Copiluti de mai-iunie 2005 (96)
Raspunsuri - Pagina 11
Florentina G spune:
La multi ani, Monu!
La multi ani MStroie!
La multi ani sot de Lucas!
La multi ani, Ioana!
Elisor, sa fie intr-un ceas bun schimbarea de la serviciu!
Anca, sanatate lui Patrick cel mare
, sper sa treceti cat mai repede peste acest episod urat!
Teddy, sanatate multa, ai grija de tine, de mult nu am mai auzit sa te fi dus la doctor!
Andutzy, nu te dezarma, niciodata nu sti ce-ti rezerva ziua de maine, important e sa ai ambitie!
[b]Oana, sanatate lui Alex! La noi tantum verde isi face efectul mereu!
Multumesc pentru comentariile si aprecierile la adresa noastra - nu am mai pus poze de mult si uitasem cum e sa primesc atatea vorbe frumoase deodata
!
Am scris telegrafic, voi reveni maine cu raspunsurile la intrebari si cu alte povesti de la noi.... acum ma doare degetul deja .... stiti voi....tastatura lipsa
!
Tina, mami de
Patrick si
Maya 
"Nu te uita niciodata de sus la cineva, decat daca vrei sa-l ajuti sa urce" Jesse Jackson
onixone spune:
fetelor! La noi ninge de ieri dupa-amiaza.Este incredbil.Londonezii au panicat.Zapada pe strazi necuratata.Alex nu are cizme de iarna daca va imaginati.Nu avem decat de cele de ploaie.Asa am sa duc la gradin cu alea de cauciuc si cu 2 perechi de sosete.Saracul Alex nici macar cizme nu are!!!
LA MULTI ANI IOANA!!!
Scuze de intarziere!!!
Oana lu'Alex
www.flickr.com/photos/copiluti_mai_iunie/sets/72157600515762396/" target="_blank">poze pe FLICKR
www.oana-jipa.magix.net/" target="_blank">Poze Alex
gabitzam spune:
Dar asa de rar ninge la Londra??
Cresterea copiilor este in parte bucurie, in parte razboi de guerilla
Danelutza spune:
Chiar daca e aproape prinzul, va servesc cu cafeluta cea de toate zilele 

Elisor asa ar trebui sa nu ridicam niciuna mina, dar uite ca se mai intimpla
. Dimineata de exemplu, m-a innebunit ca vroia nu stiu ce bluza sexy si nu vroia sa-si puna puloverul de lina, iar afara e frig, ninge, iarna in toata regula, iar ei nu i-a trecut inca tusea. Asa ca mi-a dat un pic de urlat, am vorbit calm cit am putut, pina nu am tipat un pic la ea
si am spus ca o inchid in camera ei, nu a vrut sa priceapa 
Oana daca i-ai pus doua perechi de sosete, nu-ti fa probleme, important e ca nu se uda la picioare. Si la noi ninge de ieri, drept pentru care dimineata a luat Isabella un fund de asfalt, noroc ca nu m-a tras dupa ea. Pina la urma a priceput, ca doar daca-mi da minuta, nu risca sa cada din nou. Aaa si aici e zapada pe strada, era sa ajunga Tito dimineata cu masina intr-un zid
, asa ca o sa lase masina la serviciu si o sa vina pe jos acasa. De fapt nici nu-i strica un pic de gimnastica pe zapada, iar de mers are doar vreo jumate de km.
Teddy sanatate multa, daca te putem ajuta cu ceva, macar un sfat, nu ezita sa scrii.
Ieri am avut musafiri si am aflat cu stupoare ca sistemul de invatamint e la pamint. Cica primii doi ani de scoala, copiii deseneaza si invata sa ghiceasca literele
, asa ca va trebui cind vin in tara, sa-mi umplu valiza cu caiete, carti pentru primii doi ani de scoala. Si cica mai sint grupati in clase dupa nivelul de cultura generala, pai daca nu-i invata nimic, de unde au cultura, de la desene animate ? Aaa si inca ceva, cica spun educatoarele, ca nu-i bine sa facem lectii cu ei acasa. He, he, sa astepte ele, ca doar anul asta o lasa sa-si faca de cap, de anul viitor trecem la liniute, patratele, litere si numere, ma rog, incepem ca la clasa intii din Romania. Sau ar mai fi o varianta, sa o inscriem la scoala in Italia. E drept drum lung, trafic, dar macar au carti la scoala, ceea ce aici nu exista in primii doi ani de invatamint
.
