana de Diana (10.11.2008) si Codrin (15.02.2005) Where there's a will there's a way! www.totsites.com/tot/codrin" target="_blank">[ Codrin] www.hi5.com/friend/photos/displayManageAlbum.do?ownerId=215017846&albumId=292622548" target="_blank">[ Diana] |
Asiguratorul plateste intreaga dauna celui care nu a produs accidentul. Vinovatul de accident isi repara masina pe CASCO sau din buzunar.
lorellay spune:
offf..ca sunt plina de nervi....
a fost cam asa....intr-o intersectie al meu venea din dreapta si urma sa vireze stanga....respectivul urma sa vireze tot la stanga..s-a asigurat doar spre stanga si pe al meu nu l-a vazut...si shmap..in el...spate stanga...un idiot de copil angajat sa faca probe cu masina de la uzina dacia, un renaul scenic.Un politis ce era acolo...repede la sectie.De acolo de la biroul de "amiabile"...hai inapoi...si pana la uram cica sa se inteleaga amiabil.Al meu nu a stiut ca rca-ul da doar 50%.S-a trezit cu asta cand au ajuns la asigurari.Dar era deja consumat faptul cu intelegerea. A zis ca daca nu se inteleg..tot asa plateste rca-ul aluia 50% si pentru restul de bani tre sa il dam noi in judecata ca nu il poate obliga politia sa plateasca.
Si pentru ca a fost intelegere "amiabila" fir-ar sa fie si ala isi repara masina pe RCA-ul nostru.
A fost al meu azi la peugeot sa ia un deviz cat costa....cica 60 milsa pic nu alta.
Acum ..stie cineva daca astia de la omniasig(acolo are ala asigurarea) ne dau banii in mana?Ca ma gandesc sa ia banii si sa nu faca masina la peugeot sa o faca laun service...o fi mai ieftin.
www.hi5.com/friend/photos/displayManageAlbum.do?ownerId=215017846&albumId=292622548" target="_blank">[ Diana]
Rufus spune:
Eu nu am inteles, dar nu-i de mirare, ca e clar ca esti nervoasa.
Deci: cine a fost vinovat? Politia a stabilit culpa comuna?
Intelegere amiabila nu inseamna ca ambii sunt de vina, ci ca se inteleg cine-i vinovat.
Iar RCA-ul celui vinovat plateste integral (daca se incadreaza intr-o limita) dauna celui nevinovat.
Masina trebuie reparata la un service agreat de asigurator, este neoficial, dar asa functioneaza treaba. Banii nu-i vezi de la inceput, platesti din buzunar si iti recuperezi apoi suma.
Deci: de ce da RCA-ul doar jumate din suma?
RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008
hristina spune:
Nu da RCA doar juma de suma!
Eu am reparat pe RCA saptamanile trecute masina, care e si in leasing si am ca asigurator Omniasig si n-am scos un leu dn buzunar!
Totul s-a facut pe RCA! Si a fost in jur de 30mil dauna.
lorellay spune:
si cum sa fac?
i-au spus de la omniasig ca ii dau doar 50%...verbal, acum asteptam sa ne sune, cand e gata cu dosarul
paguba la peugeot a fost evaluata la 60 mil...sa mor....deci 30 mil sa scoatem noi din buzunare..pentru noi sunt destul de multi bani..care nici macar nu-i avem...
deci sa inteleg ca platim reparatia noi..si dupaia ne dau banii?
Rufus zici ceva de o limita...pai aia nu stiu cat costa..au zis ca dupa ce iese dosarul din comisie..sa duca alin doua "oferte" sau cum le-o spune de pret pt reparatie...
cum fac sa-mi dea 100%?
Rufus spune:
Pai, nu zici de loc: asupra cui a fost stabilita culpa, la accident?
Spuneam de limita, in sensul ca RCA-ul despagubeste pana la un anumit procent din valoarea masinii, stabilita de asigurator dupa anul de fabricatie. Adica, daca devizul tau depaseste valoarea sumei de despagubire, ei nu-ti dau mai mult, restul obtii in justitie. Banuiesc, insa, ca nu-i cazul tau.
hristina...cazul tau e diferit, fiind in leasing ai CASCO; asiguratorul tau repara masina (si vireaza banii serviceului), apoi recupereaza suma de pe RCA-ul vinovatului. Dar ti-o repara exact la fel si daca vinovatul nu avea RCA sau daca erai tu cea vinovata.
RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008
lorellay spune:
de unde stiu eu care e "valoarea sumei de despagubire"?ce e asta?
Pai nu a fost stabilita culpa fir-ar sa fie....politia avenit si i-a trimis la asigurari....constatul amiabil spune ca tre mers la asigurarile ambilor mai ales ca tre sa-ti dea o hartie la mana sa poti circula, ca politia nu-ti da.
Acum s-au intocmit doasre si se stabileste cine a fost de vina cat se plateste..printr-o comisie.Cica
eu nu inteleg :
-cum stabilesc ei cine a fost de vina din birou....
-cum a zis "agetul de daune"ca primim doar 50%..pai el e "comisia"?
-cum stie fiecare agentie de asigurare ce a stabilit cealalta?
of..ma intelegi?
Rufus spune:
Da, inteleg. Si inteleg asa:
sotul tau a fost dus in eroare; amiabil, direct la asigurator, merg doar cei care se inteleg asupra culpei; adica daca-s vinovat, merg amiabil cu ala de l-am lovit, imi recunosc vina si-i dau polita RCA, pentru ca omului sa i se repare masina. Sunt chiar si in avantaj, pentru ca nu mai platesc amenda la politie, nu-mi da puncte penalizare sau chiar nu-mi ia carnetul. Daca nu cadem de acord (amiabil) care-i de vina, mergem la politie si aia stabilesc (probe, martori, declaratii) care-i de vina. Sunt singurii calificati si in drept sa decida culpa.
In felul in care s-au petrecut lucrurile, cred ca a fost stabilita culpa comuna, deci, daca sotul tau a fost vinovat pe jumatate, primeste jumatate din RCA-ul celuilalt.
In fine, eu asa cred ca s-au petrecut lucrurile.
lorellay spune:
Cine stabileste vinovatia conform procedurii de constatare amiabila?
Companiile de asigurare, Comisia de Mediere sau Instanta de Judecata.
Astfel, daca asiguratorii RCA ai celor doua vehicule implicate in accident nu cad de acord cu privire la stabilirea vinovatiei sau in cazul in care persoanele implicate nu sunt de acord cu modul in care asiguratorii au stabilit vinovatia, atunci cei care se considera indreptatiti sa fie despagubiti se vor adresa instantei de judecata cu actiune in pretentii, actiune in cadrul careia instanta de judecata va trebui sa fie investita si cu stabilirea vinovatiei in producerea accidentului.
Scopul procedurii este obtinerea de informatii privind imprejurarile producerii accidentului si NU stabilirea pe loc a vinovatiei, acest lucru fiind lasat in sarcina asiguratorilor RCA ai vehiculelor implicate in accident.
Asta am gasit pe siteul constatului amiabil.