Cu ce ne hranim copiii?
Am urmarit la ProTV un reportaj in legatura cu legumele pe care le consumam.Mi se pare catastrofal dezinteresul fata de alimentele oferite po****tiei.
Avand in vedere profilul acestui Forum,sunt convinsa ca toate mamicile se straduiesc sa ofere puilor lor tot ce este mai bun si mai sigur dpv alimentar.
Dar daca ceeace ele le ofera cu eforturi materiale si de buna credinta,sunt imbacsite de dezinfectanti,fertilizanti,hormoni,antibiotice,etc.ce putem face?
As dori sa mi se confirme ca exista o institutie in Romania(guvernamentala) care sa certifice ca toate produsele alimentare din supermarketuri sunt verificate d.p.v.chimic si biologic,cu rezultatul atasat produsului.
Sincer,as lua in seama chiar si o firma cu statut de persoana fizica,care sa-mi certifice ca ceeace ofer copiilor este de calitate.
Raspunsuri
Puppa spune:
Produsele sunt verificate si paraverificate, cel putin cele care se fac in fabrici cu autorizatie. Numai ca....producatorii folosesc aditivi alimentari, fertilizatori si tot felul de substante chimice in limitele admise de legislatie. Problema este ca noi ingeram aceste substante din mai multe surse si depasim doza zilnica admisa...De aici vine problema...Totusi, prefer sa cumpar mai mult de la supermarket fructe si legume pentru ca ei au un control al substantelor folosite. Taranii arunca fertilizatori si alte chestii dupa ochi, fara sa tina cont de norme. Ideal al fi sa cumparam produse bio, insa in Romania sunt putine si destul e scumpe.
Oricum, cred ca ar trebui sa evitam pe cat poate mezelurile, sucurile, dulciurile, branza topita, margarina...Eliminind aceste porcarii vom limita totusi aportul de substante nocive din organism.
http://picasaweb.google.com/cristina.catana
http://puppa.wordpress.com/
b.nica spune:
Puppa ai atins un subiect dureros.
Am citit intr-o revista in care diferite persoane isi prezentau activitatile legate de gradina de legume cum o familie, f. mandra de rezultate,spunea ce tratamente chimice folosea pt. productia lor de rosii.M-am ingrozit!
In acel moment mi-am dat seama ca incercand sa le oferim puilor nostri trufandale le oferim OTRAVURI.
b.nica spune:
Uitati-va la pestele Pangratius.Daca gugaliti o sa vedeti numai trimiteri ale mamelor care il prepara pt. copiii lor.
Daca vedeti postul unei membre DC va ingroziti.
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=133854&SearchTerms=Peste,pangatius,atentie
spic de grau spune:
Aici au dat un reportaj despre capsunile de Spania.
Maaaari,frumoase... si ..fara gust (parerea mea si a altora).
Ideea e ca ptr a evita sa plateasca multa mana de lucru (care sa smulga buruiana), agricultori folosesc pesticide. In limite UE. Dar ce te faci insa - ca UE limiteaza cantitatea de pesticid, insa nu si numarul de pesticide folosite. Iar agricultorul profita. Si pune si de buruieni, si de goange, si ca sa nu putrezeasca pe transport..si de, si de...
Asa se face ca gasim capsunele la mai putin de 1€/kg. Si ce ne mai bucuram! Ca deh - in RO erau mici si amarate si scumpe..
De cand am aflat - prefer sincer capsunile mai scumpe si mai micute.
stuart spune:
Citat: |
citat din mesajul lui b.nica Uitati-va la pestele Pangratius.Daca gugaliti o sa vedeti numai trimiteri ale mamelor care il prepara pt. copiii lor. Daca vedeti postul unei membre DC va ingroziti. http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=133854&SearchTerms=Peste,pangatius,atentie |
Daca citesti aici: http://www.worldofpangasius.com.vn/?open=new&id=29
o sa gasesti si lucruri pozitive despre pangasius... cred ca pana la urma este un conflict intre producatorii fitzosi (de ex. Fr) si cei din Vietnam... sincer, pana la urma nu putem avea 100% incredere nici in pestele organic!
Ai izbutit?Continua!
N-ai izbutit? Continua!
(Nansen)
sorana spune:
Citat: |
citat din mesajul lui b.nica As dori sa mi se confirme ca exista o institutie in Romania(guvernamentala) care sa certifice ca toate produsele alimentare din supermarketuri sunt verificate d.p.v.chimic si biologic,cu rezultatul atasat produsului. Sincer,as lua in seama chiar si o firma cu statut de persoana fizica,care sa-mi certifice ca ceeace ofer copiilor este de calitate. |
Din pacate nu cred ca se poate asa ceva. O institutie care sa faca analize chimice si biologice pe TOATE produsele alimentare, de la rosia taranului din piata pana la chipsul importat este, din punctul meu de vedere o utopie.
