limbajul semnelor - limbajul mimico-gestual
Raspunsuri - Pagina 2
carmencat spune:
Sunt convinsa ca daca ai invata tu insati limbajull mimico-gestual si l-ai folosi in munca ta de logoped cu acesti copii. Adica orice le spui cu voce sa le spui utilizand si semnul respectiv, ai ajunge mai repede la mintea si la sufletul lor si ai avea progrese extraordinare.
Ca sa inveti pe cineva o limba straina, merge mult mai repede daca stii mai intai tu limba persoanei respective.
Nu te ingrijora de ceea ce gandesc oamenii, nu li se intampla prea des.
carmencat spune:
Imi cer scuze pentru lungimea si numarul posturilor.
As vrea numai sa intelegeti cat de important este pentru ei ca si voi sa faceti un efort in aceasta relatie. Cat de important este sa intelegeti ca in primul rand trebuie sa comunicati. Ca sa invete ceva, ca sa urce inca o treapta trebuie sa comunicati.
De voi depinde cat de usor sau greu urca aceste trepte spre educatie, spre intelegere, spre o viata fericita.
Cat de mult inseamna pentru ei sa vorbiti si voi limba lor, asa cum si ei se straduie din rasputeri sa vorbeasca limba voastra.
Cat de mult inseamna pentru ei sa ii acceptati asa cum sunt si sa nu va fie rusine cu ei numai pentru ca vocea lor este putin diferita si ca unii din ei nu vor ajunge poate niciodata sa vorbeasca perfect, nu pentru ca nu ar vrea, ci pentru ca nu pot, asa cum nici toti oamenii nu pot face sport de performanta, asa cum nu suntem toti Einstein-i sau Beethoven-i.
Andrea_S spune:
carmencat,
inainte sa scrii tu am vrut sa raspund eu, dar nu am niciun fel de experienta cu acest limbaj sau cu cei care au nevoie de acest limbaj.
ma bucur ca ai scris, caci e frumoasa povestea surorii tale si a familiei ei.
mai vad in oras cupluri sau grupuri de persoane care folosesc limbajul mimico-gestual si au chipul destins, sunt surazatori - pare ca viata lor decurge cat se poate de normal, nu e diferita de a noastra decat in ceea ce priveste simturile care le-au fost afectate.
ca om care aude bine, limbajul mimico-gestual ma atrage din mai multe puncte de vedere. unul din ele are legatura cu faptul ca un simt care ia o pauza, il face pe altul sau pe altele sa se dezvolte mai mult.
daca inchizi ochii, esti mai atent la sunete, mirosuri, pipait.
daca astupi urechile esti mai atent la fetele oamenilor etc.
etc.
consider ca stimularea simturilor prin astfel de jocuri, chiar si pe un om sanatos, il ajuta sa fie mai cu picioarele pe pamant, mai atent - multi merg pe strada ca bezmeticii, sunt atenti doar la gandurile lor, dar nu si la lumea inconjuratoare, chiar dau peste altii, vorbesc singuri etc.
chiar am auzit de jocuri interesante pe care sa le facem cu copiii, tocmai pentru ca ei sa-si dezvolte in continuare toate simturile (asa cum o fac de cand se nasc), nu numai unele din ele.
(sunt zone in lume unde sunt practici speciale de sigilare a simturilor - nu are legatura cu subiectul nostru, am spus asa, ca fapt divers)
multa sanatate si multe bucurii familiei tale si a surorii tale
Atitudinea naste altitudinea!
carmencat spune:
Multumim frumos de urari si de intelegere. O sa ii transmit si surorii mele, se va bucura.
Limbajul mimico-gestual nu este deloc greu de invatat, in mare parte este intuitiv si oricum se foloseste in paralel cu vorbirea.
Unii din ei nu pronunta foarte bine cuvintele, dar te prinzi citind dupa buze si te ajuta foarte mult semnele.
Eu mi-am invatat si sotul sa vorbeasca in acest limbaj si se descurca binisor.
O prietena a vrut sa invete la un moment dat si am invatat-o literele si niste semne de baza. Dupa ceva timp, ma suna si imi spune: stii ca te-am rugat acum ceva timp sa ma inveti si pe mine limbajul semnelor? ei bine, la noi la servici a fost angajata o fata care nu aude; nici nu pot sa iti spun cat de incantata e ca o intelege cineva si poate vorbi cat de putin in acest fel; mi-a povestit de familie, de copilul ei; stii, pana sa te cunosc pe tine si pe sora ta am avut impresia ca surzii sunt... muti, dar nu e asa; colega asta a mea e vorbareata rau; aaaa sa nu uit sa iti spun, acuma stiu mult mai multe semne!!
Este ca si cum ai invata o limba... straina.
Andrea_S spune:
sunt doua actrite de film care pe mine m-au impresionat si mi-au crescut respectul fata de hipoacuzici sau persoanele cu deficiente si abilitatile pe care le pot avea:
Marlee Matlin
http://en.wikipedia.org/wiki/Marlee_Matlin
si
Deanne Bray
www.deannebray.com/web/index.php" target="_blank">http://www.deannebray.com/web/index.php
actrite sau nu, ele arata cum poti transforma niste lipsuri in atuuri.
cu siguranta avem si noi romani remarcabili care au deficiente de auz sau vorbire, dar eu nu ii stiu.
Atitudinea naste altitudinea!
carmencat spune:
cred ca pentru o mai buna cunoastere a lumii surzilor, de fapt pentru a ridica un colt de cortina spre aceasta lume ar fi bine sa cititi si aici
http://www.comunitatea-surzilor.go.ro/comunitate.htm
kay spune:
limbajul semnelor e fff important si pt o persona cu implant sau protezata.. daca se intampla ca procesorul (in cazul CI) sa aiba un "damage"si sa nu functioneze? ce faci (in cazul in care e uni implantat,ceea ce in Ro se practica din lipsa de bani)... daca aparatele se strica sau au o problema de functionare? ce te faci? e fff important sa inveti limbajul semnelor si ca si persoana hipoacuzica...
carmen, poti te rog sa imi dai o adresa, sau sa ma ajuti cumva sa am acces la acest limbaj? ce am eu e pe departe ce mi-as dori, chiar vreau ca Sonia sa invete bine de tot acest limbaj.
************************************************************************************
Ajuta la construirea unei sectii de chirurgie cardio-vasculara :
858 - 2 euro/sms - Cosmote, Orange, Vodafone
www.inimacopiilor.ro
oana de SOSONICA (6.06.2007)
asa creste Sonia : www.onetruemedia.com/shared?p=63e6ea475473c2ddd2fc4c&skin_id=601&utm_source=otm&utm_medium=image" target="_blank">intr-un an
S
www.helpsonia.com , povestea Soniei , www.inocenti.org -> sponsorizeaza un copil !
"When in trouble or in doubt, run in circles, scream and shout."
carmencat spune:
kay, ai mesaj privat
Ghidush spune:
M-am inregistrat pe forum special pentru acest subiect.
Doresc daca se poate a primi un raspuns de la o persoana care ma poate ajuta cu informatii privind invatarea acestui limbaj si locuri unde as putea face asta.
diuna spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Ghidush M-am inregistrat pe forum special pentru acest subiect. Doresc daca se poate a primi un raspuns de la o persoana care ma poate ajuta cu informatii privind invatarea acestui limbaj si locuri unde as putea face asta. |
Te poti adresa fundatiei "Light into Europe", in Bucuresti: http://www.lightintoeurope.org/
Mult succes in aceasta initiativa!
Daca iubesti viata, si viata te va iubi pe tine. – Arthur Rubinstein