Romanii din strainatate sunt uniti ?
Raspunsuri - Pagina 11
ciuf spune:
In orasul unde locuiesc eu avem o comunitate mica de romani, dar unita, zic eu. Cred ca sunt vreo 30-35 de familii.
Romanii sunt saritori cand ai nevoie de ei. Chiar avem o familie destul de in varsta care as putea spune ca lejer a ajutat vreo 6 familii cu cazarea pe timp de 3-4 luni, fara sa le ceara ceva in schimb.
Foarte multi romani s-au adus unii pe altii. Multi sunt din Iasi. Au fost colegi de facultate, de serviciu.
Acum vreo 15 ani s-a mutat aici un tip ca electronist (in Colorado Springs sunt multe firme de microcipuri, calculatoare) care a ajutat 7 familii sa se mute aici. In firma respectiva lucreaza acum 8 romani. Limbile vorbite acolo sunt romana si indiana, apoi engleza.
Imi amintesc cand am venit noi in USA cu patru cutii de haine si carti dupa noi si nu cunosteam nici un roman, decat americanul care ii gasise job sotului meu. Nu am avut curaj sa sun la romanii ce ii gaseam in cartea de telefoane. Dar in noaptea de Pasti, am mers la biserica si pana sa inceapa slujba am asteptat cuminti in masina, cu geamurile jos ca doar-doar sa auzim pe cineva vorbind romaneste si care sa fumeze tigari Carpati . Si uite ca in acea noaptea ne-am intalnit prietenii nostri cei mai buni.
Acel tip care s-a mutat aici acum 15 ani a fost inima comunitatii. El a ajutat multi romani dezorientati ce de abia pusesera piciorul in USA, ne trimitea e-mail-uri prin care ne anunta ca a mai aparut un roman in oras si daca vrem sa il contactam, sau ca X are nevoie de ajutor. Doua persoane am sunat ca urmare a mesajelor primite si cu care pastram legatura.
Stiu cat de greu ne-a fost noua cand am venit aici, asa ca daca pot, ajut cu mare placere un nou venit.
Imi amintesc de o zicala care spunea ca padurea raspunde asa cum strigi in ea. Si anume fiecare primeste ceea ce da .
Cand te intalnesti cu un nou venit. conversatiile la inceput se deruleaza intocmai unui interogatoriu: cand ai venit, cum te-ai acomodat, ai credit card, cat de repede ti-ai cumparat casa, care joburi sunt mai bine platite ... Ti se pare ca esti descusut, dar daca te pui in situatia lor, realizezi ca sunt intrebari de disperare, omul are nevoie de o indrumare, un sfat.
Majoritatea au venit aici prin joburi bune (posesori de H1B), li s-a platit transportul, caratul mobilei si cazare pe timp de 2 saptamani. Putini au luat-o de la lingura. Cred ca astia sunt medicii (dar daca ma gandesc bine, partenerii lor de viata aveau servicii bune ... deci inceputul nu a fost chiar greu) sau cei cu loteria vizelor.
Daca aud vorbindu-se romaneste in magazin nu ezit si ma duc la ei si ii intreb de vorba. Pana la urma e urat din partea lor daca se fac ca nu inteleg romaneste.
In comunitatea noastra, romanii socializeaza la greu. Se fac petreceri, nunti, botezuri (am nasit, copilul mi-a fost nasit de niste prieteni, am mosit), am participat la festivalul romanesc adunandu-ne cu o zi inainte ca sa pregatim mancarea traditionala ce urma a fi mancata in ziua festivalului. S-au dansat dansuri po****re, unde romanii au purtat cu mandrie costumele po****re si au fluturat steagul romanesc.
Cand am venit din vacanta de o luna din Ro am fost asteptata cu mancare gatita de romani, cainele ingrijit de ei, florile udate de ei.
Cu multi dintre ei ne-am imprietenit si ne intalnim de cate ori avem ocazia.
Dupa cum vedeti, din experienta mea posed un mare optimism vis-a-vis de romanii de aici.
O singura data am fost dezamagita de un roman (venit cu loteria vizelor) caruia sotul i-a inlesnit angajarea la firma unde lucra el si care nu a fost capabil sa isi tina jobul nici macar trei luni. In pauza de masa, fara nici o rusine, aceasta persoana se plangea de America, o huiduia, pe negrii ei (folosind diverse apelative), totul ii putea sub nasul lui cel fin. Du-te frate inapoi in Ro daca nu te simti bine aici, insa nu te apuca sa critici America in fata unor americani. Consider ca un imigrant ar trebui sa acorde un putin respect in ceea ce priveste o alta societate. Sa aiba o cat de cat datorie fata de tara care te-a adoptat, care ti-a oferit o paine pe masa. Nici nu s-au incheiat cele trei luni ca a fost dat afara. Monument de lene si prostie .
