cum e in Romania?
Raspunsuri - Pagina 43
danat spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Rufus
Mi se pare o precizare necesara. Din cele scrise inainte, reiese complet altceva. Din pacate, situatia pensionarilor e cvasicunoscuta, asa ca nu prea avem pe ce ne contrazice. Si, asa ca un exercitiu, as vrea sa spun ca mie nu mi se pare suma de 2500lei (pentru doi pensionari, cu o proprietate privata) generatoare de trai acceptabil. Pentru ca nu trebuie sa judecam prin comparatii. In opinia mea, daca ai dus un anume stil de viata cat timp ai fost salariat, stilul trebuie pastrat si la batranete, iar pensia nu trebuie sa acopere doar cheltuielile cu intretinerea, hrana sau medicatia. Adica trebuie sa-ti permiti doua vacante pe an (de data asta, la bai, la tratament), o imbracaminte decenta, sa nu arati ca naiba imbracat cu toalele de acum 20 de ani, o alimentatie adecvata varstei, sau sa ai posibilitatea de a petrece timpul liber altfel decat urmarind telenovele zi de zi, 8 ore pe zi, o masina normala, etc. Acesta este un trai acceptabil. Daca consideram ca la pensie este suficient sa poti plati mancarea si medicamentele, cu siguranta 2500 lei ajunge (aproape) pentru toti. Necazul e ca 2500 lei reprezinta o alta gluma buna pentru majoritatea pensionarilor. RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008 "EXPERIENTA este numele pe care-l dam greselilor noastre" Oscar Wilde |
Tin sa iti dau dreptate Rufus.
Nu stiu de ce, in Ro lumea are acceptiunea ca daca esti la pensie, gata, motoarele trebuie reduse la minim si cheltuielile personale asisderea.
Inafara faptului ca un procent mic de pensionari se pot mindri cu 1-2 plecari in strainatate pe an si alte cheltuieli gen "moft" pt Romania, cealalta parte a pensionarilor, mare parte din pacate, sunt umiliti prin traiul pe care il duc. Pentru ca, odata ajunsi la o varsta cand ar trebui sa-si traga sufletul, sa isi vada linistiti de ale varstei, ei trebuie sa-si incarce mintea cu nshpe jonglerii cum sa le ajunga banutii de la o pensie la alta. Nu mai pomenesc de umilinta morala, ca sunt luati in deridere de la clasa politica (prin "drepturile" pe care le acorda pensionarilor) si pina la tinereii de liceu care ii iau la misto. Saracii pensionari, au ajuns bataia de joc a tuturor
Adina zicea mai sus de pensionarii din Austria (ce-ti veni tocmai cu astia de aici ), pai da, sa le vedeti pe doamnele pensioniste cum sunt de coafate si aranjate, nefiind ridicole deloc. Se intalnesc cate 2-3, isi beau o cafea si o prajitura si stau la soare pe o terasa. Pai da, asta e viata normala. Nu mai zic ca isi permit croaziere, vacante in locuri calde sau specifice de tratament.
Si chiar si-asa, aud comentarii ca au pensii mici (bine, aici si cheltuielile lunare sunt pe masura...).
Dana mama lu'Radu Stefan
"Prietenii sunt aceia care te iubesc chiar si atunci cand te cunosc"
Hobby
www.youtube.com/watch?v=6Ml3NUIDpFg" target="_blank">Melodia mea de azi :-)
Guestus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui danat [Adina zicea mai sus de pensionarii din Austria (ce-ti veni tocmai cu astia de aici ), pai da, sa le vedeti pe doamnele pensioniste cum sunt de coafate si aranjate, nefiind ridicole deloc. Se intalnesc cate 2-3, isi beau o cafea si o prajitura si stau la soare pe o terasa. Pai da, asta e viata normala. Nu mai zic ca isi permit croaziere, vacante in locuri calde sau specifice de tratament. Si chiar si-asa, aud comentarii ca au pensii mici (bine, aici si cheltuielile lunare sunt pe masura...). |
ca sa vezi si tu ce viata duc....
sa nu mai spunem ca le ramin bani sa angajeze si romance tinere sa le faca curatenie in casa.
Eliza5 spune:
Problema este mai complexa.
Este adevarat ca foarte multi pensionari din Romania o duc incredibil de greu iar daca nu ar avea copii.. nici nu vreau sa ma gandesc....
Pe de alta parte avem situatia de a avea mai multi pensionari decat salariati (http://www.wall-street.ro/editorial/289/Despre-pensii-si-elefantul-din-camera) iar efortul bugetar este foarte foarte mare.
Daca ne mai gandim ca tot din impozitele noastre sunt platiti cam 1.5 milioane de functionari si bugetari... chiar nu prea vad de unde s-ar putea mari pensiile (poate din concedierea unor mii de functionari publici ) .
