Aditivii alimentari de zi cu zi!
Raspunsuri - Pagina 4
AYSHA 2 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Letitia1 Da aveti timp nu gluma, sa cititi toate etichete si toate articolele despre E-uri. Eu am renuntat demult la sportul asta. Daca e sa mori sau sa te imbolnavesti oricit te-ai feri tot se intimpla. Uite la Natasha Richardson care a murit in urma unui banal accident de ski. |
da, asa este, ca sa nu mai vorbim de posibilitatea de a-ti cadea un ghiveci in cap. Vorba poetului " cu-o moarte toti suntem datori"
Faceti cum vreti, oricum realistii se adapteaza iar optimistii schimba lumea !
V. Erica spune:
Apropos de bulion...
Vara trecuta, din lipsa de timp si chef n-am facut bulion, spunandu-mi ca o sa cumpar, e ieftin si gustos (am pus totusi niste rosii intregi in borcan: constiinta, deh...). Asa ca am tot cumparat pasta de rosii 23% rosii, restul amidon, borcan de 300 gr la 6 ron . Pana la urma am platit scump un produs prost. Mi-am promis ca nu mai repet greseala.
Nihil sine Deo!
Dana, Eric (27ian02) si Ruxi (10ian05)
maddutz spune:
fiecare cu sistemul lui de valori. in sistemul meu de valori SANATATEA se afla pe unul din locurile fruntase si atunci, consider ca este benefic sa aloc cateva minute din timpul meu, pretios de altfel si limitat de-a dreptul, pentru a sta si a anliza etichetele alimentelor ce le duc acasa si le pun in farfuria celor dragi. MA IUBESC pe mine si pe cei din familia mea si ii RESPECT pe cei din jurul meu, prea mult pentru a permite altora, de dragul imbogatirii lor proprii, sa prospere pe sanatatea mea si a celor din jurul meu!!!!
V. Erica spune:
Nu cred ca e chestie de timp cititul etichetelor, ci mai degraba de obisnuinta. (Daca citesti o data eticheta produsului "x", nu cred ca mai e nevoie sa repeti.)
Nihil sine Deo!
Dana, Eric (27ian02) si Ruxi (10ian05)
maddutz spune:
Reteta folosita pentru prepararea salamului de vara in anul 1966
Specifica drept materie prima pentru 100 de kilograme de salam de vara urmatoarele ingrediente: carne de vita calitatea I 150 kg, carne de porc (pulpa fara os) 17 kg si slanina tare sau gusa 33 kg.
Condimentele folosite sunt, conform lucrarii citate: piper 100 g, zahar 240 g si usturoi 200 g.
Retete din perioada 1982-1992
Specifica urmatoarele ingrediente pentru 100 de kilograme salam de vara: materii prime: carne de vita calitatea I 50 kg, carne de porc lucru 17 kg, slanina 33 kg.
Condimente: condiment universal sau aroma de piper pe suport 250 g, usturoi sau aroma de usturoi pe suport 250 g; materii auxiliare: polifosfat de sodiu 330 g
Dupa cum se poate observa, reteta initiala, din 1966, nu continea aditivi alimentari. Pentru salamul de vara produs in perioada 1982-1992 sunt specificati la materiile auxiliare cativa aditivi alimentari, dar in cantitati care nu erau nocive organismului, in cazul in care salamul de vara nu era in cantitati mari, respectandu-se un echilibru alimentar, ne precizeaza specialistul.
Comparand cu produsele din aceeasi categorie existente astazi pe piata, putem constata o crestere cantitativa a E-urilor, ceea ce face ca salamurile de vara sa nu fie recomandate unor categorii foarte mari de suferinzi.
....si acum reteta Salam Ifantis cu 5 E-uri
gredientele Salamului de vara Infantis sunt, conform etichetei: carne porc, carne vita, amidon, slanina, soia, sare (clorura de sodiu), condimente, colagen, polifosfati E452, glutamat monosodic E621, acid ascorbic E300, conservanti (nitrit de sodiu E250), colorant natural (carmin E120).
Analiza:
Produsul are in compozitie si ingrediente de natura nonanimala, glucide de tipul amidonului si proteine din soia. De asemenea, printre proteinele cu valoare biologica scazuta se afla colagenul, iar dintre grasimile nesanatoase saturate, slanina, precizeaza Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Produsul contine, de asemenea, polifosfati (sursa de fosfor), care in exces pot produce tulburari ale depunerii calciului in oase. In compozitia salamului de vara analizat mai intra, conform etichetei, aditivi de intarire a gustului, glutamat monosodic, care poate avea efecte neuro-toxice. Precizam ca glutamatul monosodic se gaseste in foarte multe alte alimente, ceea ce contribuie la un consum zilnic important. Produsul contine conservanti artificiali de tipul nitritului de sodiu, care, de asemenea, poate fi preluat din mai multe alimente in decursul aceleiasi zile si poate avea efecte neplacute, specifica profesorul Gheorghe Mencinicopschi
Concluzii
Avand in vedere compozitia produsului Salam de vara Infantis, acesta nu este recomandat copiilor, adolescentilor, supraponderalilor si obezilor, suferinzilor de boli inflamatorii, hepaticilor, bolnavilor de rinichi, hiperuricemicilor (guta), batranilor cu boli neurodegenerative, cardiovascularilor, bolnavilor de plamani si de cancer, astmaticilor, ne spune specialistul.
