spor salariu pentru judecatori
Raspunsuri - Pagina 2
kariguld spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Rufus Acu', daca tot veni vorba, lamuriti-ma si pe mine, cei care castigati bani prin alte tari. Cum se face? Dupa mintea mea, cand ma fac judecator, am salariul asta. Mare, mic, cum e el. Mai creste, pe parcursul vietii, in functie de grade, sa zicem, care vin odata cu varsta si performanta. Si cu inflatia. Daca se poate. In salariul asta (mare, mic) sunt cuprinse toate aspectele care intra in componenta muncii mele. Mai castig bani prin stimulente (prime) daca exista posibilitatea si daca fac ceva exceptional. La fel legist. Gunoier. Etc. Intrebarea mea este : si prin alte parti ai salariu de 500 euro, dar castigul este de 2500 de euro? Si nu vorbesc de bonuri de masa, stimulente, o masa pe zi, o vacanta pe an, un porc sau un miel. |
in Deutschland, de ex, sunt firme de curatenie care platesc spor de asa zisa toxicitate, pentruca se lucreaza cu solutii de curatat toalete sau podele, "toxice". 50%. obligatoriu manusi si masca (mai ales la curatirea toaletelor, care asa in paranteza, sunt foarte curate in general) daca se lucreaza de noapte, 50%. daca se lucreaza sambata sau duminica, 75%.
in tipografii se primeste spor de toxicitate. muncitorii lucreaza doar 6 ore. nu stiu cat este sporul.
a, dar salariile sunt pe masura. in curatenie un lucrator castiga cam 1300-1500Euro/luna. la tipografie ceva mai mult.
aici salariile si veniturile sunt foarte confidentiale. daca intrebi pe cineva cat castiga....se numeste :"indiskrete fragen!!" (intrebare indiscreta, pentru care poti fi concediat!)
medicii au salarii bune, undeva pe la 2500Euro, sigur nu stiu, din auzite. si din cate am inteles, salariile cresc odata cu vechimea, cu pregatirea, etc.
despre judecatori.....chiar nu stiu. foarte greu de aflat cat castiga.
Bazar pt Mihaita
VREAU SA NU MAI FIU DIFERIT! MIHAITA
Unii oameni au petrecut o viata intreaga si au adunat averi facand lucruri firesti, nefiresc de bine!
conchita spune:
citat din mesajul lui Rufus Acu', daca tot veni vorba, lamuriti-ma si pe mine, cei care castigati bani prin alte tari. Cum se face? Dupa mintea mea, cand ma fac judecator, am salariul asta. Mare, mic, cum e el. Mai creste, pe parcursul vietii, in functie de grade, sa zicem, care vin odata cu varsta si performanta. Si cu inflatia. Daca se poate. In salariul asta (mare, mic) sunt cuprinse toate aspectele care intra in componenta muncii mele. Mai castig bani prin stimulente (prime) daca exista posibilitatea si daca fac ceva exceptional. La fel legist. Gunoier. Etc. Intrebarea mea este : si prin alte parti ai salariu de 500 euro, dar castigul este de 2500 de euro? Si nu vorbesc de bonuri de masa, stimulente, o masa pe zi, o vacanta pe an, un porc sau un miel. RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008 "EXPERIENTA este numele pe care-l dam greselilor noastre" Oscar Wilde |
din experienta mea limitata, pot sa iti spun ca da, exista "spor" la salariu pentru diverse skills in plus fata de cerintele jobului. daca stii o limba straina, primesti bonus, etc etc. deci mie imi suna straniu ce ziceti voi ca n-ar trebui retribuita specializarea angajatilor. nu toti sunt pregatiti la fel, deci nici salariile nu-s la fel. exista un salariu de baza pentru un anumit job, la care se adauga, individual, in functie de skills si experienta angajatului.
eu aprob plata pe merit, deci sustin sporurile de care vorbiti. iar medicii legisti merita din plin sporurile alea. judecatorii ar trebui sa aiba salarii mari ca sa fie incoruptibili, cat de cat. dar judecatorii romani fac exceptie de la regula: sunt deja corupti, de-aia isi arata muschii acuma pe timp de criza, blocand sistemul. eu vad in asta un joc politic.
Rufus spune:
Eu nu spun daca merita sau nu cineva ceva. Eu intreb daca nu-i mai corect ca salariul sa fie de la inceput pe masura cerintei, cu toate sporurile incluse, ca doar se stie ce presupune un job, atunci cand il scoti pe piata...Si sa creasca in functie de performante, vechime, specializari...nu in functie de lucruri pe care le presupunea de la inceput.
E ca si cum, pentru un post de aviator, ai lua un necalificat, i-ai da salariu minim pe economie, apoi ii dai spor de scoala, spor de risc, spor de...etc. Eu zic ca-i dau un spor daca-l pun sa zboare in Irak sau Afganistan, intr-o anumita perioada.
RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008
Andries spune:
citat din mesajul lui Rufus Eu nu spun daca merita sau nu cineva ceva. Eu intreb daca nu-i mai corect ca salariul sa fie de la inceput pe masura cerintei, cu toate sporurile incluse, ca doar se stie ce presupune un job, atunci cand il scoti pe piata...Si sa creasca in functie de performante, vechime, specializari...nu in functie de lucruri pe care le presupunea de la inceput. E ca si cum, pentru un post de aviator, ai lua un necalificat, i-ai da salariu minim pe economie, apoi ii dai spor de scoala, spor de risc, spor de...etc. RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008 "EXPERIENTA este numele pe care-l dam greselilor noastre" Oscar Wilde |
Ideea e alta...salariul initial NU trebuie sa fie limitat la o suma maxima care vezi doamne cuprinde tot. Salariul initial ar trebui sa fie pentru norma de munca standard, in conditii standard de munca si pregatire a angajatului. Angajatorul trebuie sa poata prevedea sporuri in situatiile in care angajatul presteaza ceva non standard: munca de noapte, conditii toxice, week enduri etc. Aceste conditii non standard uzeaza capacitatea de munca mai repede sau cu alte cuvinte in mod accelerat.
Un judecator, teoretic sta pe scaun tot 8 ore si ...judeca, asta e treaba lui. In funtie de "cauza" stresul lui ar putea fi mult marit si un spor de x% acopera sa spunem aceasta uzura suplimentara.
Un medic primar care sta in policlinica are alt stres fata de un medic care sta in blocul operator... asta e clar sper pentru toata lumea... deci medicul are "spor de sala". Ala de la urgente are "spor de urgenta" ii vine accidentatul cu matele in punga ...trebuie sa gandeasca si sa actioneze repede.
Pentru astea sunt facute sporurile...e alt sistem fata de prime. Si eu iau prima la un proiect de x milioane...dar iau prima per obiectiv si practric am lucrat in aceleasi conditii ca si pentru un proiect de 100 de mii. Daca ma cheama firma sa ii fac testare noaptea, ca nu vrea sa opreasca sistemul ziua, sa nu simta onor clientul ca nu-i merge...bancomatul de exemplu... pentru orele de noapte cer spor.
Numai ca la noi s-a abuzat atat de "spor"...
Andries
Deus spune:
citat din mesajul lui Rufus Eu nu spun daca merita sau nu cineva ceva. Eu intreb daca nu-i mai corect ca salariul sa fie de la inceput pe masura cerintei, cu toate sporurile incluse, ca doar se stie ce presupune un job, atunci cand il scoti pe piata...Si sa creasca in functie de performante, vechime, specializari...nu in functie de lucruri pe care le presupunea de la inceput. E ca si cum, pentru un post de aviator, ai lua un necalificat, i-ai da salariu minim pe economie, apoi ii dai spor de scoala, spor de risc, spor de...etc. RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008 "EXPERIENTA este numele pe care-l dam greselilor noastre" Oscar Wilde |
Rufus nu-i gluma dar aviatorii au spor de casca si de altitudine! Cand au devenit aviatori au crezut ca vor zbura doar cu bigudiuri:)si ca vor zbura doar cu gandul.
Aici este problema: te angajeaza ca profesoara de engleza dupa care primesti spor la salariu pentru limba engleza, te angajeaza ca aviator dupa care primesti spor pentru ca zbori pe sus.
Ar trebui sa primeasca salarii din start decente/mari, dar nu trebuie sa ne raportam la UE fiindca suntem departe, ci trebuie sa ne raportam la situatia din Ro si la PIB-ul nostru.
Plus, cred ca este o nesimtire din partea lor sa spuna ca daca primesc inca 10 lei sau 100 de lei in plus, nu au sa mai fie corupti! Mie mi-ar crapa obrazul sa spun asa ceva. Esti sau nu coruptibil, iti place sau nu-ti place ce faci, dai randament sau nu dai randament.
„Fericirea este armonia dintre ceea ce gandesti, ceea ce spui si ceea ce faci.” Gandhi
http://www.youtube.com/watch?v=flRvsO8m_KI
conchita spune:
citat din mesajul lui Rufus Eu nu spun daca merita sau nu cineva ceva. Eu intreb daca nu-i mai corect ca salariul sa fie de la inceput pe masura cerintei, cu toate sporurile incluse, ca doar se stie ce presupune un job, atunci cand il scoti pe piata...Si sa creasca in functie de performante, vechime, specializari...nu in functie de lucruri pe care le presupunea de la inceput. E ca si cum, pentru un post de aviator, ai lua un necalificat, i-ai da salariu minim pe economie, apoi ii dai spor de scoala, spor de risc, spor de...etc. |
bineinteles ca nu e corect! cum poate sa nu fie un salariu de la inceput individualizat pe specializarile angajatului? sau tu vrei salariu la fel pentru toata lumea?
