Cat concediu de maternitate este necesar?
Raspunsuri - Pagina 3
pumpkin spune:
Eu am ales sa stau maximul legal acasa ,adica 2 ani. Daca s-ar fi putut as fi stat 4 ani acasa.
Mi-a placut ca europarlamentara din articol isi ia copilasul cu ea desi si-ar permite sa il lase acasa cu altcineva.
P.S. Presimt ca e genul de subiect care ia foc...hi hi hi
lisaelisa spune:
Fiecare sta cu copilul acasa cat poate sau cat vrea. Nu este o regula.
Unele stau cu copiii pana cand incep scoala, altele cateva luni.
blue_karina spune:
Cei doi ani alocati in prezent mi se par suficienti si sunt bineveniti, zic eu. Avand in vedere ca la noi in tara nu avem un sistem pus la punct si de incredere- ma refer la cresa- cred ca cea mai potrivita optiune o reprezinta acesti doi ani. Exceptand cazurile speciale, cand este necesara intoarcerea mamei la lucru la scurt timp de la nastere, cred ca cea mai fericita alegere este sa stai acasa cu copilul tau cat ti se permite;altfel, indiferent cu cine va fi lasat, mama va pierde contactul cu copilul din primii ani, si o legatura destul de importanta va fi scurtcircuitata.Mie nu mi-ar conveni sa-mi educe si formeze altcineva copilul, fie si bunicii. Ajutorul lor este nepretuit, prin experienta pe care o au, dar in final parintii sunt cei care ar trebui sa aiba aceasta responsabilitate,nu doicile sau bunicii.
Karina 14+ cu
si maine e o zi
sorana spune:
Nu stiu cat e necesar. Adica eu am stat 3 luni. Pentru a fost suficient, nu imi era necesar mai mult.
Asa, teoretic, cred ca ar fi corect sa fie de 3 ani concediul tinand cont ca nu ai unde sa lasi copilul pana la inceperea gradinitei. Si tot corect mi se pare sa-ti dea niste bani daca te intorci mai devreme (pentru bona). Asa ar putea alege mama ce prefera - copil cu bona si mama cu serviciu sau copil cu mama pana la varsta gradinitei.
Spre deosebire de pumpkin eu nu apreciez deloc ca parlamentara si-a luat bebelusul cu ea din 3 motive: 1. bebelusului i-ar fi fost mai bine acasa, nu intr-o sala cu multi oameni, unde nu putea fi hranit cum trebuie, schimbat cum trebuie, etc. 2. A deranjat o gramada de oameni (ceilalti parlamentari). 3. D-na europarlamentar este platita din banii nostri (si nu putin) ca sa isi faca treaba de europarlamentar, sa sustina Romania, nu sa se ocupe de copil in timpul sedintelor. Daca nu doreste sa ocupe acest post - sa se retraga, sa stea acasa si sa lase pe altcineva.
Nu mi-a trecut deloc prin cap sa-mi iau bebelusul la servici si n-as aprecia deloc (dar chiar deloc) daca o colega ar veni sa stea 8 ore la serviciu cu bebelusul in brate ....
Sorana si Monica (6 ani)
"Daca oamenii sunt buni doar pentru ca se tem de o pedeapsa sii spera într-o rasplata, atunci chiar ca suntem o adunatura jalnica" - Albert Einstein
ruxandra_sb spune:
Am stat 2 ani cu fiecare copil si as mai fi stat. Din pacate am aflat de optiunea de a mai putea sta 1 an in CFP de abia dupa ce le-am confirmat celor de la job ca ma intorc la ei.
Eu cred ca sunt necesari 3 ani.
Poate nu platiti toti atat de bine.. o idee ar fi scaderea graduala a indemnizatiei.. primul an platit 85%, al 2lea 65%, al 3lea 50% de exemplu.. Dar cred ca -pt un copil- primii 3 ani de stat cu mama lui (sau cineva apropiat care sa-l iubeasca) sunt indispensabili.
Pt copiii mei nu intra in calcul intrarea in colectivitate inainte de minim 3 ani. Din fericire pe noi ne ajuta si bunicii. Altfel as fi ramas acasa sau, cel mult, job part-time + bona cautata cu lupa... caci tot nu stiu dac-as fi avut curaj sa-i lasa asa mici cu cineva strain si nesupravegheati de cineva de incredere.
azi, orele 13 - pentru pretioasa Emma
de M (7) si G (2)
Rasul e ca stergatorul de parbriz: nu opreste ploaia, dar iti permite sa iti vezi de drum. (Jeanne Wasbro)
conchita spune:
Citat: |
citat din mesajul lui muffin Am vazut www.evz.ro/articole/detalii-articol/845118/Bebelus-la-Parlamentul-European/" target="_blank">acest articol si, am vazut ca mamica respectiva s-a intors foarte repede la servici dupa nastere. |
s-au americanizat si danezii, mdeh. :-)) pe-aici norma (cu exceptii) e de 6 saptamani platite si inca 6 fara plata.
