Neascultare la 3-4 ani

Neascultare la 3-4 ani | Autor: brigi

Link direct la acest mesaj

Am o fetita in varsta de 3 ani si 10 luni. Merge la gradi de la 2 ani si 4 luni. S-a imprietenit cu o fetita la gradi pe care zic eu o copiaza: nu mai asculta de noi, parintii, nu asculta de educatoare la gradi, am senzatia ca in fiecare zi se gandesc si actioneaza ce nazbatii sa mai faca impreuna. Cred eu ca face ce-i spune prietena ei sau ca o copiaza (de ex. prietena-i spune: eu imi pun putina supa ca sa faca si ea la fel, sau daca prietena nu merge afara in curte nu merge nici ea). V-ati confruntat cu asa ceva? Cum ati procedat?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mina spune:

Explica-i cu rabdare ca ce face cealalta fetita nu e frumos, ca e semn al lipsei de educatie. Ca dovada ca uite, dna educatoare o cearta cand face la fel, voi o certati, inseamna ca nu e bine. Si, cum voi, parintii, si dna educatoare stiti ce e mai bine pentru ea...
Eventual responsabilizeaza-o la modul urmator: uite, poate pritena ta nu stie ca toate aceste fapte sunt fapte rele, data viitoare cand mai face asta sau astalalta, explica-i ca e gresit, invat-o.

Mai intai insa trebuie sa stabilesti clar ca o copiaza. La fiecare nazbatie, inainte de a o certa sau de a o pedepsi, intreab-o calm la cine a vazut asa ceva.

Mina si
Matei-Costin, sensu'lu'viata lu'mami si tati
din:09.09.2004

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=57655" target="_blank">cronicile vizigotului
Some people dream of success...while others wake up and work hard at it

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns brigi spune:

Multumesc Mina.
Am sa incerc sa procedez si asa. Noi i-am explicat ca e ok cum se comporta prietena ei, dar nu am reusit mare lucru. Am sa incerc s-o responsabilizez si sa am rabdare.
M-am gandit si sa invit cateva fetite cu care era prietena buna pana nu demult la teatru de papusi si apoi la Mac. Se va reapropia de ele si sper ca va fi mai bine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns brigi spune:

scuze, ca nu e ok cum se comporta prietena ei (in viteza am scris ca e ok)

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui brigi

scuze, ca nu e ok cum se comporta prietena ei (in viteza am scris ca e ok)

brigi

M-am prins.
Nu stiu cat de indicat ar fi sa inviti alte fetite...exista pericolul sa se dea in spectacol in fata lor cu modul in care nu va asculta si sa inrautatesti situatia. Nu stiu, poate mai auzim si alte pareri.
Eu la Matei am obs clar ca atunci cand traverseaza o perioada mai "razvratita", manifestarile de sfidare a parintilor sunt muuult mai accentuate in public.

Mina si

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=57655" target="_blank">cronicile vizigotului

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns happiness spune:

Fetita mea este si ea influentata de o alta fetita de la gradi,mai nazbatioasa,si pe care toata lumea o considera "obraznica".Am avut clipe in care m-am suparat pe a mea ca o copia,am pedepsit-o ca a facut diverse nazbatii la gradi sub directa indrumare a "prietenei"...A trebuit sa treaca un timp,sa mai creasca si ea,sa vada ce e bine si ce e rau.Abia acum a inteles ca nu trebuie sa imite ceva rau,ca poate sa fie prietena cu acea fetita doar la fapte bune,nu la prostioare...Si lucrurile sunt ok acum.Ajunsesem la stadiul sa nu o mai las sa stea cu acea fetita,ma scotea din sarite cum o influenta pe a mea si apoi dadea vina doar pe ea...Acum nu ii mai interzic sa se joace cu ea,ii amintesc doar sa nu o imite daca face ceva rau si vad ca merge pe drumul cel bun.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns flaviutza spune:

