Semnaturi impotriva impozitului forfetar

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Hilde spune:

Mi-am amintit de auditul guvernului la firmele mici.
De cate ori mergeau in control, auditorii dadeau amenda. Deci scot banii pt firmele auditate, nu lucreaza in pierdere.(acum nu stiu daca banii aia ajungeau la bugetul statului dar firmele oricum plateau).

Din punctul meu de vedere este culmea incompetentei sa impui taxe firmelor mici pe timp de criza economica. E ca si cum gv. ar vrea cat mai multi oameni in somaj. Poate asta si vor. Se apropie ceva alegeri?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

Citat:
citat din mesajul lui simali

Eu am o firma mica - 5 angajati cu totul. Anul 2008 a fost un an foarte bun. Am platit deja impozit pe profitul acestui an.

Anul acesta suntem deosebit de afectati de criza. Este posibil sa inchid pe pierdere. Imi fac probleme sa am din ce sa platesc salariile si sa tin firma in conditii de incasari aproape "0".

Statul vine si spune ca daca eu am pierderi din cauza crizei datorez (MACAR??????) impozitul forfetar (si nu mic, de ordinul sutelor de milioane). Si ce este revoltator este ca-l datorez proportional cu VENITURILE AFERENTE LUI 2008. Dar eu am platit deja impozit pentru veniturile aferente lui 2008. Cum poti sa-mi iei pe vreme de recesiune impozitul aferent vremurilor normale?

Unii, cand au o gaina cu oua de aur, o hranesc cu mei muiat in lapte. Romanii intimideaza gaina ca sa faca mai multe oua, apoi o strang de gat si-o ameninta, dupa care, vazand ca nu iese nimic o taie si-o mananca. Apoi urmeaza infinite discutii despre "de ce este gaina cu oua de aur pe cale de disparitie la noi in tara".

Legea este o marlanie. Eu as considera-o chiar o infractiune. Pentru ca baga nedrept mana in buzunarul firmelor, si asa secatuite de criza. Nu trebuie o motiune de cenzura ci un proces in instanta.

"Calea de mijloc este calea ZEN"

Alice

Mi-a placut mult cum ai scris, ai dreptate.
Cum se numeste legea asta, "Omorirea initiativei private"?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB spune:

Mda simali io chiar ti-as da dreptate asa teoretic, daca n-as sti ca lumea in .ro isi ia si cosnita, isi repara si casa si ia si masina si benzina si mobilul toate "pe firma" si pune in mod fals profitul aproape de zero sau in pierdere.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Citat:
citat din mesajul lui Biancas

Am citit tot acest subiect si am hotarat sa imi spun si eu parerea.
Eu cred ca acest impozit forfetar nu a fost gandit de oameni fara stiinta, a fost gandit de economisti care stiu dedesupturile si smecheriile contabilitatii.
E adevarat ca pentru cei care au firme mici acest impozit devine un adevarat bir dar sa nu ii plangem totusi nici pe ei. Pentru ca se stie ca mai tot "patronul" din Romania cam confunda buzunarul pantalonilor cu buzunarul firmei . Ce inseamna asta? Pai oricine stie ca orice cumparatura neceara pentru firma sau pentru casa, frigider, dulap se face pe firma ca doar de ce sa plateasca impozit la stat? Lasa sa avem cheltuieli mai mari si venituri mai mici sa fim in pierdere sa nu platim nimic la stat. Ca statul cu ce ne ajuta pe noi? Ca numai bani ne ia... Eventual la sfarsitul anului sa facem un pic de profit acolo sa dea bine la bilant ca doar cu ala ne prezentam la banca pt credite anul viitor si ala e oglinda activitatii anului incheiat.
Pai e normal sa cumperi mancarea din frigider pe firma si sa spui ca-i protocol? E normal sa cumperi haine si pantofi pe firma si sa spui ca trebuie sa ai tinuta decenta la servici? E normal sa cumperi mobiler la birou pe firma si pe langa asta sa iti mobilezi casa tot pe firma? E normal sa iti asiguri bunurile firmei cu o asigurare si in acelasi timp sa iti asiguri si bunurile din casa? Tot pe firma normal ca e cheltuiala si se deduce. Si asta doar pentru a face cheltuieli in firma si a nu avea profit prea mare dupa care se plateste impozit. Vi se pare normal ca o familie cu pretentii de 4 persoane (adultii administratori la aceeasi firma ) sa traiasca din doua salarii de 1200 lei brut? E normal in conceptia administratorilor care spun ca isi cumpara si fac ce vor ca doar e firma lor ...mda . De ce sa isi puna salar mai mar sa plateasca contributii la stat cand pot baga toate cheltuielile casei pe firma? Pun apartamentul ca sediu secundar si deduc si de acolo cheltuieli.
Eh...aici sunt smecheriile si cei care au bagat impozitul forfetar au stiut ei de ce fac asta.
Acum se va face selectia, cei mici care nu vor rezista se vor inchide iar cei mari vor plati probabil mai mult decat au platit pana acum.
Iar daca esti o firma care nu are profit sa spunem si lucrezi in pierdere reala nu pe acte....pai atunci de ce mai lucrezi? De ce nu inchizi, platesti lichidator, lichidezi firma si ai terminat. Cine e nebun sa lucreze in pierdere? Nimeni. Un castig are oricine oricat de mic ar fi. Nimeni nu lucreaza in pierdere reala mai mult de un an.

