achizitzii publice
![](images/user_woman.png)
Am o intrebare: daca vreau sa inchei un contract in care sa trec cantitati minime si maxime trebuie musai sa inchei acord cadru? Sau pot sa merg de ex pe cerere de oferta cu incheierea unui simplu contract de servicii in care sa trec cantitatea minima (pe care evident ca o voi achizitiona, iar daca o sa am buget sa merg pana la maxim)? Are cineva habar?
Raspunsuri
![](images/user_woman.png)
eunice78 spune:
Nu stie nimeni? Marius, help me, please. Din punctul meu de vedere nu ar fi ilegal sa treci in documentatia de atribuire de ex. ca iei cantitate minima 5 pixuri si maxima 10 atat timp cat valoarea contractului o stabilesti raportandu-te la pretul celor 10 pixuri, deci maxim, si inchei contractul prin procedura cererii de oferta. Iar prin contract te obligi sa achizitionezi cele 5 pixuri si, daca mai ai buget, sa le iei si pe restul pana la 10.Eu nu interpretez prevederile OuG 34/2006 respectiv HG 925/2006 ca referindu-se la posibilitatea achizitionarii unor cantitati suplimentare numai in cazul in care ai un acord cadru.
Dar am un coleg care sustine ca daca nu treci fix cantitatea care vrei sa o iei cica nu respecti principul transparentei, ca cel care ofertantul nu poate sa iti faca oferta clara si ca poti trece cantitati minime si maxime numai daca ai acord cadru.
Eu nu sunt de acord cu aceste sustineri. Mi se pare si ineficient.si nu mi se pare corect sa interpretezi legea atat de restrictiv in situatia in care nu ai o orma imperativa care sa interzica acest lucru.
Vorbesc aiurea?
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/marius/marius.jpg)
marius spune:
Are dreptate colegul tau. Daca vrei sa iei si restul de la 5 la 10 de la acelasi furnizor, este obligatoriu acordul-cadru, tocmai asta este scopul lui. Fara el, trebuie sa refaci procedura, or asa inchei doar un contract subsecvent cu acelasi contractant.
Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Cornelia/Cornelia.jpg)
Cornelia spune:
Noi procedam asa: In caietul de sarcini trecem cantitatea maxima, pentru care se va face si oferta de pret, dar precizam ca acestea sunt cantitati maxime si livrarile se vor face in urma comenzii ferme. Situatia asta o avem tiparituri, unde avem foarte multe titluri si tiraje diferite si nu am gasit un algoritm potrivit pentru acordul cadru. Si o formulare asemanatoare avem si la carburanti unde nu putem sa stim numarul exact de litri care va fi alimentat.
Edit: precizez ca lucram de ani de zile asa, cu 2-3 prestatori/furnizori (in sensul ca avem cam mereu aceeiasi ofertanti, nu va ganditi la altceva ) si ei stiu ca vom merge spre maxim cu comenzile.
Cornelia
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
eunice78 spune:
Marius, adica, daca in fisa de date a achizitiei trec cantitate minima si maxima si aleg procedura in functie de valoarea maxima, iar in contract ma angajez sa iau minimul si imi rezerv dreptul de a a suplimenta pana la maximul prevazut in documentia de atribuire ti se pare ilegal daca nu am acord cadru? Ca eu nu am gasit scris nicaieri expres chestia asta cu minim si maxim numai daca am acord cadru.
Eu nu vreau sa inchei acord cadru.
Cornelia, am inteles cum zici tu. Dar eu nu am acum banii in buget pentru cantitatea maxima ca sa inchei asa cum zici tu.Dar i-as putea avea peste 2 luni.
Uf, detest achizitiile astea. Bine ca nu am treaba des cu ele.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
cami2003 spune:
Imi pare rau ca am vazut atat de tarziu subiectul, dar hai sa dezbatem putin:
- in prima ta intrebare faceai referire la un contract de servicii. In acest caz este posibila achizitia de servicii suplimentare de la acelasi prestator in conditiile art 122 lit i sau j. In ambele situatii, atunci cand lansezi procedura trebuie sa ai aprobat bugetul pentru contractul respectiv pentru intreaga valoare pe care doresti sa o achizitionezi in anul respectiv. Nu poti avea buget de 5000 lei si sa lansezi o procedura pentru 8000, atat cat este estimat necesarul tau. Parerea mea este ca nu poti lansa nici macar o procedura pentru incheierea unui acord cadru pentru valoarea de 8000 pe care nu o ai aprobata. Ceea ce poti face pentru a valorifica la maximum un buget este sa faci atribuirea pe preturi unitare, acolo unde este posibil, cu mentionarea in fisa de date a faptului ca se vor achizitiona servicii in limita bugetului estimat al contractului.
