Lumea in gri

Raspunsuri - Pagina 25

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

n-am citit Jung....poate pt lucrarea mare, acuma nu mai am nici timp, nici putere...in 10 zile trebuie sa predau.
Eu ma refeream la portretul lui Dali facut de halsman.

http://pics.livejournal.com/alphamomentum/pic/0001xyfy

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!

Sabina, Sofia Galagia si bb Gheo

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilanda spune:

Citat:
citat din mesajul lui conchita
asta demonstreaza ca la Stiinta se ajunge mai ales prin Spiritualitate, nu neaparat prin Eprubete.

Ahh, pai si la eprubete, tot prin spiritualitate s-a ajuns!! A existat intii si-ntii ginditorul, filosoful. Au existat, mai ales, grecii :)) Asta ca tot vroiam sa vorbesc despre Aristotel (elevul lui Platon) si despre ideile lui vis-a-vis de Arta. Pe linga arta mimesis si arta ca ocupatie productiva (hic), el spunea ca arta (indiferent daca e culoare sau forma) ar fi produsul dintre de ritm, limbaj si armonie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

si ca sa extrapolam, la eprubete nu te duci cu indoilei si fara nici o convingere existentiala. te duci pentru ca crezi cu toata fiinta ta stapanita de mnemotehnica in posibilitatea de aflare a adevarului. ce insetat s-ar chinui sa scoata galeata dintr-o fantana daca ar crede ca e secata? cineva a pus apa aia acolo, si anume ploaia. cum stim? zice platon cum: la inceputuri, am fost de partea cealalata a norului, in lumea Ideilor. acum suntem intr-a Formelor.

iar in Timaios, ca sa o inspiram in continuare pe Sabina, relativismul, adica adevarurile perisabile, guverneaza lumea de aici, iar adevarurile absolute pe cea de dincolo, a Ideilor. desi Ideea de dincolo de nori se uita ca printr-o prisma la Forma corespunzatoare de dincoace, pe pamant, nu e aceeasi. s-a pierdut ceva pe parcurs. e o copie si-i lipseste simultaneitatea absoluta, asa cum, daca tragem o linie de la Idee la Forma, printre nori, obtinem o linie in sistem cartezian.

referitor la ce zici tu, Lilanda, despre eprubetele filosofie totuna cu alea stiintifice, exista o diferenta totusi. un galileo moare intrebandu-se "cum" e alcatuit cosmosul, un "spiritual" nu are liniste cautand raspunsul la intrebarea "de ce" e cosmos si nu haos, "care e scopul".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

Citat:
citat din mesajul lui lilanda
Pe linga arta mimesis si arta ca ocupatie productiva (hic), el spunea ca arta (indiferent daca e culoare sau forma) ar fi produsul dintre de ritm, limbaj si armonie.

aha, deci tot la hermeneutica ajungem. :-))
stai sa vad daca gasesc pe net ceva ce zice Tutea despre asta, aristotel si stiinta care se doreste totalitara si cum unitatea adevarului nu poate fi atinsa decat prin unitatea tuturor stiintelor. cu alte cuvinte, unind toate punctele de pe cerc, cum vizionar ma exprimasem eu deunazi la topic. :-))) perspectivele sunt adevaruri partiale.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilanda spune:

Citat:

si ca sa extrapolam, la eprubete nu te duci cu indoilei si fara nici o convingere existentiala. te duci pentru ca crezi cu toata fiinta ta stapanita de mnemotehnica in posibilitatea de aflare a adevarului. ce insetat s-ar chinui sa scoata galeata dintr-o fantana daca ar crede ca e secata?

Iaca Newton, care a asteptat sa-i pice maru'n cap, ca sa emita ditamai legea gravitatiei, adevarata!! Si sa nu uitam ca Newton chiar a fost religios si ca a scris mai multa hermeneutica biblica decit toata opera lui stiintifica la un loc :))

Cit despre lumea Ideilor lui Platon tebuie sa te intreb, iar, la ce te referi?! Fiindca el spune clar ca lumea ideilor implicite, preexistente, cea a formelor eterne si imuabile, nu poate fi perceputa senzorial ci doar explicata, argumentata. Totusi, din ce scri, eu inteleg ca lumea ideilor la care te referi tu, e cea de "dincolo de nori", cea pe care tu o percepi fizic, organic...Gresesc?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

Pentru mine ideile vin din sensibilitate, fara a simti nu poti gandi, am mai citit zielele astea si din fenomenologia perceptiei (Merleau-Ponty), si mi s-au confirmat multe idei.

Cica povestea cu marul e apocrifa, asa zice Hawking:))), ca Newton ar fi zis doar ca ideea i-a venit cand era intr-o stare de meditatie.

Newton era atat de credincios, incat desi din legile sale reiesea clar ca nu exista spatiu absolut, nu a vrut sa accepte asta niciodata!!

La subiect, si artistii au adevaruri f albe si negre in care cred, altfel nu ar putea crea.
Partea frumoasa e ca in aceeasi doza exista si indoiala ( in tandem cu modestia, la adevaratii artisti, nu la cei autoproclamati)

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!

