Topic ingrijirea copilului - CIC(4)

Raspunsuri - Pagina 16

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Avalon spune:

Citat:
citat din mesajul lui marius

Imi spui te rog articolul unde scrie sau de unde rezulta "venituri nete"?

Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa

OUG148/2005 Art. 1. - (1) incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.

Banuiesc ca nu vrei sa caut textul legal unde scrie ca veniturile realizate sunt acelasi lucru cu veniturile nete, in acceptiunea veniturilor din salarii, nu-i asa?
Mie personal mi-ar place sa existe dubii in privinta asta si sa solicit drept indemnizatie de crestere a copilului 85% din brut
Deci... daca ai dubii in privinta asta, zi si mie argumentele tale, ca m-ar distra sa ii dau in judecata ca nu aplicat corect legea

***************** Cand prezentul va fi trecut, visele vor deveni realitate*****************

Avalon 20+

Ba ai nimerit. Tocmai unde scrie venituri brute sau venituri nete. Sau daca exista intr-un text oficial sintagma venituri realizate = venituri nete Ok. Altfel eu spun venituri realizate=venituri brute. Contrazi-ma si sunt de acord. Insa in mod indubitabil, adica fara echivoc ceea ce pentru mine inseamna stii tu ce. Textul legii. Deci?

Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa

Io-te aici mai multe texte legislative care coroborate conduc la rationamentul ca indemnizatia de crestere a copilului are drept baza de calcul veniturile nete:

OUG148/2005 Art. 1. - (3) Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se intelege: venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, asa cum sunt definite de aceasta lege.

Norme metodologice de aplicare a OUG 148/2005: Art. 5. - Veniturile din salarii, din activitati independente si din activitati agricole prevazute la art. 1 alin. (3) din ordonanta de urgenta sunt cele definite de Codul fiscal la art. 55 alin. (1) si (2), la art. 46 alin. (1)-(4) si la art. 71.

Instructiuni din 04/02/2009
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 87 din 13/02/2009
de aplicare a unor prevederi din Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG 148/2005 privind susinerea familiei in vederea cresterii copilului, aprobate prin HG nr. 1.025/2006
Art. 2. - (1) In sensul prevederilor art. 5 din Normele metodologice, veniturile care se iau in considerare pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului reprezinta, dupa caz:
a) suma incasata din veniturile din salarii, care se stabileste astfel:
- la locul unde se afla functia de baza: suma incasata de persoana indreptatita, rezultata dupa aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul a impozitului, determinata ca diferenta intre venitul net din salarii, calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor obligatorii aferente unei luni si a deducerii personale acordate pentru luna respectiva...

Daca ai studii economice, banuiesc ca sintagma venituri nete te duce cu gandul exact la definitia de mai sus, respectiv la suma rezultata din diferenta dintre veniturile brute si impozitele si contributiile salariale aferente lor, respectiv suma care o ia salariatul "in mana", degrevata de orice fel de obligatii.

***************** Cand prezentul va fi trecut, visele vor deveni realitate*****************

Avalon 20+

Mergi la inceput
Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anca55 spune:

Ii multumesc lui avalon si imi cer scuze ca am afirmat ceva incorect. Am aflat ca voi pierde indemnizatia cic daca voi continua sa obtin venituri profesionale, chiar si venituri pfa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns blankar spune:

Buna seara la toata lumea!

am si eu o intrebare daca ma puteti ajuta
am un baietel de 1 an si 4 luni,si sunt gravida
in luna a 7ea cu al doilea copil
intrebare: trebuie sa imi iau cele 42 de zile
dupa ce nasc si pe urma??
cum primesc banii?
2mil pt. primul pana la 2 ani ,2 mil pt.al doilea
pana la 2 ani si eu 6 mil?
de la directia muncii mi-au spus ca primul copil
intra pe alocatie si al doilea primeste 2mil. si eu 6?
nu m-i se pare normal
normal ar fi 2mil,2 mil si 6 ai mei nu?
va multumesc anticipat

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns delsim spune:

Imi pare rau ca nu pot citi tot topicul, probabil raspunsul se afla undeva aici, dar am nevoie de o informatie urgenta: banii de indemnizatie de cresterea copilului cum se calculeaza: din salariul brut (ala din contractul de munca) sau din venit ? Eu am un job pentru care primesc si un spor lunar. E ....o sa se calculeze 85% din TOT ce primesc lunar sau numai din salariul prevazut in contract?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns blackgirl0 spune:

Se calculeaza 85% din venitul NET TOTAl (adica salariu de baza plus sporul). Ah, si daca esti medic rezident cum am inteles din alte subiecte se ia in considerare si prima de stabilitate si al 13-lea salariu.

Off topic: Sa nu-mi spui ca te cheama Delia Simona??? Ca si pe mine!

Mergi la inceput

Da , ce coincidenta ne cheama la fel! Esti prima in viata pe care o intalnesc cu alaturarea asta de prenume!
Deci eu iau in mana net lunar ca rezident 1150 ron ( asta inseamna salariu+ 11% spor de preventie +15% spor de specialitate+10% spor de vechime). Iar in contract am 1200ron salariu de baza. Cum se calculeaza banii de CIC? Ma intereseaza cam in jur de ce suma as avea daca fac un bebe.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Placebo-jr spune:

Avalon multumesc mult pentru raspuns.... dar ar fi bine sa vad si eu un cadru legal prin care sa pot sa ma intorc la servici innainte de terminarea CIC 1 - adica la cerere..... cerere pe care treb sa mi-o aprobe angajatorul. Ca dupa ce mi-o aproba si ma intorc la munca imi bag concedii medicale si nu o sa-l afecteze la buget deloc pentru ca indemnizatia din CO se deduce de la plata CAS total al firmei (mai putin primele x zile - nu mai stiu eu cate 10 parca).
Si daca-mi desfiinteaza postul cand ma intorc la munca? e obligat totusi sa-mi orefe alta pozitie cu aceleasi drepturi salariale? Adica poate sa-mi ofere postul de femeie de servici si la sal meu de dir financiar ar fi foarte ciudat... nuuuu?
Oricum.... m-am cam resemnat cu toate posibilitatile pe care le am si sper sa ma ajute D-zeu sa nasc innainte de terminarea CIC ca sa am aceeasi indemnizatie.... ca altfel risc sa mai am si complicatii cu bb2 din cauza stresului.

Pupici si inca o data multumesc

Mergi la inceput

Ma ajuta si pe mine cineva?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns genie79 spune:

Sper ca postez bine, daca nu, imi cer scuze anticipat.Din greseala am postat intrebarea aceasta si in alt topic si nu stiu cum sa o sterg.
As avea nevoie de o lamurire:datorita "minunatei" crize financiare, seful meu ne-a trecut pe toti la program de 4 ore.Influenteaza chestia asta perioada de 2 ani de CIC, adica imi va fi redusa cu jumatate perioada in care pot sta acasa pt acele luni in care am lucrat cu jumatate de norma?

Va multumesc din suflet pt raspuns

Mergi la inceput