Bunele maniere... in parc
Raspunsuri - Pagina 8
Cinezee spune:
blackpanterro ma uitam ca din pacate tu esti in germania , deci clar bunu simt e litera de lege acolo
Pe cand in romania si implicit in bucuresti nu e chiar asa , doar daca esti cumva intrun cartier mai periat cat de cat
pana la mai sunt cam 4 luni si cam o sapt
blackpanterro spune:
Si in Germania lipseste bunul simt dar la categoria adolescenti :), ma lovesc de el zilnic cand strang gunoie de pe straduta din fata casei aruncate de pruncii care vin de la scoala.Am o punga de 30 galloane plina/luna...dar asta e cu totul alta poveste.
La astia mici e ok, inca :)
Adriana si Aidan - 3 ani
A ticket to hell has never been funnier
"Friendship is like peeing in your pants, everyone can see it but only you can feel its true warmth."
tnicoleta spune:
Mey, tare m-a amuzat subiectul asta. Desi, in general, nu prea ma bag in polemici eu tot nu inteleg un lucru.
Va tot plangeti ca nu va place aia si ailalta. Ba ca striga unii dupa copii prea tare, ba ca se murdaresc, ba ca fac pipi la copacii etc.
Dar la voi v-ati uitat vreaodata la ceea ce faceti? V-ati intrebat vreodata daca actiunile voatre din parc au deranjat alte persoane?
Nici mie nu imi place azi ca a tipat nu stiu cine dupa copil, dar in alta zi am fost pusa in situatia sa tip dupa copilul ce o luase la fuga spre strada si nu se oprea. Atunci poate am deranjat eu pe cineva.
Vi se pare oribil sa vedeti un copil de 2-3 ani ca face pipi la copac dar nu v-ati sfiit sa il puneti pe al dvs sa faca.
Cred ca discutiile sunt inutile atata timp cat nu ne vom purta cu totii la fel si ne vom da exemplu generatiei urmatoare.
Nicoleta si Bia Ciocarlia Sarbatoarea recolteiwww.dropshots.com/tnicoleta" target="_blank"> Filmulete
"Viata poate fi inteleasa doar privind in urma. Dar poate fi traita doar privind inainte." (Soren Kierkegaard)
ankalaura spune:
Pe mine nu ma deranjeaza sa vina un tzanc de 2 ani sa traga curios de jucaria de pe carutul piticei mele, si nu ma deranjeaza ca nu vine maica-sa cu morala ca ar trebui sa imi ceara voie. Cum adica pleaca pushtiu' cu jucaria? Da' ce alearga mai tare ca mine sau cum? Si nu trebuie sa parasesc prea mult carutul cu cea mica in el, ca il prind pe pushti in 2 secunde - zic in teorie, ca in practica nu s-a carat nimeni cu jucariile alor mei.
Aaaa, o singura data a luat un pushti lopatica celei mari, si a fugit ea dupa el, l-a prins, si-a luat lopatica si s-a intors.
Ma deranjeaza cand ii vad pe unii (mai mici, mai mari...) smulgand jucarii din mana altora. Si fiecare la randu-i se incapataneaza sa tina de jucarie si trage unul, trage celalalt, urla... Pana isi trag una in dinti...
Mi se pare normal sa ai in traista gustarica, apa, etc... Dar mi se pare aiurea sa scoti la ora 13.00 ditamai feliile de cozonac si sa dai copiilor (ca deh, sa nu se uite la al tau cum mananca). Pentru ca noi mancam la 13.30 si doar nu o sa ma reped la fie-mea sa ii smulg cozonacul primit nu? Si ma enerveaza sa ii strice careva generos foamea, ca si asa avem meciuri cu mancarea...
Si eu strig dupa cea mare, si daca strig, ce? ce ar trebui in schimb, sa alerg si eu dupa ea? Dar nu strig langa un carut in care doarme in bebe.
Si nu imi place sa se "porceasca", pentru ca se poate juca si fara sa vina acasa cu nisip in cap. Se mai murdareste, desigur, mai cade cu rolele, mai sterge nisipul de pe tobogan. Dar nu se tavaleste. Cand a avut nisip in cap, a avut pentru ca i-au pus alti copii.
De ce sa consider ca "spala masina"? Da' de calcat cine le calca? Si de ce sa nu invete sa isi respecte hainele si incaltarile?
Nu ma astept sa vina inapoi ca scoasa din cutie, dar nici sa nu imi vina ca un porc!
