Cum e in Romania ? (2)
Raspunsuri - Pagina 18
ankalaura spune:
CAIT - nu, nu este in Franta. In Ste Genevieve des Bois traieste o prietena a mea cu familia ei, si noi i-am vizitat acum un an jumate.
Franta imi este mai familiara pentru ca am vizitat-o de mai multe ori. De aceea am dat si exemplul din Chatellerault, puteam sa dau si exemplul universitatii din Poitiers si sa imi dau cu parerea despre calitatea invatamantului de acolo, sau de la Brest, unde de exemplu mi-a placut ca aveau bideu in camerele de la camin
ADINA - la noi, prin cartier rezidential intelegi un cartier de regula privat, cu facilitati rezervate exclusiv celor de acolo. De exemplu piscina.
Ca pret, si revenind la Romania:
- mie mi se pare in regula ca undeva in Europa sa coste (apartament nou) cam 2000 de euro pe mp incluzand toate taxele si parcarea - asta undeva in Europa. Iar daca faci credit sa ai o dobanda mica - ziceti voi cat e, ca sa nu gresesc, stiu ca fratele meu ramburseaza (la final de termen) putin peste suma totala, poate 10-20-30% peste, nu mai stiu ...
- dar nu mi se pare in regula sa coste intre 1700 si peste 3000 de euro / mp AZI, in Colentina de exemplu, un apartament intr-un bloc nou! Iar daca faci credit pe 30-35 de ani sa il rambursezi de 3 ori si ceva!
Adica... zic eu...
Ca sa faci in Ro un credit de 200 de mii de euro pt un astfel de apartament (3 camere, 86 mp utili + inca ceva terasa), ai o rata de 1875 de euro pe luna timp de 420 de luni, presupunand ca veniturile sunt de minim 6 mii de euro pe luna, ca altfel nu ti-l da.
1875*420 luni = 787 500 euro
Banca iti da 200 de mii. Tu dai inapoi aproape 800 de mii.
Cum suna?
Ca sa nu mai spun ca pana recent, un apartament intr-un bloc nenorocit din 1975 din Militari, cu 3 camere si la penultimul etaj, costa 125 de mii de euro, tot cu 85 mp. Fara garaj si fara piscina, evident
In acelasi timp, gasim:
Vand garsoniera in Viena-Austria,sectorul 11,parter,58mp,baie,bucatarie,semimobilata,stradal,posibilitate spatiu comercial,aporape de mijloacele de transport si centru comercial.Pret.42000euro negociabil.Contact Germania.*******, Romania.***********
(Nu stiu daca e ok sa dau sursa. Dar puteti gasi si voi.) Am sters telefoanele de contact.
Nu stiu ce e sectorul 11, dar stiu sigur ca o garsoniera asa mare intr-un bloc vechi, in Bucuresti este mai scumpa
In 2005, apartamentele bucurestene costau cat cele de la Viena. Spun ei ca puteai cumpara in centrul Vienei, 2 camere cu 80 de mii de euro. Cam ata era si in Bucuresti.
Cat despre anul de gratie 2009, plina criza, chestii trestii, zic ei astfel:
Bucurestiul se afla printre cele mai scumpe orase din lume in functie de pretul mediu al apartamentelor din zona centrala, capitala Romaniei depasind Amsterdam, Milano, Bruxelles sau Berlin
Pretul pe metru patrat al unei locuinte din centrul Bucurestiului ajunge la 3.935 euro, in timp ce la Amsterdam nu depaseste 3.530 euro, iar la Milano 3.511 euro. Un apartament cu o suprafata de 120 metri patrati costa in Bucuresti peste 470.000 de euro, fata de aproape de 423.000 de euro in capitala Olandei si 421.000 de euro in Milano.
Preturile din Bucuresti sunt cu mult peste cele din capitalele din regiune, care ajung la aproape 3.900 de euro/mp in Bratislava, 3.460 de euro/mp in Praga, la circa 3.200 de euro/mp in Varsovia si 2.200 euro in Budapesta.
Diferenta, evident, sta la veniturile oamenilor...
Care sunt mai jos de jumatate fata de cele europene. In Bucuresti zic.