Cred ca in vest secretul a stat in pensiile private (sau poate ma insel, nu cunosc valoarea pensiilor acolo). Dar in Romania la ora asta problema pensionarilor trebuie privita cumva mai rational si vazut exact ceea ce se poate face si ce nu. Scadem din bugetul Educatiei pentru a mari pensiile? Sau poate de la Sanatate?
copiloi spune:
citat din mesajul lui Guestus
ca sa vezi si tu ce viata duc.... sa nu mai spunem ca le ramin bani sa angajeze si romance tinere sa le faca curatenie in casa. |
danat spune:
citat din mesajul lui Eliza5 Problema este mai complexa. Este adevarat ca foarte multi pensionari din Romania o duc incredibil de greu iar daca nu ar avea copii.. nici nu vreau sa ma gandesc.... Pe de alta parte avem situatia de a avea mai multi pensionari decat salariati (http://www.wall-street.ro/editorial/289/Despre-pensii-si-elefantul-din-camera) iar efortul bugetar este foarte foarte mare. Daca ne mai gandim ca tot din impozitele noastre sunt platiti cam 1.5 milioane de functionari si bugetari... chiar nu prea vad de unde s-ar putea mari pensiile (poate din concedierea unor mii de functionari publici ) . Cred ca in vest secretul a stat in pensiile private (sau poate ma insel, nu cunosc valoarea pensiilor acolo). Dar in Romania la ora asta problema pensionarilor trebuie privita cumva mai rational si vazut exact ceea ce se poate face si ce nu. Scadem din bugetul Educatiei pentru a mari pensiile? Sau poate de la Sanatate? Eliza si Alex (15 nov. 2004) |
Cred ca printr-o aplicare a legii privind munca la negru. Daca s-ar face niste controale stricte si s-ar gasi cati muncitori lucreaza la negru, atunci s-ar mai stringe cate ceva la buget. Cu conditia ca acel ceva sa fie distribuit catre pensii...
Dana mama lu'Radu Stefan
"Prietenii sunt aceia care te iubesc chiar si atunci cand te cunosc"
Hobby
www.youtube.com/watch?v=6Ml3NUIDpFg" target="_blank">Melodia mea de azi :-)
Guestus spune:
citat din mesajul lui Eliza5 [Dar in Romania la ora asta problema pensionarilor trebuie privita cumva mai rational si vazut exact ceea ce se poate face si ce nu. Scadem din bugetul Educatiei pentru a mari pensiile? Sau poate de la Sanatate? Eliza si Alex (15 nov. 2004) |
no..nu se scade nimic..dar ii aducem in ro pe cei 2 milioane din afara ce comenteaza sa puna circa ..pe aia din NZ si US.
asta e solutia.
ellej spune:
citat din mesajul lui Rufus
Mi se pare o precizare necesara. Din cele scrise inainte, reiese complet altceva. RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008 "EXPERIENTA este numele pe care-l dam greselilor noastre" Oscar Wilde |
Iar dupa parerea mea, n-am generalizat nici in prima postare si nici in urmatoarele.
E drept ca poate avem pareri diferite despre ce inseamna un trai acceptabil in RO pentru un pensionar (care din start trebuie sa-si reduca stiulul de viata, intrucat pensia este mai mica decat salariul, nu?)
Nu mi se pare ok ca pensionarii sa continuie sa-si ajute financiar copii adulti, cum iar se intampla in multe cazuri din jurul meu (sper ca nu viu mai fi iar acuzata de generalizare). Dar un trai acceptabil in viziunea mea este posibilitatea de a-ti plati darile, medicamentele, hainele (e nevoie sa precizez ca nu ma refer la haine de firma?) etc fara mai eforturi si de a-ti permite un concediu pe an undeva in tara. Acum nu stiu ce alte surse de venit sau economii mai au pensionarii din alte tari de-si permit croaziere si mers la reustarant de 3 ori pe saptamana, dar asta e deja mai mult decat un trai acceptabil.
Mare e gradina lui Dumnezeu si multe animale sunt in ea :)
aiska spune:
citat din mesajul lui Guestus Pensionarii de azi sint cei care aveau 40-50 ani la revolutie..deci oameni in toata puterea..daca nu au stiut sa creeze o societate asa cum trebuie e vina cui? Au mers la vot...au votat...au ales.... Atita au putut si ei si asta e viata. |
Or fi votat gresit, insa chiar esti de parere ca pensiile ar fi in prezent la un nivel acceptabil daca ar fi votat cu opozitia de atunci? Poate explici mai detaliat acel "plan economic" pe care l-ar fi putut aplica ?
Da yo tot nu inteleg ce tot vin astia din afara sa le plinga de mila...adica ei stau bine merci si cotizeaza la greu pt pensionarii din NZ si Canada si apoi ii pling cu lacrimi de crocodil pe aia din Ro. Paradox total |
Poate or cotiza si ei "ceva" asa, dupa posibilitati,la pensiile rudelor din tara pe care ii plang. Propui sa-i lase sa sufere acum fiindca nu au votat corect in anii '90?
Guestus spune:
Ideea este ca problema pensiilor si traiului de dupa 65 de ani trebuie sa fie in grija lor stricta si personala. Ei si nu Papa de la Roma trebuie sa se ocupe de pensii...asa cum au stiut sa vinda pe 1 euro juma de Ro tot asa si maninca acum de 1 euro. Ce nu este clar?
pensiile sint un fel de Caritas...tu bagi bani azi cind esti tinar si tii pensiile la mosi...si tot asa merge afacerea. daca pleaca 2 milioane byebye...se rupe filmul pensiilor. nici asta nu este clar?
Eliza5 spune:
citat din mesajul lui danat
Cred ca printr-o aplicare a legii privind munca la negru. Daca s-ar face niste controale stricte si s-ar gasi cati muncitori lucreaza la negru, atunci s-ar mai stringe cate ceva la buget. Cu conditia ca acel ceva sa fie distribuit catre pensii... |
Munca la negru iese la suprafata in general dupa micsorarea taxelor. Lucru care nu o sa se intample in curand in Romania.
In conditiile in care 40% din salariu se duce la stat.. mda.. e destul de clar ca multe companii vor deveni "creative" in a plati salariile.