Ma deranjeaza persoanele care fumeaza, chiar si la un metru mai incolo. Am fumat si eu 15 ani, si totusi ma puteam abtine de la a-mi aprinde tigara in cele 2-3 ore de parc. Am vazut o bunica o data, copila se inecase si vomitase cu gustarea, si bunica tot mai tragea un ultim fum in timp de ridicase copilul cu cealalta mana ... Da' tigara nu o lasa...
Deci ma enerveaza sa imi vina fumul in nas, ca iti vine in nas chiar daca persoana e la doi metri de tine...
Cat despre faptul ca aici copiii se imping, isi mai vorbesc urat, isi iau jucariile din mana, etc... Cred ca e de vina o conceptie pe care eu nu am intalnit-o in Germania, de exemplu, pentru ca se vorbea de Germania...
Avem un talent sa consideram ca un copil mic nu intelege, nu stie, E MIC!
"Lasa-l ca e mic, da-i lui ca e mai mic!"
Cata lume se poarta cu cel mic la fel cum se poarta cu unul mare? Aproape nimeni, sa fim seriosi!
"Nu intelege el, ca e mic"
Ii invatam "printi".
Nu ii ducem la gradinita ca sa nu se imbolnaveasca.
Nu ii lasam sa manance singuri ca nu pot.
Nu ii lasam sa se imbrace singuri pentru ca se imbraca gresit.
Daca deseneaza o pisica verde, ii zicem ca e gresita pisica, nu ne gandim ca are copilul imaginatie.
Ii lasam sa loveasca pentru ca e mic. Si doar nu da tare.
Copiii dorm cu mama. In dormitorul matrimonial. Tata doarme pe canapea. Si asta multi ani la rand. Ii consideram nebuni pe cei care culca bebelusul abia adus de la maternitate in alta camera, in patul lui. Zicem ca e o cruzime.
Al lui e cel mai cel... Daca al tau spune mama la 10 luni, al lui recita Luceafarul la un an juma. Daca al tau sta la oala la 1 am juma, al lui deja nu mai avea pampers pe atunci...
Si cum sa nu devina unii niste mici teroristi???
Si mai e o chestie... Mamele de copii mici, de 2 ani de exemplu, as vrea sa mai scrie aici cand or avea copiii lor 5-6 ani. Sa vedem daca mai sta copilul sa asculte morala explicativa spusa deoparte si discret. Nu frate, o sa iti intoarca spatele urjent! Asta daca se apropie sa ii faci morala... Ca s-ar putea sa iti strige de la distanta "Ce vrei?"
Ma rog, astea erau niste panseuri...
oanamada spune:
De la o simpla lista...vad ca ati ajuns la "finetzuri"....asa ca o se detaliez si eu putin..
In mare parte sunt de acord cu ultimul post al ankailura...
Totusi...
Iata cateva situatii de care eu una m-am lovit si pe care sincer, chiar le consider deranjante!
1. Spunea cineva de tipat langa carutul cu bebelus in el...ei bine...eu una am avut parte de multe din astea (cred ca majoritatea dintre voi) si parca era un facut...cum adormea fi-mea cum se posta cineva pe banca de vis-a-vis sau de langa si incepeu si urlau, tipau, se certau la telefon...sau mai stiu eu ce...neplacut, tare neplacut, dar m-am obisnuit sa-mi caut o banca retrasa...pentru ca asta este, parcul este pentru toti si din pacate, ca parinte se pare ce uiti foarte usor ca, la un moment dat, ai avut si tu copil mic...restul macar au o scuza, dar cei care sunt parinti nu prea au (desigur, nu vorbesc de accidente sau intamplari...ci de minute in sir, zeci de minute etc)
2. Da, ma deranjeaza foarte tare pietrele, nisipul si suitul pe tobogan invers...desi imi amintesc ca si pe mine ma distrau in copilarie. Acum privesc insa cu ochiul parintelui care are parte de un copil care nu se suporta murdar. Catinca are un an si 8 luni si nu am incercat deloc sa o invat chestii de genul nu se sta pe jos in nisip, nu se pune nisip in par...etc...pentru ca nu a fost cazul! Nu se suporta murdara!!! Ea nu a mers deloc in patru labe a mers direct in picioare (acum ce o mai apuca sa se mai tarasca pe covor!) si nu suporta sa stea in fund in nisip (iar daca se joaca cu mainile in el...vine la final si cere servetel umed!)...sta pe vine. Daca se intampla sa cada in fund...se ridica repede, ca fripta si se scutura nervoasa....ei bine...de aia urasc chestia cu toboganele..pentru ca fata mea a refuzat sa se mai dea de vreo doua ori pe un tobogan pentru ca a vazut acolo pietre...desi ea fusese cea care ceruse sa o ajut sa se suie...daca am un copil curat..sau cuminte sau fitos...sau cum vreti voi sa-i spuneti...de ce trebuie sa se tarasca prin jeg??? Leaganele sunt leagane, toboganul este tobogan, nisipul este nisip....ca sa nu mai vorbim ca am vazut copil care s-a dat cu capul in jos pe tobogan (alta prostie primejdioasa) si si-a frecat toata fata de nisipul "depus" pe tobogan de altii...era foarte "simpatic" asa zgariat pe fata.
