Topic - concediul medical, prenatal, postanatal(2)
Raspunsuri - Pagina 17
lorellay spune:
si daca firma..are in toata tara puncte de lucru dar aici si-a incheiat activitatea?
tre sa ma primesca chiar daca sunt dispusa sa plec in alta localitate?
Sorana 
de Diana (10.11.2008) si
Codrin (15.02.2005)
Where there's a will there's a way!
www.totsites.com/tot/codrin" target="_blank">[ Codrin]
www.hi5.com/friend/photos/displayManageAlbum.do?ownerId=215017846&albumId=292622548" target="_blank">[ Diana]
irina.c. spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui bluecarm buna marius, sunt intro mare dilema...azi am trimis concediul la servici unde sunt angajata pe perioada determinata pana la 31aug...si contabila mi-a transmis ca trebuie sa ma interesez la somaj nu stiu ce? pe motive ca pana la 31 aug din momentul nasterii copilului nu imi mai raman 42 de zile...ce vrea sa spuna oare ..ca nu mai plateste scoala concediul...eu stiu sigur ca nu au voie sa incheie cartea de munca chiar daca sunt pe peroada determinata...sincer chiar nu stiu ce vrea sa spuna..ce legatura are data nasterii copilului cu concediul mai ales ca din 1 iulie sunt in prenatal deci continuitatea exista...te rog sa ma lamuresti ce vor si mai ales daca ele se insala da-mi argumente pentru lupta...multumesc din sufletbluecarm |
eu stiam ca atunci cand ai contract determinat drepturile in plata(respectiv postnatal din cate inteleg) iti sunt preluate de casa de asigurari. Scoala isi incheie cu tine socotelile la 31 august, daca nu ai fost(sau nu vei merge la concurs) ca sa iei post in continuare.
am si eu o intrebarepana pe 26 august sunt in cic, pe 27 august vreau sa intru in prenatal, fiindca o sa nasc in jur de 10 oct.cum se va calcula pre si postnatalul( dupa 2ani de cic)?dar cic-ul urmator? multumesc.mami de Ilinca(26. apr.04), Teodora (26 aug. 07) ,
19+am blog
ale1212xa spune:
buna dimineatza,
Am si eu o intrebare, daca s-a mai raspuns pana acum imi cer scuze ca o postez din nou. Sunt insarcinata in 12 saptamani si imi este in continuare destul de rau. Asa mi-a fost de la inceputul sarcinii, uneori mai bine alteori mai rau. As dori sa imi iau si eu un concediu medical saptamana asta de la medicul de familie. Intrebarea mea este urmatoarea. Trebuie luat un anumit tip de concediu sau unul obisnuit de boala este suficient? Imi este afactat stadiul de cotizatie daca imi iau concediu, ma refer aici daca as putea avea probleme dupa nastere cand voi intra in CIC?
Multumesc frumos
12+
Avalon spune:
| citat din mesajul lui ale1212xa buna dimineatza, Am si eu o intrebare, daca s-a mai raspuns pana acum imi cer scuze ca o postez din nou. Sunt insarcinata in 12 saptamani si imi este in continuare destul de rau. Asa mi-a fost de la inceputul sarcinii, uneori mai bine alteori mai rau. As dori sa imi iau si eu un concediu medical saptamana asta de la medicul de familie. Intrebarea mea este urmatoarea. Trebuie luat un anumit tip de concediu sau unul obisnuit de boala este suficient? Imi este afactat stadiul de cotizatie daca imi iau concediu, ma refer aici daca as putea avea probleme dupa nastere cand voi intra in CIC? Multumesc frumos 12+ |
Medicul de familie nu poate sa-ti dea decat concediu medical obsinuit, de boala (in afara celui pre si postnatal, cand va fi cazul) care se plateste cu 75% din salariu... nu-ti este afectat stagiul de cotizare, deci vei avea dreptul la CIC (concediul fara plata iti afecteaza stagiul de cotizare). Doar ca suma reprezentand indemnizatia CIC va fi mai mica, deoarece se reduce baza de calcul.
***************** Cand prezentul va fi trecut, visele vor deveni realitate*****************
Avalon
21+ 
ale1212xa spune:
Multumesc frumos de raspuns
| citat din mesajul lui Avalon Medicul de familie nu poate sa-ti dea decat concediu medical obsinuit, de boala (in afara celui pre si postnatal, cand va fi cazul) care se plateste cu 75% din salariu... nu-ti este afectat stagiul de cotizare, deci vei avea dreptul la CIC (concediul fara plata iti afecteaza stagiul de cotizare). Doar ca suma reprezentand indemnizatia CIC va fi mai mica, deoarece se reduce baza de calcul. ***************** Cand prezentul va fi trecut, visele vor deveni realitate***************** Avalon 21+ ![]() ![]() |
12+
MSymo spune:
Buna ziua,
Am cateva neclaritati si va cer ajutorul. Sunt angajata din 01 dec 2008, iar DPN 29 oct 2009. Cu ajutorul lui Dumnezeu poate reusesc si nasc pe 01-02 noiembrie ca sa pot beneficia si eu de cei 85%. Am inteles ca daca intri in cea de-a 12- a luna lucratoare, in cazul meu noiembrie se considera valabila? Zilele de prenatal afecteaza cu ceva cele 12 luni de cotizatie? Cate zile de prenatal pot sa-mi iau...maxim? Din mesajele anterioare reiese faptul ca in perioada de prenatal salariul se calculeaza din brutul pe ultimele 6 luni?