Dar voi credeti ca ei la 3,4 ani inteleg ce e "frumos" "corect" "educat" etc? Nici cumintii ce copiaza nici nazbatiosii ce-i invata.
Ok, ok, avem cu totii copii foarte isteti care inteleg enorm de multe , evident si explicatii gen " copilul X e needucat" . de fapt ei inteleg doar ca nu e un comportament dorit de parinti si atat. si de cate ori sunt suparati pe parinti, sau doar frustrati si isi varsa nervii pe parinti, "arunca" acele comportamente.
Stiu asta din proprie experienta. Si da, copiaza unii de la altii, pentru ca la varsta asta, copiatul alaturi de limbaj e principalul mod de invatare.
De la scalambaieli ridicole pana la cuvinte colorate, prin toooate am trecut, avand si o strengara cat trei baieti . Cireasa de pe tort a fost pe la 4 ani si ceva, cand au chemat pompierii s-o dea jos din corcodusul din curtea caminului.
Ah, si cuvintele alea faine mi le arunca tot timpul in situatii de audienta maxima. la fel si crizele. si de regula in momente cand era obosita, sau cand o luam de la camin, ca razbunare c-am lasat-o acolo, sau cand nu aveam suficient timp de ea.

Evident, la mine in casa nu s-a vorbit niciodata urat. deci tot evident le-a copiat de la alti "needucati". si bineinteles, altii mai mici o copiau pe "needucata " mea.

Si uite ca face peste o luna 5 ani, si s-au rarit rau de tot episoadele astea. Cel putin , nu mai aud un cuvant urat din gura ei.
De ce? Pentru ca a crescut si a ajuns la maturitatea necesara cat sa-si dea singura seama ce face.

In concluzie, rabdare si tutun, ca o sa treaca.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui flaviutza

Dar voi credeti ca ei la 3,4 ani inteleg ce e "frumos" "corect" "educat" etc? Nici cumintii ce copiaza nici nazbatiosii ce-i invata.
Ok, ok, avem cu totii copii foarte isteti care inteleg enorm de multe , evident si explicatii gen " copilul X e needucat" . de fapt ei inteleg doar ca nu e un comportament dorit de parinti si atat. si de cate ori sunt suparati pe parinti, sau doar frustrati si isi varsa nervii pe parinti, "arunca" acele comportamente.
Stiu asta din proprie experienta. Si da, copiaza unii de la altii, pentru ca la varsta asta, copiatul alaturi de limbaj e principalul mod de invatare.
De la scalambaieli ridicole pana la cuvinte colorate, prin toooate am trecut, avand si o strengara cat trei baieti . Cireasa de pe tort a fost pe la 4 ani si ceva, cand au chemat pompierii s-o dea jos din corcodusul din curtea caminului.
Ah, si cuvintele alea faine mi le arunca tot timpul in situatii de audienta maxima. la fel si crizele. si de regula in momente cand era obosita, sau cand o luam de la camin, ca razbunare c-am lasat-o acolo, sau cand nu aveam suficient timp de ea.

Evident, la mine in casa nu s-a vorbit niciodata urat. deci tot evident le-a copiat de la alti "needucati". si bineinteles, altii mai mici o copiau pe "needucata " mea.

Si uite ca face peste o luna 5 ani, si s-au rarit rau de tot episoadele astea. Cel putin , nu mai aud un cuvant urat din gura ei.
De ce? Pentru ca a crescut si a ajuns la maturitatea necesara cat sa-si dea singura seama ce face.

In concluzie, rabdare si tutun, ca o sa treaca.

Din fericire am, se pare, copil cuminte. Din pacate, insa, nu as putea urma sfatul tau si sa astept sa ajunga la maturiatea necesarea sa ....
Cred ca, inca de mici, trebuie sa le oferim argumente si un sistem de valori argumentat verbal. Sunt de acord cu tine ca nu stim cat de mult pricep, insa cred ca atitudinea mea trebuie sa fie constanta, un ceva e rau si la 3 ani si la 5 ani, nu poate beneficia, la 3 ani, de indulgenta din partea mea ca nu intelege.

Exemplu: inca de la 9 luni - 1 an "am facut vorbire", cum spun juristii, despre regulile de circulatie. Chit ca in prima faza nu ma intelegea, in a doua faza punea intrebari aiurea, si in a treia faza se lua de alti cetateni ca traverseaza pe rosu, eu am tinut-o pe a mea: se trece numa pe omu verde, nu se alearga la traversare, se pune centura no matter what, si tot asa

In acest fel am un copil care stie ca regula e regula si se respecta, si am siguranta sa, respectand-o, este, la randul lui, in siguranta.

Mina si

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

brigi, ar fi constructiv daca ne-ai da si niste exemple de fapte pe care le copiaza de la prietena ei su de neascultare.