Gata, m-am racorit si v-am innebunit.
Va doresc o zi minunata, cu sanatate si vreme buna.
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=53616" target="_blank">Nasterea printesei noastre, Isabella, poze in casuta galbena , www.dropshots.com/danelutza" target="_blank">filmulete
Curiozitatea poate dauna

gusta spune:
Buna.
Tdi de Mara eu nu prea am ce sa zic ,numai ca ea vorbeste numai olandeza si de asta stau si eu in umbra
.
Danelutza am citit mesajul tau cu scoala ,dar eu stiu ca in ro de la 6 ani se merge la scoala cu carti si cam ar iesi socoteala ca ea peste 2 ani o sa aiba 6.Sper ca ai inteles ce am vrut sa zic.
Mara va merge la scoala undeva de la jumatatea lui mai.Gura nu ii tace nici o clipa,carti nu va primi pentru acasa dar vor lucra la scoala.Copilul are multe idei numai ca parinti nu prea o lasa sa le puna in practica
.Si cred ca face acelasi prostii pe care le fac si ceilalti pui.
Marilena si Mara Augusta
nelia spune:
Danelutza, sa stii ca aici sint doi ani de scoala pregatitori, in care nu sint carti si in care au desenat si s-au jucat. La inceput eram dezamagita, mi-am adus carticele de gradinita din Romania si din alea pentru grupa pregatitoare. Am cumparat si una de pre-school in engleza si una in franceza. Am lucrat cite putin din toate, dar sa stii ca, dupa experienta cu Agata, pot sa-ti spun, parerea mea bineinteles, ca cele din Romania nu sint pentru copii de 4-6 ani. Adica ceea ce fac in acele carticele, si probabil ca fac si la gradinita, sint lucruri interesante, sint educative, dar nu sint pe intelesul copiilor atit de mici. Bineinteles ca daca te tii de copil, acesta va invata cite putin in fiecare zi, dar mie mi se pare mult peste puterile lui, cel putin peste ale Agatei sigur, si e un copil destul de istet. Asa ca, am ramas pe cea englezeasca si un pic din cea franceza, si aia mi s-a parut un pic cam complicata pentru 4 ani de exemplu si nu am chinuit copilul. Nu am dat-o la scoala la 4 ani, desi pierdusem locul la gradinita englezeasca si scoala unde era pre-maternelle e la 3 minute de casa si mi-ar fi fost foarte usor, dar i-am cautat gradinita, pentru ca sint de parere ca scoala vor avea timp sa faca, dar un an de copilarie nu ti-l mai da nimeni, niciodata.