3. Nu sunt de acord cu mancatul in parc si punct..nici biscuiti, nici pufuleti, nici cozonac, nici iaurt...nimic! Ii dai copilului sa manance acasa, igienic, cu maiinile curate si spalate, fara sa baleasca altii la mancarea lui....
4. Cel mai tare ma deranjeaza indiferenta parintilor cu copii mai mari...de la 4-5 ani in sus...probabil imi veti sari in cap...dar faptul ca este mai mare nu inseamna ca tu, bona, bunica etc...trebuie sa stai linistita pe o banca, total nepasatoare de ceea ce se intampla in jur, eventual la o barfa mica cu alte mamici asemenea tie...asta este sursa cea mai probabila pentru accidente regretabile si forma cea mai pura de lipsa de bun simt pe care eu am intalnit-o in parcurile de pe la noi...un copil mic este pazit non-stop (sau asa ar trebui) de cineva..un copil mai mare este, in 9 cazuri din 10 lasat in plata Domnului sa-si consume energia...de multe ori pe pielea unora mai mici sau mai "slabi de inger", de multe ori in detrimentul propriei sigurante etc. Cazuri? Ciomege in cap, bebelusi loviti de "buldozer" (evident exagerez!) si proptiti cu capul in nisip, triciclete "furate" de cate un pofticios (cu tot cu geanta mamicii sau geanta copilului agatate de ele), jucarii duse in partea calalta a parcului...nu mi se pare normal! Chiar daca un copil este mai mare...stai cu ochii (nu cu gura!) pe el si intervii atunci cand este cazul...copilul meu era sa-si piarda ochii din cauza unui ciomag al unui copil de 5 ani...prezenta mea de spirit (si faptul ca eram fix langa ei)...m-am bagat eu intre ei si mi-a altoit mie genunchii...toate in timp ce bona fuma calma pe banca....o bona care imi spune senina ca sa-l las ca e handicapat si cam violent..."si de ce nu stai cucoana langa el????"..si asta doar pentru ca un copil de un an si putin a vrut sa se duca cu galetusa langa el sa se joace impreuna!
5. Da, imi incurajez copilul sa dea jucariile altor copii, se sa joace impreuna cu ei...dar ma infurie nesimtirea unor parinti care vin cu mainile in buzunare si privesc pasivi cum copilul lor ii ia copilului meu toate jucariile, una cate una..sau cand se suie pe tricicleta fi-mii si o intinde sau, mai rau, cum o imbranceste de pe tricicleta ei ca sa se suie el...nu-mi permit absolut niciodata sa fac observatie unui copil pentru ca nici mie nu mi-ar placea sa-mi certe altcineva copilul...dar nu ma feresc niciodata sa spun unui parinte sa ia masuri cand copilul lui "sare calul"...la fel cum nu ma feresc sa intervin si sa-i spun parintelui sa lase copilul daca acesta vrea si el pe tricicleta (si fi-mea este de exemplu in nisip)...mi se pare normal si civilizat sa ne respectam unii pe altii si sa evitam pe cat posibil sa facem lucruri care daca ar veni din sens invers ne-ar deranja pe noi!
6. Un ultim lucru - Copilul meu a descoperit "notiunea" de bataie om-copil in parc...privind cum un bunic isi altoia cu elan nepotul(cred ca avea vreo 2 ani) pentru ca ..pentru ca... nu stiu ce facuse, dar nici ca are importanta...NU MAI BATETI COPIII...nici acasa, dar mai ales in vazul altor copii...nu toti copiii sunt crescuti cu bata si notiunea de bataie..fi-mea a fost clar marcata pentru ca tot drumul mi-a spus ca "baietelul pange..batut nenea"..ea, singura notiunea de bataie a avut-o legata de obiectele de care se lovea si le dadea "nana" ca i-au facut buba...(o idee cu care nu am fost de acord la inceput, dar care ne-a ajutat ulterior sa trecem peste momentele de durere prin distragerea atentiei- o idee la care am renuntat de ceva vreme...de frica sa nu se transfere de la obiecte la fiinte)...de altfel..aici vin si eu cu o intrebare..m-am intrebat atunci, la episodul cu ciomagul...daca ar fi avut notiunea de "stai ca iau bataie"...de pericol, s-ar fi ferit? Eu nu am incercat pana acum sa-i explic cum e cu bataia pe care o poate primi in parc..pentru ca am zis ca este prea mica.....voi cum ati procedat? Mi-ar fi de mare ajutor sa stiu.
