cultura de google, dialog wikipedia
Raspunsuri - Pagina 15
conchita spune:
am intrat deja in zona piureului crepuscular, cartoful fierbinte nu mai gandeste multilevel, ci liniar. o luam de la capat? :-)) daniela, deci masina tot catinel ia la rand operatiile? nu se intampla nimic in acelasi timp...hm. AB, confuzia dintre noi doua e ca tu numesti multilevelul ceva ce se intampla consecutiv in arbore, iar eu copacul concomitent - ca eu asa vad hyperlinkul.
gabi, articolele wikipedia mie exact OCD imi apar. ritualul fiind "referinta, trimiterea, aruncarea de aici dincolo". :-)
daca masina gandeste liniar si produsul e multilevel (in acceptiunea mea, nu AB), inseamna ca e o conspiratie la mijloc sa ne faca pe noi sa gandim multilevel ca sa o putem re-crea multilevel. simplu.
AB spune:
Conchita pai io de ce ma chinui cu buzunare si masini de spalat sa-ti explic cum merge Unitatea Centrala a computerului... taman ca sa vezi in ce hal de secvential ii.
Te rog pricepe ca io trebuie sa-mi justific misiunea de prof Si zau ca muncii pedagogic ca sa fac simple explicatiile cu functionarea.
Nu conteaza cum vezi un arbore. Aceea e structura de date care exista implicit din cauza mintii umane. Suntem capabili sa structuram.
Nici tu si cu atat mai putin masina nu poti accesa simultan ci doar foarte repede fiecare subarbore.
Esti constienta de existenta lor. Da. Cu hyperlink-ul este explicit. Dar cu orice operatie logica tot arborescent judeci, dar e implicit si fara ati urmari formal demersul nici nu-ti dai seama. Vezi exemplul cu operatiile aritmetice. Orice structura logica cu prioritati este arborescenta in final. Pentru ca in sirul liniar trebuie sa poti decide si decizia aceea poate spune: lasa informatia asta la urma... ceea ce-i echivalent cu baga in subarbore, in nivelul doi.../n-spe de referinta.
danielag spune:
AB, is informatician doar pe jumatate. Fierbinte cartoful, sper sa ma descurc, ca apelez la notiuni ingropate de ceva timp .
Conchita, da, masina executa secvente de instructiuni (adica ceva linear). Si nu e nici o conspiratie la mijloc, noi chiar gandim multilevel. Doar masina nu poate gandi multilevel si atunci linearizam noi cerintele si le trimitem asa catre unitatea centrala a masinii.
Si ca sa lansez o provocare, noi nu doar gandim multilevel (adica pe mai multe niveluri structurate ierarhic - adica arbori), ci gandim "in retea". Reteaua (sau graful) nu e ordonata ierarhic, nu are un punct central cu subarbori care pleaca din punctul respectiv. Reteaua poate fi reprezentata de o multime de puncte unite de o multime de "drumuri" intre acele puncte. "Referinta" e doar un alt punct care se adauga retelei, care are legatura spre unul sau mai multe puncte existente in retea. Referinta la randul ei se poate desface in alte si alte si alte referinte. De asta referinta e naturala procesului de gandire. Tu de ce sustii ca e ne-naturala?
Daniela
conchita spune:
sustin asta pentru ca, iarasi, eu includ timpul aici: in acelasi timp. sunt redundanta, in timp ce voi mereu veniti cu info noi, se pare ca gandirea mea e semi-liniara, sau ca un copac lovit de trasnet. :-)) stiu si eu ca gandim structurat, nu in asta e ne-priceperea mea.
mai incerc o data: avem cuvantul "Fiinta". acum, citim Fiinta si gandirea proceseaza informatia liniar, cum ziceti voi. treaba se complica atunci cand, sub cochilia "Fiinta" (cuvantul e grafic, e un simbol, un icon) apare si informatia de "Nefiinta". sub "Nefiinta" ajungem la "Haos". de la "Haos" ajungem la greci sau la gaste, ma rog, la berete sau la doamnele cu ghergheful.
toate in acelasi timp. deci creierul, posesor de gandire liniara, nu poate procesa instant, in acelasi timp, simultan (etc la sinomime) atat Fiinta, cat si Nefiinta, Haos, Greci si Gaste, pana la plus infinit. de aia e nenatural. ca ne putem gandi pe rand la Fiinta, Nefiinta, bla bla si putem desena crengute si tufisuri si arborei pseudo-multilevel pana poimarti - asta nu contest.