Nu poti fi prieten cu o persoana numai ca este roman. Trebuie sa impartasesti aceleasi opinii, aceleasi idealuri, sa fie un nivel apropiat de educatie. La aceasta persoana am spus pur si simplu pas.
Cand am avut nevoie de un sfat l-am primit; aveam nevoie de recomandare pentru o scoala buna, un pediatru bun ...etc. Toti avem acelasi tel: sa asiguram copiilor nostri un viitor mai bun.
Nu mi s-a inchis nici o usa in nas INCA.
Cand ne intalnim cu romanii avem ce sa ne vorbim, impartim aceeasi cultura. Cu placere depanam amintiri in fata unui pahar de vin fiert sau mancand mici si band bere romaneasca.
Nu am vazut acea fata a romanilor care poseda infatuare si care te intreaba cati bani faci, unde lucrezi si cat de mare e casa in care locuiesti. Poate si pentru ca este mai mica comunitatea.
Ciuf, Luca (11.11.2003) si Eva Maria (21.04.2006)
Camera lui Luca/Finding Nemo si Camera Evei-Gradina cu flori vesele
www.onetruemedia.com/my_shared?z=15dde712e107702b2ad340&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">Binecuvantarea
mamisibebe spune:
Care este de fapt realitatea?
Asta era intrebarea ta la care eu am o intamplare de povestit. Am devenit rezident permanent in Canada si vara trecuta ne-am luat fetita cea mare, catel, purcel si burtica insarcinata si ne-am mutat.
Mi-era o frica de moarte de momentul in care eu urmam sa nasc, acolo departe de tot ceea ce-mi era drag si ce cunosteam. Experienta nasterii a fost minunata am nascut pe cale naturala si am reusit sa nu folosesc anestezie. E drept ca nu mi-a fost usor dar personalul spitalului a fost alaturi de mine fiecare secunda din travaliul meu lung si dureros. Dimineata am deschis ochii si lang amine era o asistenta care m-a intrebat daca sunt din Romania. Nu va inchipuiti cat de tare m-a emotionat faptul ca un roman era langa mine si ma simteam cumva mai aproape de casa. Si acum imi dau lacrimile gandindu-ma la acel moment.
Apoi fiindca sunt din Romania au urmat conversatii de genul: nu ai voie sa folosesti mobilul in spital, ai grija ca dupa ce termini tampoanele tre sa-ti cumperi altele ca nu pot sa ti le dau gratis. La externare tot ea mi-a scris biletul si a uitat sa-mi dea cadourile pentru fata care erau din partea spitalului si asta nu era grav dar dupa 2 zile era sa ajung din nou la spital ca cusatura mea incepuse sa se infecteze. Am aflat atunci ca doamna asistenta din Romania a "uitat" sa-mi dea un recipient special de dezinfectare si solutia dezifectanta. Eu am intrebat-o inainte sa plec din spital daca tre sa folosesc ceva iar raspunsul a fost nonsalant ca nu trebuie nimic.
Acum trageti voi concluzia.
Mindy spune:
Ciuf, imi place cum ai pove visul meu e sa vad Colorado (ma fascineaza natura, muntii), sotul ar vrea sa ne mutam acolo candva.
si eu am avut si inca am experiente frumoase cu romanii, prietenele cele mai bune mi le-am facut aici... am cunoscut romani deosebiti aici pe care nu o sa ii uit niciodata.
mamisibele, pacat ca ai nimerit pe asa asistenta romanca neprofi, putea sa fie si de alta natie tot asa..
sa vezi eu pe ce ciudatenii am nimerit cand am nascut, ceva emigrante care abia se exprimau, nu stia stanga ce facea dreapta.. tot felul de etipopience incepatoare care gafau la greu.. dar m-am gandit ca sunt si ele la inceput, mai gresesc.. chestia cu atitudinea era si una de cultura nu ai ce le face. la sono am nimerit odata pe o tipa musulmanca acoperita toata, nici un zambet sau o conversatie cu mine (care eram o viitoare mamica asa de emotionata) a tacut mac si ne-a zis sa nu mai vorbim ca sa isi poata face treaba. oameni si oameni..
Andrada spune:
Sono-tanti mea era indianca si ne facea "shhh" cind intrebam ceva ca vorbea la telefon cu fiu-sau si-i zicea: nu, nu, stai linistit am timp, sint cu un pacient, zi ce-ai mai facut azi.
