spre ce ne indreptam?
Raspunsuri - Pagina 5
Ica 1975 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Deus Scuze din start dar nu am stiut cum sa numesc subiectul mai clar La ce ma refer: acuma 100 de ani se povestea despre un viol care s-a petrecut candva saptamani sau luni in sir, daca se intampla o crima se discuta doua generatii, pe vremea lui Ceausescu daca auzeam de un accident aviatic ne cruceam o luna, daca auzeam de cineva cu cancer sufeream alaturi de bolnav... Acum, auzim zilnic zeci de stiri de genul acesta, in jurul nostru sunt tot mai multi oameni bolnavi de cancer de parca-i epidemie si noi ne vedem dupa doua exclamatii de uimire si consternare de viata in continuare. De acord, nu avem ce face si viata merge inainte. Dar, spre ce ne indreptam? Spre o noua perioada a cavernelor in care vecinul murea si cred ca doar il impingeau mai incolo sa nu le stea in cale? Efectiv ma uimeste deja raceala adolescentilor obisnuiti cu atatea stiri negative. Sa va dau un exemplu, eu nu am telefon in reteaua romtelecom si am vrut sa sun si eu la un teledon pt cineva aflat in necaz. Ca sa fiu operativa am zis sa sun la cateva cunostiinte care au telefon si le spun despre ce-i vorba, ii rog sa sune ei si cand ii vad le dau banutii. Asa am si facut. La doua dintre apelurile mele mi-au raspuns la telefon adolescentii din familie care fara sa ezite , razand mi-au spus ca nu-i mai simplu pt cel aflat in suferinta sa-si cumpere un glont decat sa sufere? Peste 20 de ani oare vom mai vedea o asa comunitate cum este DC care se ajuta si care sufera alaturi pentru bolnavi, tradati in dragoste, vaduve, etc., sau o sa evolueze legea junglei in care fiecare o sa se descurce cum poate? Stiu ca nu sunt toti adolescentii reci sau insensibili, chiar eu cunosc o tanara ce lucreaza ca si voluntar pt o organizatie ce se lupta sa salveze copii bolnavi de cancer sau alte boli grave, insa ma intreb oare daca atata media negativa, atata fuga din cauza banilor, atata lipsa de comunicare directa ci doar de comunicare prin fibra/unde, nu vor dezvolta in timp generatii de racituri? S-a mai vazut in istorie , sa ne amintim ca oamenii mergeau ca la circ sa vada executii publice. www.de-azi.ro poze familia mea inspiratie, dragoste, putere ... pentru oricine crede ca nu mai poate... http://www.youtube.com/watch?v=flRvsO8m_KI http://www.youtube.com/watch?v=vMCnjMbUOFg |
Si eu m-am intrebat de multe ori ... ceea ce nu pot accepta este atitutidea unora care dau din umeri zicand - n-avem ce face decat sa acceptam sau a altora care gasesc normala situatia sau si mai rau ii catalogheaza naivi pe cei care spera ca lucrurile sa se reintoarca oarecum la normalitate.
Atunci cand faci un pas catre Dumnezeu, El face zece pasi catre tine! Ce spui sa si infaptuiesti!
Eliza5 spune:
apropos de generatii :-)
eu am incredere in asta:
http://www.cotidianul.ro/obsesiile_liceenilor_romani_pe_blog_copiatul_high_tech_chiulul_amorul_si_ecologia-81909.html
adriuta spune:
"La ce ma refer: acuma 100 de ani se povestea despre un viol care s-a petrecut candva saptamani sau luni in sir, daca se intampla o crima se discuta doua generatii, pe vremea lui Ceausescu daca auzeam de un accident aviatic ne cruceam o luna, daca auzeam de cineva cu cancer sufeream alaturi de bolnav...
"
violuri erau si acum 100 de ani dar nu erau atatea posturi tv. sau ziare fara lipsa de subiecte si nici femei dornice sa dezvaluie netrebnicia.
crimele... oamenii se schimba cu vremurile si cu...posibilitatile
pe vremea lui Ceausescu auzieam ff putine si ...btw acum 100 de ani, 50 de ani chiar erau mult mai putine avioane
Cancerul si alte tumosi au aparut in uma ingineriei genetice.
Asa creste mare puiul
www.our365.com/NewbornPortraits/BabyDetail.aspx?birthid=f671635f-2b23-4e26-8953-e81fefa35501&babyid=f6181213-113f-4e32-89b5-e0b65b1e006a" target="_blank"> Paginuta mea!
gaba-rema spune:
Citat: |
citat din mesajul lui adriuta Cancerul si alte tumosi au aparut in uma ingineriei genetice. |
??
Edit: scuze, am vazut ca nu se putea citi cu diacriticele ce bagasem a trebuit sa pun litere normale la mesaje
anya spune:
Ica, zici de intoarcerea la normalitate. Cum definesti normalitatea?
Cat despre "cancer si alte boli". pe vremuri oamenii mureau "de batranete" la 50 de ani. Multi nu apucau nici varsta asta. Ce sa-i faci, "soarta" era de vina. Astazi. la 90 de ani cand moare omul, are precis un diagnostic. Nimeni nu mai moare de batranete. Aaaa si pe vremuri nu se muraea de "cancer" ci de "rac".