Va multumesc anticipat pt raspunsuri si o seara buna.
crocodana spune:
please help...
tocmai ce am aflat cum mi-au calculat salariu pe prenatal....mi-au plafonat fiecare luna din cele 6, unde era cazul, la 12 salarii minime pe economie si apoi au facut media, in loc sa faca media si apoi sa plafoneze....ceea ce e rau rau rau pt mine...
legea mi se pare ambigua :
"Baza de calcul a indemniza#355;iilor prev#259;zute la art. 2 se determin#259; ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pān#259; la limita a 12 salarii minime brute pe #355;ar#259; lunar, pe baza c#259;rora se calculeaz#259; contribu#355;ia pentru concedii #351;i indemniza#355;ii"
Marius, e corect asa??
multumesc frumos,
34+ fericita mamica de
jucausa
Maestrii se dovedesc in lipsa mijloacelor!
Jucausa mea
Avalon spune:
Crocodana, salariul minim pe economie e 600 lei acum. Baza de calcul la care se aplica 85% pentru calculul indemnizatiei de maternitate este:
- media ultimelor 6 salarii brute;
- dar nu mai mult de contravaloarea a 12 salarii minime pe economie, adica 12x600=7200 ron.
Cu alte cuvinte indemnizatia lunara de maternitate nu poate depasi 85% din 7200 ron, adica 6120 ron, indiferent cat ai castigat tu in ultimele luni.
Fie ca au plafonat fiecare salariu din cele 6 salarii la suma de mai sus (7200 ron) si apoi au facut media lor, fie ca au plafonat media celor 6 salarii, rezultatul matematic este acelasi, ghici de ce? Pentru ca inmultirea este distributiva.
Apropo, lucrezi in Parlament?
***************** Cand prezentul va fi trecut, visele vor deveni realitate*****************
Avalon
21+ 

crocodana spune:
| citat din mesajul lui Avalon Crocodana, salariul minim pe economie e 600 lei acum. Baza de calcul la care se aplica 85% pentru calculul indemnizatiei de maternitate este: - media ultimelor 6 salarii brute; - dar nu mai mult de contravaloarea a 12 salarii minime pe economie, adica 12x600=7200 ron. Cu alte cuvinte indemnizatia lunara de maternitate nu poate depasi 85% din 7200 ron, adica 6120 ron, indiferent cat ai castigat tu in ultimele luni. Fie ca au plafonat fiecare salariu din cele 6 salarii la suma de mai sus (7200 ron) si apoi au facut media lor, fie ca au plafonat media celor 6 salarii, rezultatul matematic este acelasi, ghici de ce? Pentru ca inmultirea este distributiva. Apropo, lucrezi in Parlament? ***************** Cand prezentul va fi trecut, visele vor deveni realitate***************** Avalon 21+ ![]() ![]() |
multumesc pentru raspuns,
nu nu lucrez in parlament...
o fi inmultirea distributiva dar nu merge..
iti dau un ex..
sa pp ca veniturile sunt:
8000
2000
2000
2500
9000
10000
facand un calcul grosso modo (nu cu nr de zile ca e tot pe acolo) total e 33500, impartit la 6 este 5583. 85% este 4745
daca imi plafoneaza fiecare luna
7200
2000
2000
2500
7200
7200
total este 28100/6=4683 rezultand indemnizatia 3980
si nu mai e deloc acealsi lucru..
eu din lege inteleg asa cum ai scris si tu la inceput..
baza de calcul reprezinta medie pe 6 luni, nu mai mult de 7200,apoi 85% din 7200 intr-adevar nu poti lua mai mult de 6120.
crede-ma either way m-ar interesa f tare sa identifc in lege sau in norma de aplicare paragraful cu plafonarea venitului lunar..pt ca nici vb de asa ceva..nu sunt contabil si nici jurist insa vreau sa inteleg de ce s-ar plafona veniturile lunare cand e clar vb de medie...
multumesc frumos
34+ fericita mamica de
jucausaMaestrii se dovedesc in lipsa mijloacelor!
Jucausa mea
Avalon spune:
Crocodana, acum am inteles de ce e dezavantajos pentru tine, pentru ca exista variatii mari intre veniturile lunare, cand peste plafon, cand sub plafon... eu calculasem pentru un venit lunar relativ constant si intotdeauna peste plafon...
Legea e clara: media se plafoneaza, si nu salariile care alcatuiesc media. Poti sa le dai cu textul in cap sa priceapa (desi tare mi-e teama ca e problema de soft, adica aceste indemnizatii sunt calculate de un program informatic prost configurat, si nu manual):
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, actualizata cu modificarile ulterioare:
Art. 10. - (1) Baza de calcul a indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii
Art. 25. - (1) Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilita conform art. 10.
eu zic ca e nu e nimic interpretabil aici... poate doar o analiza gramaticala, caci "pana la limita..." se refera la baza de calcul (adica la medie), si nu la veniturile lunare.
Avalon
22+