Se apropie scoala;lipsa motivatie,ambitie,rabdare.
Raspunsuri - Pagina 2
P&ANA spune:
Si noi suntem la pregatitoare acum ,primeste lectii in we la mate si ro.
Initial nu am fost deacord si oricum erau optionale ,insa fii-mea le-a facut cu placere. Acum au adunari cu 3 termeni (peste 10) ,comparatii cu cifre ,despartit in silabe,transcris o propozitie etc... lucreaza cu ei peste nivelul de pregatitoare. Eu nu am nicun aport la evolutia asta
si nici nu as fi lucrat suplimentar pentru a invata toate astea.
Si inca un argument pentu tine sa lasi fata in ritmul ei: fii-mea cea mare ,acum e in cl.a-III-a , a mers in cl I-a ,sarind peste pregatitoare fara sa cunoasca alfabetul sau sa scrie si e ok.
flaviutza spune:
Fi-mea (4 ani si 11 luni) cand ii spun " hai sa facem lectii sare-n sus de doi metri. sau urla dupa mine (si eu rupta de oboseala ) la ora 10 seara sa facem lectii de astea. ne jucam, povestim despre toate cele gugalim pe net, citim, socotim, etc.
Facem lucrurile astea de mititica , mititica, 10 minute, 30 minute cand putem noi, parintii, ca ea ar putea mereu, pt ca se joaca cu parintii, bucuria copiilor.
In ideea asta, sper sa nu va supar, dar daca n-ti prea facut mare lucru pana acum cu ei, si la grupa pregatitoare va treziti ca trebuie, unii(nu toti, evident) s-ar putea sa nu vrea si e dreptul lor.
Asa ca dati-le timp alora care nu prea vor, ca e destul.
Si as adauga, incercati sa faceti ca orele de studiu sa fie o recompensa , psihologie inversa.
Si nu incercati sa-i luati cu "trebuie" ca sa fi laudat(am citit undeva pe prima pagina , nici cu "trebuie" pentru tine, bla, bla, bla. Trebuie ca puiul sa-si doreasca el sa stie, din motivele lui.
De exemplu cititul , eu i-am varat fitilul ca ma tot intreba ce scrie aici, dincolo, reclama aia ce spune, etc. S-a aprins rau dupa ce am inceput eu serviciul si nu i-am mai putut citi atat cat isi dorea. si cu netul avea probleme, ca nu eram tot timpul disponibila si ma tot intreba pe ce butoane sa apese, cum sa-si scrie "barbie" si altele. Ei, de aia e important cititul , ca nu mai apelezi la ajutorul mamei si faci singura si afli singura si-ti citesti singura.
I-am explicat regulile simple , am exsersat putin cu ea, si singura apoi, si din dorinta ei a invatat sa citeasca cat de cat (nu ca un copil de clasa intai, dar destul de bine cat sa-si citeasca singura povestioare din alea de 3 propozitii pe pagina.)
A invatat pentru ca i-a trebuit ei, s-a chinuit la fel cum se chinuie sa ma convinga pe mine de ceva.
Socotitul si numaratul sunt fooarte importante atunci cand vrei sa nu pleci acasa cu mai putine jucarii decat ai avut , sau cand vrei sa cumperi ceva la magazin, mai ales ca acum folosim lei grei ![]()
Cu scrisul si desenul inca e mititica si desi cu o motricitate buna si cu desene inteligibile pe la 18 luni, scrie mai prost si mai urat ca altii din grupa ei, odata pentru ca e foarte grabita, odata pentru ca nu-i plac lucrurile repezite - ei sunt doar la stadiul de cateva randuri cu cifre sau litere de tipar,liniute si alta data pentru ca nu o intereseaza si nici nu i-a spus nimeni sa se straduiasca.
betiana spune:
Cateva sfaturi pentru parintii cu copii in grupele mari pregatitoare :
1. copilul trebuie sa stie sa se exprime in propozitii si nu eliptic
2. sa cunoasca silabele
3. sa recunoasca cateva litere de tipar
4. sa inteleaga mesajul unei povesti
5. cand coloreaza sa increce sa nu depaseasca conturul
6. sa recunoasca numerele 1-10 si sa stie si numeratia descrescatoare
Oricum este bine ca acasa totul sa se faca in joaca. La aceasta varsta, copiii nu trebuie sa aiba "teme" si nici sa fie timorati cu ideea " ai sa vezi tu la scoala!". Scoala nu trebuie sa fie un fel de bau-bau.
sorana spune:
Si fi-mea e in pregatitoare si ma pune Alice pe ganduri
Pentru ca eu n-am facut absolut nimic cu ea acasa si nici teme de la gradi nu are.
