cum e in Romania?

cum e in Romania? | Autor: monabella

Link direct la acest mesaj

Pt ca au fost atitea topicuri despre emigranti si viata in afara, am si eu o curiozitate. Cum e oameni buni, viata in Ro?
Ai mei imi spun ca e super bine, ca se gasesc in Ro de toate, ca sa nu vin cu 2 geamantane cu cadouri ca se gasesc si acolo...
Prietenii mei, fostii colegi de scoala o duc bine, au servicii bune, posturi de rapsundere, fac cel putin 2 concedii pe an in locuri exotice (lucuru pe care eu aici nu mi-l permit).
Pe scurt cind ma duc acolo mie mi se pare - cu mici exceptii - ca toata lumea o duce bine si e multumita. ba o prietena intoarsa de curind din tara mi-a zis ca romancele au timp sa se imbrace, sa se fardeze pe cita vreme nu ai sa vezi asa ceva in sua unde lumea merge la supermarket in hainele de casa, tricou si pantalon de trening (sau scurt) si slapi.
O alta prietena mi-a spus ca viata e f. scumpa ca ea a luat putini bani cu ea cind a fost in Ro, noroc cu rudele care i-au facut cadou toate bani pt copil (ca il botezase) si din banii aia a trait cit a stat in vacanta in Ro. Atunci cum se descurca Romanii caci stiut e ca salriile din Ro nu sint inca la nivelul celor din vest?

Pe acest forum ce mai citesc despre cersetori, vecini, misa etc. Cind am plecat eu, dupa revolutie, am considerat ca Ro nu va ajunge in timpul vietii mele sa ofere cetatenilor ei conditii de viata ca in vest. Uite insa ca ofera. Atunci, cum e viata in Ro? E lumea multumita de traiul din tara, de oportunitati sau se mai gasesc unii care vor sa emigreze? In mod normal cred ca nimeni n-ar mai trebui sa vrea sa emigreze acum. Sau am pus prost problema?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns vikinga spune:

Eu din ce stiu pot sa zic ca se poate trai foarte bine si in Romania. Mai ales in orasele mari care ofera joburi bune. Gasesti absolut orice ca si in vest, multe lucruri de cumparat mai ales de-s de import is mult mai scumpe ca aici, forta de munca e inca ieftina si de aici vin totusi unele diferente de pret. In schimb pensionarii, batrinii, taranii, oamenii din orasele mici de provincie o duc inca greu. Inca exista saracie si lumea aia in gri dar de citiva ani buni alaturi a inflorit o alta categorie care munceste pe brinci, cistiga si isi vor dreptul la o viata care sa le ofere si excursii si haine si cabinete de infrumusetare si ce-si mai doresc. Si urmeaza aceeasi traiectorie ca multi din vest: amindoi la job, casa, masina si alte bunuri pe credite, copii cit mai tirziu ori maxim unul. Ba chiar mai rar am auzit de oameni in vest care sa-si ia o casa la 800.000€-1.500.000€ cu banii jos si ei bine in Ro numai eu personal cunosc 3 persoane care au facut asta. Bine din pacate tot alaturi infloresc si devin din ce in ce mai puternice familii bogate ale caror membrii is infiltrati ba in politica , ba in alte posturi caldute, bune si cu influenta, familii in spatele carora stau istorii scandaloase in privinta banilor. Inca se fura si nu domina corectitudinea si-s multe bube dar daca intrebarea era de exista oameni ce o duc bine in romania, cu siguranta raspunsul e da!Numai pe forumul asta eu cred sincer ca-s multe fete ce traiesc in Ro si-s chiar bogate si o duc mai bine decit unele din vest ori isi permit mai multe, asta deduc si eu din ce cumparaturi ori petreceri super luxoase ori bani la saloanele de infrumusetare ori altze fitze de gen. Bine aici intervine si stilul de a cheltui banii, mi se pare ca in vest chiar daca au nu-si dau ultimii bani pe haine scumpe ori cea mai scumpa destinatie de vacanta, neamtzul mai si stringe la ciorap. Ori sa zicem altele-s prioritatile, nu vreau sa zic ca romanii au apucaturi frivole doar poate is doriti de o viata buna, atita tot. Si chiar de unii o mimeaza fara sa aiba in spate capital serios, iar e de inteles zic eu.Dar copiii strazii inca sunt acolo, cersetorii la fel, maidanezii iar, carutele trase de cai batuti, natura cea frumoasa inca plina cu bidoane de plastic, politia inca nu protejeaza femeile abuzate...etc etc. Dar mercedesuri si alte masini chiar si mai de mare lux, vuittoane, VIP-uri si alte asemenea is mult mai multe.Cunosc fete intoarse in Ro care o duc mult mai bine decit au dus-o inafara, vara mea avea o pizzerie in italia, casa mare, doua masini, copiii mari acolo si acum vinde tot si vine singura acasa. Si cu siguranta o sa-i fie bine dupa cum si-a planificat ea treaba asta. Nu stiu exact cum e cu tinerii specializati intr-un domeniu, dar logic ca multi incearca intii un job in tara si doar de nu gasesc accepta mai putin inafara ori o iau cu studii de la zero in alte tari. Ori mai sunt tinerii de virf de la extrema de sus care vor inafara pt ca au alte aspiratii.Si mai pleaca afara cei de la extrema de jos, fara carte ori o profesie bine invatata, care decit sa munceasca la fermele ori paminturile din ro pe un salariu mizer incearca inafara orice pe un euro mai mult. De ob exista intotdeauna un var, un vecin care sa-l ia la inceput prin italia ori spania.Noi pe forumul asta cu aere elitiste vorbim prea rar despre ei, asa de parca nici n-ar exista.Vikinga 10+ cu cei mai frumosi vikingi: Nadja si Aldo