Europarlamentarul danez Hanne Dahl a participat ieri la #351;edin#355;ele institu#355;iei europene din Strasbourg, al#259;turi de feti#355;a sa de numai dou#259; luni. Aceasta a votat proiectele supuse dezbaterilor, în timp ce bebelu#355;ul st#259;tea cuminte pe o p#259;turic#259;, pe biroul m#259;micii sale.
super! admirabila atitudinea dnei Dahl!
reactia e subiectiva, desigur, dar am citit iarasi un articol despre alaptatul in public pe-aici prin america, ce istorie de lupte si prejudecati si absurditati! nu conteaza cat de profesionista e femeia intr-un domeniu si cat de egale am devenit cu barbatii dpdv profesional si social, main streamul e tot asta: femeia cu copilul trebuie sa stea acasa. spatiul public e pentru mustaciosi. ei, de-aia o admir pe dna Dahl. un copilas in spatiul birocratiei absolute pe pamant nu poate fi decat cea mai mare ironie posibila, deci si cea mai mare speranta. mai umanizeaza spatiul ala putin.
Sârbu a precizat c#259; "#351;i acolo, (la nivelul Parlamentului European, nr.), unde se presupune c#259; este o alt#259; mentalitate, lucrurile nu stau chiar a#351;a". În plus, aceasta a precizat c#259; absen#355;a este considerat#259; "chiul", întrucât secretarii responsabili cu prezen#355;ele eurparlamentarilor nu men#355;ioneaz#259; c#259; motivele absen#355;ei se datoreaz#259;, de fapt, concediului de maternitate.
exact ce spuneam mai inainte: ostracizarea femeii, dar cu manusi. asta e si spaima mamicilor din ro care, desi au dreptul la 2 ani, se intorc la job mai devreme pentru ca-s presiuni, neoficiale, ca daca nu se intoarce, pierde postul.
conchita spune:
p.s. legat de luat copilul la serviciu cu tine, inclusiv cand e bebelus - aici incepe sa faca pasi timizi o noua metoda de management, dar deocamdata am citit numai la IMM-uri, cum s-ar zice pe romaneste. am vazut anul trecut, parca, si-un documentar in sensul asta, cu o companie de cca 50 angajati unde birourile erau amenajate cu un loc de joaca imediat langa. si copiii se pare ca erau fericiti, langa parinti fiind, iar parintii mult mai productivi, ca avea peace of mind. daca imi amintesc bine, creca era o firma de advertising, ceva creativ in orice caz. nu prea vad cum ar functiona chiar peste tot, dar aici e destul de raspandit sistemul cu day care in cladirea companiei la care lucrezi.
cand lucratorul e impacat ca ii e la indemana sa-si vada copilul in pauzele regulamentare de job da randament mult mai mare. simte ca e respectat ca fiinta umana, nu numai ca producator de profit.
Sabina spune:
eu cred ca pentru o mama care alapteaza si ar vrea totusi sa faca si un pic de cariera 8,9 luni ar trebui minim sa stea acasa. Pana copilu e diversificat calumea si nu mai suge asa mult. Apoi program de 6 ore pana la 2 ani.
Eu la S am fost nevoita sa merg la facultate de cand avea 2 luni, dar desi a fost mult mai obositor decta un servici de 6 ore (pt ca lucrul il faci acasa, nopatea, cand se culca toti, intre cele 10 alaptaturi nocturne....), a fost mai ok dpdv plecat, pt ca lipseam putin si nu in fiecare zi la fel.
la G pana la 8 luni nici la concert n-am simtit nevoia sa merg.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Sabina, Sofia Galagia si bb Gheo
sorana spune:
Citat: |
citat din mesajul lui conchita p.s. legat de luat copilul la serviciu cu tine, inclusiv cand e bebelus - aici incepe sa faca pasi timizi o noua metoda de management, dar deocamdata am citit numai la IMM-uri, cum s-ar zice pe romaneste. am vazut anul trecut, parca, si-un documentar in sensul asta, cu o companie de cca 50 angajati unde birourile erau amenajate cu un loc de joaca imediat langa. si copiii se pare ca erau fericiti, langa parinti fiind, iar parintii mult mai productivi, ca avea peace of mind. daca imi amintesc bine, creca era o firma de advertising, ceva creativ in orice caz. nu prea vad cum ar functiona chiar peste tot, dar aici e destul de raspandit sistemul cu day care in cladirea companiei la care lucrezi. cand lucratorul e impacat ca ii e la indemana sa-si vada copilul in pauzele regulamentare de job da randament mult mai mare. simte ca e respectat ca fiinta umana, nu numai ca producator de profit. |
Asa da.
Un "day care" in incinta companiei ar fi solutia ideala.
In Ro "mai e mult pana departe" ca sa zic asa ....
Sorana si Monica (6 ani)
"Daca oamenii sunt buni doar pentru ca se tem de o pedeapsa sii spera într-o rasplata, atunci chiar ca suntem o adunatura jalnica" - Albert Einstein
danutz spune:
Cred ca concediul de maternitate in RO este echitabil de lung.
Eu una a trebuit sa ma intorc la munca dupa 2 luni de prenatal si 3 jumatate de post-natal.
De la birou mi-au pus foarte clar in vedere ca daca nu ma intorc nu pot sa-mi pastreze postul si o sa-mi ofere altceva disponibil in afara Bucurestiului (gen Voluntari). Asta apropo de 'discriminarile' la limita legalitatii din RO. Ca sa-mi serveasca de exemplu, sefa mea s-a intors la birou dupa numai o luna jumatate de stat cu bb-le ei.Am fost nevoita sa ma intorc mai ales fiindca aveam si o rata maricica de platit.
Acum imi pare rau, daca am norocul sa mai fac un bb clar voi sta acasa maximum posibil, cu toate presiunile posibile.