- in cel de-al doilea exemplu pe care il dai te referi la o achizitie de produse, caz in care nu mai sunt aplicabile prev art 122. In functie de valoarea estimata a contractului se alege procedura. Avand in vedere faptul ca termenele pentru cererea de oferte sunt foarte scurte si procedura destul de simpluta nu vad care este interesul de a achizitiona produsele neaparat de la acelasi furnizor. Eu as face o procedura pentru 5000 si alta pt 3000 (de exemplu) dupa rectificarea bugetului. Si in cazul in care lansezi o procedura pentru incheierea unui acord cadru trebuie sa ai sursele financiare asigurate, deci nu poti lansa pentru 8000.
La cursurile de achizitii cu expertii ANRMAP ni s-a spus asa: acum ai banii sa achizitionezi bocanci si te incadrezi la cererea de oferte. Lansezi procedura de cerere de oferte si achizitionezi produsele. La rectificarea bugetului ti-au ramas bani de la prima procedura si se mai adauga putin si iar dorim sa achizitionam bocanci. Noua valoare se incadreaza de asemenea la cererea de oferte. Nu putem suplimenta contractul initial, iar pe total cu acelasi CPV depasim limita pentru cerere de oferte. In acest caz se va lansa o procedura de licitatie deschisa/restransa, chiar daca valoarea ei estimata se incadreaza la cerere de oferte.
Concluzia: lansezi cerere de oferte pentru suma aprobata initial, iar pentru suplimentar vezi daca se depaseste valoarea pe total CPV pt cerere de oferte si apoi stabilesti daca mai merge inca o cerere de oferte sau treci la licitatie. Faptul ca este posibil sa se rectifice bugetul nu inseamna ca ai o sursa de finantare identificata, deci nu poti lansa o procedura (oricare ar fi ea) pentru incheierea unui acord cadru.
Cazul prezentat mai sus cu achizitia de carburanti nu se refera la a lansa o procedura cu un buget asigurat partial, ci la modul de a incheia un contract avantajos si corect pentru ambele parti.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
eunice78 spune:
Cami,multumesc pt raspuns, inteleg cum spui tu. La mine insa, m-am exprimat eu probabil aiurea, nu era ca nu am buget aprobat, bugetul il aveam aprobat, dar nu aveam banii virati decat partial si din experientza stiu ca s-a mai intamplat sa nu se vireze tot sau sa se vireze ff tarziu si sa raman in aer.Din cauza asta acum sunt atenta sa merg strict pe ce stiu eu ca am in vistierie, ca nu mai vreau procese pe facturi neachitate aiurea.
In speta mea era vorba de achizitionarea unor servicii, nu puteam sa mai suplimentez pe art indicat de tine si aveam 2 factori de luat in considerare: pe de o parte bugetul aprobat plus virat, iar pe de alta parte necesarul de servicii care la mine in institutie era ceva de genul: avem nevoie de x abonamente obligatoriu iar pentru situatii deosebite inca de y. Si in aceasta ipoteza eu voiam sa trec in documentatie faptul ca ma oblig sa achizitionez necesarul x de abonamente si imi rezerv dreptul de a lua la acelasi pret si un numar de y abonamente. Evident ca evaluarea contractului, alegerea procedurii se facea la valoarea maxima, adica si cu acel posibil y (si ma incadram pe cerere de oferta). Colegul meu sustinea insa ca eu sunt obligata sa fac procedura strict pentru necesarul x iar daca vreau sa mai iau si y atunci trebuie sa fac o noua procedura. Sau sa inchei din start acord cadru in care sa trec si x si y. Adica el zicea ca nu poti suplimenta, deci nu poti trece cantitati minime si maxime decat daca ai acord cadru, iar eu cu asta nu sunt de acord ( din punctul meu de vedere, in ipoteza asta nu ai mai avea voie sa suplimentezi deloc,decat daca ai acord cadru).
In fine, acum problema e strict teoretica, eu am incheiat pana la urma pe necesarul x, eram presata de timp, si avand in vedere criza ma gandesc ca exista sanse mari sa nu am bani pentru necesarul y.
Baietzii mei
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)