Totusi produsele preambalate au pe ele lista ingredientelor. Analizele respective sunt facute de producator, sau pe cheltuiala acestuia, in laboratoare acreditate (nu de stat, ci acreditate).
Produsele vandute in piete sau cele care nu sunt ambalate NU SUNT TESTATE. Deloc. S-a incercat acum circa 2 ani introducerea unei legi similare unei legi europene prin care toti micii producatori ar fi fost obligati sa ambaleze produsele si sa le eticheteze. S-a renuntat cu totul la acest proiect din cauza ca ar mari costurile, astfel incat micii producatori agricoli ar falimenta sau si-ar vinde produsele "la negru".
Sorana si Monica (6 ani)
"Daca oamenii sunt buni doar pentru ca se tem de o pedeapsa sii spera într-o rasplata, atunci chiar ca suntem o adunatura jalnica" - Albert Einstein
Rufus spune:
Mancarea copiilor (si, de ce nu, a intregii familii) este o continua lupta, cautare, oboseala, cheltuiala pentru parinti.
Pentru cei care vor.
Investitia, dupa parerea mea, merita, este una pe timp lung si cu mult mai importanta decat pipi la tufis si nisip pe topogan.
Dupa parerea mea este mult prea putin bagata in seama. Stiu insa ca timpul redus al parintilor ii impiedica sa fie mai atenti.
Stiu de unde a pornit subiectul, am vazut si eu (ca b.nica) reportajul la TV. Am privit cu gura cascata recordurile turcesti la rosii si ardei, insa stiu ca si noi ne apropiem, ca metode, de acestia. Si atunci, ce putem face?
Eu ma orientez pe produse de la producatori cunoscuti de mine. Adica de la tara, la neamuri sau cunostiinte. Lapte, carne (gaina, rata, curca- si sotii lor), oua, branza, legume, fructe, faina, malai, conserve-zacusca, muraturi, salate, dulceata, miere. Nu pot tot timpul, de aceea congelatorul e in priza, mai si stochez. Evident, merg si in piata, sau supermarket...dar incerc sa profit de orice ocazie sa am in camara produse "curate".
Vreau sa spun ca prefer sa fac asa, decat sa ma incred in textele de genul "in limitele UE"
RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008
Puppa spune:
Nici sa nu te increzi in limitele UE. Uite de exemplu: colorantii azoici...se chinuie de aproape un an sa ii scoata din uz, dar cei din industria alimentara nu sunt de acord. Evident este mai ieftin sa ii foloseasca, dar au fost facute poate sute de teste care au aratat ca declanseaza ADHD, produc astm, alergii si, in cel mai rau caz, cancer. Producatorii zic ca respecta limitele, dar un copil al carui parintii nu dau importanta acestui aspect, cate produse cu astfel de coloranti nu consuma zilnic, ajungand sa depaseasca dozele zilnice admise, care la unii aditivi sunt extrem de mici.
http://picasaweb.google.com/cristina.catana
http://puppa.wordpress.com/
pisigri spune:
Nu neg ca subiectul este mult mai important decit nisipul de pe tobogan, dar stiu si ca am mai citit citeva topicuri pe acelasi subiect, "deznodamintul" a fost in coada de peste (prearat cu ceva conflicte).
O data, nu toti au rude la tara.
A doua: nu toate rudele de la tara cultiva ..mai ecologic decit ce e in piata/magazine.
A treia: chiar daca rudele cu pricina nu trateaza gradina de zarzavat si/sau pasarile din gospodarie, ramine riscul pe care il presupun reziduurile din sol, porumbul tratat/modificat genetic cu care hranesc gainile, vintul si ploile care pot transporta "norii" de pesticide. Si pina la urma...tot cam acolo ajungi.
Cred ca singura metoda realista de a controla alimentatia copilului (si de ce nu, a adultului) este sa limitezi CE consuma, nu neaparat de unde provin alimentele pe care le consuma (bine, aici eu am o problema cu o maaare firma de produse lactate al carei nume incepe cu D. nu as cumpara de la ei nici daca ar fi singurii furnizori de produse lactate in magazinele din Romania). Adica incerci sa limitezi dulciurile, sa nu ai in casa mezeluri, brinza topita, margarina, sa gatesti cit mai "ecologic", sa cumperi carne cruda si sa faci in casa diverse semipreparate traditionale pt sarbatori si/sau pofte de moment etc. Din pacate asta presupune mult timp, pricepere, planificare, care au devenit un adevarat lux pentru multa lume...
