Ce inseamna a avea un duhovnic? E posibil?
Raspunsuri - Pagina 5
mihutza11 spune:
Dorsilia eu la duhovnicul meu cand ma spovedeam stateam in genunchi cu mana pe Sf Cruce si preotul langa capul meu si ma asculta.. ziceam ce aveam pe suflet, ma asculta si apoi incerca sa imi dea sfaturi.. apoi imi dadea canonul.. se mai intampla ca dupa asta sa mai stam de vorba efectiv despre diverse, cel mai mult de familie, dar nu mai stateam in genunchi..
Acum cu sotul ateu.. sincer mie mi-e greu sa cred ca exista atei.. da, acum ca le e bine, sunt sanatosi, au bani etc. normal sa nu creada in DD.. dar daca Doamne fereste patesc ceva? eu sunt convinsa ca primul gand le fuge la Dumnezeu.. si mai ales daca e cum spui tu de sotul tau, ca e crescut de bunici cu respect fata de credinta..
sper totusi ca el sa revina la ganduri mai bune si tu sa iti gasesti duhovnicul, sa te eliberezi de toate gandurile negre!
Mihaela, mamik fericit de Andra - 29 martie 2008
Ratusca mea mih1 si mih2 www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=ratusca%20din%20viata%20mea&page=10" target="_blank">aici
Pozici
www.onetruemedia.com/shared?p=88ed9962aab40888261d95&skin_id=601&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">Primul anisor
Povestea americancei
anya spune:
Sotul tau si-a exprimat opinia. Poate acelasi lucru il gandea si inainte, dar cum voi n-ati discutat despre religie, nu i-ai cunoscut parerea. Probabil v-ati casatrit la biserica pentru ca asa se face, v-ati dus la nunti, inmormantari si botezuri tot datorita automatismului, fara ca pentru el asta sa insemne prea mult. Acum, cand tu incepi sa discuti despre credinta sau chiar sa-i sugerezi mersul la biserici, preoti...ti-a spus clar parerea lui.
Cel mai bine e sa-l lasi in pace cu credinta sau necredinta lui iar tu, daca asa simti, cauta un duhovnic. Dar nu-l tara dupa tine la biserica, nu schimba regulile pe motive de religie pentru ca va deveni si mai reticent, si mai refractar.
Cat despre atei sau agnostici, mai degraba, sunt multi si nu are legatura cu cele invatate (sau nu) acasa in copilarie. Mai degraba cauza se afla in cele citite (cum zice sotul tau) cumulate cu sila pe care ti-o lasa marea majoritate a contactelor cu biserica ortodoxa (preoti care spovedesc pe banda rulanta, hotia -fara chitanta- de la nunti, refuzul de a inmormanta pe bani putini, biserici construite cu nemiluita in parcuri - azile nu pot construi?).
gaba-rema spune:
Citat: |
citat din mesajul lui anya Sotul tau si-a exprimat opinia. Poate acelasi lucru il gandea si inainte, dar cum voi n-ati discutat despre religie, nu i-ai cunoscut parerea. Probabil v-ati casatrit la biserica pentru ca asa se face, v-ati dus la nunti, inmormantari si botezuri tot datorita automatismului, fara ca pentru el asta sa insemne prea mult. Acum, cand tu incepi sa discuti despre credinta sau chiar sa-i sugerezi mersul la biserici, preoti...ti-a spus clar parerea lui. Cel mai bine e sa-l lasi in pace cu credinta sau necredinta lui iar tu, daca asa simti, cauta un duhovnic. Dar nu-l tara dupa tine la biserica, nu schimba regulile pe motive de religie pentru ca va deveni si mai reticent, si mai refractar. Cat despre atei sau agnostici, mai degraba, sunt multi si nu are legatura cu cele invatate (sau nu) acasa in copilarie. Mai degraba cauza se afla in cele citite (cum zice sotul tau) cumulate cu sila pe care ti-o lasa marea majoritate a contactelor cu biserica ortodoxa (preoti care spovedesc pe banda rulanta, hotia -fara chitanta- de la nunti, refuzul de a inmormanta pe bani putini, biserici construite cu nemiluita in parcuri - azile nu pot construi?). Anya |
Asa cred si eu, Anya
Inclusiv cu faptul ca sunt multi atei/agnostici care asa au ales sa gāndeasca, chiar daca acasa au fost crescuti īn spiritul credintei.