Apoi, cind a intrat in clasa I, eram plina de energie si de ginduri bune. Am zis ca mergem in paralel si cu franceza si cu romana. La scoala aici faceau litere, fiecare cum dorea, in special litere mici si mari de tipar, nu cursive, cifre, adunau cite putin, faceau jocuri, labirinturi, jocuri de cuvinte, cuvinte scrise pe cartonase, iar pe partea cealalta poza care reprezenta cuvintul... si eu trebuia sa-i arat partea cu poza repede si apoi sa intorc cartonasul si sa-i tin cuvintul in fata ochilor pina cind spunea ce este, apoi ni s-a cerut sa renuntam sa mai aratam poza, ci doar scrisul... pina a invatat toate cuvintele din lectiile din cartea de citire. Am decupat la cifre si la litere si le-am lipit pe hirtii, formind cuvinte si ecuatii matematice de mi s-a acrit. Eu in timpul asta am inceput abecedarul si matematica de clasa I din Romania, liniute, patratele, Ana are mere... de ce Ana, de ce mere... plictiseala mare. Nu am reusit sa fac cu ea, lectiile din cartile romanesti o plictiseau si plingea cind ne apucam de ele, iar cele facute la scoala erau superinteresante, ar fi facut oricit. Dupa doua luni de chin, am renuntat la cele romanesti, doar ii mai citeam in romaneste. Dar tot mi se parea ca ceea ce fac ei la scoala e pierdere de timp si ca cei din Romania fac mult mai multa carte decit puturosii de aici. Ei bine, timpul avea sa-mi demonstreze ca ma-nsel si as putea sa spun ca sa sint aproape sigura ca programa din Romania, care nu difera prea mult de vremea cind eram noi mici, si mai ales blazarea multor invatatori si profesori de acolo, obositi sa respecte niste manuale care ii obosesc si pe ei... nu e facut pe puterile copiilor, cel putin nu al celor mici, de virsta prescolara si primara. Sincer! E mult prea mult, e mult prea complicat, temele pentru acasa sint mult prea multe si, in timp, copilul isi pierde interesul. Aici, doar la scolile private se face astfel, la unele, dar nu se renunta la joc, la a face interesante si interactive lectiile. Poate ca cei din Romania de virsta Agatei (am o nepotica si stiu ce spun) sint mai avansati, cel putin nepotica mea este fata de Agata, e si cu un an mai mare, chiar daca e tot in clasa a II-a, dar eu am ajuns la concluzia ca ce fac astia de aici nu e chiar rau. Poate ar fi bine sa fie un pic mai mult, dar sa stii ca, atunci cind am timp sa fac tot, am de lucru o gramada cu Agata. Pentru ca invatatoarea le da citeva chestii concrete ca tema, dar la nivel de sugestii sint o gramada de lucruri pe care le pot lucra cu ea (foi, adrese web, carti, puzzle, jocuri de cuvinte... timp sa am si sa vrea copilul).
Si ca sa inchei, Agata a inceput scoala in septembrie si nu stia sa citeasca si sa scrie. Stia toate literele si cifrele, citea pe litere dar nu putea sa le lege neam, aduna si scadea pina la 10... dar atit. Dupa sarbatorile de iarna, citea in franceza cursiv si scria orice cuvint pe care i-l dictam, cu litere mici si mari de tipar, cu foarte putine greseli. Si asta dupa metoda de aici, nu a mea de acasa. Dupa inca vreo citeva luni ne-am trezit cu ea citind si in romaneste
... Acum, in clasa a II-a, au inceput scrierea cursiva, fara liniute si patratele... pur si simplu cum au invatat anul trecut sa scrie de tipar, invata, dupa model, anul acesta sa scrie de mina. Au inceput in septembrie, deja Agata scrie orice cuvint legat, nu atit de frumos ca de tipar, dar acceptabil. Stie sa socoteasca pina la o suta, deja au trecut incet-incet la gramatica si la tabla inmultirii, la compuneri, stie orice forma geometrica, sa o masoare, invata cu sa masoare temperatura, stie ceasul - spune ora in toate felurile posibile, stie sa masoare in cm si inch, stie sa caute orice cuvint in dictionar etc.., dar cite nu stie. Si e eleva de 85% ca medie totala, cu tot cu cultura generala sa zicem, ca asa, ca note din buletin are 95-100 la suta. Si stie toate acestea dupa metoda de aici, nu as fi reusit dupa cartile din Romania, decit daca le-ar fi fi invatat pe de rost. Abia de ieri am inceput serios si manualele de clasa I romaneste si asta pentru ca vreau sa invete sa scrie frumos legat, au inceput sa faca caligrafie si ei nu scriu decit cu creionul, asa pe caietele romanesti poate scrie cu stiloul, ca sa-si imbunatateasca calitatea scrisului. Si pentru ca mi-am promis ca merg si cu scoala romaneasca in paralel cu cea franceza, ca nu se stie... chair daca cu un an in urma. Nu mai fac tot din manualele romanesti, doar ceea ce nu a facut la scoala de aici, deci le vom termina foarte repede si poate ca in vara le incepem si pe cele de-a doua. Vreau sa o vad scriind compuneri si in romaneste cum le face in franceza, sper ca vom reusi.