Oana siCati mica (1 an si 8 luni)
CATI POZE NOI
"Poate ca pentru lume esti doar o singura persoana, dar pentru o anumita persoana esti întreaga lume."
adra_bell spune:
Unele reguli mi se par de bun simt: strange mizeria catelului, nu scuipa coji de seminte pe jos, nu arunca mucul de la tigare decat la gunoi, etc.
Dar eu nu inteleg cum as putea sa o conving pe fii-mea sa se joace numai cu jucariile ei in parc. Dimpotriva, cum ajungem in parc le lasa balta pe ale ei, mingea ei albastra nu este frumoasa, este mai misto aia rosie a altui copil. Si nu ma deranjeaza daca un copil vine si ne ia o jucarie din carucior. Nu s-a intamplat niciodata ca mama/bunica/bona "hotului" sa nu o aduca inapoi. Ba mai mult, jucariile sunt la comun, fiecare se joaca cu ce ii place. Un copil de un an jumate nu intelege sa cedeze jucaria pe care o are in mana, oricat i-ai explica
La nisip ma deranjeaza gestul de a scutura obsesiv copilul de fiecare fir de nisip, de a-l lovi peste maini ("nu pune mana ca te murdaresti", "prostule, ti-am zis ca te murdaresti"), atunci la ce il mai aduce la nisip?
Da, cand era Eva bebelus, ma deranjau copii mici care tipau langa caruciorul in care ea dormea, dar ce puteam face? Incercam sa aleg un parc mai retras. Da, acum ma deranjeaza copii de 5-6 care vajaie pe bicicleta sau pe role pe langa fetita mea de 18 luni, dar e si dreptul lor sa se joace in parc, nu? Si datoria mea sa o pazesc si sa o feresc de pericole.
adra_bell si Eva-Elena (14 nov 2007)
aventurile unei printese adevarate
Inseamna si asta ceva dar nimeni nu intelege ce
pisigri spune:
Ma ia cu ameteala cite probleme existentiale ridica parcurile astea...
1. Cel putin pt unii, notiunile "parc" si "loc de joaca pt copii" par sa se suprapuna, ceea ce nu e corect. Ciinele meu nu se pipileste in locul de joaca pt copii, ci pe copacii din parc. La fel cum fac copiii unora dintre voi. E vreo problema?
2. Cu rolele si bicicleta bat pariu ca se merge pe aleile din parc, nu in locul de joaca. Daca acum va deranjeaza asa tare, sa-mi spuneti copiii dvs unde vor merge cu role/bicicleta peste citiva ani? Pe strada?
3. Chiar cred ca depinde in mare masura de parinte sa supravegheze copilul ca sa nu se ajunga la facut pipi in boscheti. Chiar daca abia a scapat de pampers, il puteti intreba periodic daca nu simte nevoia de pipi, in asa fel incit sa il puteti duce la o toaleta. E si o problema de principiu si de atitudine; umna e sa faci pipi in padure si alta in parc sau mai rau pe la scarile blocurilor. Si ne miram ca unii si la 30 de ani uita sa se auto-supravegheze si ajung sa faca pipi oriunde. Ca se pot intimpla accidente sint de acord, dar sa nu transformam urinatul asta peste tot in ceva absolut normal.
4. Cred ca e treaba fiecarui parinte cit e dispus sa isi lase copilul sa se murdareasca, si nu ar trebui judecati atita pt asta. Pe mine nu ma deranjeaza, si hainele si copilul se spala.
5. Pe principiul "fiecare stie ce e mai bine pt copilul sau" nu as interveni NICIODATA sa fac educatie unei mame atita timp cit copilul meu e in siguranta si al ei nu face nimic care sa ii puna in pericol sanatatea.
