Sa imtoarcem sau nu si celalalt obraz?

Este vorba desigur de anumite situatii(dese) din viata. De prieteni sau apropiati care ne dezamagesc la un moment dat, si care ne dau asa o lovitura de gratie la care nu stim daca sa ripostam sau nu cu aceeasi moneda. Ma intereseaza ce parere aveti, cum sa ne educam copiii, intr-o lume in care atitudinea face diferenta. Ma refer si la conflictele fizice dintre copii, la scoala, la gradinita dar si la cele emotionale. Cum ii invatam sa gestioneze o dezamagire? Ce atitudine sa adopte, una defensiva sau dimpotriva in fata unei nedreptati? Imi doresc un copil puternic emotional, asa cum poate nu sunt eu suficient si cred ca depinde enorm de mult de noi, de parinti.
Raspunsuri

Puppa spune:
Eu am sa o invat pe fetita mea sa evite pe cat sa poate conflictele de orice fel si sa se poarte tot timpul astfe incat nimeni sa nu aiba vreodata ce sa ii reproseze. Eu asa incerc sa fac si evit sa ma pun in situatia de a alege. Daca totusi nu se poate, atunci am sa ii spun sa fie demna si sa nu lase capul plecat, daca stie ca are dreptate. In nici un caz sa intoarca si celalalt obraz, pentru ca va ajunge sa fie calcata in picioare. Oricum, fiecare situatie trebuie rezolvata alfel, asa ca....
http://picasaweb.google.com/cristina.catana
http://puppa.wordpress.com/

Deus spune:
chestia asta cu celalalt obraz este f controversata: nu vreau ca al meu sa fie pampalau dar nu vreau sa fie nici un bataus...greu si cred ca am sa incerc sa-l fac sa fie simplu-descurcaret:) sa se adapteze sa treaca daca este nevoie alaturi de draci puntea. Nu-l vreau un sfant sau un martir, dar nu vreau nici sa fie un escroc parvenit. Peste vreo 30 de ani iti spun ce a iesit:)
poze
inspiratie si putere...pentru cine crede ca nu mai poate...NEVER, NEVER, GIVE UP !
http://www.youtube.com/watch?v=flRvsO8m_KI
http://www.youtube.com/watch?v=vMCnjMbUOFg

lisaelisa spune:
Sa intorci celalat obraz, de cele mai multe ori, se intoarce impotriva ta. Gestul este interpretat ca o slabiciune de caracter.
Pe fii-mea, o voi invata ca nu trebuie sa plece capul atunci cand este lovita, dar, atunci cand se va putea, sa evite conflictul.
Deja o vad ca se descurca printre copii.

IonescuOana spune:
Si fie-mea se descurca, eu am invatat-o sa nu loveasca ea niciodata prima, daca e lovita sa spuna unui adult ...si in conflicte intre terti sa nu se bage. Totusi incercam sa controlam anturajul cat putem ca sa nu fie cazul de lovituri sau batai. Sper sa-i fie de folos si de cand creste mare...oricum felicitari pt. subiect, cred ca e la ordinea zilei problema....

columbiana spune:
din cauza conceptiilor astora cu care am venit din Romania <trebuie sa-mi apar punctul de vedere>, <sa nu cedezi cind ai dreptate>, <sa nu fii tu/copilul tau pampalau> am avut de pierdut mult aici, multe frustrari si neintelesuri raportate la modul in care functioneaza societatea asta; apoi am inteles ca vorba dulce, calmul, diplomatia mult aduce, si uneori rastoarna muntii si face minuni;
aici orice copil lovit este invatat sa se adreseze unui adult, in nici un caz sa nu intoarca lovitura, sa protesteze, sa nu cumva vezi-doamne sa fie pampalau! dar e greu de inteles....