Elena_R spune:
Anya, pe vremuri, oamenii mureau pe capete din cauza gripei, infectiilor, poliomelitei etc pt ca nu existau antibiotice sau alte antidoturi. 50 cum zici tu era doar o medie de varsta a mortalitatii, nicidecum nu se murea de batranete la varsta aia..
Va recomand sa cititi Freakonomics si continuarea acestei carti, Super Freakonomics si veti intelege mai multe despre "atunci" vs. acum.
In ultima carte se pomeneste acest subiect referitor la compasiunea si empatia oamenilor fata de semeni. Acest fenomen este studiat de behavioral economics, si reiese ca s-a dovedit stiintific ca oamenii nu sunt empatici decat atunci cand isi urmaresc propriul interes.
Si eu sunt de acord cu Eliza care a punctat foarte bine faptul ca si "atunci" si acum, oamenii au ramas la fel, singura diferenta este accesul la informatie.
sirimie spune:
Eu nu cred ca oamenii sint empatici numai cind isi urmaresc interesul personal. Ce interes personal urmaresc cei care doneaza anonim pentru bolnavi de cancer sau pentru altii care au nevoie?
Nici nu cred ca oamenii nu au evoluat. Poate si inainte se murea de cancer dar nu stia nimeni pentru ca accesul la spitale era redus. Nu stim.
Ca sa revin la subiect. Nu stiu incotro ne indreptam. Cind eram prin anul 1 de facultate am fost in Franta si mi se pareau acolo toti atit de putin preocupati de probleme (pentru ca nu aveau probleme) si totul atit de bine pus la punct ca ziceam ca ei au ajuns acolo datorita stramosilor lor care au muncit pentru ei.
Acuma stiu ca nu aveam dreptate (deh, tineretea). Dar cred ca trebuie sa ne uitam cum e acolo si ca sint sanse mari sa fie si la noi la fel. Cu toate alea rele si o parte din alea bune.
Va dorim sa cresteti mari si frumosi!
Simona & Vladut (27 februarie 2005) & Monica (23 aprilie 2009)
Am blog
violetan spune:
Sirimie, oamenii chiar sunt empatici cand urmaresc un interes personal, chiar inconstient cateodata, dar baza actiunilor noastre de orice fel tot de la un interes personal pornesc. Cand cei care doneaza sau fac fapte caritabile se gandesc ca poate vor fi si ei sau cineva apropiat lor intr-o situatie similara si vor avea nevoie de ajutor, sau, pur si simplu ca sa-si spele pacatele sau stiu si eu ce alte motivatii ar putea avea. Sigur ca exista oameni si oameni.Unii sunt profund umani, altii mai putin sau chiar deloc, dar eu am convingerea ca in orice situatie de viata actiunile noastre au la baza interese personale si e doar uman,nicidecum cinic...
Violeta, mami de Laurentiu Cristian 15.08.2007
sirimie spune:
violeta,eu nu m-as baga sa generalizez chiar asa. motivatiile sint intr-adevar complexe, dar iti garantez ca nu intotdeauna urmaresc un interes personal.
dar asta e off topic.
Va dorim sa cresteti mari si frumosi!
Simona & Vladut (27 februarie 2005) & Monica (23 aprilie 2009)
Am blog
conchita spune:
Citat: |
citat din mesajul lui violetan Sirimie, oamenii chiar sunt empatici cand urmaresc un interes personal, chiar inconstient cateodata, dar baza actiunilor noastre de orice fel tot de la un interes personal pornesc. Cand cei care doneaza sau fac fapte caritabile se gandesc ca poate vor fi si ei sau cineva apropiat lor intr-o situatie similara si vor avea nevoie de ajutor, sau, pur si simplu ca sa-si spele pacatele sau stiu si eu ce alte motivatii ar putea avea. Sigur ca exista oameni si oameni.Unii sunt profund umani, altii mai putin sau chiar deloc, dar eu am convingerea ca in orice situatie de viata actiunile noastre au la baza interese personale si e doar uman,nicidecum cinic... Violeta, mami de Laurentiu Cristian 15.08.2007 |
Violeta, aici are loc o confuzie de termeni. empatia e un dar, nu e legata de interese personale, pentru ca nici macar nu e constienta. simti sau nu simti empatie. iti poti educa interesul pentru cauza altora mai napastuiti, dar nu poti cultiva empatia, e imposibil. altruismul e o trasatura de caracter si sta la baza celor mai multe donatii si voluntariate si a actelor de mila. prin definitie, altruismul e interes pentru persoana altuia, opus egocentrismului.
poate ce vrei tu sa spui e ca satisfactia personala exista si-n cazul celor care fac acte altruiste, ca sunt fericiti atunci cand fac pe cineva fericit. dar empatia nu e egocentrista deloc, e un al saptelea simt si-atat.
eu nu cred ca doar accesul la informatie s-a schimbat. cand eram copil, era un singur pedofil in tot orasul si-l stia toata lumea. acum stau intr-un orasel pe jumate cat ala natal si sunt o duzina de pedofili numai in cartierul meu. concluzia mea e ca media a schimbat moravurile, de aici si escaladarea crimelor. da, auzim de ele la televizor, nu la radiosant, dar fenomenul in sine exista. plus, ne-am inmultit, ne-am cadorisit cu tot felul de libertati care aduc cu sine si boli, si traume, si crime, si distrugeri mai multe.