Faceti vreun gest ecologist?
Raspunsuri - Pagina 7
dulcetica spune:
Eu imi iau sacose la cumparaturi.Din pacate ieri in piata,scotind o sa cosa mi-am pierdut cheile ,cu tot cu cartela de interfon si acum sun pe la lume sa-mi deschida.Cheie mi-am favut deja ,cu cartela asta va fi mai greu.Daca nu eram asa ecologista, acum eram fericita detinatoare a unor posibilitati de acces in scara si apartament.
oltea1 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui StMihaela La fel si eu, fac economie cu apa, curentul. Vedeti ca aparatele electrice lasate in priza cand plecati de acasa fura curent. E vorba de cele care au un adaptor care atrage curent, cele cu un led mic, timer etc. Scotand din priza aparatele electrice (nu frigiderul, desigur!) poti reduce factura cu 10%. Degeaba strang deseurile separat, ajung in acelasi container, asa ca am renuntat. Centrul de colectare (de care stiu eu) e vesnic inchis. La magazinele in care am cumparat 1 bucata banana, pomelo, grep, am fost pusa sa ma intorc de la casa sa le pun in punga!!! Stupid people!!! Cica asa trebuie. Da' e o bucata!, cum ramane cu ecologia? Nu stiu, asa trebe, mi s-a raspuns. Singura consolare e ca am in porbagaj 2 plase maaaari de rafie. Care mai sunt si frumoase. Mai am si cateva mai mici de hartie dupa mine care, spre surprinderea mea, rezista la carat si lucrusoare mai grele. |
am patit si eu chestia cu bucata. si n-am inteles de ce nu pot lipi eticheta cu pretul direct pe produs, ca doar fiind unul singur nu-i poti pacali - daca de asta le este frica.
am primit din elvetia un detergent prietenos mediului. nu pot sa-mi fac cumparaturile in elvetia, iar la noi nu am vazut asa ceva,ca as cumpara si m-as simti mai bine folosindu-l.
la noi inca nu este o cultura eco. suntem cativa cei care incercam sa facem ceva, dar nu prea ai cu cine. multi se dau batuti, pentru ca li se pare in zadar. eu tot mai cred ca se vor schimba mentalitatile, chiar daca in urmatorii 30-40-50 de ani.
giulia71 spune:
Zic ca fac:
fac dush , nu baie ca sa economisesc apa si implicit folosesc mai putin sampon/gel de dus.
folosesc mai nou pungi de hartie-le gasesc foarte practice.
adun peturile separat si le dau vecinei sa puna palinca in ele ,se pune?
uneori gandesc prea mult....
mina spune:
Citat: |
citat din mesajul lui RuxandraV Pot spune ca mi-am atras antipatia multora cu gesturile mele ecologice. In primul rand, colectez toata hartia : foi folosite doar pe o parte, pliante primite pe strada sau in posta, reviste, cartinul de la hartia igienica sau prosop de hartie, cutiile de medicamente sau cosmetice...orice este din hartie sau carton. In plus, fac la fel ca ceilalti care au scris inaintea mea: folosesc becuri eco, nu irosesc apa, nu las luminile aprinse acolo unde nu stau, sting toate tv si monitoarele ( chiar si pe cele ale colegilor :)), nu arunc hartii pe strada, merg si cu bicicleta, strang tot daca merg undeva la padure sau in aer liber... Ar fi bine daca din ce in ce mai multi ar ajunge sa faca o rutina din aceste gesturi, pt ca planeta chiar se afla in pericol... |
Asa este! Si-ar mai fi bine daca nu ar mai fi luata in pleazna o asemenea atitudine: "ei da, reciclezi, pai ce, crezi ca ce faci tu conteaza, pe langa atatia altii care nu o fac?"
sau, si mai rau: "te-a gasit ecologia, parca pana acu nu faceai ca noi..."
Am uitat sa mai trec un aspect pe lista: educ copilul in spiritul colectarii selective. Cand ii povesteste tac-su cum se colecteaza si prelucreaza selectiv diversele deseuri, moare vizigotu de placere si nu se mai satura sa asculte . Dupa aia se lauda: io ma fac consultant ca tata, sa invat cum e cu gunoaiele
Glumesc, dar la drept vorbind mi-e drag sa-l vad ca se tine de regulile astea!
Mina si
Matei-Costin, sensu'lu'viata lu'mami si tati
din:09.09.2004
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=57655" target="_blank">cronicile vizigotului
Some people dream of success...while others wake up and work hard at it
mihaela_s spune:
La noi se sorteaza asa:
-hartia in pungi mari de hartie pe care le cumparam la magazinele alimentare(si nu numai) odata cu produsele. In fiecare marti vine un nene cu bicicleta dotata special(are un carutz in fata) si colecteaza plasele de la fiecare usa. Colecteaza hartie si plastic. Cata vreme stateam la bloc, in casutza special amenajata erau containere diferite pentru gunoi menajer, hartie, plastic si metal.
-plasticul in pungi de palstic, le ia nenea de mai sus
-metalul(cutii de conserve si metal de pe iaurt, alte produse) le ducem noi si le aruncam in containerele de metal de la magazine din statia de reciclare
-pet-urile si dozele de aluminiu de suc sau bere le ducem la statia de reciclare din fiecare magazin alimentar, astea sunt contra-cost. Niste aparate citesc codul de bare de pe fiecare, apoi sunt aplatizate si la sfarsit primim un bon valoric pe care il folosim in magazin la cumparare de produse. Bonurile sunt valabile numai in magazinul in care ai returnat ambalajele. Alaturi de pet-uri si doze de bere se preiau si sticle de bere.
-bateriile uzate se duc la magazine, exista niste containere ca niste tuburi unde se colecteaza
-Sticlele de vin sau borcanele se duc in containere speciale, aflate in curtea magazinelor, unde se sorteaza sticla colorata si sticla transparenta
-orice alt deseu(noi am avut cartoane mari de la mobila, polistiren tot de acolo), lucruri vechi, aparate vechi-masini de spalat, televizoare, mobila, becuri arse, etc se duc la statiile de reciclare care exista in localitati. Nu trebuie sa platesti nimic, nu primesti bani pe ele. Un nene te intreaba la intrare ce aduci ci te indruma spre locul unde poti sa lasi deseurile. Acolo se duc si crengi taiate daca ai pomi si pamant de excavare daca ai sapat ceva, absolut orice.
-resturile de vopsele la magazinele de profil
-telefoanele mobile defecte se duc la magazinele de profil
-medicamentele expirate la farmacii
-sunt multi care au acasa containere(cei care stau la casa) si recicleaza deseul menajer, transformandu-l in ingrasamant.
Copiii la gradinite, care sunt declarate ecologice, fac sortarea asta pe categorii de deseuri. Gradinita unde a fost fata mea, colectau si deseul menajer, resturile de mancare adica, il procesau ca ingrasamant pe care il dadeau daca era mult la cineva la tara si o parte il foloseau ei-aveau cateva containere speciale unde in fiecare primavara semanau sau plantau tot felul: capsuni, patrunjel, morcovi, etc. Aveau si cateva tufe de zmeur si mur. La scoli se face de asemenea sortarea selectiva.
Totul e gratis, nu primesti bani decat pe pet, sticle de bere si doze de aluminiu.
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
troll-hey spune:
Am fost sensibilizat de media si de Al Gore pentru a proteja mediul, asa ca am trecut la luat masuri pe lung si lat: ma spal o data pe saptamana, citesc la lumanare, calculatorul il alimentez prin generator cu pedale, tai cauciucurile masinilor de pe strada mea.
Pe serioase, duc geanta de voiaj plina cu maculatura la centrul de colectare atunci cand se aduna cam 5-6 kg.
OanaP spune:
Troll-hey, esti idolul meu
Deocamdata nu reusesc decat sa:
- ma ocup de becuri economice;
- fac curat in parc (bineinteles este motivat ca nu vreau sa aiba contact copilul meu cu tot soiul de gunoaie);
- nu merg cu masina decat in caz de nevoie-nevoie nu de nevoie-comoditate; in rest bicicleta, metroul si per pedes;
- la mare curat plaja;
- anul trecut am luat un brad cu radacina, dar surpriza, dupa ce la-m plantat a murit (nu stiu daca la anul mai apelez la asa ceva);
- dus nu baie, dar totusi la dus tin apa deschisa tot timpul ca mi se face frig; totusi cand ma spal pe dinti nu tin apa deschisa pentru ca nu am probleme cu frigul la dinti
- e-banking;
- eco activities la gradina botanica.
Si ma mandresc cu faptul ca am convis o firma la care am lucrat sa participe la copacul de hartie
gaba-rema spune:
Am oroare sa arunc mâncare... o duce barbatu' unor javre "de întreprindere" (catei d-aia simpatici, care dorm în cusca portarului, stit cu totii genul).
Se pune la gesturi eco??
Guestus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui giulia71 Zic ca fac: fac dush , nu baie ca sa economisesc apa si implicit folosesc mai putin sampon/gel de dus. folosesc mai nou pungi de hartie-le gasesc foarte practice. adun peturile separat si le dau vecinei sa puna palinca in ele ,se pune? uneori gandesc prea mult.... |
daca ai face dus cu sotul as zice ca uite domle o ecologista....dar asa ca faci dus singura nu vad nimic senzational.
Deus spune:
becuri eco in toata casa, sacose speciale sau de hartie, in fiecare an mi-am facut obiceiul sa plantez doi copaci(nu de foarte mult, de 3 ani):)
„Fericirea este armonia dintre ceea ce gandesti, ceea ce spui si ceea ce faci.” Gandhi
http://www.youtube.com/watch?v=flRvsO8m_KI