Bianca , mami de Sandra( 8.07.1997) si de Daniel (17.01.2006)
www.dropshots.com/biancas" target="_blank">Poze cu noi 1, www.dropshots.com/biancas1" target="_blank">Poze cu noi 2, www.dropshots.com/biancas2" target="_blank">Poze cu noi 3,www.dropshots.com/biancas3" target="_blank">Poze cu noi 4
Poti sa ai orice valoare,sa fii DOMN(A) e o-intamplare,sa fii OM e lucru mare...

Da-mi voie sa-ti dau exemple practice contrare la ce ai scris mai sus
TU te ocupi cu servicii de exemplu. Nu conteaza ce serviciu anume dar furnizezi servicii. Pentru un serviciu furnizat castigi 1000 de lei din care 600 platesti un angajat inclusiv asigurarile acestuia. Tu mai ramai cu 400 lei. Impozitul forfetar este de 2.200. Logica este...?
Alt exemplu mai banos
Tu te ocupi de vanzarea de produse la care adaosul comercial este de 3% insa vinzi en gross tot cu un angajat la care ii dai acei 600 roni inclusiv asigurarile:
Cumperi marfa de 1.000.000 roni
Adaosul este de 30.000 roni
salarii+asigurari 600 roni
impozit 3.5% - 35.000 roni
impozit (simplificat forfetar!!) - 2.200 roni
rezultat - ?
desigur este un caz real dar fortat
poti merge pe impozit pe profit insa atunci in niciun caz frgiderul hainele salamul ciorapii si mai stiu eu ce ai exemplificat NU POT FI SCAZUTE din calculatia privind impozitul pe profit. Nici un administrator nu este prost sa se pacaleasca singur si sa scada ciorapii El prefera sa-si cunoasca cat mai exact afacerea. Daca insa discutam de evaziune ea se face direct bine gandit este in mod cert o actiune calculata cu scop infractional si pe scurt se rezuma la a NU DECLARA NIMIC catre bugetul de stat veniturile sunt exclusiv la negru cum se spune si valorile sunt in general foarte mari nimeni nu se oboseste pentru gainarii de genul mi-am dedus ciorapii de la impozit.
On the other hand cum se zice partea proasta este ca un guvern trebuie sa isi calculeze (gestioneze) corect (eficient) cheltuielile bugetare si aceste cheltuieli sa fie in functie de veniturile nu invers. Pe de alta parte motorul fiscalitatii este dat de cresterea economica si aceasta este data de profitabilitatea economica de investitii.
Asa cum spunea cineva este mult mai eficient sa am firme pe profit chiar si scazut dar care "sa inghita" inclusiv resurse umane deci sa diminuez somajul (aici sunt incluse asigurarile!!!) si ceea ce scapa in esenta peste tot eu nu am vazut cel putin sa ne intelegem. Orice om bogat sau foarte bogat extrem de bogat daca vreti produce prin orice afacere de a sa bunuri si/sau servicii care sunt consumate de sute mii sau milioane de consumatori. Daca nu are consumatori nu este OK. Deci in mod cert este mult mai bine sa existe cat mai multi oameni bogati extrem de bogati in fond este returnarea riscului de investitie dar care in mod cert vor produce strict in limita interesului de consum si in limitarile datre de concurenta directa. Aici deja vom discuta de un milion de alte avantaje calitate, viteza satisfactia consumatorului nivel de trai samd.
Mentalitatea de a fiscaliza excesiv nejustificat economic mentalitatea lasa ca are de unde este una paguboasa duce in mod cert spre "in jos".
Cam asta ar fi - pot fi spuse multe insa...

Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

Citat:
citat din mesajul lui AB

Mda simali io chiar ti-as da dreptate asa teoretic, daca n-as sti ca lumea in .ro isi ia si cosnita, isi repara si casa si ia si masina si benzina si mobilul toate "pe firma" si pune in mod fals profitul aproape de zero sau in pierdere.




In US daca ai o firma poti sa deduci mult mai mut decat in Romania (sa spunem si numai ca se pot deduce simple bonuri de la casa de marcat fiscala si nu ca la noi unde pentru fiecare nimic trebie bon de casa si factura fiscala). Pare asa, de la distanta ca poti sa deduci. Nu-i adevarat.

Daca ai o firma in care tot ce intra este cu factura si tot ce iese este cu factura profitul e clar. Sunt foarte putine cheltuieli care pot fi deduse. De exemplu:
- cheltuielile de protocol (ca aici sa zicem ca poate sa bage un patron diferite celtuieli ale casei) in limita lui 10% din cifra de afaceri. Ce depaseste nu mai este deductibil.
- autoturism (la un autoturism de 50000 EUR nu poti deduce "poc" dintr-o data 50000 EUR. Tu faci cheltuiala asta dar esti obligat sa o deduci in 5 ani, cu taraita.
- case - ca mai sus, deductibile cu taraita;
- benzina si motorina (care in US se deduc simplu, bagi bonul fiscal in contabilitate) se deduc in RO numai daca poti dovedi ca ai calatorit in inters de serviciu. La bonuri se anexeaza foi de parcurs complexe in care fiecare firma la care ai fost trebuie sa-si puna stampila. La mica mea firma de vanzari, in care agentii se fataie toata ziua in jurul unui orasel de 40000 de locuitori (nu mai pun ca iau masinile acasa, cum mi se pare normal) iti dai seama cate hartii se fac pentru un nenorocit de bon de 100 de lei?

Tot ceea ce deduci fiscal trebuie sa dovedesti ca este necesar firmei; daca nu poti (uneori fie si numai pentru ca asa considera cel ce vine in control) iti este scos de la deductibilitate si ti se calculeaza penalizari de intarziere pentru impozitul pe profit cu care ai eludat statul.

Mentionez ca IN FIECARE AN am fost controlata de Garda Financiara (care vine cam ca politia, brusc, la usa, iti vara o legitimatie sub nas si-ti spune cam ca unui infractor "Comisarul Popescu, Garda Financiara, am dori sa vedem si noi actele dumneavoastra") si am primit amenzi pentru fel de fel de nimicuri nesemnificative. Ultima amenda a fost de 80 de milioane vechi si motivele au fost:
- pe listele de inventariere nu era trecut locul in care se afla obiectele respective (mentionez ca eu am un singur depozit, intr-un singur loc)
- au gasit ca o factura in valoare de cam 8000 de lei a fost incasata cu 2 chitante prin caserie, una de 5000 de lei si alta 3000 de lei; legea prevede ca daca ai incaat 5000 de lei prin caserie sa incasezi restul de 3000 de lei prin banca.

Codul Fiscal romanesc e plin de fel de fel de "codite" lasate intentionat pentru ca Garda sa-si poata face linistita planul de amenzi.

Probabil ca daca esti cine trebuie nu te controleaza nimeni si faci fix ce vrei. Dar pentru un om normal care are o firma legala totul este o mare provocare.

Recunosc insa ca stiu si firme (mai ales magazine care vand bunuri de consum) unde patronul cumpara marfa pe persoana fizica, o vinde prin magazin si este totul la negru. Are si o factura de intrare pe care o foloseste drept acoperire daca vine cineva in control. Dar un US de pilda se rezolva prin legarea proprietarului de afacerea lui printr-un cod personal si urmarirea acestui cod in absolut toate tranzactiile. Cand pe acel cod se descopera ca sunt venituri mult mai mari decat cele pe care s-a platit impozit se vine in control. In RO n-o sa vezi prea curand o astfel de lege pentru ca daca ea exista, Matusa Tamara trebuia sa explice cum a reusit ea, din pensioara, sa ajunga proprietara a zeci de terenuri de milioane de EUR. Problema nefiind ca de ce ai atatea venituri ci "de ce nu ai platit si impozit pe ele".





