PSIHANALIZA

Am gasit niste discutii interesante despre psihanaliza pe topicul "nu vreau sa-mi mai fie frica" si ma gandeam ca am putea sa le continuam aici.
Sunt fete care stiu destul de multe despre asta si cred ca pe multe ne intereseaza subiectul.
Am retinut de la ralu_t 2 titluri,pe care tin sa mi le achizitionez:
"cuvinte care elibereaza" marie cardinal, editura 3.
"nascut a doua oara din tata psihanalist" de gerard hadad, aceeasi editura 3, colectia psy
Am facut doar 4 sedinte,am fost nevoita sa intrerup(am sa reiau,fara doar si poate) si mi se pare FABULOASA psihanaliza.
Apropo,terapeutul imi spunea,totusi,ca nu-mi recomanda sa citesc despre psihanaliza.Aveti idee de ce? Pot fi influentata?
Raspunsuri

mihatp spune:
in psihanaliza se prefera sa se mentina un anumit nivel de "mistic", de surpriza, implica multa interpretare si simbolistica. riscul e ca se creaza o relatie de dependenta fata de terapeut.
Mamica de berbecut-Luca
9 aprilie 2008
Viata in 3 + La 2X9 luni
Luca creste
Miha scade

unombun spune:
tessina,as fi preferat sa iti scriu pe p.m-eu am facut 7 ani psihanaliza-si acum o sa sara psihologii-dar va rog,este un mesaj direct-tessinei-nu altora,as fi scris repet-pe p,m,dar ea are decit 2 mesaje.In concluzie,va rog sa nu va luati de mine,domnii psihologi,este o parere personala,pe care nu mi-o mai schimba nimeni-psihanaliza la inceput pare ceva extraordinar-primele sedinte,hai jumatate de an,dar in timp ...hai sa vorbim pe p.m,cind vei avea 10 mesaje.Nu blamati si nu injurati

ary_v spune:
Unombun spune aici te rog. Nu cred ca se supara nimeni, e parerea ta. As vrea sa stiu si eu ce ai de spus si cred ca mai sunt si alte persoane.

tessina spune:
Citat: |
citat din mesajul lui unombun tessina,as fi preferat sa iti scriu pe p.m-eu am facut 7 ani psihanaliza-si acum o sa sara psihologii-dar va rog,este un mesaj direct-tessinei-nu altora,as fi scris repet-pe p,m,dar ea are decit 2 mesaje.In concluzie,va rog sa nu va luati de mine,domnii psihologi,este o parere personala,pe care nu mi-o mai schimba nimeni-psihanaliza la inceput pare ceva extraordinar-primele sedinte,hai jumatate de an,dar in timp ...hai sa vorbim pe p.m,cind vei avea 10 mesaje.Nu blamati si nu injurati |
Buna si multumesc ca ai raspuns la topicul meu!
Ma intereseaza ft mult parerea ta,nu ca fapt divers,ci pt ca ma aflu intr-un moment de rascruce-sunt in tratam.medicamentos si-mi trebuie si terapie.Cea cognitiv comportamentala nu mi s-a potrivit(sau asa am constatat eu)si am facut vreo 4-5 sed.de psihanaliza,culmea,in ploiesti!de unde vad ca esti tu

ralu_t spune:
unombun eu cred ca cine-ti va sari in cap va fi doar imatur daca o va face (si n-ai decat sa dai ignore). e pur si simplu experienta ta. psihanaliza nu e o religie si nu i se potriveste oricui, chestie valabila oricarui tip de terapie. numai cel aflat in acest demers e in masura sa se pronunte. eu cred ca sunt binevenite si opiniile pro si cele contra. m-ar interesa sa inteleg de ce ai mers 7 ani (nu e nimic rautacios in intrebare, sunt sincer interesata de fenomen) daca ai simtit ca nu e un lucru bun, ca nu ti se potriveste. daca nu vrei sa postezi aici insa, trimite-mi si mie un PM, crede-ma pe cuvant ca nu vreau sa dezbat nimic, pur si simplu vreau sa inteleg
tessina se recomanda sa nu citesti pentru a nu mari gradul rezistentelor (la schimbare) si cresterea formelor de aparare in fata a ceea ce este simtit ca intrusiv in analiza, lucruri care se petrec oricum si din acest motiv e bine sa nu se amplifice pe nici o cale. nu e vorba de nimic mistic, ci de o consecinta concreta in blocarea accesul catre anumite informatii refulate in inconstient. nici nu vei intelege mare lucru din literatura de specialitate, te va "speria", vei crede ca esti bonlava de n boli. cam asta ar fi. dupa un timp, spre finalul terapiei poti citi. ce am recomandat eu, adica cele 2 carti postate de tine mai sus, nu sunt genul de literatura de specialitate nerecomandate, sunt carti care povestesc un pic romantat, doua experiente analitice traite de 2 oameni, cu greutatile, suisurile si coborasurile pe care le presupune demersul. cea a lui hadad e un pic mai greoaie, dar cea scrisa de marie cardinal eu o recomand oricui isi doreste sa inteleaga ce presupune o terapie analitica si ce poate ea rezolva.
ralu- de bebe albastru
tudor 15.05.2008
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=72e131407d80530203c592" target="_blank">montaj tudor
i believe in miracles...povestea noastra

