Atentie la intimitate!
De mult vreau sa deschid un astfel de subiect:
penru multi dinte noi veveve-ul este ca o carte de memorii + jurnal si-n plus: fotografii in toate ipostazele.. ganduri zilnice , framantari, zbuciume, clipe fericite... cele mai personale lucruri le gasesti pe net.. tot . absolut tot..
clipe de ziarist, ganduri de prostituata, zbuciume de politician , framantari de mamica, experiente gay/amanti/parinti ... sfaturi : ce sa fac, cum sa dereg.. cu msa reusesc.. ? de ce asa ? de ce n ualtfel? intrebari si raspunsuri zilnice ale noastre, ale tututor ..
unde este intimitatea noastra? si pana unde vom merge?
si uite,, ca am citit chiar un experiment dragut care-mi confirma temerile mele http://cotidianul.ro/experiment_cotidianul_ro_in_lumea_virtuala_limitele_jocului_cu_intimitatea-76623.html
credeti totusi ca ar trebui sa avem limite vis a vis de intimitatea noastra virtuala?
s-auzim numai de bine! si
Raspunsuri
gabytza25 spune:
da, sincer, nici mie nu-mi place sa imi intre lumea in viatza personala... si chiar nu ii inteleg pe cei care isi posteaza diverse poze/ganduri si pe urma, se plang cand le sunt folosite in scopuri ilicite. Uite, de exemplu, o prietena si-a postat pe hi5-ul personal niste poze mai mult sau mai putin indecente, iar cineva "rauvoitor" i-a luat aceste poze si le-a pus pe siteuri precum pitipoanca, sau mai stiu eu ce... pe urma degeaba s-a plans ca nu vroia, cand ea insasi si le facuse publice... nasol... asa ca e bine-venit subiectul acesta... poate invatza si unii din greselile altora ;)
ellinia spune:
Si eu am renuntat sa-mi mai fac pozele publice pe net, doar eu stiu, in cerc restrans (chiar daca nu prea exista cerc restrans pe net...). Oricum, le-am luat de la semnatura. Stiu si eu cazuri de bebelusi pozati in cada, poze de pe la botez nud, etc, pe care unele mamici le-au postat pe net si apoi au ajuns pe mana cui nu trebuie. Mi-e groaza numai cand ma gandesc.
Androix spune:
S varianta in limba franceza http://www.le-tigre.net/Marc-L.html asa articole pot si eu sa scriu/traduc o pardon, doar din engleza sau italiana...
www.flickr.com/photos/bijuteriiunicat/" target="_blank">Creatiile mele
Andreea mama de Filip si Georgia
ilse spune:
Da mi se pare normal sa faca fiecare cum vrea...unii tin mai mult la chestia asta, unii mai putin.
Cum am inteles ca tot ce postezi chiar si pe acest forum devine proprietatea site-ului respectiv si pot face ce vor cu ele, poze, ganduri, blog, etc...eu am ales sa nu pun poze sau alte linkuri pe care mi le doresc in continuare private.
Facebook-ul este una dintre marile cutiute de strans informatii, va aduceti aminte de scandalul ala mare cnad vroiau astia sa vanda informatiile userilor unor companii comerciale pentru reclama...ma rog a murit in fasa, sau s-a ascuns mai bine procedura.
Cu cat mai putine informatii impartasite public cu atat mai bine zic eu.
Prietenii oricum te cunosc, sau poti sa le dai password la paginile tale de poze, gen flickr sau altele.
eu si 3 banditi: ilse, sven si thor
ralcat spune:
Mie mi s-a intamplat sa-mi gasesc poze cu fiu-meu pe profilul unei alte mamici ... laudandu-se cu baiatul ei ...
De atunci sunt un pic paranoica in ceea ce priveste pusul pozelor pe albumele virtuale.
Fa Doamne o minune !
MissParker spune:
Ca o persoana care a facut publice foarte multe detalii din viata ei, pe mine sincer nu m-a speriat deloc articolul. Care, by the way, este copiat aproape mot-à-mot (doar cu nume si detalii tipice tarii schimbate) de aici: http://www.le-tigre.net/Marc-L.html
Da, a aflat ziaristul enspe chestii despre Mihai, pardon Marc, ziua lui, prietene, concedii, pasiuni, meserie etc., ei si?? Chestiile astea nu-i dauneaza lui Marc cu nimic daca sunt publice si nici altcineva nu poate profita de ele daca le cunoaste.
Sigur ca exista o limita, dar uite chiar pe forumul asta noi ne povestim la "Povestea nasterii" cele mai intime (cele mai intime!!!!) experiente de viata si le consideram ceva absolut natural...
Fiecare are discernamantul sa decida ce si cat face public din propria viata. Si apoi sa suporte consecintele. If any.