Sabina, Sofia Galagia si bb Gheo

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

Citat:
Citat:
citat din mesajul lui simali
Si daca o multime din grupurile gris ce te inconjoara mint, denatureaza, manipuleaza, abuzeaza, etc.? Unde se termina toleranta?

"daca" e bland spus. pai chiar asa se intampla! si daca raspundem relativist la realitatea asta, cum o schimbam? sau cum facem fata mani****rii si abuzului? cel care denatureaza este convins de scopurile sale, e absolutist. daca i se raspunde cu un relativism caldut si cu dileme, suntem victime sigure. si chiar suntem, dar sa nu trecem in politica acuma. sau daca vreti, trecem. daca eu, tu, el, ea nu suntem siguri pe convingerile noastre, le avem ca vinul amestecat cu apa sau transformat in suc, cum rezistam noi convingerilor altora? cel mai negru cosmar e ca putem fi pur si simplu convinsi pe calea despicatului de fir in patru sa trecem in tabara cealalalta. relativistii sunt victime sigure - vezi revolutia culturala in vest care o sa se termine cu disparitia vestului cel relativist.

O idee ar fi sa renuntam uneori la adrenalina produsa de topaitul sub via plina de struguri si sa ne reamintim scopul initial: strugurii. Noi, oamenii, suntem, oricat de vulgar ar parea la prima vedere, o suma de nevoi ce se cer satisfacute.

Sti povestea cu magarul lui Buridan... Faptul ca bietul animal nu a putut alege in timp util intre apa si fan l-a costat viata.

Si daca vreau sa pun si mai multe paie pe foc aduag si ca totul se complica infinit cand in ecuatia plina de nuante de gri intra si un copilas care se uita la tine nevinovat si ateapta ca tu sa deti toate cheile lumii si sa-l conduci, in siguranta, catre capatul drumului. Chiar daca nu esti sigur de nimic, de dragul lui faci eforturi sa fi sigur de ceva...

"Calea de mijloc este calea ZEN"

Alice

Mergi la inceput

Citat:

Citat:
citat din mesajul lui Ingrid S
Adevarul e separat de etica, am observat ca le amesteci. Adevar este ca un om fura, dar nu este etic sa-i tai o mana pentru asta. Sau sa omori o femeie pentru adulter. Unde e Adevarul, unde e Binele, unde e Dreptatea? Poti sa tragi o linie clara? Sauditii considera ca procedeaza corect, conform unui adevar, este el si al tau? Daca nu, cum poti afirma ca nu te indoiesti?

nu pot afirma nimic, ca n-am ajuns pana acolo incat sa ne marturisim in ce adevaruri credem. personal, doar incercam sa ma mut pe cerc mai la dreapta, in locul unui iranian, de exemplu. ramanand in cercul lor, inteleg crima ca pedeapsa pentru adulter. am zis ca o inteleg in sensul ca pricep de ce 1+1 la ei da 0 (zero), nu ca absorb adevarul acestor convingeri sau ca le aprob. doamne fereste!

Si dac-ai avea asa ... niste puteri...o nava de-aia extraterestra si rstul "harnasamentului" te-ai putea tu abtine sa nu te duci in Iarn si sa le scoti pe femeile alea nefericite din ghearele adevarului lor cultural... pe care poti sa-l intelegi?

De fapt intrebarea mea este " daca de fapt faci eforturi sa intelegi numai si numai pentru ca esti constienta de neputinta ta, de faptul ca oricum n-ai putea schimba nimic?".

Alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:
citat din mesajul lui simali

Citat:

Citat:
citat din mesajul lui Ingrid S
Adevarul e separat de etica, am observat ca le amesteci. Adevar este ca un om fura, dar nu este etic sa-i tai o mana pentru asta. Sau sa omori o femeie pentru adulter. Unde e Adevarul, unde e Binele, unde e Dreptatea? Poti sa tragi o linie clara? Sauditii considera ca procedeaza corect, conform unui adevar, este el si al tau? Daca nu, cum poti afirma ca nu te indoiesti?

nu pot afirma nimic, ca n-am ajuns pana acolo incat sa ne marturisim in ce adevaruri credem. personal, doar incercam sa ma mut pe cerc mai la dreapta, in locul unui iranian, de exemplu. ramanand in cercul lor, inteleg crima ca pedeapsa pentru adulter. am zis ca o inteleg in sensul ca pricep de ce 1+1 la ei da 0 (zero), nu ca absorb adevarul acestor convingeri sau ca le aprob. doamne fereste!

De fapt intrebarea mea este " daca de fapt faci eforturi sa intelegi numai si numai pentru ca esti constienta de neputinta ta, de faptul ca oricum n-ai putea schimba nimic?".

Alice

Simali, foarte buna intrebarea. Imi permit, in completare, sa o citez pe Q (aproximativ) ´´singurul adevar absolut sunt prorpiile noastre limite´´

Mergi la inceput

Sau propriile noaste lasitati...

Alice

Mergi la inceput