Topic - concediul medical, prenatal, postanatal(2)

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns readygaby spune:

Uite aici raspunsul la intrebarea ta.Te duci la dr de familie si ii arati ce scrie aici sau ii poti cere medicului ginecolog o recomandare in acest sens.
Concediul prenatal si postnatal este platit din asigurarile sociale de stat, conform Legii nr. 19/2000, publicata in Monitorul Oficial nr. 140 din 1 aprilie 2000, privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.

Potrivit articolului 118 alin. 1 din aceasta lege, asiguratele au dreptul, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, la concediu pentru sarcina si lauzie, perioada in care beneficiaza de indemnizatia de maternitate. Prin asigurate se intelege persoanele fizice asigurate in conditiile Legii 19/2000 si care pot fi cetateni romani, ai altor state sau apatrizi, pe perioada in care au, conform legii, domiciliul sau resedinta in Romania. Asiguratii au obligatia sa plateasca contributiile de asigurari sociale.

Alineatul 2 al articolului 118 precizeaza ca femeile beneficiaza de aceleasi drepturi, 126 de zile calendaristice concediu pentru sarcina si lauzie, daca au incetat plata contributiei de asigurari sociale, dar care nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat.

Potrivit articolul 119 din Legea 19/2000, concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere. Concediile pentru sarcina si lauzie se compenseaza intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare.

Conform articolului 120 din Legea nr. 19/2000, cuantumul lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul ce se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni, pe baza carora s-a stabilit contributia individuala de asigurari sociale in lunile respective.

Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul asigurarilor sociale de stat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crocodana spune:

gaby thanks,

m-am dus cu legea in mana, listata...nici macar nu s-a uitat...desi e atat de clar....scrie acolo la recomandarea medicului sau optiunea beneficiarului......atat e de batuta in cap....ea stia una si buna ca are voie de la 7 luni (63 de zile si gata)...am ajuns la concluzia ca nu am cu cine vb....
in plus si concediu medical mi-a dat 2 sapt si pt ca as mai avea nevoie de o luna...pana la prenatal (asa cu 2 luni inainte) mi-a zis ca numai ginecologul poate sa imi dea..desi eu am intrebat la resurse umane...pot lua 2 sapt pe luna nu mai mult de 45 de zile pe an....
traim in Romania si asta ne manaca tot timpul.....asa m-as bucura sa fie asta doar o vb in vant

25+ fericita mamica de jucausa
Maestrii se dovedesc in lipsa mijloacelor!
Jucausa mea

Mergi la inceput

Imi pare rau ca nu ai rezolvat nimik.
Poti sa incerci cu scrisoare de la ginecolog si daca si asa refuza schimb-o.Eu cand am ramas insarcinata aveam o dr in orasul meu natal,dupa ce dr ginecolog mi-a confirmat sarcina, i-am trimis prin mama o informare.S-a ofticat fff tare ca ea trebuie sa-mi spuna ce analize sa fac nu dr ginecolog.A facut un mega scandal.Am renuntat la ea si m-am mutat la o dr de milioane care o sa fie si pediatra copilului.Si a fost ff usor .La noul dr am dat o copie dupa buletin si ea s-a ocupat de tot.Sper sa rezolvi cumva.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Danuta1979 spune:

Draga Marius,

Am nevoie de ceva clarificari.

Trebuie sa nasc pe 21 sept. 2009. Incepand cu 25 mai am medical 75% - boala obisnuita. Doctora de fam. mi-a dat luna asta 5 zile (25-29 mai)iar luna viitoare a zis ca-mi da toata luna..cu mici intreruperi...sparge cumva medicalul. De pe la mijlocul lui iulie as putea intra in prenatal.

Acum...cateva intrebari:
1. Am vazut pe forum ca majoritatea fetelor care nasc tot asa in sept-oct primesc pe anul asta tot concediul de odihna. Eu as mai avea 9 din 24 (restul l-am luat). E vreo problema daca imi iau si restul de 9 zile?

2. Cum ma va afecta concediul medical la calculul prenatalului-postnatalului?
Brutul meu e in jur de 7500 lei. Cum va influenta calculul brutului acest medical?
Si cum se calculeaza acest prenatal? 75% din media veniturilor brute pe ultimele 6 luni...asta pt prima luna. Apoi se tot devanseaza lunile de calcul? (ex pt prima luna de prenatal va fi luat in calcul iunie, mai, aprilie, martie, februarie, ianuarie; pt a doua luna de prenatal din iulie in februarie...?) Sau calculul din prima luna ramane valabil toate cele 126 de zile?