lisaelisa spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Ana Stroe din cauza conceptiilor astora cu care am venit din Romania <trebuie sa-mi apar punctul de vedere>, <sa nu cedezi cind ai dreptate>, <sa nu fii tu/copilul tau pampalau> am avut de pierdut mult aici, multe frustrari si neintelesuri raportate la modul in care functioneaza societatea asta; apoi am inteles ca vorba dulce, calmul, diplomatia mult aduce, si uneori rastoarna muntii si face minuni; aici orice copil lovit este invatat sa se adreseze unui adult, in nici un caz sa nu intoarca lovitura, sa protesteze, sa nu cumva vezi-doamne sa fie pampalau! dar e greu de inteles.... |
Dar cine a zis ca noi ne invatam copilul sa mearga pana in panzele albe daca are dreptate ?!
Si eu imi invat copilul sa spuna unui adult cand este lovita, dar sa stii ca, mai ales la gradinita, deci in colectivitate, ea nu se duce la educatoare decat foarte rar sa i se planga. Iar mie nu imi spune in ziua in care s-a intamplat. Asa ca, oricat ti-ai invata copilul sa apeleze la un adult, copilul mai trebuie si sa aiba incredere ca acel adult il va ajuta realmente.

discordia spune:
si eu am stat si m-am gandit uneori cum sa o educ pe fie-mea sa faca fata unor situatii descrise de voi. E drept ca ea deocamdata este mica, insa pe masura ce va mai creste probabil ca se va confrunta cu astfel de stituatii. De ex, eu prin natura serviciului pe care il am, tb sa "taxez" orice si sa nu iert nimic, altfel eu voi avea de suferit. Insa nu vreau ca fata mea sa fie la fel, mi-as dori sa stie sa ierte, sa nu se implice in conflicte, sa stie sa-si impuna punctul de vedere, dar fara a folosi violenta fizica (nici psihica). Pe de alta parte, nu vreau sa fie privita nici ca o "nenorocita" (cum imi spum mie colegii care au gresit si au platit pt asta), sa fie marginalizata de ceilalti copii. Probabil ca depinde f.mult si de comportamentul parintilor, dar si de anturaj.

marius spune:
Hmmm ce grea intrebare pentru mine. M-am tot gandit, m-am tot gandit si din pacate inca nu am reusit sa invat sa intorc celalalt obraz. Dar cine stie? Poate voi reusi. Sper.
Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa

rrox3 spune:
Nu cred ca exista un raspuns universal valabil, cel putin din punctul meu de vedere. Depinde cine si cum te agreseaza. Mi se pare foarte important de ce te agreseaza. Si bineinteles evaluarea consecintelor. Raspunsul va fi relativ la agresiune. Adica eu sunt o persoana pacifista, urasc violenta, dar nu as ezita sa lovesc pe cineva care mi-ar agresa copii, daca de asta ar fi nevoie ca sa opresc agresiunea.
Dar sincera sa fiu nu pot gasi nici un caz in care as intoarce si celalalt obraz... adica, de ce as face-o?! Cui i-ar folosi?
Nu cred nici ca evitarea conflictelor e o solutie pentru cineva.
Calea corecta este, in opinia mea, sa incerci sa dezamorsezi conflictele verbalizandu-le, ascultand, gasind solutii multumitoare pentru ambele parti combatante.
Teama de conflicte si eviatrea lor sistematica duce intotdeauna la probleme si mai mari.
Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)

mina spune:
Nu. Nu am decat doi obraji si daca-l intorc si pe celalalt apoi ce urmeaza?
Suportarea agresiunii (sau a persecutiilor), lipsa ripostei, si suportarea lor in continuare, provoaca alte agresiuni. Asa ca de ce as face asta? Cui ar folosi?
Este un comentariu general, asa cum zicea si rrox, depinde de situatie. Si mie mi-e urata galceava dar, in cazul in care ripostez, am grija sa nu se mai intample acel ceva niciodata. In nici un caz nu dau de inteles ca as mai suporta inca o data.
Discordia, eu cred ca e o diferenta intre a ierta si a intoarce si celalalt obraz. Cel care iarta, a judecat fapta si pe autorul acesteia si a decis sa ierte. Cel care intoarce si celalalt obraz nu judeca nimic, pur si simplu suporta fara cracnire.
Marius, de ce sa inveti?
Mina si
Matei-Costin, sensu'lu'viata lu'mami si tati
din:09.09.2004
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=57655" target="_blank">cronicile vizigotului
Some people dream of success...while others wake up and work hard at it