"Calea de mijloc este calea ZEN"

Alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

In Moldova si Tara Romaneasca a existat undeva pe la 1600 o clasa sociala numita mosneni sau razesi. Acestia erau oameni liberi si demni, proprietari de pamant care particpau la batalii atunci cand tara era in primejdie. Urmare a fiscalitatii excesive aceasta clasa a disparut cu totul, a fost nevoita sa-si vanda pamantului iar mosnenii au devenit simplii iobagi. Evident, nu au fost afectati marii proprietari de pamant.

Iobagia a constituit marea plaga a societatii romanesti de atunci si o frana in calea formarii unei societati moderne.



"Calea de mijloc este calea ZEN"

Alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Biancas spune:

Citat:
citat din mesajul lui marius
Da-mi voie sa-ti dau exemple practice contrare la ce ai scris mai sus
TU te ocupi cu servicii de exemplu. Nu conteaza ce serviciu anume dar furnizezi servicii. Pentru un serviciu furnizat castigi 1000 de lei din care 600 platesti un angajat inclusiv asigurarile acestuia. Tu mai ramai cu 400 lei. Impozitul forfetar este de 2.200. Logica este...?


Logica e ca firma ta nu e rentabila . Alta logica e ca sa spunem ca din din 400 lei cu cat raman lunar ar trebui sa platesc la stat 183 lei (2200 de la anul doar : 12= 183 lei pe luna). Din aia 400 lei mai sunt si alte cheltuieli cu siguranta dar asta e impozitul...
Intr-adevar ca prin impozitul forfetar probabil se va incuraja munca la negru, serviciile fara factura pt a nu mai incarca CA. Dar inainte era acelasi lucru cu impozitul pe profit, se deducea cheltuieli care de multe ori nu aveau legatura cu firma.
Cam asta cred eu

Bianca , mami de Sandra( 8.07.1997) si de Daniel (17.01.2006)
www.dropshots.com/biancas" target="_blank">Poze cu noi 1, www.dropshots.com/biancas1" target="_blank">Poze cu noi 2, www.dropshots.com/biancas2" target="_blank">Poze cu noi 3,www.dropshots.com/biancas3" target="_blank">Poze cu noi 4
Poti sa ai orice valoare,sa fii DOMN(A) e o-intamplare,sa fii OM e lucru mare...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Biancas spune:

Simali, se pare ca tu faci parte din firmele care sunt controlate anual. Se intampla, cunosc si eu firme unde garda merge anual si da amenda dupa CA.
Se pare ca tu lucrezi foarte corect cu foile de parcurs. Dar cati lucreaza? Nu multi iti spun eu. Firmele mari si fac foi pt ca foile sunt si un motiv bun de a controla angajatul. Dar o firma mica nu isi face foi de parcurs, la un eventual control va primi mustrare ca nu are foi de parcurs, eventual o amenda si cam asta e. Am avut la o firma mica (zugravi) control pt rambursare de TVA. Avea foarte multe bonuri de benzina, cateva cumparaturi ,putine servicii (ca doar nu se lucreaza cu factura doar cand e nevoie) + o achizitie de masina noua. A fost controlul de la finante, nu au cerut nici macar o foaie de parcurs (oricum nu existau pt ca administratorul a spus ca el nu isi face) au verificat actele si au aprobat rambursareade tva. Dupa cate imi amintesc au scos de la plata vreo 2 bonuri nu mai retin de ce erau pt ca nu aveau stampila mi se pare...nu mai retin sincer. Sau cred ca era vorba de 2 bonuri dintr-o luna anterioara...asa ceva. Deci..s-a facut omul cu tva-ul masinii inapoi.
Deci e simplu sa iti cumperi o masina si sa iti deduci tva-ul.
Cat despre comercianti....hehe... aici e o marie mafie, se cumpara 5 produse pe factura, 5 la negru sa spunem. La un eventual control...probabil scot camasa pe undeva. Dar unde e controlul ala? Sunt prea multi comercianti si prea putine controale .
Anii trecuti inainte de existenta declaratiei 394 se vindea marfa cu factura pt magazinul X de 1000 lei, si tot pt magazinul X pe alta factura , pe firma Y care ori nu mai exista, ori e in stare de faliment ori...ori...se factureaza 500 lei. De cand cu declaratie 394 e mai dificil putin de facut asta, dar totusi se face ca inca nu s-a pus nimeni pe verificat corectitudinea informatiilor transmise.
Acum s-au gasit alte modalitati de a vinde la "negru" fara factura pe firma Y .
Cat despre cheltuielile care se deduc sau nu...sa stii ca unii isi baga pana si concediile cu familia intr-o tara straina sa spunem si la o adica, la un eventual control li se trece cheltuiala ca nedeductibila, plateste 16 % impozit dar banii i-a scos din firma cand a avut nevoie.
Si dupa cate stiu eu, pt faptele savarsite inainte cu 6 luni de la data controlului nu se mai pot da amenzi.