A_Iulia spune:
Cu 200.000 EUR iei acum un duplex de 4 camere in Unirii, la Fantani. Cu un an inainte costa 500 de mii.
Sursa- pe anuntul.ro, sunt mai multe oferte.
Au cam cazut preturile si aici.
marius spune:
Cei de langa voi de aici de pe DC - tot romani in Romania. Mie mi s-a ridicat parul in cap!
Daca mai vine cineva si scrie ceva ca si aici e Ok cu tot respectul il fac nesimtit.
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=139294&whichpage=7
Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa
cait spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ankalaura Ca pret, si revenind la Romania: - mie mi se pare in regula ca undeva in Europa sa coste (apartament nou) cam 2000 de euro pe mp incluzand toate taxele si parcarea - asta undeva in Europa. Iar daca faci credit sa ai o dobanda mica - ziceti voi cat e, ca sa nu gresesc, stiu ca fratele meu ramburseaza (la final de termen) putin peste suma totala, poate 10-20-30% peste, nu mai stiu ... - dar nu mi se pare in regula sa coste intre 1700 si peste 3000 de euro / mp AZI, in Colentina de exemplu, un apartament intr-un bloc nou! Iar daca faci credit pe 30-35 de ani sa il rambursezi de 3 ori si ceva! Adica... zic eu... |
Nu stiu in ce parte a europei este la 2000 de euro metru dar la mine aici unde stau la acest pret gasesti doar in niste cartiere unde nu ai tupeul sa intrii nici ziua in amiaza mare.Blocuirle noi incep pe la 4000 minim si nu toate cu piscina.Dobanda aici la credite imobiliare este 4,85% pentru 20 de ani si te asigur ca pentru un credit pe 20 de ani platesti aproape dublu, pentru 25 de ani poti depasi dublul.Deci in nici un caz doar 10-20-30% pentru ca sincer mi se pare imposibil banca aia din ce castiga pe termen atat de lung.
Singura chestie nasola la dobanzi in Romania este rata dobanzii care nu poate sa fie fixa pe toata durata creditului.
iar preturile la paratmente in tara chiar mi s epare ca au scazut enorm chiar astazi m-am uitat si chiriile la fel.
Cait
Home is where heart is...
cait spune:
citat din mesajul lui ankalaura Cat despre anul de gratie 2009, plina criza, chestii trestii, zic ei astfel: Bucurestiul se afla printre cele mai scumpe orase din lume in functie de pretul mediu al apartamentelor din zona centrala, capitala Romaniei depasind Amsterdam, Milano, Bruxelles sau Berlin Pretul pe metru patrat al unei locuinte din centrul Bucurestiului ajunge la 3.935 euro, in timp ce la Amsterdam nu depaseste 3.530 euro, iar la Milano 3.511 euro. Un apartament cu o suprafata de 120 metri patrati costa in Bucuresti peste 470.000 de euro, fata de aproape de 423.000 de euro in capitala Olandei si 421.000 de euro in Milano. Preturile din Bucuresti sunt cu mult peste cele din capitalele din regiune, care ajung la aproape 3.900 de euro/mp in Bratislava, 3.460 de euro/mp in Praga, la circa 3.200 de euro/mp in Varsovia si 2.200 euro in Budapesta. Diferenta, evident, sta la veniturile oamenilor... Care sunt mai jos de jumatate fata de cele europene. In Bucuresti zic. |
Mie mi se pare exagerat adica printre cele mai scumpe orase din lume.Pai la Paris cu 4000 pe metru nu stiu daca faci mare lucru intr-o zona buna( a se citi prietena mea a vandut cu 70 de mii un studio de 11m intr-o zona super), la Tokio cu toate ca nu cunosc preturile cred ca este ;ai scump si tot asa.Deci din lume totusi e mult spus , poate din zona de pe aici.
Cait
Home is where heart is...
XIO spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Grace
A sugera ca este bine in Ro este o gogorita greu de inghitit pt. toti romanii oriunde s-ar afla ei. [quote] |
Despre asta vorbeam in meajul anterior. Se pare ca ai chestionat TOTI romanii indiferent de locul in care sunt. Ca tot vorbim de exagerari
"Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc "
***Fur is for petting**
http://www.youtube.com/watch?v=GewaLNZ1100
http://www.flickr.com/photos/greecky/
XIO spune:
Ankalaura , eu aveam in liceul meu psiholog. S-a dus o colega la ea .
