Romanii din strainatate sunt uniti ?
Raspunsuri - Pagina 8
ina_nz spune:
Citat: |
citat din mesajul lui maru si auzi brusc cum dialogul de langa tine se schimba in engleza, ca si cum n-am intelege engleza Emma Aida e inger Doamne'ajuta! http://maru-incotro.blogspot.com/ |
am patit si eu. Recunoaste ca e atata de tare faza incat te-ai distrat o saptamana.
Silvia mamica de Adrian (22 August 2003) si baby
a_alinta spune:
daca sunt uniti romanii din strainatate?!?!
grea intrebare... pentru ca ea vine , sunt convinsa, intr-o continuare a intrebarii daca sunt uniti romanii in general...
din experienta mea de viata, comunitatile de romani din strainatate sunt doar niste mari afise de cat de buni suntem, cat de darnici, si cu frica de Dumnezeu.... in realitate fiecare umbla numai pentru interesul propriu si atat! ( vorbesc aici de marea majoritatea, nu si de cei cativa care chiar ajuta fara a se gandi vreo clipa de ce o fac) ... dar din aceeasi experienta de viata, pot sa spun ca la fel se intampla si in Romania.
noi, romanii ne credem mult prea destepti decat suntem si de aici cred ca pleaca toate problemele.... si asta se intampla nu numai in strainatate!
realitatea este ca romanii sunt rai, invidiosi si dezbinati si la ei acasa, de ce ar fi altfel in alta parte?....poate fi chiar mai rau.
alra spune:
romanii din zona unde stau eu se cauta unii pe altii chiar daca nu e o comunitate organizata. si se si ajuta, evident ca exista si exceptii, evident ca exista si lucruri negative sau certuri. dar asa per ansamblu cred ca se leaga mai usor o prietenie doar din motiv de nationalitate, chiar si cu oameni cu care nu ai fi prieten in romania. noi ne vizitam cu familii cu care nu ne potrivim neaparat dar ne face placere sa stam la taclale sau la un gratar din cand in cand. chiar si cu manele!
intr-adevar, familiile romane de le stiu care au contact mult cu alte familii romane nu prea au prieteni belgieni (zicea cineva ca o socializare prea mare duce la enclava, asta e si parerea mea)
si cei care au acces mai greu la mijoacele de informare, nu stapanesc bine o limba straina isi vor lua informatiile necesare de la alti conationali.
am o prietena care a dus numerosi la primarie, la banca, le-a cautat casa, etc.
este adevarat insa ca unii oameni au si pretentii ciudate - la noi a venit o tipa sa o ducem la ambasada (ar fi trebuit sa ne luam zi de concediu probabil special pentru ea) - eu una as fi mers eventual sa intreb cu ce mijloace de transport pot ajunge acolo, nu mi-ar fi traznit niciodata prin cap sa cer cuiva sa isi ia concediu sa faca pe taximetrist de cursa lunga cu mine
si special pt ellej, nu stiu ce franceza se vorbeste in canada dar pot spune ca "olandeza" de la mine din sat (dialectul local) e aproape de nepriceput chiar si pentru un vorbitor nativ de olandeza curata, si nu e vorba de alt continent, e vorba numai de vreo 150km
ALRA mami de Laura(06/02/2006) si Nicole(08/12/2008)
Vacanta cu Laura in Romania
Ramona J spune:
Alra, am fost eu si in alte parti prin Romania de nu stiam ce-mi spun oamenii!
Imi amintesc ca am avut in vizita o prietena din Bucuresti, nu stiam de ce nu reactioneaza cind bunica i-a cerut "rapeltzurile", ca erau linga ea.