Bianca , mami de Sandra( 8.07.1997) si de Daniel (17.01.2006)
www.dropshots.com/biancas" target="_blank">Poze cu noi 1, www.dropshots.com/biancas1" target="_blank">Poze cu noi 2, www.dropshots.com/biancas2" target="_blank">Poze cu noi 3,www.dropshots.com/biancas3" target="_blank">Poze cu noi 4
Poti sa ai orice valoare,sa fii DOMN(A) e o-intamplare,sa fii OM e lucru mare...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

Simali, iar vin si spun ca ai dreptate.
Avem firma aici si este foarte usor sa-ti scazi una-alta, sa-ti tii contabilitatea - orice! Statul nu sta dupa firmele mici sa vada daca a fost omul cu familia la restaurant si a scazut la impozite. Important e ca inca un om isi poarta singur de grija, ba mai da de lucru si la altii.
Am vazut la prietenii din Romania cum trebuie sa aiba nu stiu ce stampile pe bonuri, ca nu pot sa scada anumite chestii (desi erau cheltuieli legate de firma) etc. Chiar m-am gindit ca sigur nu mai faceam nimic in conditiile astea.
Cred ca si aici sint multe-multe firme mici, cum s-au deschis si in Romania la inceputuri. Ele au activitate (atita cita au), tocmai pentru ca sint lasate in pace sa functioneze. Pe masura ce veniturile firmei cresc, mai angajezi si alti oameni plus ca nu poti minca la restaurant mai mult de un anumit numar de mese (oricit te-ai stradui!) si pina la urma fiecare plateste impozit.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Hilde spune:

Citat:
citat din mesajul lui AB

Mda simali io chiar ti-as da dreptate asa teoretic, daca n-as sti ca lumea in .ro isi ia si cosnita, isi repara si casa si ia si masina si benzina si mobilul toate "pe firma" si pune in mod fals profitul aproape de zero sau in pierdere.


:)

In US si Canada e la fel.
Noi avem firma US/Ca si ne putem o parte din cheltuielile cu telefonul, chiria, benzina, calculatoare si tot ce se poate.
Daca gv. nu vrea ca oamenii sa faca asa ceva, sa schimbe legea. Altfel e totul legal.
Evaziune se poate face de unele firme dar e gresit sa pedepsesti toate firmele.

Important e ca nu iti da statul bani inapoi daca cheltuielile sunt mai mari decat veniturile. Cheltuielile se deduc pana la limita veniturilor. Daca ai mai multe cheltuieli in anul curent decat venituri poti sa le scazi din veniturile din anii trecuti sau din anii viitori.
Cu alte cuvinte omul isi deduce cheltuielile numai si numai din munca lui, din ceea ce el produce. Nu face cheltuieli ca sa i le dea guvernul inapoi. Cel putin in US/Canada.
E munca lui, e dreptul lui. Daca guv. ar vrea ca cheltuielile cu copiii sa fie deduse, de ce nu? : )
Poti sa-ti angajezi copilul la firma pt curatenie, de ex, si sa-i dai un salariu comensurat cu munca respectiva. Daca copilul face curatenie sau nu, e treaba ta. Legea iti permite sa ai om la curatenie. : )

Mergi la inceput