Nu am inteles cum ar trebui sa se implice.Adica, cum anume sa-i urmareasca pe copii? Eu credeam ca psihologul in scoala are rolul de a discuta cu elevii care vin la el de bunavoie sau ca cei care sunt adusi de catre profesor/invatator/parinte.
Mi s-ar parea tare greu sa monitorizezi o scoala intreaga.
"Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc "
***Fur is for petting**
http://www.youtube.com/watch?v=GewaLNZ1100
http://www.flickr.com/photos/greecky/
kariguld spune:
citat din mesajul lui marius Cei de langa voi de aici de pe DC - tot romani in Romania. Mie mi s-a ridicat parul in cap! Daca mai vine cineva si scrie ceva ca si aici e Ok cu tot respectul il fac nesimtit. http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=139294&whichpage=7 Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video Pagina legislativa |
mi-e rau...io daca fac pe cineva nesimtit, se pune? sau iau cartonas...da nu mi-ar pasa, ca spun un adevar!
la astfel de subiecte, exista trei categorii de persoane:
-cei care vb de bine Ro
-cei care vb mai putin de bine
-cei care au vesnic de contrazis si pe unii si pe altii, nu au personal de spus nimik, doar de atatat!
(ascult la casti Usher....din serviciul de mormantare al lui MJ)
Unii oameni au petrecut o viata intreaga si au adunat averi facand lucruri firesti, nefiresc de bine!
ankalaura spune:
Adina Iulia - acel duplex la fantani este intr-un bloc vechi de peste 20 de ani.
Eu am dat exemplul blocurilor noi. Ca sa comparam mere cu mere. Nu cu corcoduse.Un apartament la Carol, stii probabil acel complex nou, duplex de 120 mp costa peste 450 de mii de euro. Cum raportam acest pret la un salariu mediu DE BUCURESTI care e pana in 500 de euro??? Salariul mediu pe tara cred ca e 300 sau 300 si ceva. O sa caut.
Cait - fara suparare, muta-te in Belgia Uite aici:
www.globalpropertyguide.com tot ce vrei din toata lumea.
Cat despre credit, pot sa cer detalii precise si sa spun si despre ce banca e vorba, de dragul preciziei. Nu mai stiu precis, am si subliniat, ca o fi 10-20-30... 50%?? Nu stiu, dar in mod cert nu este dublu. Oricum, in Romania este triplu si peste. Ca suntem mai cu motz.
Cat despre chirii... Mie nu mi se pare mica o chirie de 350 de euro la 3 camere nemobilat in Crangasi, cand omul castiga 400-500-600 de euro pe luna. Mi se pare mai ok sa platesti 400 in Europa si sa castigi 2000. NU VORBIM de vanzatoare. Ca o vanzatoare la noi are 200 de euro salar. Deci o chirie, pentru ea, face cat aproape doua salarii.
La noi, un coordonator de proiect are cam 400 de euro, cu facultate de profil terminata si cu 3-5 ani vechime in firma si vreo 6-7 ani vechime in munca. Poate ar avea si un bonus lunar, daca face treaba buna, sa mai ia vreo 50-60 la negru. Cum ar plati o chirie? Ok, ar lua o garsoniera cu 200. Poate cu 150 daca are noroc.
IN: Salar: 400 euro
OUT:
Chirie 150 (sau 200?)
Intretinere 30-40 daca nu consuma multa apa
Curent, cablu, telefon, internet - 40 euro
Masina categoric nu si-ar permite, nici benzina!
Deci pana aici i-au mai ramas 170
......
Mancare? - minim 150 euro o persoana singura, de la alimentara nu la catering, ca nu si-ar permite sa dea 50 de euro pe luna pe o masa calda la serviciu, cantina sau catering. Deci alimentara, pachetel.
Fara prea multe fructe sau vreun suc sau vreun fason. Fara bere, fara terasa, fara tigari! Deci musai nefumator!
Si s-au dus. Asta daca ii ajung, pentru ca iarna intretinerea costa si 60-70 de euro pentru o persoana
Aaaa, n-am pus transport!!!