Pe de alta parte ceea ce zice betiana nu-i deloc problema. Adica fi-mea citeste aproape cursiv, face adunari si scaderi cu numere pana in 10 (chiar daca rezultatul depaseste 10), etc. Si putinul facut acasa a fost gen "ne jucam de-a vanzatoarea" si eu intotdeauna ii dau bani mai mari ca sa-mi dea rest
, dar si eu si ea am tratat asta ca joc, nu ca teme ... De citit a invatat sa citeasca pentru ca se plictisea la gradi. Si a primit reviste sau carti de povesti si acum nu se mai plictiseste ca citeste ![]()
Ce am remarcat si mi se pare usor ciudat este ca ei fac acum litere de mana la gradi. Si scriu cu stiloul (asta nu e rau, ca se obisnuieste cu stiloul). Dar litere de mana ... parca mi s-a parut ciudat.
Sorana si Monica (6 ani)
"Daca oamenii sunt buni doar pentru ca se tem de o pedeapsa sii spera într-o rasplata, atunci chiar ca suntem o adunatura jalnica" - Albert Einstein
Noa spune:
Voi v-ati gandit ce va face in clasa I un copil care deja ,,stie sa citeasca cursiv"de la gradinita? Nu se va plitisi?Ca doar n-or sti toti din clasa sa citeasca, iar invatatoarea trebuie sa parcurga tot abecedarul si sa inceapa tot cu litera A.
La gradinita unde merge fetita mea nu se face aproape nimic. Am fost foarte nemultumita o lunga perioada, pana de curand, dar mi-am dat seama ca nici s-o mut la o gradinita unde ar fi primit zilnic teme acasa(am avut aceasta posibilitate)si ar fi inceput practic clasa I cu un an mai devreme, nu mi-as fi dorit.
Asa ca am cantarit foarte bine totul si am hotarat ca anul urmator sa suplinesc eu acasa ce nu face la gradinita(o sa-i iau diferite caiete pentru grupa pregatitoare),dar nu exagerat. O sa citim in continuare multe povesti pt dezvoltarea vocabularului, o sa decupam,o sa lipim, o sa modelam din plastilina, dar mai ales o sa ne jucam cat mai mult, e ultimul an in care mai poate sa se joace cat doreste.
Literele le stie deja de la calculator, leaga silabe, stie numerele, culorile,cred ca e suficient.
Amintirile mele de la gradinita sunt legate de mancarea foarte gustoasa pe care ne-o dadeau si de dupa -amiezele de vara petrecute in curte.
Si Doamne, cat de frumoase sunt!
Mi-am dat seama(destul de tarziu ,e adevarat)ca nu-mi doresc sa mearga la scoala si sa se plictiseasca in banca pentru ca stie deja tot ce invata acolo. Eu cred ca acesta e si motivul pt care unele invatatoare ridica atat de mult stacheta.Pentru ca de la gradinita copiii vin cu foarte multe cunostinte in plus, ceea ce le da posibilitatea sa treaca mai usor peste materia de clasa I si s-o inceapa eventual si pe cea de-a II-a.
Sa incepi sa scrii cu litere de mana, sa faci descompuneri de numere, probleme, mi se pare mai mult decat absurd!
happiness spune:
Draga Noa,ceea ce consideri tu absurd este in programa scolara pentru grupa pregatitoare.Nu vad nimic rau in faptul ca un copil de 6-6.6 ani citeste sau scrie,descompune sau silabiseste,atata vreme cat nu este fortat si are timp de joaca,in continuare.De ce sunteti atat de radicale?Ori,ori!Nu e chiar asa.Eu sunt pentru echilibru in toate.Fetita mea incepe sa lege bine silabele,dar nu scrie litere de mana ,de exemplu,si nu pentru ca nu vrea ea-ca ea ar vrea-dar nu vreau sa o invat gresit.Daca ai un copil curios,care vrea si altceva decat sa se joace cu papusele,nu inseamna ca ii rapesti copilaria.Fetita mea se si joaca,se uita la desene,foloseste calculatorul,dar in egala masura deseneaza,face fise,scrie,citeste...atunci cand are chef,fireste.Ii face placere sa faca de toate,s-ar plictisi daca doar s-ar juca.Si de plictisit crede-ma ca nu se va plictisi in clasa I,pentru ca materia e destul de incarcata,nu e timp de plictiseala.
filofteia spune:
| Citat: |
| Draga Noa,ceea ce consideri tu absurd este in programa scolara pentru grupa pregatitoare. |
Asta nu inseamna ca este normal...sau ma rog nu in modul in care se preda in Romania.
Copiii sunt diferiti, unii fac cu drag lectii, altii nu. Unora le place sa deseneze, altora nu...fiimiu n-a desenat in veci pe acele carticele de colorat.
Ideeal este sa lasati copilul sa se dezvolte in ritmul sau.