Editez ca sa adaug ca deocamdata eu personal prefer fructele, legumele si brinzeturile din piata. Incerc sa cumpar de la tarani, nu de la intermediari (atit cit imi permite flerul si intuitia...). Laptele il iau din magazin, pt ca "mi-e lene" sa il fierb, si nici nu l-as fierbe atit cit trebuie ca sa evit o eventuala imbolnavire (10 minute de fierbere mi se par greu de realizat...). Dar cit se mai poate, prefer macar sa aiba gust mincarea, daca tot nu stiu ce bag in mine de fapt...
if you can't say something nice, then don't say nothing at all
http://pisigri.blogspot.com/
oanamada spune:
Cateva lucruri pe care le-am aflat pe pielea mea:
1. Cumpar din aceeasi piata de cand mergeam cu bunica de mana acolo...in piata respectiva au ramas cativa tarani care aduc produse curate...ce te faci insa daca nu-i cunosti? Acum o saptamana, m-am dus la taranca de unde ii iau Catincai legume...si am vrut sa iau cartofi, dovlecei si spanac. Mi-a zis "maica iti dau spanac ca e de la mine din curte, da' cartofi si dovleci ia de la fata aia...ca ce am eu nu sunt romanesti...i-am luat de la intermediari...ca nu ma mai ajung cu ce vadn de la mine din gradina"!.
2. Verificarea produselor b.nica se face selectiv, pe loturi, prin rotatie...stiu acest lucru de la cineva care a lucrat in domeniu...nu au cum sa verifice fiecare produs in parte...aleg din cateva loturi si le fac ceva analize. Spunea cineva aici de faptul ca nici taranii nu mai cultiva atat de "curat" ca pe vremuri...este adevarat...exista foarte multe gospodarii in care se folosesc ingrasaminte "moderne", mai ales din cauza faptului ca la noi s-a stricat clima, s-a stricat pamantul...si oamenii fac tot ce pot ca sa poata supravietui..apeleaza chiar si la lucruri considerate nocive pentru a scoate legume frumoase si bune de vandut. Tot cineva din domeniu control al calitatii (dar de aceasta data in zona medicamentelor) imi povestea ca, de cele mai multe ori, dozele din vitamine, suplimente alimentare si chiar medicamente sunt la jumatate (daca nu la mai putin de atat) decat scrie in prospecte...ne miram ca unele nu-si fac efectul sau ca nu sunt eficiente....? Normal, majoritatea dintre acestea "trec testul" in modul clasic stiut...spaga. La fel se intampla si cu multe alimente....din pacate!!!!
3. Pestele Pangasius dupa parerea mea, este doar o alta lupta de marketing concurential (facut asa cum nu trebuie)...evident, fara fum nu iese foc...dar si eu sunt convinsa ca este o lupta de "putere" intre comerciantii de peste. Pangasiusul a cunoscut o curba ascendenta ca po****ritate..medicii il recomanda pentru copiii mici...vanzarile au crescut...si au scazut la altii...
Nu este primul caz...amintiti-va de mailurile care circulau si circula si acum despre tot felul de alimente sau preparate...eu una nu prea mai cred in ele...pana nu vine sa-mi zica si mie cineva specializat in asa ceva ca sunt reale...Uite exemplu...va mai amintiti de mailurile despre Coca Cola care este atat de acida de topeste vopseaua de pe masina? sau de mailurile cu KFC unde se spunea ca lasa puiul sa zemuiasca in sange si nu-l spala....spuneti-mi si mie cati dintre voi ati vazut pui zemuind in sange (vorbesc de pui vrac sau la tavite????)...eu una nu am vazut prea des. Un alt exemplu...la un moment dat mama unei prietene m-a facut tampita ca-i dau copilului meu orez pentru ca a primit ea un mail in care se spunea ca orezul este bombardat cu nu stiu ce nebunie si este cancerigen....sincer...cred ca nici jumatate din lucrurile astea care circula nu sunt reale. Despre cele reale,documentate, cum este reportajul despre care ai mentionat si pe care l-am vazut si eu....nu prea stiu ce am putea face...stiu ca eu ma straduiesc din rasputeri sa limitez alimentatia copilului meu la lucruri cat mai sanatoase, fara e-uri, conservanti si alte adaosuri...ma chinui sa gasesc legume si fructe urate... conform zicalei ca daca sunt mai urate nu sunt stropite...si ma rog la Dumnezeu sa am noroc de un copil care, atunci cand va mai creste, sa nu fie "absorbit" de curentul junk-food..si sa se mentina pe o linie echilibrata si sanatoasa.
Numai bine
Oana siCati mica (1 an si 8 luni)
CATI POZE NOI
Povestea iepurasului Bocanila
"Poate ca pentru lume esti doar o singura persoana, dar pentru o anumita persoana esti întreaga lume."