nemora spune:
eu (nefiind in terapie) am citit psihanaliza destul de multa. am inceput cu inceputul (freud) si in final am inteles.
apoi am si facut 5 sedinte cu o terapeuta de orientare psihanalitica (intr-un moment cand nu mai puteam), si au fost vitale pentru mine, chiar am putut merge mai departe. in cele 5 sedinte am vorbit non-stop, am aflat niste lucruri care m-au socat, si am avut senzatia ca am facut curat si i-am lasat tomberonul de mizerie terapeutei.
cat despre carti, cel putin autoarea francoise dolto m-a ajutat enorm in relatia cu copila; o recomand cu caldura (cartea "cand apare copilul"); iar salome de asemenea (si el a fost psihanalist) - de fapt toti care sunt calumea au cam fost psihanalisti
psihanaliza e potrivita celor care sunt pregatiti si vor sa vada "dincolo de".
Perlutele mele: Karolina (10.06.2007) si Eszter (DPN: 14.05.09)

Val_ spune:
Eu sunt intr-o psihoterapie psihanalitica de aprox. 3 ani. Am avut o intrerupere pe la sfarsitul sarcinii si dupa nastere. De cateva luni am reluat-o si ma bucur ca am facut asta.
Am inceput terapia pentru ca sufeream de atacuri de panica, agorafobie, diverse alte fobii si anxietate generalizata.
Trebuie sa recunosc ca rezultatele au fost lente, aproape insesizabile pe moment dar durabile. Am trecut cu bine peste moartea tatalui meu, am ramas insarcinata (asta era din categoria never ever), am invatat sa spun nu, am scapat de fobia sociala si mi-am imbunatatit relatiile cu toti cei apropiati. Si am scapat de atacurile de panica.
Am ramas insa cu agorafobie si cu alte fobii in diferite grade. Astfel incat am hotarat sa incerc un alt gen de terapie si anume terapie cognitiv-comportamentala. Insa nu m-a ajutat deloc si am ramas cu convingerea ca este o terapie superficiala si foarte limitata. Dar poate ca de fapt relatia cu acea terapeuta a fost problema.
Oricum am reinceput terapia psihanalitica de cateva luni si vad progrese, deocamadata, cu agorafobia. Cred ca daca ar fi neaparat necesar as merge si cu avionul si cu liftul dar cum nu am probat asta nu pot fi sigura.
Ce vreau sa spun este ca pe mine m-a ajutat mult. Mi se pare un tip complex de terapie cu atat mai mult cu cat terapeuta mea nu se limiteaza strict la metodologia psihanalitica. Si mi se pare important ca merge in miezul lucrurilor incercand sa repare cauza si nu efectul, de aceea rezultatele sunt durabile.
Pe de alta parte cred ca mai important decat tipul de terapie in sine este relatia pe care o stabilesti cu terapeutul. Eu merg la terapie stiind ca acolo ma asteapta o prietena careia ii pasa si care este alaturi de mine in momentele de criza asa cum este si in cele de bucurie. Pur si simplu am incredere in ea. Recunosc ca nu am avut intotdeauna dar in momentul in care am hotarat ca am demersul terapeutic s-a imbunatatit vizibil.
Sapte ani este o perioada la sfarsitul careia o persoana ar trebui sa atinga un maxim de echilibru emotional. Si eu as intreba de ce ai stat atata timp intr-o terapie daca era evident ca lucrurile nu o iau intr-o directie buna?
Pana sa ajung la terapeuta actuala eu am testat, cred, sase terapeuti dar nu mai mult de cateva sedinte pentru ca imi erau suficiente pentru a ma lamuri daca acei terapeuti erau ceea ce cautam sau nu.