mai incerc cu un exemplu, nu ma bag la aviatori ca nu cunosc domeniul. sa zicem ca o companie cauta editori imagine, da? si ofera salariul de la $30 pe ora in sus. asta inseamna ca pentru companie e ok daca nu gasesc, deocamdata, pe cineva foarte specializat si ca accepta entry level. dar la interviu se prezinta 5 candidati. compania isi permite sa-i angajeze pe toti, daca vor corespunde cerintelor. in general, aici cerintele sunt pe doua nivele: required si preferred. adica, unele sunt obligatorii, iar altele, daca le ai, esti in avantaj. din cei 5 candidati:
1. student absolvent, cu practica 0, doar la cursuri: primeste salariul de entry level de $30 pe ora
2. absolvent de facultate fara legatura cu video editing, dar cu experienta de amator si portofoliu promitator: salariu de entry level
3. absolvent de profil plus experienta de la 2 la 5 ani: salariu plus bonus
4. absolvent, experienta de pana la 10 ani: salariu+bonus mai mare decat nr. 3.
5. orice varianta de candidat care, fie are experienta impresionanta, portofoliu super, etc, fie cunoaste mai mult de un program de editare video: salariul poate ajunge si la $100 pe ora in zona in care ma invart io.
deci, repet, pentru acelasi post, salariul este absolut diferit in functie de candidati. plus ca se negociaza, nu e batut in cuie. sa zicem ca nr. 5 nu accepta mai putin de $130 pe ora. daca angajatorul lesina sa-l aiba ca angajat, desi salariul oferit era de $100, poa sa faca o exceptie.
dupa care urmeaza cresteri bianuale sau anuale sau la negocieri cu bossul sau la performante deosebite, etc.
asta e, m-am obisnuit cu sistemul de merite de-aici si de aceea mi-e imposibil sa inteleg si sa accept egalizarea promovata acasa, sorry.
Rufus spune:
citat din mesajul lui Deus Rufus nu-i gluma dar aviatorii au spor de casca si de altitudine! Cand au devenit aviatori au crezut ca vor zbura doar cu bigudiuri:)si ca vor zbura doar cu gandul. Aici este problema: te angajeaza ca profesoara de engleza dupa care primesti spor la salariu pentru limba engleza, te angajeaza ca aviator dupa care primesti spor pentru ca zbori pe sus. |
Da, despre asta vorbesc si eu. Dar cred ca nu am exprimat cum trebuie.
Deci, aviatorul trebuie sa aibe, pe langa salariu de aviator, spor ca zboara, are casca si e stresat, sau in salariul de aviator e platit sa zboare cu casca si in conditii de stres?
RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008
Andries spune:
citat din mesajul lui Deus Rufus nu-i gluma dar aviatorii au spor de casca si de altitudine! Cand au devenit aviatori au crezut ca vor zbura doar cu bigudiuri:)si ca vor zbura doar cu gandul. „Fericirea este armonia dintre ceea ce gandesti, ceea ce spui si ceea ce faci.” Gandhi http://www.youtube.com/watch?v=flRvsO8m_KI |
Ideea este cine ii da sporul si peste ce salaru de baza se aplica? Ca poate un aviator cu 20 de ore de zbor pe avioane usoare e suficient platit prin salariu, dar unul pe avioane de linie, x ore pe luna la 10 mii m altitudine...e o chestie diferita crede-ma. Eu am zburat saptamana trecuta si miercuri si joi (pentru prima data zile consecutive) si vineri eram praf de durere de cap, n-am fost in stare nici sa conduc masina...
Problema mare este ca toti incearca sa se acopere cu "aceeasi umbrela" in timp ce numai unii merita...pe banii de la guvern bineinteles, ca in privat nu am vazut discutii din astea.
Andries
Deus spune:
CONCHITA nu promovam egalizarea:)
dar crezi ca este normal sa te angajez ca profesoara de engleza dupa care sa-ti dau spor la salar fiindca cunosti limba engleza? sunt de acord ca daca esti cea mai buna profa de engleza sa-ti maresc salariul, sa-ti dau prima, sa iti ofer ceva stimulente gen masina de servici, telefon, etc...
Sau profesor de sport, face odata pe saptamana un raport in Word despre activitate si primeste spor de calculator!
Intr-adevar salariile nu trebuie sa fie la fel!
„Fericirea este armonia dintre ceea ce gandesti, ceea ce spui si ceea ce faci.” Gandhi
http://www.youtube.com/watch?v=flRvsO8m_KI
Andries spune:
Asta cu spor de engleza la o profa de engleza e fenomenala...chiar ca e "culmea sporurilor", dar inca o data intreb...pe banii cui?
Andries