De ce Istoria noastra?

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns kariguld spune:

Citat:
citat din mesajul lui b.nica

Cred ca daca as fi initiat topicul asa: "De ce suntem tara lui Dracula?"s-ar fi postat raspunsuri mai putin bascalioase.
Banuiesc ca sunteti mandri de afirmatiile voastre tot asa cum sunteti de faptul ca sunteti romani.
Ca sa nu va mai pierdeti vremea postand link-uri ca sa-mi ridiculizati subiectul iata altceva ,zic eu, mai serios:




si tu chiar te superi? e doar o discutie virtuala!



*************************
Vocea mamei, ciripitul pasarelelor, sunetul dulce al ploii de vara...PENTRU SONIA!


MIHAITA ESTE UN COPIL NORMAL! CU AJUTORUL MEU, AL TAU SI AL TAU SI AL TAU
************************

Unii oameni au petrecut o viata intreaga si au adunat averi facand lucruri firesti, nefiresc de bine!


PS. Va rog nu dati reply with quote la mesajele mele! multumesc!




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iileana spune:

Citat:
citat din mesajul lui b.nica

Pacat, vad ca nu se pot citi;incercati totusi sa le gasiti dupa titlul articolului.

Uite, cred ca astea sint:

-cel despre www.salajeanul.ro/index.php?cmd=article&artid=9408" target="_blank">Pestera Cuciulat

-cel despre www.gk.ro/sarmizegetusa/webring/ca-sa.cu-geti/Argedava%20Tainuita.htm" target="_blank">Argedava


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iileana spune:

Despre primul articol.

B.nica, nu stiam despre picturile rupestre din Pestera Cuciulat. Banuiesc ca 99% dintre noi sint in aceeasi situatie.

Povestea pe scurt am inteles ca e asta: o echipa de speologi amatori au descoperit acolo, in 1978, www.adevarul.ro/photo_list.php?photo=articles/2008/11/218447/untitled_5.jpg" target="_blank">"calutul de la Cuciulat", o pictura rosie-caramizie cit palma, datind din paleolitic. Alaturi de alte siluete (o felina, un om, o pasare). In '79 a avut loc singura cercetare de specialitate. Dupa care....nimic.
Acuma inteleg ca lucrurile s-au "rezolvat" cumva de la sine: intrarea s-a surpat, nici nu prea se mai stie unde e, pestera oricum nu e in administrarea cuiva.

Lasa, mai bine asa, or sa le redescopere peste 100 de ani unii care, poate, vor sti ce sa faca cu ele :(....

Situatia am mai gasit-o descrisa aici: www.adevarul.ro/articole/s-a-pierdut-pestera-de-la-cuciulat.html" target="_blank">S-a pierdut pestera de la Cuciulat! si aici: www.speologie.ro/stiinta/arheologie.php" target="_blank">Arheologie subterana.

-------------------

P.S.

Citat:

Ileana ne hotaram si noi mai cu talent? E subiect de ras sau nu?

Inclin sa cred, incontinuare, ca raspunsul este nu. Daca ma razgindesc, te anunt.

Asta cu "talentul"... mai bine nu o comentez.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

In lume sunt recenzate peste ... 70000 grote si pesteri cu picturi rupestre, vechimea unora depasind 33000 ani. Pestera de la Cuciulat este doar o picatura mai recenta in oceanul artei poaleolitice.

Haideti sa pastram proportiile! Nimeni nu zice sa ne-ngropam trecutul, dar nici chiar sa plasam buricul pamantului in Bucegi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iileana spune:

Citat:
citat din mesajul lui capcaunul

Pestera de la Cuciulat este doar o picatura mai recenta in oceanul artei poaleolitice.

aha, si atunci merita pe deplin ce i se intimpla?
Tu stiai de "calut"? Eu nu, si ma bucur c-am aflat. Asta nu inseamna ca am innebunit brusc si mi-am pierdut simtul proportiilor.
------------------

Despre topicul asta.
Cita vreme initiatoarea lui nu s-a exprimat explicit cu privire la ce o supara si unde ar trebui situat buricul pamintului, cred ca fair ar fi ca misto-ul sa mai astepte.
Capcaunul este sigur ca:
Citat:
citat din mesajul lui capcaunul

Pe b.nica o supara faptul ca nu toata lumea crede ca www.dacia.org/history/dacii_e.html" target="_blank">dacii au colonizat intreaga lume si sunt la originea tuturor civilizatiilor terestre.