M-am intins, dar voiam sa stii (desi eu nu stiu cum e scoala la voi, am facut o comparatie fortata, pentru ca mi-ai spus ca nu au carti si nu le da teme pentru acasa in primii doi ani, ca si aici) ca, desi pare ca nu fac nimic, fac o gramada. Cu putin lucru individual si sub ochiul parintilor, pot invata chiar multe lucruri, pe toate planurile, dar fara sa fie obositi si plictisiti de scoala, Agata plinge daca nu se duce o zi la scoala... efectiv se duce cu placere la scoala, desi nu-i o studioasa, dimpotriva. Dar ceea ce fac in clasa ii place foarte mult si a prins-o, e mereu stimulata, dar nu prin comparatie cu ceilalti, ci prin alte metode (aici notele sint confidentiale, nu exista premii, nu se stie cine e cel mai bun din clasa, nu conteaza, dar sint tot felul de diplome pentru merite partiale). Bineinteles ca nu e premianta, nu e eminenta, nu va participa la olimpiade nationale (ca ma-sa!
), dar si aici sint copii eminenti, numai ca fiecare merge la scoala si invata la propria lui capacitate... daca vrea, ca asa daca nu se vrea, oriunde nu se invata. Pentru ca si in Romania, or fi carti si teme pentru acasa de la virste mici, or fi eminenti elevii, dar si meditatiile incep de timpuriu (nepotica mea, desi sora mea nu are bani si e intr-o situatie disperata, face deja pregatire la matematica, romana si engleza
, din care eu nu vad rostul decit eventual la engleza), deci nu e chiar numai meritul scolii ca sint copiii invatati. Oricum, mai mult se distreaza la scoala, decit invata... uite aici dovada.![]()
CORNELIA, mami de AGATA, TUDORA si LISANDRU
Florentina G spune:
Am promis ca vin astazi cu amanunte... si iata-ma!
Elisor, ma intrebai de dantura Mayei. Din pacate nu am fost norocosi si avem chiar o problema cu dantura. I s-au macinat toti patru dintisorii din fata si desi dentista ne-a spus ca este din cauza excesului de fluor eu sunt convinsa ca si biberonul are parte din vina. Cand avea doi anisori Maya eera obsedata de tubul de pasta de dinti. Foloseam Vademecum din aceea fructata si nu o data am prins-o cu tubul in mana din care mancase considerabil. Atunci ma gandeam ca fiind speciala pentru copii si mai ales ca de la farmacie ma asigurase ca nu are ce sa pateasca daca o inghite nu m-am panicat. Apoi, cand se apropia de trei anisori au inceput sa-i apara niste pete maronii pe dintisori care in timp s-au macinat si am ajuns unde am ajuns...
Aceeasi problema am avut-o si eu insa mult mai tarziu, aproape de sase ani cand deja mi se schimbau dintii.
Din pacate nu e nimic de facut decat sa astept pana i se misca ca sa-i scoata si sa-i puna un pansament in locul ramas liber sa nu se infecteze si sa nu-i afecteze dentitia noua.
Cand este intrebata ce a patit la dintisori Maya raspunde ca "mi s-au stricat pentru ca am mancat pasta de dinti cu tubul, dar o sa-mi aduca zana maseluta altii frumosi"
Cornelia, cum te mai simti? Sa pui o poza sa mai vedem si noi o burtica.... ca de mult nu am mai vazut!
Cloreta, mersi pentru raspunsul legat de carioci.... am vazut ca intreba si Elisor - Giotto se numesc cu oite
! M-au incantat cand ai spus despre ele ca sunt lavabile, ies si de pe haine? Ca aceeasi problema o sa o am eu cu Patrick se coloreaza tot- mi-e si mila de Maya ca o lipsesc de multe.. nu se poate juca cu plastilina, nu poate picta, nu poate colora.. ca vine teroristul si strica tot.