conchita spune:
Citat: |
citat din mesajul lui danielag Tu de ce sustii ca e ne-naturala? |
aaaah! am gasit! de fapt, e naturala in sensul ca e para-normala. cred ca poti gandi Fiinta si Nefiinta in acelasi timp daca ai puteri telepatice: xulescu gandeste Fiinta si primeste instant mesaj de la ygreculescu despre Nefiinta. Nefiinta fiinteaza cu Fiinta in acelasi timp. asta e singura posibilitate, cred. la masini cum s-ar traduce? creca prin virusare...oare?
danielag spune:
Pai cine ti-a cerut sa procesezi in acelasi timp? Referintele din subsolul unei carti le procesezi in acelasi timp cu citirea textului? Link-urile din wiki dintr-un articol le procesezi in acelasi timp cu textul?
Eu cred ca e o problema de cum parcurgi tu un mesaj cu referinte dintr-astea . In loc sa-l parcurgi cum zicea Lilanda ca citit de simplu text si sa-ti lamuresti eventualele nelamuriri prin accesul la referinte, tu parcurgi mesajul ca un arbore ordonat (cum zicea AB intr-un mesaj mai sus), adica citesti prima fraza, ajungi la primul link, il deschizi, il citesti, textul din spatele linkului are si el alte linkuri, pe care le deschizi si tot asa. In cazul asta nu e de mirare ca toata insiruirea asta de informatie iti pare un pic prea mult si ca vezi hyperlink-urile ca "poduri de flori peste rauri de informatie" cum ziceai intr-un mesaj ieri.
Eu cred ca nu se intampla nimic cu discursul / dialogul uman prin prisma folosirii HTTP-ului. E o unealta pe care o folosim mai bine sau mai rau. Nu are cum sa schimbe modul in care gandim, pentru ca asa gandim, in referinte.
Daniela
conchita spune:
citat din mesajul lui danielag Pai cine ti-a cerut sa procesezi in acelasi timp? |
nimeni. dar ele exista in acelasi timp, asta ma framanta. :-))si conditionarea deja s-a creat. cand le vezi acolo falfaind ademenitoare, haide da click pe mine, ba pe mine, ceva ca o ispita se produce in creier. e ca in supermarket, abundenta de produse nenoroceste creierul si prosteste - ca trebuie sa alegi din prea multe (n-am link la asta, am auzit la NPR intr-un interviu).
inainte aveai cartea, parcurgeai frumos pagina, citeai notele de subsol sau tineai semn la pagina cu anexele. frumos, calm, linistit. acum, aolica, toate iti sar in ochi, o mie de stimuli, zilioane de informatii si ramai cu mintea vraiste, spiritul critic scurtcircuitat, iar ideile sunt pasibile de plagiat, ca cine stie de fapt care hyperlink din cele enspe bilioane m-a influentat? avem text, avem subtext, metatext si, ia sa-l botez acuma: mai avem si-un mall-text.
conchita spune:
citat din mesajul lui danielag Daca am ajuns la para-normal, ma opresc, ca ma depaseste. Daniela |
glumeam.
danielag spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui conchita
nimeni. dar ele exista in acelasi timp, asta ma framanta. :-))si conditionarea deja s-a creat. cand le vezi acolo falfaind ademenitoare, haide da click pe mine, ba pe mine, ceva ca o ispita se produce in creier. e ca in supermarket, abundenta de produse nenoroceste creierul si prosteste - ca trebuie sa alegi din prea multe (n-am link la asta, am auzit la NPR intr-un interviu). inainte aveai cartea, parcurgeai frumos pagina, citeai notele de subsol sau tineai semn la pagina cu anexele. frumos, calm, linistit. acum, aolica, toate iti sar in ochi, o mie de stimuli, zilioane de informatii si ramai cu mintea vraiste, spiritul critic scurtcircuitat, iar ideile sunt pasibile de plagiat, ca cine stie de fapt care hyperlink din cele enspe bilioane m-a influentat? avem text, avem subtext, metatext si, ia sa-l botez acuma: mai avem si-un mall-text. |
Pai in cazul descris de tine, nu-i de vina autorul mesajului ca pe tine te tenteaza toate referintele si dai click pe ele si te pierzi in zilioanele de biti de informatie! Io vad referinta ca pe ceva facultativ, sa o consult daca vreau mai multe lamuriri. Si apreciez mesajele in care apar referinte in aceasta idee: daca cineva e interesat, sa faca click si sa citeasca mai departe. Si cu asta m-am oprit, ca nu vad ce mai am de spus in plus la subiectul de fata.
Daniela