Eu n-am de unde sti cu atita exactitate ce o supara, asa ca, deocamdata, prefer sa vad partea plina a paharului.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ioanadara spune:

Serios vorbind(pe bune) este o mare capcana ca in dorinta noastra de a ne valorifica trecutul si de a nu se instala "uitarea " lui sa ne concentram doar pe promovarea dovezilor istorice la un nivel extins si periodic.
Si asta da, dar ceea ce este cu adevarat important este (am mai spus asta aici dar putin in gluma) ingrijirea manualelor de istorie si de asemeni studiul latinei(pierdut pe drum bineinteles in Romania spre deosebire de multe tari in care greaca si latina sunt obiecte de studiu desi nu au nimic comun) macar la un nivel elementar .Nu extind, stiu ca noi am avut o ora pe saptamana si majoritatea nu stim nimic insa toti stim sigur de ce exista aceasta materie de studiu in programa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iileana spune:

Inca ceva.
Pe de o parte, sigur ca gasesc ridicole teoriile gen intreg mapamondul colonizat de daci, ma calca pe nervi discursurile patriotarde, nu cer sarurile sa-mi revin din socul produs de incercarile de a demitiza istoria nationala (daca amintesc de Lucian Boia ma injura careva? :) sau de discutiile cu privire la etnogneza, ba chiar dimpotriva :))); Dar, pe de alta, nu mi se par firesti nici situatii ca cea a "calutului" sau cea a culturii Cucuteni (studiata, in acest moment, in special din initiativa privata).
Poate fi pastrat un echilibru, cred.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

In toamna am intrat sa vad cum arata muzeul de istorie din orasul meu natal dupa ce s-a mutat intr-o locatie noua. Muzeul nu este cine stie ce, cateva incaperi cu cioburi, inele, varfuri de sulita, monezi, poze si panouri cu putine explicatii. Maruntisuri fara aur, argint sau nestemate care sa atraga poporul. Poate de aceea am si fost SINGURUL vizitator in acea zi al unui muzeu la care intrarea este ... un singur leu. Nici banii de lumina pe-o zi nu si-i acopera.
OK. Mie-mi place sa savurez orice muzeu in tihna. In tot muzeul doua persoane de veghe. Una s-a tinut scai de mine dar dupa doua-trei explicatii invatate pe de rost rolurile s-au inversat, eu fiindu-i ghid unui absolvent de facultate de istorie dintre cele multe aparute ca ciupercile dupa revolutie. Altfel spus, avem istorici cu duiumul dar istorie nu stiu decat putini (mai sunt si unii care stiu mai multa decat a fost in realitate - sindromul napoleonismului ).
Fair este sa spun ca tocmai citisem niste articole despre tehnicile cioplirii pietrei in paleolitic si o carte despre omul preistoric, si-am intrat in muzeu cu gandul sa studiez cu atentie cioburile care altadata ma lasau indiferent. Totusi ma asteptam ca un absolvent de istorie sa cunoasca fiecare coltisor al muzeului, cand colo ... nu stia nici macar sa deosebeasca cuprul de bronz sau silexul de obsidian. Am tras-o de limba si asa am aflat ca facultatea s-a facut asa si pe dincolo, practicile arheologice doar pe hartie, referatele de pe net si gata diploma si angajarea (cu relatii probabil) pe un post caldut, de la buget (ca din taxa de intrare ...)

PS. Ileana, tu ca zana a subsolului (fie el real din perspectiva arheologului sau virtual din perspectiva psihanalistului) trebuie sa fi stiut deja ca b.nica deschide un subiect nou de fiecare data cand inchide o carte. De data asta a fost ceaslovul lui Densusianu, cum ea insasi ne-a destainuit acu cateva zile la alt topic.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

pt. tine Iileana ca m-ai ajutat cu articolele.
Pentru ca va dau dreptate in legatura cu titlul subiectului si mi-am dat seama de asta imediat dupa postarea Andradei,trebuie sa va spun ca nu am putut sa-l mai schimb;poate se gaseste un moderator sa-l schimbe as zice asa:De ce istoria nu mai intereseaza?
Capcaunul are dreptate si memorie ,da, am citit Dacia preistorica a lui Nicolae Densusianu si nu pot sa nu fiu inca sub influenta ei,dar ceeace m-a determinat sa scriu acest subiect au fost 2 articole de ziar,dintre care unul din EVZ unde niste liceeni doreau decongestionarea programei scolare pe seama Istoriei si un comentariu facut aici la un subiect mult gustat de "elita" DC:evolutionism vs.creationism.
Umbland pe urmele celor citite in cartea pe care am mentionat-o am descoperit multe lucruri spectaculoase.
Cred ca poate exista o cale de mijloc,rationala, in care se poate discuta fara patima sau scepticism despre Istoria noastra, fara sa cadem in pacatul ca suntem buricul pamantului (exagerarile care se emit acum nu fac decat rau) dar si sa sanctionam atitudinea criminala in care se gasesc vestigiile noastre istorice, fizic pt. ca sunt lasate in paragina si spiritual, prin faptul ca nu sunt facute cunoscute.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui b.nica
Cred ca poate exista o cale de mijloc,rationala, in care se poate discuta fara patima sau scepticism despre Istoria noastra, fara sa cadem in pacatul ca suntem buricul pamantului (exagerarile care se emit acum nu fac decat rau) dar si sa sanctionam atitudinea criminala in care se gasesc vestigiile noastre istorice, fizic pt. ca sunt lasate in paragina si spiritual, prin faptul ca nu sunt facute cunoscute.

b.nica . Uite ca poti sa scrii foarte clar si concis! (fara sa mai fie nevoie de edit ) Si nu pot decat sa-ti dau dreptate.

Mergi la inceput