Merci mult.

PS - Marius Pernes? Daca da, cred ca suntem verisori de gr. II (eu de loc sunt din Valcea cu radacini din Salaj)...

Dana 23+ cu Alexandra
http://babystrology.com/tickers/baby-ticker-glass.swf?parent=Dana&year=2009&month=9&day=21&babycount=1

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

In mod sigur, tatal meu este din Badon - salaj- adica pardon era pentru ca a murit in urma cu 4 luni.
Am sa recitesc ceea ce ai scris si revin cu un raspuns.

Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns diana2242 spune:

Sa va zic eu una si mai tare.A fost tipa de la resurse umane dealtfel si singura care mai e inca in firma la care am lucrat,i-am dat adeverintele sa mi le completeze cele pt CAS si aflu ca nu am contractul nici intrerupt si se duce la ITM sa intrebe ce si cum sa opereze la mine se duce cu tot dosarul meu si raspunsul este ca nimeni de la ITM nu stie ce sa faca ca nu au intalnit asa cazuri ba mai nou daca tot habar nu au macar sa dea din gura de pomana ca nu are cum sa ma plateasca CAS ul ca treuie mai intai firma sa vireze nu stiu ce catre CAS si cum firma e inchisa cica nu mai vad nici un ban.Marius te rog sa imi dai un sfat eventual chiar cu citate din legi sa le dau in cap cu ceva.Mercic

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adtza spune:

buna Marius. Permite-mi te rg sa ma adresez asa pt usurinta si familiaritatea convorbirii.Intrebarea mea este legata de calculul concediului de maternitate ,cele 126 de zile. La compania unde lucrez am un salariu destul de maricel. Acum la calculul concediului de maternitate, stiu ca se plafoneaza la 12 salarii minime brute pe economie, adica 12 X 6oo ron(salariu minim brut pe tzara). Intrebarea mea la tine este , de ce nu se foloseste salariul minim pe tara dar pt pozitii care necesita studii superioare , adica ar fi 12 X 1200. Mentionez ca functia mea este o functie de conducere. Ai putea sa ma ajuti cu o informatie in acest sens? Din toate materialele legislative pe care le-am citit se spune ca se plafoneaza la 12 salarii minime brute pe economie, dar nu spune pt ce pozitie (muncitor necalificat, studii medii sau studii superioare), si atunci intrebarea mea cred ca este destul de pertinenta. Asadar, daca legea nu specifica ce tip de salariu minim brut pe tzara, de ce nu se alege cel in concordanta cu functia de conducere, de ce se ia obligatoriu salariul minim pe tzara pt pozitia de muncitor necalifcat? multumesc

Mergi la inceput

Dana
1. In mod normal concediul de odihan se acorda DOAR pentru perioada efectiv lucrata deci raspunsul este NU. Practica insa ne omoara in sensul ca s-a intamplat sa se acorde ANTICIPAT concediul de odihna fata de perioada efectiv lucrata insa banii sunt necuveniti si implicit se recupereaza ca si debite fata de salariat.
2. Se iau veniturile brute realizate din orice sursa asa cum au fost ele obtinute insa luni intregi. Pt cazul tau ar trebui sa avem o luna de referinta in care intri in prenatal. Se considera venituri brute realizate in 6 luni anterioare si aceasta suma se pondereaza cu 85% si se imparte la total nr. zile lucratoare cuprinse in cele 6 luni si se obtine o medie bruta /zi care ramane fixa. In fiecare luna se va inmulti aceasta valoare cu nr. de zile lucratoare din luna aflata in plata si va deveni venitul tau pe acea luna. OBS. vad ca ai salariul foarte mare mi-e teama ca vei depasi plafonul maxim admis de lege (nu mai mult de 12 salarii minime brute pe economie)

asta ar fi

diana nu prea am inteles poate reforumulezi problema ta

adtza - am primit pe mail si ti-am raspuns pe mail deci nu reiau raspunsul

Marius

Mergi la inceput

Marius, te rog ajuta-ma si pe mine cu un sfat.Maine e ultima zi de concediu de odihna si nu stiu ce sa fac.te rog mult.
Mersi

Mergi la inceput

Care era problema ca nu imi dau seama?

Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa

Mergi la inceput