Ca o mica paralela, imi aduc aminte de o discutie cu fostul meu sot, care - unul din putinele lui complimente - mi-a spus odata ca ma admira pentru ca sunt mereu in armonie cu mine insami. I-am raspuns ca imi formasem demult o regula interioara (pe care mai intai am aplicat-o si abia apoi am constientizat-o): in clipa cand am nedumeriri sau indoieli sau vreau sa stiu exact ce simt intr-o privinta sau cum sa actionez intr-o anumita privinta, imi pun doua intrebari: 1) voi mai putea sa ma privesc in ochi dupa aceea si 2) voi putea sa povestesc acel lucru fara sa-mi fie rusine?
Asta fiindca intotdeauna am simtit nevoia sa vorbesc despre mine, sa impart ceea ce am bun in fiinta mea intima cu alti oameni. Pare ceva banal, dar daca va ganditi bine, prea putini oameni au curajul sa poarte raspunderea consecventa a propriilor fapte, sa le sustina cu curaj, sa fie ei insisi intotdeauna, sa nu incerce sa para altfel decat sunt (evident mai buni, mai superiori moral etc.). E nevoie de curaj sa te deschizi total, sa devii vulnerabil, dar din punctul meu de vedere numai asa se poate trai autentic.
Eu am fost - cred - prima pe acest forum care a vorbit deschis despre abuz sexual, despre incest, despre molestari de acest gen. Era o tema tabu si nu cred ca asta era bine. De atunci au mai avut cateva persoane curajul sa se deschida sau sa se implice in actiuni impotriva abuzului. Si e vorba din nou de cele mai intime si dureroase experiente de viata. Pe langa astea, conteaza exact cat o ceapa degerata faptul ca stie Xulescu unde mi-am facut eu concediile...
Sigur ca exista si oameni rauvoitori, invidiosi, dar ar fi pacat sa ne ducem viata dupa asemenea criterii. Vorba lui Coelho:
Cuvantul este putere. Cuvintele transforma lumea. Toti am auzit spunandu-se 'nu ar trebui sa vorbim despre lucrurile frumoase care ni se intampla, pentru ca invidia celorlalti ne va ruina fericirea.' Nimic mai putin adevarat. Invingatorii vorbesc cu mandrie despre miracolele din vietile lor. Daca emani energie pozitiva, aceasta atrage mai multa energie pozitiva si-i face fericiti pe cei care-ti doresc binele. Cat despre invidiosi si invinsi, iti pot face rau doar daca tu le dai puterea s-o faca. Nu te teme. Vorbeste despre lucrurile frumoase din viata ta oricui te asculta. Sufletul Lumii are mare nevoie de fericirea ta.”
iileana spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ardeiash si uite,, ca am citit chiar un experiment dragut care-mi confirma temerile mele http://cotidianul.ro/experiment_cotidianul_ro_in_lumea_virtuala_limitele_jocului_cu_intimitatea-76623.html |
Nu inteleg relevanta experimentului.
Si ce mare lucru a aflat reporterul despre "tinta"? Unde calatoreste, unde invata si ca s-a despartit de iubita? pai astea le putea afla intrebind si un vecin de palier, sau un coleg de birou al aluia. Mare brinza. Cui ii pasa?
In fine, probabil ca intelept ar fi ca, atunci cind dai date pe net despre propria-ti persoana, sa ai clar in cap ca "tot ceea ce declari poate fi folosit, la o adica, impotriva ta" :) si sa faci o oarecare selectie.
Ca limita personala pe care mi-am propus-o: pe net spun cam ce as spune si unui vecin de compartiment de tren cu care intru, intimplator, in vorba.
ardeiash spune:
citat din mesajul lui Androix S varianta in limba franceza http://www.le-tigre.net/Marc-L.html asa articole pot si eu sa scriu/traduc o pardon, doar din engleza sau italiana... |
este incredibil! eu chiar il felicitam pe ziaristul de la cotidianul pentru idee!
s-auzim numai de bine! si
MissParker spune:
citat din mesajul lui ralcat Mie mi s-a intamplat sa-mi gasesc poze cu fiu-meu pe profilul unei alte mamici ... laudandu-se cu baiatul ei ... De atunci sunt un pic paranoica in ceea ce priveste pusul pozelor pe albumele virtuale. |
Pe ce site, concret?
ilse spune:
MissParker
Da sunt persoane ca tine, dar sunt si persoane ca mine sa zicem care au alt stil, nu stiu daca chestia asta se poate clasifica in bine sau rau ci doar cred eu ne arata cat de diferiti suntem.
Unii nu au chef pur si simplu sa se expuna sau sa zicem nu oriunde sau si mai mult au un sentiment ca da Domne astea sunt ale mele, si nu vreau sa fie asa in eter...acuma nu cred ca asta explica vreo latura distorsionata a personalitatii cuiva ci poate o doar asa o trasatura de caracter.
Fiecare ar trebui sa faca exact asa cum se simte el mai bine.
eu si 3 banditi: ilse, sven si thor