Educarea copiilor in spiritul iubirii de Romānia
Raspunsuri - Pagina 11
ilse spune:
Ma gandeam asa la rece cati dintre voi stiti cu siguranta ca n-aveti prin lunga increngatura a arborelui genealogic vreun stramos de etnie rroma?...si ce ati face daca ati afla asta, v-ati soca iremediabil, ati suferi la greu?
eu si 3 banditi: ilse, sven si thor
conchita spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Rufus Fetelor, nimeni de aici nu vorbeste de rasa tiganeasca, ca sa discutam la obiect de asimilari si alte probleme ale minoritatilor. Eu unul nici nu cunosc vreo persoana care sa aiba ceva cu cultura tiganilor, desi cultura nu inseamna numai cantece si voie buna. Ma indoiesc ca vreodata vreun program de integrare le va lua tiganilor dorinta de a trai liberi si de a se ghida dupa propriile principii, mostenite din mosi-stramosii lor. Daca va ganditi ca au fost dezavantajati din adancurile istoriei (inclusiv pe taram romanesc), ganditi-va ca este o optiune proprie mult mai puternica decat cred savantii in teoriile rasiale, care cred ca, daca ei spun ca tiganii pot fi asimilati, or sa si vrea sa o faca. Este mai mult problema comunitatii lor faptul ca, daca unii membrii ar dori alt trai, au mici sanse sa-l atinga. Si daca vorbim de intoleranta, cred ca ea se refera mai putin la etnie in general, ci la ceea ce face in mediu social; acolo, blamarea unui comportament antisocial are mai putin de-a face cu manifestari rasiste. E vina mea ca am ajuns sa asociez (uneori gresit) tiganii cu infractionalitatea? |
nu cred ca e vina ta, ci e vina lor. vina noastra, a victimelor, e intotdeauna aia ca ne e frica si prin asta tacem complice si nu luam atitudine. dar, na, te lupti cu morile de vant intr-o tara in care politia e corupta si mana-n mana cu mafia lor?
despre integrare...cand era Ciorbea primar, le-a facut rromilor un cartier dintr-asta de locuinte unde a dat apartamente sociale, deci gratis. aveau curent, apa calda, era curat, totul fain frumos. si ne ducem dupa 6 luni sa vedem cum arata marea cadorisire a municipalitatii pentru minoritatile "discriminate" de majoritate: locuintele erau totalmente vandalizate si distruse, aratau ca dupa razboi. nici intretinerea platita, electricitatea se fura la greu cu cabluri conectate nush cum, in fine, ferentarii redivivus.
de ce oare? din cauza de cultura si mentalitate. da, unii au palate, dar nu pentru ca au muncit onest. da, unii muncesc onest, dar cati sunt, comparati la etnie? putini.
da, daca privesti din scaunul majoritatii, situatia se vede bleu cu picatele, caci intervine frica si are baza reala. daca privesti prin ochii etniei, violenta e declansata ca un tavalug dintr-o parte si cealalta - rromii se simt marginalizati si discriminati, deci de-aia, zic ei. vine ciorbea si le da case si ei le distrug, de-aia, ca sunt rromi, zice majoritatea, la ce te asteptai? si uite asa, cercul vicios al circumstantelor atenuante si acuzatiilor mutuale continua. romanii se scuza ca ei nu-s rromi, rromii acuza ca nu-s lasati sa fie romani...
am zis ca n-am solutie, doar observ si incerc sa inteleg ambele puncte de vedere.
ilse spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui conchita
nu cred ca e vina ta, ci e vina lor. vina noastra, a victimelor, e intotdeauna aia ca ne e frica si prin asta tacem complice si nu luam atitudine. dar, na, te lupti cu morile de vant intr-o tara in care politia e corupta si mana-n mana cu mafia lor? despre integrare...cand era Ciorbea primar, le-a facut rromilor un cartier dintr-asta de locuinte unde a dat apartamente sociale, deci gratis. aveau curent, apa calda, era curat, totul fain frumos. si ne ducem dupa 6 luni sa vedem cum arata marea cadorisire a municipalitatii pentru minoritatile "discriminate" de majoritate: locuintele erau totalmente vandalizate si distruse, aratau ca dupa razboi. nici intretinerea platita, electricitatea se fura la greu cu cabluri conectate nush cum, in fine, ferentarii redivivus. de ce oare? din cauza de cultura si mentalitate. da, unii au palate, dar nu pentru ca au muncit onest. da, unii muncesc onest, dar cati sunt, comparati la etnie? putini. da, daca privesti din scaunul majoritatii, situatia se vede bleu cu picatele, caci intervine frica si are baza reala. daca privesti prin ochii etniei, violenta e declansata ca un tavalug dintr-o parte si cealalta - rromii se simt marginalizati si discriminati, deci de-aia, zic ei. vine ciorbea si le da case si ei le distrug, de-aia, ca sunt rromi, zice majoritatea, la ce te asteptai? si uite asa, cercul vicios al circumstantelor atenuante si acuzatiilor mutuale continua. romanii se scuza ca ei nu-s rromi, rromii acuza ca nu-s lasati sa fie romani... am zis ca n-am solutie, doar observ si incerc sa inteleg ambele puncte de vedere. nimic |
Conchita realitatea este asa cum spui tu...dar vezi tu, aici urmeaza un mare DAR, de ce trebuie neaparat sa masuram cu masura noastra...daca asa se simt ei bine...e ca si cum, scuza-mi comparatia grosolana, ai incerca sa le dai nu stiu ce locuinte in mijlocul NY unor tipi care au trait toata viata in rulote si nu marefer la cei care o fac din saracie, ci la cei carora le place.
