Exagereaza sau e doar protector?

Raspunsuri - Pagina 15

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:
citat din mesajul lui andacos

Citat:
citat din mesajul lui ladyJ

Exact asa, foarte bine subliniat.
Pe psihologii aia nu ii da pe spate capacitatea de a ucide a unui soldat, doar de aia e soldat si nu ..electrician.

E greu de stabilit o limita la care sa intuiesti unde se va opri capacitatea asta a sniperului. Accidente se intampla, situatii diverse apar...si psihologul nu e mama omida sa vada in viitor.
Sunt incurcate destul itzele psihicului.

Lady pai pe psihologi nici nu are cum sa-i dea pe spate capacitatea de a ucide a unui soldat,pentru ca in definitiv asta apartzine meseriei lui!

Cind spuneam de examenul psihologic,ma refeream la capacitatea lor (a psihologilor)de a face diferentza intre soldatul si omul respectiv!Daca soldatul ucide,ma rog ,asta e meseria(mey eu stiu ca suna hilar dar ...e adevarat),dar sa nu depaseasca limitele meseriei si sa incurce viatza profesionala cu cea privata!

Dana

Pai nu prea ai cum sa separi astea, pentru ca ceea ce faci, ceea ce alegi sa faci la un moment dat iti reflecta foarte mult comportamentul si starea ta psihica.

Din acest motiv, exista psihologi judiciari, psihologi clinicieni, psihologi care lucreaza IN DOMENIUL armatei, psihologi pentru copii...

In functie de viata ta, de situatia ta, ai un anume profil psihlogic.De ce crezi tu ca se fac experimente psihologice in functie de anumite date exacte?
Hai sa-ti dau un exemplu.

Am vazut un film, al carui nume imi scapa:-), in care era vorba despre un experiment psihologic.
S-au luat 8 barbati,(cu job-uri banale) dintre care 4 jucau rolul politistului supraveghetor in inchisoare iar ceilalti 4 erau detinutii. Ei erau pusi intr-o inchisoare, li s-au dat uniforme, bastoane, celule inchise cu cheia, adica tot tacamul.

Dupa numai o saptamana, au inceput problemele. Cei care erau ´´politisti´´ au inceput sa abuzeze de puterea lor prin lovire,jigniri,teroare, tortura.Si asta la modul cel mai brutal cu putinta.Au ajuns pana la crima.
Comportamentul le era monitorizat , fara interventie. Asa era experimentul. In fine, la final , daca nu ma insel au supravietuit doi sau trei din toti de acolo. prizonierii, pentru a-si apara viata au fost nevoiti sa gaseasca solutii. Si solutia a fost moartea politistilor.

Este si o vorba: da-i unui om o uniforma si afli exact ce fel de om e.
Ei bine, baietii din experimentul acesta erau oameni simpli, care odata investiti cu PUTERE asupra altora(indiferent de putere) si-au schimbat comportmentul devenind BRUTE.
Parca doar unul din politisti era mai rezervat.(exceptia care intareste regula)

Asa si in cazul soldatului. Psihologii din armata au profilul lor clar, cu riscurile de rigoare. Un om obisnuit sa ucida va ucide mai usor decat altul care n-a facut asta niciodata. Au fost cazuri, am mai spus. Si cred ca riscul asta face parte din profilul unui luptator, in sensul ca nu suprinde pe nimeni daca se intampla asa ceva in viata privata.

Sigur, cei cu probleme grave nu sunt acceptati. dar asta nu inseamna ca dintre cei acceptati niciunul nu va reactiona la un moment dat nepotrivit, exagerand.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

Citat:
citat din mesajul lui marius

Pentru conformitate semneaza killerul de serviciu,

ala rau.

Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa

aoleuuu,kileerul de serviciu!

Si eu vad la fel si eu cred ca se exagereza,deformeaza,ma rog,pina una alta ma duc sa ma culcca killerul , Coranul si ignorantzii de la generale m-au obosit!

Dana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rrox3 spune:

Marius de ce o iei atat de personal? Nu vad ce legatura ai tu cu barbatul in cauza...

Lasand la o parte legea si pastrand bunul simt, orice om care omoara oameni este un asasin. In functie de context este fie laudat si medaliat, fie bagat la puscarie. Sniper-ul e o fiinta aparte. El isi vede clar victima prin luneta, nu o cunoaste, nu i-a gresit cu nimic si o ucide. Scurt, asta e misiunea. Sigur, bla-bla-ul mobilizator al armatei ii schimba soldatului perspectiva asupra omuciderii. Acolo e dusmanul si ne ameninta. Teoretic... Fiindca de cele mai multe ori e dusmanul unora, nu al soldatului, dar asta e alta discutie. Nu cred ca-si are locul aici.
Parerea mea: e sniper si nu alt soi de soldat din mai multe motive. Unul: prefera sa lupte singur, nu are incredere in restul lumii si nu vrea sa depinda de ei. Doi: are de platit niste polite lumii si e OK ca a identificat un vinovat: dusmanul.

Hai sa plecam de la cauze. Sa vedem omul, chiar daca retinem si indeletnicirea.

Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)

Edit ca am tastat aiurea...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Draga killer-ule de serviciu (Marius, Marius....:),

Daca in urma actiunii tale de a omori furnici:

1. exista cel putin o furnica care sa jeleasca ani la rand dupa furnicile ucise
2. nu aveai mustrari de constiinta ca, in urma gestului tau, cel putin o furnica jeleste ani in sir,

atunci eu nu te-as fi luat de sot .

Te-as fi luat de sot doar daca regretai fapta facuta si daca, de atunci incolo, ai fi gasit o modalitate nesangeroasa de a alunga furnicile de la felia ta de paine cu unt si cu gem.
Si daca te duceai sa prezinti condoleante si scuze furnicutei triste :).

Eu privesc criminalul din punct de vedere uman (sa-i zic), nu din punct de vedere legal, al necesitatii de a ucide, al legitimitatii crimei, al defintiei DEX etc.

Din punctul meu de vedere, asadar, un criminal e acela care
1. omoara pe cineva cu sange rece, premeditat
2. omoara pe cineva accidental, apoi nu are nici o mustrare de constiinta pt. ca a curmat o viata (chiar daca a facut-o in legitima aparare, ca sa raspund si Danei :).

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil !

Maamiii, îmi place pielea ta! E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietel.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui rrox3

Marius de ce o iei atat de personal? Nu vad ce legatura ai tu cu barbatul in cauza...

Lasand la o parte legea si pastrand bunul simt, orice om care omoara oameni este un asasin. In functie de context este fie laudat si medaliat, fie bagat la puscarie. Sniper-ul e o fiinta aparte. El isi vede clar victima prin luneta, nu o cunoaste, nu i-a gresit cu nimic si o ucide. Scurt, asta e misiunea. Sigur, bla-bla-ul mobilizator al armatei ii schimba soldatului perspectiva asupra omuciderii. Acolo e dusmanul si ne ameninta. Teoretic... Fiindca de cele mai multe ori e dusmanul unora, nu al soldatului, dar asta e alta discutie. Nu cred ca-si are locul aici.
Parerea mea: e sniper si nu alt soi de soldat din mai multe motive. Unul: prefera sa lupte singur, nu are incredere in restul lumii si nu vrea sa depinda de ei. Doi: are de platit niste polite lumii si e OK ca a identificat un vinovat: dusmanul.

Hai sa plecam de la cauze. Sa vedem omul, chiar daca retinem si indeletnicirea.

Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)

Edit ca am tastat aiurea...

Rox, !!!

Maamiii, îmi place pielea ta! E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Ok - am inteles este strict o opinie personala fara nici o pretentie cu realitatea sau legile in vigoare.
Acum (deformare profesionala )ca sa fiu critic:
1. omoara pe cineva cu sange rece, premeditat

Omoara cu sange rece, premeditat - asta inseamna ca stie pe cine urmeaza sa omoare adica victima este identificata individualizata insa esenbta este alta " nimeni sau nimic nu obliga faptuitorul procedeze la infaptuirea infractiunii de a ucide, nu exista nici o constrangere directa sa indirecta - de aici si sustinerea ideii de premeditare - adica a gandit de la sine si a planuit de la sine cum anume sa ajunga sa isi atinga scopul - respectiv uciderea unei persoane sau mai multe. Este echivalent cu asasinatul. Din pacate nu pot insa sa fiu de acord cu situatia de razboi sau de conflict declarat unde militarii nu pot fi incadrati in situatia de mai sus.

2. omoara pe cineva accidental, apoi nu are nici o mustrare de constiinta pt. ca a curmat o viata (chiar daca a facut-o in legitima aparare

"nu are nici o mustrare de constiinta pt. ca a curmat o viata"
- este ceva nedefinit - pentru ca nu exista nici un criteriu obiectiv pentru a incadra "mustrarea de constiinta" - deci o incadrare de genul "este criminal pentru ca desi nu a vrut eu simt ca nu are mustrari de constiinta" - este superflua.
Cat despre - "chiar daca a facut-o in legitima aparare" - e chiar grava o incadrare a unei persoane agresate si care aflandu-se in situatia de a-si apara integritatea fizica sa fie catalogata criminala pentru motivul ca si-a aparat integritatea fata de o agresiune (agresor) dovedit.

Cu alte cuvinte daca te violeaza unul noaptea si tu ii tragi una in cap cu o lanterna de exemplu (nesemnificativ cu ce) iar violatorul luat prin suprindere in generoasa lui activitate da ortul popii (Doamne iarta-ma pentru ce pot sa scriu), vin eu si spun .... aaaa nu contest ca te viola ala, tu esti o criminala ca desi nu ai vrut, i-ai dat cu lanterna in cap si a murit. Pe el saracul nu am cum sa-l acuz ca a plecat in lumea celor... dar pe tine criminalo te am la mana. Asa ca (daca totusi vii cu mustrari de constiinta fata de violatorul tau....) ma mai gandesc si am sa spun ca esti criminala (nu pot intelege-ma sa nu spun) dar stiu si eu? o criminala mai mica?
Huh merge?

Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns claram spune:

Liliana,am zambit citing mesajul tau.Il si vedeam pe bunicul tau ocrotindu-si familia ca un leu.Mi-ar fii placut sa il cunosc.Tot respectul.

Sigur ca nu pot fii eu psihologul lui,nici nu am pretentia dar l-am ajutat foarte mult.M-am informat mult despre abandon,ptsd etc si i-am explicat niste lucruri,cum ar fii de ce il doare cand isi aminteste de copilarie,de ce nu paote pur si simplu sa opreasca durerea ca si cum ai apasa pe un buton.Dar cel mai mult l-a ajutat faptul ca pur si simplu eram acolo cand avea nevoie si astfel a reusit sa doarma normal noaptea dupa ce a avut cosmaruri ingrozitoare.Da,a fost nevoie de multa rabdare si de multe asigurari:ca e doar un cosmar,ca nu va muri,ca nu va ramane singur etc.Dar am reusit.Acuma mai are cosmaruri doar foarte rar,cand e foarte stresat sau obosit.

Denizel,intrebai ce valori invata copiii mei.Am 2 baieti de 7 si 5 ani.Probabil ca iti inchipui ca le repeta zilnic despre ce ar face in caz ca ne-ar rani cinevaEl cand e aici,mergem cu copiii la inot,la padure,ii invata taekwondo,chestii de baieti na.Stie foarte bine ca unele lucruri se discuta doar intre adulti.Copiii stiu ca e in armata,parintii la fel si stiu ca el tine oamenii in siguranta.

Spunea cineva ca sniper-ii sunt un alt fel de soldati.De acord doar ca nu ei hotarasc,adica poti tu sa vrei sa fii sniper dar daca nu treci testele,degeaba.Sa pui semnul egal intre soldat si criminal nu e ok.Multi de exemplu se inroleaza foarte tineri,din diferite motive:sa aibi college platit,stabilitate finaciara,asigurare medicala etc.Ultimul lucru la care se gandesc este ca vor omora in razboi.Si da,multi clacheaza dar nu poti iesi decat dupa ce ti-ai terminat contractul.Ma rog,poti sa dezertezi dar cu consecinte grave,merge pana la inchisoare.Ei oricum se simt vinovati si vad multe grozavii,chiar nu e nevoie sa ii numim si noi criminali.

Mergi la inceput

Marius, tu ai citit vreodata despre oameni care, in timp de razboi fiind, trageau in aer pentru ca nu puteau sa omoare pe cineva si se rugau neincetat lui Dumnezeu sa nu fie pusi in situatia de "ori eu ori el"?

Sau oameni care plateau oricat ca sa nu li se dea o arma in mana?
Sau oameni care refuza sa faca armata (in timp de pace!!) pentru ca nu pot sa se impace cu ideea de a tine o arma in mana?

Dumnezeu stie ce as fi capabila sa fac in timp de razboi, daca m-as trezi in casa cu unul cu mitraliera, din tabara adversa .
Dar acuma, pe timp de pace!!!, cand nu ma ia nimeni la razboi cu japca, cand nu sunt nevoita sa stau fata in fata cu "inamicul", iti jur ca nu m-as inrola in armata.

Iar exemplul cu violul si mustrarile de constiinta in cazul uciderii violatorului, parca nu se pupa cu subiectul.
Pentru ca, pe sniper nu il violeaza ala pe care urmeaza sa il ucida. Atata timp cat ala, mortu', sniperului personal!!! nu i-a facut nici un rau, NORMAL ar fi ca sniperul sa aiba mustari de constiinta ca l-a ucis.
Chiar daca executa un ordin!!
Macar sa-i treaca o secunda prin cap gandul ca aia care au hotarat uciderea omului aluia au gresit...

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui claram

Denizel,intrebai ce valori invata copiii mei.Am 2 baieti de 7 si 5 ani.Probabil ca iti inchipui ca le repeta zilnic despre ce ar face in caz ca ne-ar rani cinevaEl cand e aici,mergem cu copiii la inot,la padure,ii invata taekwondo,chestii de baieti na.
Stie foarte bine ca unele lucruri se discuta doar intre adulti.
Copiii stiu ca e in armata,parintii la fel si stiu ca el tine oamenii in siguranta.

Clara, multumesc pentru raspuns!

Deci tu, adult, consideri normale declaratiile de genul "il omor ca sa te protejez si nici macar nu ma prinde careva, ca stiu sa omor profesionist"?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Da - nu e vina ta (si este mai bine) ca traiesti intr-o zona unde nu ai avut (si sa nici nu ai vreodata) nesansa ca tu sau cineva apropiat tie sau nici macar nu conteaza - sa fie impuscat, torturat, rapit, violat de cineva care in virtutea unor conceptii care nu au nimic in comun cu umanitatea fac toate acestea fara a-i interesa subiectul (subiectii), oamenii care sufera consecintele fiind un fel de "victime colaterale".

Poate in aceste situatii am realiza ce bine este totusi sa dormi seara si sa te si trezesti a doua zi iar soarele chiar sa rasara de la rasarit.
In fine. Sunt convins ca ai inteles ce am scris eu si mai sus.

Pagina legislativa

Mergi la inceput