Apoi a inchis si ne-a zis ferm ca in traditia ei nu se intreaba daca e fata sau baiat si la ce ne trebuie noua sa aflam. Sotu era asa mirat ca a trebuit sa-i atrag atentia sa inchida gura, era mut saracul,
columbiana spune:
eu nu vreau sa transform topicul asta in ceva negativ (desi am tendinta ) dar exista tentatia si obiceiul de a mintui urechea, de a fi mai putin profesional atunci cind ai de a face cu alti romani la modul oficial (sau cu alti imigranti), cum nu-ti permiti in relatia imigrant-nativ de ex; am intilnit destul cazuri; cred ca nu ne putem debarasa de "lasa ca merge si asa";
tocmai ce-am cumparat sora-mii bilet de avion printr-o agentie romaneasca; am solicitat acompaniator la schimbul intre avioane, binenteles ca nu l-a avut; am facut greseala sa cumpar tot cu prin ei asigurarea, mi-au spus ca am 30$ reducere si in schimb mi-au trimis....o cartela de 30 minute cu Romania care costa 4$ si de care nici nu aveam nevoie (eu am abonament pentru internationale foarte convenabil);
barbatu"meu a filmat la un moment dat ceva pentru o lucrare la job cu camera personala; ulterior una din coordonatoare-tot imigranta din Maroc- i-a cerut sa aduca...camera sa filmeze lucrarea altcuiva; binenteles ca trecind peste ea la sefa quebecoasa, s-a crucit aia cind i-a spus, aici nu se obisnuieste in nici un caz sa ceri unui salariat sa foloseasca instrumente personale pentru job; si multe altele......
o amica imi spune ca dr ei de familie (romanca) i-a spus la sfirsitul consultatiei:"am pierdut timpul cu tine si n-ai nimic, mai bine ma ocupam cu alti pacienti" ; niciodata un canadian nu si-ar permita sa-ti spuna asa ceva.
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759
AB spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Hilde Nu cred, Andrada, ca cineva are ceva cu mine. Eu nu iau nimic personal cand cineva greseste, 99% din cazuri. Le caut scuze oamenilor.In trecutul lor, prezent sau viitor. Poate experienta mea o ajuta pe AB sa inteleaga ca e posibil ca romanii pe care i-a intalnit ea sa nu reprezinte toti romanii. Asa cum cei pe care i-am intalnit eu nu reprezinta comunitatea evreiasca. |
Romanii pe care i-a intalnit ea? Bione mai si eu ce-s cosmonaut?
AB spune:
citat din mesajul lui Ana Stroe am solicitat acompaniator la schimbul intre avioane, binenteles ca nu l-a avut; |
Ana... nu poti avea acum acompaniator decat platind ca pentru minorii neinsotiti. Sau daca sunand direct la companii cu cel putin 48h de ore inainte rezervi un bilet de persoana cu disponibilitate motorie redusa si o transporta cu scaunul rulant.
AB spune:
citat din mesajul lui mamisibebe Am aflat atunci ca doamna asistenta din Romania a "uitat" sa-mi dea un recipient special de dezinfectare si solutia dezifectanta. Eu am intrebat-o inainte sa plec din spital daca tre sa folosesc ceva iar raspunsul a fost nonsalant ca nu trebuie nimic. Acum trageti voi concluzia. |
In America spartana te cureti cu apa de robinet de ai epiziotomie. Dusul local dupa fiecare vizita la toaleta. Si nu asistenta iti da cadoul si cea care-ti face externarea care nu-i asistenta.
In rest nu stiu care-i standardul canadian si ce primesti gratuit si ce nu. In USA intr-adevar primesti gratuit tot ce-i necesar.
AB spune:
Monabella tanti poate fi rabin doar intr-o comunitate liberala care asa cum am mentionat nu are nimic de afara cu religia. Deci este explicabila faza cu porcul.
Andrada putini oameni sunt bogati si religiosi. Ceea ce-i merituos la urma urmei caci bogatoe in spiritul VT-ului se face mai greu. Dar exemple exista destule. De la bursa si slefuitoirii de pietre din Antwerp la nenea Bloomberg care nu te lasa sa-i consulti feed-urile directe de date vineri seara. Le poti consulta pe cele subcontractate altora si din barfele care circulau avea un aranjament fain legat de building-urile acelea ca sa nu fie direct responsabil de cat de kosher is lor... dar asemenea aranjamente costa si un business mai maruntel nu si le poate permite. Iar religia iudaica spre deosebire de catolicismul meu spune si cu cine sa dai mana si cum sa-ti conduci afacerile si cand si daca sa ierti cuiva datoriile...
citat din mesajul lui Ramona J AB "in my book" asta tot discriminare e, indiferent care ar fi explicatia. Acum ma gindesc ca in NY aveam multi prieteni evrei, nu prea s-au vaitat de grosolaniile noastre. Or fi dezinfectat bine dupa ce am plecat? |
Fireste ca-i discriminare. Am zis ca-i de inteles in cazul unei institutii comunitare unde pe tacutelea toti incearca acelasi lucru. Deruland filmul Hilde a sunat la o agentie sau ziarul comunitatii care plaseaza emigranti evrei si e de inteles ca nu a fost ajutata. Exista asemenea agentii in mai toate comunitatile mari.
Totusi la shul-ul sotului secretara e o tipa crestina Mary Grace. Face toti banii sa vezi reactia unora auzind: Hello ...Blah Blah Jewish Blah, Mary-Grace speaking. Can I help you ? Si a fost angajata desi anuntul cerea o persoana cu legaturi culturale ceva mai profunde cu subiectul... tipa le avea. Iti dau numarul daca-mi promiti ca razi.
Altfel nu cred ca ai prea multi prieteni evrei ortodocsi:) iar restul nu-s asa stresati. Si nici nu-i grosolanie sa nu ai cunostinte legate de cultura altora. A face gafe e mai degraba normal si e prieteneste sa nu le arati. Eu am la activ destule gafe si singura nostra de a fi o familie a fost sa radem ... Hmmm se pare ca asta ingrasa da-n rest
Si orice om normal incearca sa-si faca prietenii sa se simta bine. Eu care-s mai zuza la un bbq pun si branza si carne.. Invitatii si le amesteca adesea. Sunt farfurii de plastic sau hartie si se arunca. Nu vad de ce sotul meu ar face tam-tam ca nu se amesteca... La altii mai bogati vine cateringul si gata. Si la restaurant exista solutii la fel de simple si putin vizibile.
As spune ca am trait aceasta curtoazie si invers. In Pastele catolic ni-s restrictii ca-n cel ortodox. Incurcand datele ne-am trezit neasteptat la usa unor prieteni romani buni in plin post ortodox. Desi ei tin traditiile ne-au pus oamenii fripturi si bunatati pe masa, n-au zis o vorba. Mi-a trebuit ceva timp sa realizez. Apoi le-am spus ca-mi cer scuze si ca ar fi trebuit sa-mi traga urechile, dar au ras cu simpatie.
In fine... asta e experienta mea romaneasca cu bune si rele. Pacat ca s-au selectat numa relele. Nu-s o persoana comoda... dar departe de mine ideea de a jigni.
Legat de evrei eu provin dintr-o familie mixta si profund liberala, a sotului sunt ortodocsi... si nu caut sa justific nimanui nimic. Daca cineva afirma ceva incerc sa arat ce ascunde o reactie. Reactia in absolut ppoate fi buna sau proasta. Pun si cartile celeilate culturi pe masa. E cinstit ca atunci cand ceri ceva de la cineva sa stii ce valoare are acel ceva pentru persoana in cauza.
Hilde chestia cu muzica rap e o comparatie aiurea. Mai curand o comparatie ca-n angajarea cuiva care nu respecta kashrutul sau sarbatorile tale ar fi cati crestini credinciosi ar angaja pentru spalatul rufelor o spalatorie in care ar sti ca-s spalate duminica sau in zi de sarbatoare. Cati ar chema in casa lor un mester sau o femeie de serviciu sa le lucreze duminica sau de Pasti sau de Craciun sau de Inaltare sau de Rusalii ... Asa cum o zis Ramona oamenii religiosi nu prea pot iesi din sfera lor indiferent de religie si tind sa se inconjoare de ai lor. Dar ei nu reprezinta majoritatea in religia iudaica si nici in cele crestine. Si nu despre ei vorbeam in discutia de comunitati. Ei or fi apropiati dar intr-un spirit de excludere a restului nu de apropiere a celor asemanatori.
Numa bine... si prieteni buni sa aveti!
columbiana spune:
Pai Acusorule eu am intrebat functionarul care sunt conditiile sa aiba pe cineva la schimbul intre curse s-o plimbe de la un terminal la altul din cauze de limba (eram dispusa sa platesc) si a revenit el peste o zi cu raspunsul spunind ca e serviciul e gratuit si e...asigurat;in final noroc ca l-a asigurat o familie de romani care aveau acelasi traseu, pe "sar'na si eu tot la Montreal" ;
apropo de romani, hai ca-mi mai amintesc una:
anul trecut cautam sa-mi schimb jobul in disperare, trimit eu cv-uri si ajung la un interviu la o firma unde ma astepta o tanti si...un ciine; care tanti m-a intervievat in picioare rezemata de usa de iesire pentru ca javra se tot cerea afara, ma miria si pufnea, nu mai avea rabdare; m-a intrebat femeia ce m-a intrebat printre dialoguri cu catelul pina cind n-am mai rezistat si am intrebat-o eu daca nu cumva e romanca; era si ea si catelu'si firma , dar vroia sa-mi testeze nivelul meu de franceza si engleza si rabdarea la ciini; noroc ca venise si varianta actuala de job si am zis pas javrei birocrate
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759