Ca idee generala vreau insa sa-ti spun ca un copil nu trebuie sa asculte de parinti sau educatori asa, orbeste, ca si cum parintii sun niste entitati superioare si el o marioneta de carpa. La 3 ani copilul incepe sa se descopere pe sine si incepe sa-si descopere si propria vointa, propriile ganduri. Si poate sa aiba fel de fel de idei... Sa se catere cine stie unde, sa-ti spuna niste cuvinte care te socheaza, etc. In functie de cum veti fi voi, familia, capabili sa gestionati ceea ce vine dinspre copilul vostru la aceasta varsta el va avea curajul sa fie el insusi si pe viitor. 3-4 ani este o varsta foarte importanta.

Subscriu la ceea ce scrie mai jos mina. Copilului trebuie sa-i explici. Sa te cobori la nivelul lui si sa-i explici orice. Inclusiv cu exemple, povesti, etc. Eu eram foarte buna la scornit povesti care sa-l impresioneze pe copil. La mine necazul a fost ca am fost atat de plastica incat copilul a inteles PREA TARE si am obtinut comportamentul invers (neasumarea niciunui risc ca sa fie sigur). Astfel el nu te va asculta ca o maimuta dresata ci va face totul din convingere, pentru ca el crede ca asa este bine. Aceasta este educatia adevarata, care rezista indiferent de vicisitudini, educatia pe care nu i-o va da afara orice gasca de dementi la adolescenta sau orice amica aiurita de la scoala, gradinita, etc.

Dar inainte de orice fel de discutii despre ce e bine si ce e rau COPILULUI TREBUIE SA-I CASTIGI INCREDEREA. Trebuie sa-i dovedesti, prin exemplul personal, ca si tu faci tot ceea ce-i spui lui ca este bine sa faca. Trebuie sa-l iubesti si sa-i arati iubire; si sa-i arati iubire inclusiv cand "calca pe bec" si face nu stiu ce nazbatie la gradinita. Apoi trebie sa separi clar comportamentele: cele facute cu intentia clara de a face rau si cele facute "luata de valul copilariei". Si daca ai rabdare sa sculti (inclusiv motivatia copilului, nu numai ce-ti spun adultii) vei vedea ca majoritatea comportamentelor la varsta asta sunt din a doua categorie.

De exemplu mi s-a intamplat sa mi se spuna de la gradinita ca fiul mau a fost pedepsit pentru ca s-a dus catre un dulap cu jucarii care nu era ancorat de perete. Si ca nu este voie la acel dulap. Poti sa acuzi copilul de 4 ani ca s-a dus sa ia jucarie din dulapul acela? Nu. Dar poti sa acuzi gardinita ca are dulapuri inalte neancorate de perete. Copiii se iau cu joaca, uita, etc. Adultii trebuie sa-si faca treaba bine si sa nu paseze responsabilitatea lor asupra unor copii de 4-5 ani. Ba sa-i mai si faca sa se simta vinovati...

"Calea de mijloc este calea ZEN"

Alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Brigi, mie mi separe putin in neregula exemplele date de tine. De ce? Pt ca nu cred ca isi pun copiii singuri supa la gradinita - le este pusa de ingrijitoare si educatoarea vegheaza sa manance frumos si tot- daca se poate. La fel si cu mersul in curte. Nu prea mi se pare ok ca unii copii sa mearga in curte si altii sa stea in clasa. Care dintre ei nu raman nesupravegeati de educatoare? Din aceste exemple am senzatia ca educatoarea nu stie sa-si gestioneze bine grupa.

La varsta asta, poate sa copieze, intr-adevar, prietena si sa-ti ceara sa mearga la gradi cu rochita si nu in trening cum poate vrei tu, sau sa vrea stiu eu ce agrafa (sau nu stiu ca eu am baieti).
Daca educatoarea constata influenta nefasta asupra copilului tau, tot ea trebuie sa incerce cu delicatete sa nu le mai lase tot timpul impreuna, sa faca echipe pentru diverse activitati iar cele 2 sa fie in echipe diferite, sau sa le puna la masute diferite...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns flaviutza spune:

Citat:
citat din mesajul lui mina

[quote]citat din mesajul lui flaviutza

Din fericire am, se pare, copil cuminte. Din pacate, insa, nu as putea urma sfatul tau si sa astept sa ajunga la maturiatea necesarea sa ....
Cred ca, inca de mici, trebuie sa le oferim argumente si un sistem de valori argumentat verbal. Sunt de acord cu tine ca nu stim cat de mult pricep, insa cred ca atitudinea mea trebuie sa fie constanta, un ceva e rau si la 3 ani si la 5 ani, nu poate beneficia, la 3 ani, de indulgenta din partea mea ca nu intelege.