6. Poate o sa va supere ce o sa spun acum, dar eu nu vad o mare utilitate a locului de joaca, mai ales in cazul copiilor care socializeaza deja cu alti copii la gradinita. Si pe strada, si la locul de joaca, vad de prea multe ori un tip de atitudine: parintele multumit ca exista chestii care ii ocupa timpul odraslei, si il scapa de vorbit, explicat, jucat cu copilul. Da, vii sa se dea copilul in leagane si pe topogane, dar dincolo de asta este mult mai util sa te plimbi cu el si sa ii arati, explici, sa il ajuti sa coreleze informatii pe care le detine deja - asta tot sub forma de joc. Eu zic ca exista jocuri...mai mult sau mai putin constructive (educative) si lalaiala cu orele in parc nu mi se pare de natura sa il invete prea multe pe copil.
si astept rosiile, deja le aud vijiind...
if you can't say something nice, then don't say nothing at all
http://pisigri.blogspot.com/
dov spune:
cel mai tare ma distreaza chestia cu intrebatul copilului din vreme daca face pipi si daca spune sa fug cu el pana la o toaletadaaaa, ca fi-miu o fi fraier sa intrerupa joaca numa' ca sa ma anunte pe mine din timp...si chiar de-ar face asa...eu la o toaleta publica nu-l duc(ma refer la cele ecologice), iar pana acasa fac vreun sfert de ora dus, un sfert de ora intors. wowwww, ce exercitiu pe mine...si toate astea pt pipi...cu kk inteleg sa strang dupa el, mi se pare firesc si de bun simt, dar sa ajung la extreme cu regulile
ellej spune:
Citat: |
citat din mesajul lui pisigri Ma ia cu ameteala cite probleme existentiale ridica parcurile astea... 1. Cel putin pt unii, notiunile "parc" si "loc de joaca pt copii" par sa se suprapuna, ceea ce nu e corect. Ciinele meu nu se pipileste in locul de joaca pt copii, ci pe copacii din parc. La fel cum fac copiii unora dintre voi. E vreo problema? 2. Cu rolele si bicicleta bat pariu ca se merge pe aleile din parc, nu in locul de joaca. Daca acum va deranjeaza asa tare, sa-mi spuneti copiii dvs unde vor merge cu role/bicicleta peste citiva ani? Pe strada? 3. Chiar cred ca depinde in mare masura de parinte sa supravegheze copilul ca sa nu se ajunga la facut pipi in boscheti. Chiar daca abia a scapat de pampers, il puteti intreba periodic daca nu simte nevoia de pipi, in asa fel incit sa il puteti duce la o toaleta. E si o problema de principiu si de atitudine; umna e sa faci pipi in padure si alta in parc sau mai rau pe la scarile blocurilor. Si ne miram ca unii si la 30 de ani uita sa se auto-supravegheze si ajung sa faca pipi oriunde. Ca se pot intimpla accidente sint de acord, dar sa nu transformam urinatul asta peste tot in ceva absolut normal. 4. Cred ca e treaba fiecarui parinte cit e dispus sa isi lase copilul sa se murdareasca, si nu ar trebui judecati atita pt asta. Pe mine nu ma deranjeaza, si hainele si copilul se spala. 5. Pe principiul "fiecare stie ce e mai bine pt copilul sau" nu as interveni NICIODATA sa fac educatie unei mame atita timp cit copilul meu e in siguranta si al ei nu face nimic care sa ii puna in pericol sanatatea. 6. Poate o sa va supere ce o sa spun acum, dar eu nu vad o mare utilitate a locului de joaca, mai ales in cazul copiilor care socializeaza deja cu alti copii la gradinita. Si pe strada, si la locul de joaca, vad de prea multe ori un tip de atitudine: parintele multumit ca exista chestii care ii ocupa timpul odraslei, si il scapa de vorbit, explicat, jucat cu copilul. Da, vii sa se dea copilul in leagane si pe topogane, dar dincolo de asta este mult mai util sa te plimbi cu el si sa ii arati, explici, sa il ajuti sa coreleze informatii pe care le detine deja - asta tot sub forma de joc. Eu zic ca exista jocuri...mai mult sau mai putin constructive (educative) si lalaiala cu orele in parc nu mi se pare de natura sa il invete prea multe pe copil. si astept rosiile, deja le aud vijiind... if you can't say something nice, then don't say nothing at all http://pisigri.blogspot.com/ |
Referitor la ultima fraza, scopul joculuii in parc e consumarea energiei copiilor. Crezi ca un copil de 2-3-4 ani are chef sa se plimbe si sa ia notite? ei vor sa alerge si sa se joace. Parerea mea e ca oricum au parte de invatat toata viata, macar 2 ore pe zi sa fie (cat de cat) liberi sa faca ce vor.
Mare e gradina lui Dumnezeu si multe animale sunt in ea :)