Anca, facand comparatie cu Patrick cel mic la varsta Mayei imi dau si eu seama ca este o diferenta foarte mare de la vorbire pana la comportament intre ei. Insa asta nu ma face deloc sa cred ca Maya ar fi mai inteligenta decat Patrick... fiecare copil are ritmul lui de dezvoltare si asa cum vedem si noi acum, cand ajung de 4-5 ani se ajunge la o oarecare constanta si nu mai sunt diferente mari intre ei.
La noi Moshul a venit anul trecut in casa prietenilor nostri proaspat mutati la casa lor iar Moshul a fost taticul finului meu, care si-a creeat o traditie din a se plimba din casa in casa pe la toti prietenii cu copii mici!
Masina de paine am luat-o mai mult pentru premiza de a le asigura paine sanatoasa copiilor. Noi obisnuiam sa le cumparam paine organica care era de trei ori mai scumpa decat cea obisnuita dar nu asta era problema ci ca de multe ori nu ajungeam sa cumpar si imi parea rau.
Cat despre Children's Place e marca mea favorita in materie de hainute insa de mult nu am mai avut ocazia sa achizitionez de la ei. Multumesc de aprecierile referitoare la garderoba copiilor, venind de la tine care ai ocazia sa vezi atatea ma flateaza efectiv. Sa sti ca nu cheltuiesc multi bani pe hainute, le iau cateva mai deosebite cu care ii imbrac cand iesim la diferite ocazii si restul gen pantalonasi si bluzite de corp de prin hipermarketuri sau magazine de cartier unde am gasit de multe ori lucruri dragute la preturi foarte bune.
Elisor, legat de optimismul cu care vad eu anul 2009... cred ca mi se trage de la faptul ca l-am asteptat prea mult, de mult imi imaginam ca de cand va face si Patrick doi anisori voi avea mai multa libertate si ma voi putea ocupa mai indeapropae si de alte lucruri in afara de cresterea copiilor. Ca si Nelia, Androix, Andutzy si alte fete care au facut copii la intervale mici de timp m-am saturat de stat acasa, numai ca la mine e un caz mai fericit zic eu, pentru ca am posibilitatea sa lucrez pentru firma noastra, vreau sa ma implic in multe, am multe idei si anul asta cand piata evenimentelor nu merge la fel de bine ca in alti ani, voi avea mai mult timp pentru lucrurile marunte gen fise de prezentare, strategii de marketing si tot asa. Dan ma bate de mult la cap sa ma implic in prezentarea ofertei pentru ca a citit el studii conform carora femeile au putere mai mare de convingere si vand mai bine decat barbatii
!
Oana, i-a trecut durerea de gat lui Alex? La noi se lasa cu tuse dupa... sper sa nu fie cazul si la voi! I-ai semnat nota de plata sotului?
Sper ca ti-a dat si tips!![]()
Nelia, mesajele tale sunt tot timpul balsam pentru sufletul meu. Poti sa te simti fericita numai la gandul ca experienta ta si sfaturile tale au ajutat multe mamici la nevoie, sunt lucruri pe care citite in carti iti este greu sa le aplici dar avand exemplul tau in fata ai convingerea ca se poate. De cate ori ma supara Patrick si efectiv imi vine sa ii trag una imi aduc aminte de tine si imi spun ca nu trebuie sa ma las invinsa de nervi si ca omuletul asta mic chiar daca ma scoate din sarite nu o merita...
Ieri de exemplu, mi-am iesit din fire, ii impleteam Mayei codite si el a venit, a luat telecomanda din pat si poooc cu ea de parchet... s-a facut bucati! A luat-o repede la fuga din camera eu nu am apucat decat sa il zgudui un pic de bluza iar el in viteza nu a mai nimerit usa si a dat cu nasul in perete. A fost o jale... s-a dus la mama plangand si bineinteles ca a vomitat, asa cum s-a invatat sa speculeze in ultimul timp.