janmateiandi spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Dorsilia buna! ma intrebam daca exista asa ceva, in cadrul bisericii. Un preot care sa-ti fie un duhovnic, adica sa mergi si sa-ti discuti cu el problemele, daca le ai, cand le ai, cand simti ca nu gandesti limpede, cand simti ca esti cu psihicul la pamant, si ai vrea o indrumare....ceva de genul asta. o sa spuneti ca pt asta exista psihologii, terapeutii. Ca preotii sunt ca sa mergi si sa te spovedesti. Sunt de acord si cu spovedania dar ma astept ca totusi ca aceasta actiune sa depaseasca un pic barierea, tiparul obisnuit. Ultima data cand m-am spovedit am ramas dezamagita, pt ca a trebuit sa raspund la o baterie rapida de intrebari cu DA si NU si atat, fara comentarii din partea preotului, fara discutii, am fost intrebata ca-n instanta, am raspuns si atat. Sufleteste nu am simtit nimic, nici o usurare, nici o pace, m-am simtit stanjenita si nu de raspunsurile ce trebuia sa le dau la acele intrebari, care erau banale si erau strict legate de cele 10 porunci ale Domnului, eram insa stanjenita de cat de banal si fara profunzime era procesul spovedaniei in sine. Eu m-am dus emotionata si cu o anume stare sufleteasca acolo si am primit in schimb ceva absolut lipsit de acea incarcatura, caldura, practic nimic personalizat in actul spovedaniei. Ma gandeam ca se putea face o spovedanie in grup, parintele sa intrebe si cei ingenuncheati sa raspunda cu glas tare dupa cum crede cu DA sau NU, la final ne dadea iertarea si gata. De ce nu vreau sa merg sa uzez canapeaua vreunui terapeut si doresc in schimb apropierea de biserica? Pentru ca asa simt eu, asa m-as simti eu ajutata. Nu prea cred in industria ce se dezvolta in jurul unor asa numiti tarapeuti, pt care scoti bani multicei din buzunar doar ca sa le povestesti framantarile tale, iar ei sa incerce sa-ti puna intrebari destepte si sa-ti dea sfaturi de bun simt. Nu-s straina de ce inseamna terapia in sensul ca am avut tangenta cu asa ceva prin natura profesiei si cel putin in vestul tarii nu am incredere in profesionistii in domeniu. Si, cum spuneam, eu mereu am cautat si in vremurile bune si gasit un sprijin in divinitate, imi plac religiile, gasesc un confort psihic in rugaciune, in linistea casei mele la fel ca in linistea unei bisericute. Si vreau sa cred ca mai sunt si preoti cu har, care si-au ales aceasta ocupatie pentru ca au vocatie si cred sincer in ce fac, nu o fac pt ca nu au ce altceva sa faca sau pentru foloase materiale, cum fac unii oameni ce-si aleg de exemplu medicina.... bravo!felicitari!mare dreptate ai!!sant sigura ca iti vei gasi un duhovnic, meriti din plin si de aceea va aparea untr-un fel sau altul in viata ta! asa a fost si la noi, a aparut atunci cand aveam cea mai mare nevoie! credinta si nadejde in continuare!("cauta si vei gasi","bate si ti se va deschide"...)Doamne ajuta! http://www.youtube.com/watch?v=UzQzQI85Sd0 |
ilinca79 spune:
Buna seara,
oare ati putea sa-mi recomandati si mie, daca stiti, un duhovnic cu har in Cluj...
Acum, daca tot incepe postul as vrea sa me eliberez putin de pacatele care ma apasa.
Ma rog si eu sa-mi scoata Dumnezeu cumva un asemenea om in cale...
Va multumesc.
Doamne ajuta!
Ilinca
Ilinca
columbiana spune:
Ilinca, la o aruncatura de batz de voi a lasat Dumnezeu un colt de Rai deschis noua: Manastirea Rimet; daca ai ajunge acolo intr-o zi peste saptamina cind nu e lume multa si intr-o seara dupa vecernie ai reusi sa ajungi la Parintele Ioachim (cred ca mai e acolo), n-ai veni cu mina goala; eu tinjesc dupa locul ala unde ma reincarcam mereu pozitiv in perioade mai dificile, iar aici nici vorba de un duhovnic cum aveam in Romania.
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759
ilinca79 spune:
Ana, multumesc mult. Am sa incerc sa ajung la Manastire...
Sunt sigura ca Dumnezeu vegheaza asupra ta oriunde ai fi, chiar daca esti departe de casa.
Doamne ajuta!
Ilinca
Maria spune:
Ilinca, parintele Ioachim se afla in prezent la manastirea Frasinei, jud Valcea....dar sunt sigura ca Dumnezeu iti va scoate in cale duhovnicul potrivit pentru sufletul tau, pe El trebuie sa-l rogi staruitor sa il afli...nu te va dezamagi.
Maria
ilinca79 spune:
Multumesc mult Maria! Sper sa ma lumineze Dumnezeu sa gasesc pe cineva curand, pentru ca as vrea sa ma gaseasca acest Craciun cu sufletul mai curat...
Doamne ajuta-ne tuturor!
Ilinca