Exemplu: inca de la 9 luni - 1 an "am facut vorbire", cum spun juristii, despre regulile de circulatie. Chit ca in prima faza nu ma intelegea, in a doua faza punea intrebari aiurea, si in a treia faza se lua de alti cetateni ca traverseaza pe rosu, eu am tinut-o pe a mea: se trece numa pe omu verde, nu se alearga la traversare, se pune centura no matter what, si tot asa

In acest fel am un copil care stie ca regula e regula si se respecta, si am siguranta sa, respectand-o, este, la randul lui, in siguranta.

Mina si

Mina , eu nu am spus ca explicatiile nu isi au rostul. Am vrut sa subliniez doar ca nu trebuie sa ne suparam pe ei ,sau pe noi ca n-am fost in stare sa-i facem sa ne asculte, sau sa-i pedepsim atunci cand actioneaza fara discenamant total, la anumite varste.

Ba da, cunoastem aproximativ cat de mult pricep, in functie de reperele de dezvoltare psiho- motorii prorpii fiecarei varste. ca exemplu, la 2 ani le lipseste empatia. nu ne putem deci astepta sa inteleaga ca, atunci cand lovesc un alt copil, pe acesta il doare . nu ne putem astepta sa nu smulga jucaria din mana altuia,la aceeasi varsta si din acelasi motiv . lipsa empatiei, faptul ca nu sunt in stare sa se transpuna in pielea aluilalt.

Deci nu poti pedepsi, nu te poti supara la fel pe copilul de 2 ani care loveste si pe ala de 7 care loveste.

Nu ma pot supara pe fi-mea si nu o pot pedepsi pentru faptul ca acum veniram de la sefa mea-un proiect peste program-, iar fi-mea dupa o ora de stat cuminte a inceput maraiala si plictisul si nervii si intreruptul conversatiei din 10 in 10 minute , asa ca am plecat acasa, punct. fi-mea nu stie ca eu am obligatii, fi-mea nu stie cum se castiga banii, sefa n-are copii si colac peste pupaza asta era ora la care de regula ea statea cu fetita vecinei si cu vecina sau cu mine si fetita vecinei in fata blocului.Ma pot supara pe ea?

Apropo de copil cuminte. fiecare cu viziunea lui. Copilul meu e cuminte. Nu minte(nu mai ,ca a avut pe la 4 ani o perioada de inventii ), nu mai vorbeste urat, nu-mi cere imposibilul de genul jucarii foarte scumpe, e visul multor parinti in sens academic, cu citit cursiv , socotit si alte alea la nici 5 ani, e dispusa negocierii in problemele importante.DAR: copilul meu nu e considerat tocmai dezirabil ca si companie de joaca pt alti copii, pt ca, in prezenta ei si urmand-o (are si stilul de-a le baga si altora imediat in cap ideile ei) s-ar putea ca ceilalti copii sa :
- alerge pana la epuizare
-se tavaleasca prin praf, nisip, etc,etc
-sa puna mainile pe toate ganganiile si sa smotoceasca , in ciuda protestelor mele toti cateii comunitari pe motiv ca sunt si ei oameni si trebuie iubiti
- sa se catere pe orice e disponibil de catarat
- sa vrea si ei rochita scurta in mijlocul iernii si aia mai merge ca-i dai ciorapi, sau mai grav, sa vrea inghetata tot in mijlocul iernii
- se desculte vara si sa tropaie prin toate baltile
- mai rau, sa inceapa sa se contreze cu adultul si sa-si sustina verbal si cu tarie, convingerile si ideile, de genul " nu mergem acum acasa" pentru ca vasele tale mai pot astepta, pentru c-o fi frig dar eu nu-l simt, pentru ca tati poate sa faca si el mancare, etc, etc,etc

Prin perspectiva celor spuse de Brigi in mesajul initial (eu imi pun putina supa pe rochita, pune si tu) inteleg ca Brigi nu s-ar intelege ioc cu fi-mea, asta luand in calcul ca eu nici prin cap nu m-as stresa, deranja, nu as considera comportament aiurea olecuta de supa pe rochita ci as rade copios si le-as spune sa puna si dulceata, sa nu i se aplece rochitei de la zeama goala!

Mergi la inceput