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alexia27 spune:

Monabella, in afara de conditiile materiale, oamenii au si alte motive pe agenda de emigrare. Parerea mea este ca cei mai multi nu pleaca din cauza salariului sau ca nu se gaseste nu stiu ce in magazine; multi pleaca din alte considerente: sistemul de invatamant, sistemul medical, birocratia nesimtita, coruptia, bataia de joc din administratie, din politica (respectul fata de om in general) etc. Asta nu s-a schimbat si este un motiv greu cand cineva se hotaraste sa emigreze.

Fii TU disponibil cand vrea copilul, nu-l fa pe el disponibil cand vrei tu!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deus spune:

si bine si rau :)

poze

blog personal www.de-azi.ro
pentru cine crede ca nu mai poate...
http://www.youtube.com/watch?v=flRvsO8m_KI
http://www.youtube.com/watch?v=vMCnjMbUOFg

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns loryi1974 spune:

Citat:
citat din mesajul lui Alexia27

Monabella, in afara de conditiile materiale, oamenii au si alte motive pe agenda de emigrare. Parerea mea este ca cei mai multi nu pleaca din cauza salariului sau ca nu se gaseste nu stiu ce in magazine; multi pleaca din alte considerente: sistemul de invatamant, sistemul medical, birocratia nesimtita, coruptia, bataia de joc din administratie, din politica (respectul fata de om in general) etc. Asta nu s-a schimbat si este un motiv greu cand cineva se hotaraste sa emigreze.

Fii TU disponibil cand vrea copilul, nu-l fa pe el disponibil cand vrei tu!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lisaelisa spune:

Vikinga a sintetizat foarte bine cum este viata in marile orase din Romania.

Chiar si dintr-un salariu mediu, pe economie, o familie din 3 persoane poate trai decent. Adica : hrana diversificata, imbracaminte, incaltaminte, jucarii etc si, inainte de toate, facturile casei. Poti trai astfel daca stii cum sa-ti planifici banii, ca daca te apuci sa cheltui jumatate din venitul familiei pe o haina, nu mai ai ce manca.