...daca in 1966 se putea face un salam sanatos, iar pana in 1992 cat de cat la fel, acum de ce nu se poate?!
[/b][/b]
maddutz spune:
iata ce mai aflam:
Potrivit Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, o serie de produse care sunt pe gustul romanilor s-au dovedit a fi neconforme.
- Salamul de vara Ana: apa in proportie de 60%, fa#355;a de baremul de 50% impus, proteine 13%, in loc de minimum 15%
- Cabanos Elit, Filip, Animar, comercializat ca preparat “fiert si dublu afumat”, desi era doar “fiert si afumat”
- Salam de Sibiu cu proteine de lapte si lapte praf, desi acestea sunt interzise
- Carnati taranesti Spak: grasimi in proportie de 45%, desi norma impune cel mult 38%.
anca_a spune:
Citat: |
este benefic sa aloc cateva minute din timpul meu, pretios de altfel si limitat de-a dreptul |
Maddutz, fara suparare dar nu s-ar zice....
Pe mine una m-ai pierdut inca de la prima pagina, al doilea sau al treilea paragraf.
Children's advocate
maddutz spune:
ma intreb cine e mai vinovat? cel ce le produce? sau cel ce le consuma?
pai...sa luam producatorul. el este direct interesat sa prospere.
cumparatorul....ar fi bine sa fie preocupat sa fie sanatos (oare este???). cumparatorul de azi pare, insa, mai preocupat sa-l faca pe producator sa prospere (chiar daca nu constientizeaza), in detrimentul sanatatii proprii. dar are o foarte buna argumentare: nu am timp (sa citesc eticheta, sa gatesc, sa fac cumparaturi, sa...)
pe vremuri imemoriale umbla o vorba (din cauza aditivilor, probabil, a fost data uitarii si vorba si timpurile ) minte sanatoasa in corp sanatos. dar se pare ca, deja, corpul nu mai este sanatos, din moment ce mintea nu mai ajuta pe o parte dintre noi sa faca diferenta intre ce e bine pentru noi si ce nu e bine.
este o goana, o lupta continua pentru bani si pentru supravietuire, incat uitam niste "amanunte" esentiale: pentru ce anume facem acest lucru! PENTRU NOI SI PENTRU CEI DRAGI NOUA si, omitand acest amanunt esential, facem rau tocmai celor ce le vrem binele!
ps: am redat un dialog interior. asemanarile cu vreuna din persoane este absolut intamplatoare si nu are legatura cu respectiva
maddutz spune:
anca_a stai linistita ca in ce priveste paragrafele cu aditivi sunt copy paste candva, mi-am alocat timp pentru a le culege de pe net.
loryi1974 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui maddutz fiecare cu sistemul lui de valori. in sistemul meu de valori SANATATEA se afla pe unul din locurile fruntase si atunci, consider ca este benefic sa aloc cateva minute din timpul meu, pretios de altfel si limitat de-a dreptul, pentru a sta si a anliza etichetele alimentelor ce le duc acasa si le pun in farfuria celor dragi. MA IUBESC pe mine si pe cei din familia mea si ii RESPECT pe cei din jurul meu, prea mult pentru a permite altora, de dragul imbogatirii lor proprii, sa prospere pe sanatatea mea si a celor din jurul meu!!!! “Viata nu se masoara in anii pe care ii traim..., ci prin cantitatea de fericire care ne-a fost data” |
Maddutz(presupun ca ai avut tu un motiv...)
Wow,ce de-a expresii mari.Sistem de valori ,respectarea semenilor
Trebuie sa marturisesc ca m-am plictisit de urmatoarele chestii:lapte reprocesat,pufuleti cu soareci,salam cu soareci,iaurt ce provoaca nenorociri,produse Mac din cadavre(nu stiu daca de caini,soareci etc),medici-mamici care ,vai vai,isi nenorocesc copilasii hranindu-i cu toate porcariile spre deosebire de super-mamici vigilente si multe de acest gen.
Da,aditivii alimentari sunt periculosi ,da,inghetata ingurgitata zilnic este periculoasa,da,n produse din comert mancate non-stop pot crea probleme,da au fost o groaza de subiecte de acest gen pe de o parte,pe de alta parte ce rost au kilometrii de retete de produse ?In general,cele de acelasi fel si care se invart pe la acelasi pret au o compozitie asemanatoare.
Da,poate in 1966 nu se puneau aditivi,dupa cum nici taranii nu rasturnau azotatul cu basculanta.
Orice studiu de genul asta ofera si solutii.Ce propui concret?In afara de a ne arata ce sistem de valori ai tu si ce sistem de valori restul po****tiei.....