conchita spune:
citat din mesajul lui ilse Conchita realitatea este asa cum spui tu...dar vezi tu, aici urmeaza un mare DAR, de ce trebuie neaparat sa masuram cu masura noastra...daca asa se simt ei bine...e ca si cum, scuza-mi comparatia grosolana, ai incerca sa le dai nu stiu ce locuinte in mijlocul NY unor tipi care au trait toata viata in rulote si nu marefer la cei care o fac din saracie, ci la cei carora le place. eu si 3 banditi: ilse, sven si thor |
eu nu incerc sa masor nimic, doar incerc sa inteleg. am povestit despre o incercare de "asimilare" si esecul, cred, predictibil.
asta cu mijlocul NY, nu stiu cum e in NY, presupun ca diferit, dar mijlocul marilor orase americane sunt sub ocupatia ghetourilor. de "projects" poate ca ai auzit, plus ca mai sunt si alte tipuri de locuinte sociale date de stat in anumite conditii, nu cunosc detalii.
pe de alta parte, traitul in rulote aici poate fi chiar mai scump decat intr-o casa normala. depinde de rulote, de cartier, de multe...asta e chestia cu america, nu poti generaliza sau afirma o chestie ca-i alba, ca o fi alba in NY, dar 10 mile mai jos e deja alta lume. :-)
ilse spune:
citat din mesajul lui conchita
eu nu incerc sa masor nimic, doar incerc sa inteleg. am povestit despre o incercare de "asimilare" si esecul, cred, predictibil. asta cu mijlocul NY, nu stiu cum e in NY, presupun ca diferit, dar mijlocul marilor orase americane sunt sub ocupatia ghetourilor. de "projects" poate ca ai auzit, plus ca mai sunt si alte tipuri de locuinte sociale date de stat in anumite conditii, nu cunosc detalii. pe de alta parte, traitul in rulote aici poate fi chiar mai scump decat intr-o casa normala. depinde de rulote, de cartier, de multe...asta e chestia cu america, nu poti generaliza sau afirma o chestie ca-i alba, ca o fi alba in NY, dar 10 mile mai jos e deja alta lume. :-) nimic |
Ah, habar n-aveam...da, pai asta e super la america, aici e foarte usor de generalizat...insusi olandezii care au "rulotistii" lor ii privesc condescendent chiar daca unii sunt milionari, cantareti vestiti sau mai stiu eu ce...in fine, ideea e ca-i "degradeaza" automat numai pentru faptul asta, ca traiesc in case pe roti, propriu zis nu sunt rulote.
Rufus spune:
citat din mesajul lui ilse Totala nu...ma refer la vina, o parte importanta o are si media din tara si dinafara, care numai despre asta scrie, si imediat se aprinde becul in capul cuiva, ca tigan=infractor |
Poate pentru tine, acolo, pentru olandezi...iti inteleg revolta, dar tocmai despre asta e vorba, de eticheta pe care o pun oamenii pe o realitate, nu pe teorii...Ma gandesc ca, daca olandezul crede ca tigan=infractor si infractor=roman, o avea ceva motive; e clar, trebuie sa dam vina pe cineva pentru esecurile noastre, dar oare de ce nu le-a casunat pe cehi, polonezi, danezi...
In ceea ce ma priveste, media poate ca ma influienteaza, dar ponderea o are realitatea. Iar realitatea nu are nimic de-a face cu ideile teoretice.
RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008
ilse spune:
citat din mesajul lui Rufus
Poate pentru tine, acolo, pentru olandezi...iti inteleg revolta, dar tocmai despre asta e vorba, de eticheta pe care o pun oamenii pe o realitate, nu pe teorii...Ma gandesc ca, daca olandezul crede ca tigan=infractor si infractor=roman, o avea ceva motive; e clar, trebuie sa dam vina pe cineva pentru esecurile noastre, dar oare de ce nu le-a casunat pe cehi, polonezi, danezi... In ceea ce ma priveste, media poate ca ma influienteaza, dar ponderea o are realitatea. Iar realitatea nu are nimic de-a face cu ideile teoretice. RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008 "EXPERIENTA este numele pe care-l dam greselilor noastre" Oscar Wilde |
Rufus eu ma refer la Romania, media din Romania, am scris ceva mai jos, ca olandezii scriu roman=infractor...te rog citeste mai intai tot ce am scris, nu te arunca asa!
editat: stai linistit ca si pe restul ii injura in acelasi grad, insa au alte etichete pentru ei.
Rufus spune:
citat din mesajul lui ilse Ma gandeam asa la rece cati dintre voi stiti cu siguranta ca n-aveti prin lunga increngatura a arborelui genealogic vreun stramos de etnie rroma?...si ce ati face daca ati afla asta, v-ati soca iremediabil, ati suferi la greu? |
Asta dovedeste cat de putin intelegi din ceea ce scriu unii aici (cel putin eu). Nu intelegi de fapt cu ce deranjeaza tiganii. Dar am si banuiala ca nici nu vrei sa intelegi.
RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008
Rufus spune:
citat din mesajul lui ilse Rufus eu ma refer la Romania, media din Romania, am scris ceva mai jos, ca olandezii scriu roman=infractor...te rog citeste mai intai tot ce am scris, nu te arunca asa! |
Esti sigura ca mie ai vrut sa-mi trimiti mesajul asta????
Lara spune:
Sa fiu si eu total off topic, trebuie sa intreb si eu asta: cati dintre voi, in parc fiind sau oriunde altundeva, v-ati comportat cu un copilas al unor tigani la fel cum o faceti de obicei cand vedeti un copilas "de-al nostru" sa zic asa?
Mie, va spun sincer, cand eram copil imi era frica de tigani. Da` frica rau, ca ma lua cu bocet daca eram prea aproape de ei. De ce?? Din cauza celebrei fraze pe care o stiti, in mod sigur cu totii.
Si cand stau si ma gandesc, pe vremurile cand eram copil.. nu stiam decat tiganii aia caldarari, care treceau pe strazi si dadeau la schimb oale pe lucruri si bani. Si erau oameni simpli si normali, chiar au incercat o data sa vorbeasca cu mine, dar eram impietrita.. Pacat. Noi i-am facut sa fie mai rai.
Acum cativa ani, era un concert in aer liber. Eram in tara atunci. Stateam mai pe margine, pentru ca eram cu fiica-mea si ne mai uitam la cine canta, ne mai jucam.. Era si o bunica cu nepotica ei. Ne-am imprietenit si ne-am jucat cu fetita, am schimbat vorbe cu bunica, una alta. Va spun sincer, femeia aia era intimidata de mine la inceput. Era o tiganca din aia cu fuste colorate, de care mie imi era odata atat de frica. Pot sa va spun ca femeia aia a ramas pe ganduri. M-a intrebat daca sunt tiganca i-am multumit pentru compliment, dar i-am spus ca sunt doar bronzata dar ca apreciez comparatia pentru ca stiu ca tigancile sunt foarte frumoase. Si chiar asa este. Ati observat lucrul asta?
Incercati sa priviti mai departe de aparente. Sunt la fel ca noi, insa uneori sunt chiar mai frumosi
Cat despre iubirea de patrie.. nu am facut nimic direct sa ii inoculez asta. Cred ca ne nastem sau nu cu sentimentul asta.
Oricum, pentru ea Romania sunt bunicii si prietenii si locurile dragi pe care le-a cunoscut acolo.. Vorbim romaneste acasa si asa vom face mereu. Deja incepe sa stalceasca limba dar o corectez pentru ca e foarte important pentru mine sa nu uite. E romanca si e musai sa stie unde s-a nascut, unde este tara ei, istorie si geografie elementara. Si aici mi-a luat-o ea inainte, pentru ca vrea sa stie cat mai multe sa le povesteasca si colegilor ei de scoala si profesorilor. Ba se pare ca face si un mini curs de-i invata pe cativa cuvinte in romaneste De-ati vedea ce frumos spune un vecin care are 8 ani si e pachistanez la origine "la lrebedere".. zau ca v-ati simti mandri si voi
Lara, mami de Ioana
www.piczo.com/Forsweetdiana?" target="_blank">Rugati-va pentru DIANA
-----------------------