Vorbeam cumva de haine? De vacante? De copil? Pai cu ce sa faca un copil o persoana de dupa modelul meu?
Tokyo probabil ca este cel mai scump oras din lume. Totusi lumea nu castiga 400 de euro pe luna acolo. Deci hai sa ne mentinem la UE.
Nici US nu am bagat in ciorba asta, se pare ca si acolo proprietatile au preturi ridicole.
ANDACOS - nu a zis nimeni ca Romania e o buda, ci a zis ca a sustine ca in Romania se traieste bine e ca si cum ai manca o prajitura intr-un veceu. Si lumea a sarit repede in sus, ce domne, zici de tara noastra ca e buda?
Deci era vorba despre a manca o prajitura intr-un veceu. Era o comparatie plastica, as zice, cu masinile de zeci si sute de mii de euro care defileaza pe strazile desfundate, cu vilele de sute de mii de pe strazi fara asfalt... eu asa am vazut comparatia. Nu m-am gandit ca zice omu' ca Romanica e o buda...
XIO - ziceai ca ai analizat sistemele de educatie de prin alte parti. Se mai vede prin unele filme cam ce face un psiholog intr-o scoala. Ar fi alta tema ca sa dezbat aici ce ar trebui sa faca, dar NU, el nu trebuie sa stea inchis la el in birou si sa astepte sa vina de buna voie oamenii cu probleme.
Par example, cam cum s-ar duce un copil de clasa a 3-a la psiholog? Ar face initial o analiza asupra propriilor complexe, de exemplu, dupa care s-ar duce sa se programeze la psihlog, deoarece si-a dat seama ca are o problema si ar vrea sa o discute?
Si nu, nici un copil nu ar trebui "dus" la psiholog asa, ca un catel la analiza... De aia psihologul nu e chiar un doctor...
Deci: una peste alta, inteleg ca aici e bine, din moment ce esti,.... sa zicem junior project manager, ca sa ai salar cat o vanzatoare din Europa dar sa iti permiti cam tot atatea ca si ea?
Sau o fi mai bine sa fii vanzatoare in Europa si sa ai bani si de benzina?
Sau, si mai bine, sa fii junior project manager in Europa, sa ai salar dublu fata de o vanzatoare, si sa iti permiti mai multe??
Fara suparare ... pentru ca asa cum unora li se spune ca daca nu se descurca in Bucuresti ca e scump si tra-la-la ar putea sa se mute mai la tara, sa mai mearga cu bicicleta, si sa isi aleaga niste hobby-uri mai putin costisitoare, pai cam aceeasi situatie ar fi si in alte parti nu?
marius spune:
Extras din frumoasa zi al unei romance:
"Noi am cheltuit de anul trecut de prin august pana in februarie 2009 peste 300 milioane lei vechi luati din banca pe investigatii si tratament. Totul e scump si mai ales ca suportam totul pe buzunarul nostru ca de asigurarile de sanatate platite de noi beneficiaza altii cu boli mai usore si ma putin costisitoare. Acum mai am 100 de flacoane de cefort ramase din ianuarie. Imi ajung pe o luna de tratament. Dupa aia Dumnezeu cu mila. Dr. Bozsik mi-a zis ca asa crede dupa simptomele ce le am ca v-a trebui sa i-au iar cel putin 3 luni de cefort.Zilele viitoare ma duc la reanimare sa mi se puna cateter in jugulara ca venele periferice mi-s praf. Va fi cumva. Orice val apare, se ridica parca e de neinvins dar apoi redispare in mare.cand e greu eu tot la asta ma gandesc. Va veni si ziua in care valul nostru se va recontopi cu marea. Haide-ti sa ne mai gasim un pic de speranta sa mergem inainte. Bine ca ne avem macar unii pe altii pe acest forum unde ne mai varsam sufletul si bucuriile (mai rare, caci pentru noi cei cu Lyme e o mare bucurie sa stim ca si luna viitoare vom putea sa ne facem tratamentul.)Poate ne aude cineva. DOAMNE DA! "
Comentariile sunt de prisos. Acum certati-va in continuare truliluli.
Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa