Cum crestem un copil ordonat?
Raspunsuri - Pagina 7
mina spune:
mda...pe aici cu reciclarea mai greu si de cate ori zic sa fac o razie sa am si eu cat de cat umerase la fel ma gandesc: bine dar astea de le arunc ce se intampla cu ele? unde ajungem daca tot aruncam chestii care vor sta in mediul inconjurator? ... si uite asa ma salvez eu de la a deveni tipicara ![]()
Mina si
Matei-Costin, sensu'lu'viata lu'mami si tati
din:09.09.2004
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=57655" target="_blank">cronicile vizigotului
Some people dream of success...while others wake up and work hard at it
lisaelisa spune:
Un copil ordonat.
Prin puterea exemplului si fara sa certi copilul prea des ori prea aspru.
Ii poti spune : " Ce urat arata camera cu atata dezodine ! Ma ajuti sa facem camera sa arate la fel de frumos ca de obicei ? "![]()
lisaelisa
mami de ingeras dragalas
ankalaura spune:
MINA - eu folosesc umerasele respective la uscat rufe. Asa ca tot acolo le si depozitez. Mai am un stender pe care pun lucrurile calcate pana le transport la locul lor, si le mai agat si acolo.
Iar parte din ele le arunc. De exemplu cele care au carligul prea 'scurt', adica diametrul colacelului de la carlig e prea mic, si ma chinui sa il prind pe bara care nu e foarte subtirica ![]()
adana. spune:
maria montessori vorbea despre perioadele de senzitivitate, valabile atat la om cat si la animale, perioade in care copilul isi concentreaza eforturile pentru a obtine o achizitie anume. dupa ce iese din perioada de senzitivitate pentru ceva anume, achizitia respectiva nu mai conteaza. asta este motivul pentru care copii pot sa invete sa se imbrace singuri si sa se dezbrace singuri de foarte mici, sa pape singuri, daca ii lasi, le oferi timpul si increderea, iar daca ai ratat perioada respectiva i-ai pierdut si prefera sa o faci tu pentru ei. in perioadele de senzitivitate se concentreza atat de tare pe ce au de facut incat executa actiunile uneori mult mai bine decat adultii, in ciudat automatismelor celor din urma. si se pot vedea copii foarte mici purtand pahare pline cu apa fara sa verse o picatura. se pot vedea rar, ca nu prea sunt lasati, dar eu am putut constata multe astfel de lucruri.nu cate as fi vrut, pentru ca nu m-am prins la timp.
revenind, maria montessori spune ca exista o perioada de senzitivitate pentru ordine, care se incheie pe undeva pe la 2 ani si ceva. o poti recunoaste prin cat de deranjati sunt copiii mici, gata sa faca chiar crize atunci cand ceva nu se afla la locul lui. in acea perioada, de la cateva luni pana la 2 - 3 ani, este foarte important sa se respecte locul lucrurilor, asa incat copilul sa poata desprinde o regula. e mult mai greu la oras, unde exista intr-o casa atat de multe obiecte cu locuri mereu altele, fara sa se stie exact de ce.
cand era fara mea mica gandeam ca nu conteaza cum este casa, atata timp cat imi petrec timp cu ea. acum imi dau seama ce fain imi puteam petrece timp cu fata in timp ce as fi putut sa-i dau sansa sa invete ce ar fi dorit atunci. atunci, nu si acum. acum demeresul e mult mai greu.
asa... ca solutii pe care le-am gasit au fost sa ii ofer doua cosuri mari in loc de rafturile pe care nu prea aranja jucariile. in schimba stinghiile erau locuri prefereate de aranjat animale (conditia era sa nu fie adanci). apoi gentutele au fost iarasi niste solutii bune.
pe masura ce timpul a trecut i-am tot strans jucariile cu care nu se prea juca. inca are foarte multe si cred ca asta o descurajeaza nu doar la strans, ci si la jucat cu ele.
am micsorat locul pentru haine marind pe cel pentru jucarii in sertare si locuri inchise.
i-am cumparat un presulet pe care sa se joace. ideea mea era sa il si stranga dupa ce termina. nu o face decat rareori, insa joaca pe un spatiu delimitat limiteaza dezordinea la acel spatiu.
ce nu merge? ce nu cred ca merge cu nimeni, adult sau copil?
sa ii spun ce sa faca.
pot sa-i pun conditii, dar nu cred ca e asta calea.imi pare un drum infundat cu pierderi infinit mai mari decat castigurile.
inca mai caut.
si intre timp incep sa imi inghit cuvintele cand vreau sa-i cer sa faca ordine. apoi privesc cate am lasat eu in dezordine si incep de aici. cred ca asta e de fapt lucrul fain. sa faci asa frumos incat sa-i placa si copilului sa respecte. si le place. si respecta. am vazut-o pe fata mea cum s-a comportat intr-o gradi montessori, dand de atatea lucruri frumoase, frumos aranjate.
chiccutza spune:
ohoo!super subiect!
la noi functioneaza asa:avem o mansarda cu 2 camere unde exclusiv pentru copii.o data pe saptamana fac o razie sus si ce nu e in ordine arunc
.
la inceput nu ma credeau,dar dupa ce am injumatatit jucariile s-au prins cum sta treaba.cand vine ziua x sa vezi cum alearga amandoi sus sa stranga.
mandra mea s-a trezit ca i-am aruncat si papucii
.ca doar a zis ca ce-i pe jos nu-i mai trebuie.
MAMA DE FEDE SI DANI
AVoogt spune:
Ai sa spun cum procedam noi la capitolul curatenie
:
- in primul cand jucariile : dupa ce se joaca ii spun sa le stranga si sa le puna la loc ...eee binenteles ca nu a asultat din prima ( pitica mea are 2 ani ) la inceput le adunam impreuna , i-am aratat amandoi ce si cum .. culmea i s-a parut interesant si am lasat-o pe ea sa termine .Acum ii spunem decat sa le stranga si gata ![]()
- pantofeii ... cand trebuie sa plecam din casa am invatat-o sa-si ea singura pantofeii inainte sa o imbrac , acum nu e nevoie decat sa ii spun ca in curand plecam si ea isi si aduce pantofeii ba chiar si pe ai nostri
.Cand venim de afara mai nou se descalta singura si ii pune frumos la loc(are pantofei cu arici si sunt usor de scos din picioruse).
- Cand facem curat si ne vede ca stergem praful sau spalam gemuri se duce si ea si isi ea buretelul si sterge cu noi.
- am mai invatat-o daca vede ceva pe joc sau ambalajul de la biscuitei sa duca la cos , acum nu mai este nevoie sa ii spun nimic ...aduna ce e pe jos si duce la cos apui spune: bravoooo si bate si din palmute sau zice doar "asa, gataaa"
- in ceea ce priveste fainute ei ... mai are obiceiul si isi da jos cioraperii si ii lasa pe unde apuca acum stie ca trebuie sa-i duca la loc in camera ei , trebuie sa-i spun de 2 ori dar pana la urma ii duce . La fel si cu celelalte hainute in special fustitele care este in stare sa puna si 3 -4 pe ea asa mult ii plac .
In mare cam atat ... sunt multumita de ea , nu a fost nevoie decat sa ne vada pe noi ca facem si face si ea ![]()
http://alina-vachim.magix.net
AVoogt
ralu80 spune:
Degeaba l-a facut soacra-mea pe sotul meu ordonat, ca a plecat la facultate si a uitat...nici acum la 30 ani nu si-a mai adus aminte. Acum ea tot insista sa avem grija sa fie copilul ordonat, dar cu cine sa semene?...eu nu reusesc sa fiu ordonata si pace, si ma tot straduiesc.
Raluca
21+ mama Rianei(2 iulie 2006)