Maya imi spunea de dimineata cand incercam sa citesc si eu ceva pe net si Patrick nu-mi dadea pace - "lasa mami, ca te uiti cand doarme Patrick". A invatat deja ca numai cand doarme el ne putem vedea de ale noastre in liniste si in concluzie a inceput sa sara peste somnul de pranz cand obisnuiau sa doarma impreuna, numai sa se joace in liniste asa cum vrea ea.
Danelutza, bine ca esti acasa si te poti ocupa asa cum vrei de Isabella! Prietenii care v-au venit in vizita aveau pareri avizate sau copii la scoala si nu erau multumiti?
Gusta, si tu tot in olandeza vorbesti cu Mara?
Tina, mami de
Patrick si
Maya 
"Nu te uita niciodata de sus la cineva, decat daca vrei sa-l ajuti sa urce" Jesse Jackson
nelia spune:
Fetelor, ia ghiciti voi ce am facut!?! Cit a fost Agata simbata la cursul de wu-shu, m-am dus intr-o farmacie si mi-am luat: hena sa-mi vopsesc parul (am fire multe de par alb, nu m-am vopsit niciodata, nu am avut curaj sa incerc o vopsea adevarata, am zis ca macar cu hena sa mai fac), un ulei pentru corp (jojoba, avocado, simburi de struguri, amande dulci), ruj si creion pentru buze, machiaj pentru ochi, lac transparent pentru unghii - toate pe aceeasi culoare, cafeniu, ca ciocolata cu lapte. Acum am vopsea pe par, masca pe fata (ou, miere si cafea), vreau sa fac baie, sa ma epilez, sa-mi fac manichiura si pedichiura... am facut si exercitii de dimineata. Si nu numai atit, dar am si blugi noi si o camasa draguta, in culori, pe gustul meu... sa vezi tu ca nu ma vor recunoaste quebecosii miine la curs, poate asa ma ia si pe mine cineva in echipa.
Dar asa nu se mai putea, ajunsesem in asa hal de neglijenta, ca in afara de baie si taiat unghii scurt, nimic nu mai faceam pentru mine. Bine ca nu sint fetele acasa, si nici Octav, si sper ca Lisandru sa doarma pina ies eu din baie, curata si aranjata, ca acum arat ca muma padurii
... daca se scoala, se va speria de ma-sa. Acuma, ca dupa ce ma fac mumoasa ma apuc 

, de gatit am gatit ieri macar atit... ca miine am o prietena invitata la cafea si vreau sa si citesc pentru curs si nu voi avea timp sa fac nimic altceva, iar seara vine vecina... e alta poveste! Dar cind ma duc dupa fete, si apoi la gimnastica cu ele, voi arata si eu a femeie, ca ma si machiez, parol!
CORNELIA, mami de AGATA, TUDORA si LISANDRU
Danelutza spune:
Gusta la scoala merge si aici tot la 6 ani, dar primii doi ani, nu au carti, nu scriu, coloreaza si invata prin joaca, asa cum a spus Nelia. ![]()
Nelia multumesc
ca mi-ai povestit ca si la voi e la fel, macar nu traiesc cu impresia ca doar in Elvetia e acest sistem de invatamint. Daca tu zici ca esti multumita, am sa ma obisnuiesc si eu. Dar carti, caiete cu liniute sa invete, tot o sa-i iau din Romania
, bineinteles ca voi incepe sa o stresez dupa ce implineste cinci ani.
Florentina si Isabella avea tendinta de a minca din pasta de dinti si chiar si acum mai da cite o limba tubului
, dar vad ca nu are nimic la dintisori, probabil conteaza foarte mult marca pastei de dinti. Prietenii nostri nu erau multumiti de sistemul de invatamint, pentru ca el e italian, deci au avut carti la scoala, iar ea e rusoaica si a studiat ca pe timpul comunismului la noi. Si mai au si o problema, ca baiatului nu-i place sa deseneze, asa ca deseneaza mamasa care e pictorita ![]()
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=53616" target="_blank">Nasterea printesei noastre, Isabella, poze in casuta galbena , www.dropshots.com/danelutza" target="_blank">filmulete
Curiozitatea poate dauna