AB spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Andrada
Eu cred ca aroganta e sa iti inchipui ca o intreaga comunitate romaneasca (de adulti) face repetitiii, au roluri stabilite si se transforma in papusele languroase ca vine TEVEUUU!! Si mai cred ca a cauta retete generale bazate pe sex, religie, nationalitate sau culoarea de la ciorapi e gresit si se ajunge la aberatii de genul"Daca nu esti ortodox deja pentru majoritatea romanilor nu esti roman si te evita" (iertare acusor, dar am in grupul meu romani de vreo 4 religii si zau ca nu ne paruim simbata over mass)sau ca romanii in canada vorbesc numai franceza (fireste ca nu vorbesc). |
Andrada aberatia asta mi-a fost servita pe site-ul...:) vrei sa-ti caut subiectul sau te descurci singura? Singura care a reactionat a fost Lai care s-a intrebat nedumerita daca religia ma descalifica de la romanism cumva. Stii ce tacere s-a lasat...?? Totala.
Sau stii ce scria pe acest site la prietenii? "evrei cu suflet de romani"... asa ca... iti garantez sigur ca nu aberez. Asta nu inseamna ca toate prietenele mele romance din NY nu sunt ortodoxe... dar sa zicem ca nu reprezinta curentul majoritar.
AB spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Adina Iulia
asa este. AB are dreptate cuvant cu cuvant, si model de comunitate ca evreii nu mai gasesti nicaieri in lume. |
Ba da armenii. Secretara laboratorului nostru este armeanca si m-am imprietenit cu fata ei care m-a carat pe post de insotitor. Ultima seara dansanta a fost pentru construirea unei scoli armenesti. Fatuca a mancat numai micul dejun o saptamana ca sa plateasca biletul de intrare de vreo 70 de euro. Si mi-a spus foarte serios ca o scoala e importanta si ca nukmai asa si copii ei vor putea invata limba. Asa in viitor ca nici prieten nu are.
Si erau multi oameni modesti dupa infatisare... si restaurantele armenesti donasera mancarea si era buna si multa... si tot asa. Jos palaria.
Mqqm religia la evrei este motiv de unitate pentru conservatori sau ortodoxi pentru liberali... hmm nu. Aceia nu-s religiosi deloc.
Unii evreii rusi nu prea sunt evrei si formeaza enclave compacte lingvistice ... de aici necazul. Statul Israel accepta ca cetatean prin emigratie pe orice are un sfert de sange (din cauza ca Hitler i-ar fi gazat).
Ca altfel jumatate din sectele ultraortodoxe sunt de origine rusa si nu stie lumea cum sa-i calmeze.
monabella spune:
Oh... pai daca franceza quebecoasa are accent moldovenesc eu ce sa mai zic de engleza australiana care e oribila? Pocesc aia cuvintele de toata jena, de ma ulfla risul cind aud.
Pt cine e interesat de mici (ca sa vedeti ca romanii se ajuta; am reteta de la doamna care nu ma agreeaza si nici eu pe ea). Iar micii sint buni; i-am facut de n ori.
0,5kg carne porc, 0.5kg miel, 0.5 vita
1 conserva de 400ml (14.5 oz) supa de vita
1,5 linguri bicarbonat
3 linguri praf de usturoi
1 lingurita sare
(ori 3 linguri usturoi pisat)
1 lingura paprika(boia dulce)
1/2 lingura piper
1/2 lingurita praf de chili
amestecati totul, datila rece 30minute, formati micii in mina si prajiti-i pe gratarul incins
Andrada spune:
AB, nu stiu subiectul si sincer n-am mai intilnit reactia asta demult (dar te cred). E adevarat ca cercurile in care ma invirt sint predominant evreiesti (cumva ei sint cei care ma accepta pe mine) dar nici pe ei nu i-am auzit plingindu-se.
dodo spune:
Citat: |
citat din mesajul lui monabella [eu ce sa mai zic de engleza australiana care e oribila? Pocesc aia cuvintele de toata jena, de ma ulfla risul cind aud. |
tot asa rid si aussies cind ii aud pe yanks vorbind
Andrada spune:
Mie imi place australiana. Mi-aduc aminte la un curs ne-am prezentat toti de pe unde sintem si cind am ajuns in NY si australianul declara senin: "I came here to die". Am incremenit toti pina la urma saracul venise "here today" doar noua accentul lui ni se paruse "terminal".