Viata, aici, s-a schimbat mult fata de cum era inainte de '90. Este o societate diferita, cu alte aspiratii.
Oamenii au invatat sa aleaga intre bun si rau si frumos si urat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Hai sa nu exageram cu preturile
Ca in Romania sunt preturi la mancare (la majoritatea poduselor) ca in Canada sau mai scumpe, in conditiile in care in Canada te descurci din minimum 1700$ , iar in Romania din mimimum 400$,
In conditiile in care castigi 300 de euro te scobesti sa-ti platesti o vacanta de vara care costa de la 200 de euro in sus fara chetuieli.
La un salariu mai mic de 300 de euro trebuie sa-ti platesti chiria care sa zicem ca e 200 , cheltuieli , mancare , benzina, ce-ti mai trebuie pt. lucru samd , oricum nu conteaza ca a fost depasita limita .

Ma uit la matusa-mea si la unchiul meu care au plecat in America la 40 de ani si care in 3 ani si-au cumparat un duplex si 3 masini, care acum isi mai cumpara sau si-au cumparat deja un duplex(dupa alti 2 ani ) , o barcuta mica de pescuit, care m-au dus in vacante prin America fara sa platesc eu nimic si care m-au chemat de Revel in Rep. Dominicana.Lucruri imposibil de realizat in Romania.

Aici nici nu poti lua un credit , sau daca il iei omul normal primeste 200 de euro de la banca.

tatal meu cand a venit aici in vizita a ramas uimit de masinile din oras. Predomina BMW-urile, golfuri , passat , audi,mercedes.

Si pe mine ma bate gandul sa plec , dar numai pt. vreo 2 ani .

"Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc "

***Fur is for petting**

http://www.youtube.com/watch?v=GewaLNZ1100

http://www.flickr.com/photos/greecky/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mindy spune:

Masinile sunt mult mai ieftine in US ca in Ro, eu am ramas masca cand am vazut ce masini au romanii.. Masini de zeci de mii de euro.
Dar in US masina e o necesitate, un simplu mijloc de transport, asa cum ai un acoperis deasupra capului asa tre' sa ai si masina ca de nu, ramai blocat in casa:) exceptie fac cei ce stau in zone de downtown cu metro si autobuze la indemana.
Gasesti masini si la $2000 in stare buna pt ca nu te lasa astia sa inscri orice junk in circulatie.

Cand am fost acasa acum un an jumate m-am tot mirat ce s-a modernizat totul, mall'uri frumoase, lumea imbracata asa de bine, nu prea am vazut saracie. Si lumea destul de draguta si sociabila..de la stuardesele de la tarom pana la vanzatoarele din piata. :) Totusi am remarcat traficul.. si soferii parca mai agresivi ca niciodata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns delsim spune:

Pentru unii e bine, pentru unii e rau. Nu se poate trasa o linie valabila pentru toata lumea. Depinde de un locuiesti, de studii, de noroc, de oportunitati, de ce job ai si de cat castigi, depinde de foarte multe lucruri. Si depinde pe cine intrebi. S-ar putea sa ai surpriza ca multi sa-ti spuna ca se descurcau mai onorabil pe vremea lui Ceausescu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pisigri spune:

Mie in RO mi se pare trist ca oamenii sint izolaati, inchisi, stresati, nervosi, nepoliticosi, grabiti. Nici in Franta, nici in Italia si nici nu mai vorbesc de Spania oamenii nu mi s-au parut asa mofluzi si tracasati. Cred ca asta spune multe, chiar daca vezi masini de fitze si mall-urile pline...

if you can't say something nice, then don't say nothing at all
http://pisigri.blogspot.com/ (poze noi)

Mami de Ilinca (5.03.2009)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lisaelisa spune:

Este adevarat ca nu poti obtine credit pt cumpararea unei case, cand ai venitul mediu pe economie, dar la mine nu e cazul. Am casa mea.

Mergi la inceput