In ce priveste plictiseala la scoala, eu am alta teorie.
simali spune:
| citat din mesajul lui sorana Si fi-mea e in pregatitoare si ma pune Alice pe ganduri Sorana si Monica (6 ani) "Daca oamenii sunt buni doar pentru ca se tem de o pedeapsa sii spera într-o rasplata, atunci chiar ca suntem o adunatura jalnica" - Albert Einstein |
Mie din ce spui ca stie fetita ta imi pare ca stie foarte multe. Asa ca nu ai de ca sa pici pe gaduri sau sa-ti faci griji. Dar copiii sunt foarte diferiti. Unii vor singuri sa faci cu ei fel de fel de chestii altii nu au nici o treaba si nici la gradinita nu fac mare lucru. Eu de astia din urma spun ca ar trebui stimulati putin, cu delicatete si rabdare, ca sa nu-i ia scoala prea din oala.
"Calea de mijloc este calea ZEN"
Alice
Noa spune:
| citat din mesajul lui happiness Draga Noa,ceea ce consideri tu absurd este in programa scolara pentru grupa pregatitoare.Nu vad nimic rau in faptul ca un copil de 6-6.6 ani citeste sau scrie,descompune sau silabiseste,atata vreme cat nu este fortat si are timp de joaca,in continuare.De ce sunteti atat de radicale?Ori,ori!Nu e chiar asa.Eu sunt pentru echilibru in toate.Fetita mea incepe sa lege bine silabele,dar nu scrie litere de mana ,de exemplu,si nu pentru ca nu vrea ea-ca ea ar vrea-dar nu vreau sa o invat gresit.Daca ai un copil curios,care vrea si altceva decat sa se joace cu papusele,nu inseamna ca ii rapesti copilaria.Fetita mea se si joaca,se uita la desene,foloseste calculatorul,dar in egala masura deseneaza,face fise,scrie,citeste...atunci cand are chef,fireste.Ii face placere sa faca de toate,s-ar plictisi daca doar s-ar juca.Si de plictisit crede-ma ca nu se va plictisi in clasa I,pentru ca materia e destul de incarcata,nu e timp de plictiseala. |
De acord, este in programa.Dar ti se pare firesc?Daca pleaca de la gradinita stiind sa citeasca, sa scrie de mana, sa faca adunari, scaderi, eventual si inmultiri(am auzit si asa ceva),ce va face un an de zile la scoala? Crezi ca va sta invatatoarea sa-i dea zilnic de lucru separat? Ma indoiesc.
Eu, cum am spus sunt nemultumita de gradinita fetitei mele, unde activitatea e aproape inexistenta, dar asta nu inseamna ca mi-as fi dorit sa fim in extrema cealalta. Nu-mi pare rau ca nu face descompuneri de numere sau ca nu a invatat inca literele de mana. Regret doar ca nu picteaza, nu decupeaza, nu modeleaza din plastilina etc. Astea mi-as fi dorit sa le faca in primul rand la gradinita.
Restul, daca e isteata le invata la scoala. Am spus,am inscris-o la alta gradinita, dar cand am auzit ca acolo ZILNIC copiii primesc teme pt. acasa, am renuntat rapid la idee.
Spui ca materia e incarcata si nu se va plictisi.Eu am cumparat un abecedar si o carte de matematica pt. cls.I si am vazut aceleasi lucruri pe care le vad si in caietele de gradinita: semne grafice, multimi etc.Daca un copil a scris la gradinita pana n-a mai putut la liniute si bastonase, o sa mai aiba chef sa le ia de la capat iar in clasa I?
Noa spune:
| citat din mesajul lui Natasa Eu zic sa o lasi in pace si ceea ce face sa faca numai de placere. Scoala romaneasca din ziua de azi a devenit un instrument de tortura a copiilor de la virste cit mai fragede. Se dau teme multe si fara sens, se baga meditatii la cit mai multe materii si rezultatele sint lamentabile. Generatii de copii care nu mai stiu sa alerge sau sa mai citeasca o carte dar nici cultura generala nu e punctul lor forte. Stiu invatatoare care dau teme care nu se pot face in mai putin de 4-5 ore, dar parintii le considera "bune", cu idei de genul "mai bine il invat pronumele personal cu forma neaccentuata in clasa a IIa, il va sti mai bine daca fac asa". Se dau dictari si compuneri la clasa I, nu conteaza ca un copil de 6-7 ani nu poate face asa ceva, lasa ca face mama sau o punem pe invatatoare sa faca meditatii. E dezastru si din pacate nu stiu daca noi o sa ne putem permite sa fugim de el (adica sa avem bani sa alegem altceva). Lasa-ti copilul sa copilareasca atit cit mai poate, lasa patratelele si amenintarile cu "nu iesi afara pina nu". Citeste-i povesti multe, pune-i desene frumoase, du-o la muzee si la joaca in parc si este absolut suficient pentru virsta ei! |
Natasa, mi-a placut foarte mult ce-ai scris!