Topic - concediul pt. ingrijirea copilului (CIC)-2
Raspunsuri - Pagina 7
![](images/user_woman.png)
monaraus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Lalu Buna ziua, Stie cineva ce acte trebuie depuse pentru cei 85%, de catre persoanele care realizeaza venituri din activitati independente? Am citit normele metodologice care (ca de obicei la noi) sunt neclare; o data vorbesc de veniturile realizate in anul anterior celui al nasterii copilului, apoi vorbesc de cele 12 luni anterioare nasterii. Eu sunt avocat si imi tin singura contabilitatea si imi platesc singura darile catre stat.La Adm.Fin.depun declaratie cu veniturile realizate intr-un an fiscal, asa ca ei nu imi pot da adeverinta cu veniturile lunare. Deci la Directia de munca cum fac dovada veniturilor pe ultimele 12 luni? Depun declaratie pe propria raspundere? Ca doar nu o sa ma puna sa merg acolo cu registrul de inacasari si plati... |
LALU, si eu sunt PFA si am depus ieri cerere la administratia financiara in care am cerut adeverinta cu veniturile din noiembrie 2007 - noiembrie 2008 (eu am nascut pe 18 noiembrie 2008). Urmeaza s-o ridic saptamana viitoare si eu sunt la fel de curioasa ce vor scrie acolo. In plus, dna inspector de la ghiseu mi-a spus ca pt intreruperea activitatii trebuie sa fac o cerere + copie certificat nastere copil + o adeverinta de la asistenta sociala cum ca sunt luata in evidenta lor pt indemnizatie... Asa ti-a cerut si tie?
Mona, mami de Antonia (22.06.2004) si Stefan (18.11.2008)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
monaraus spune:
citat din mesajul lui madina71 din cate stiu eu ult luna care se ia in calcul este luna anterioara celei in care ai nascut... eu am primit de la asist sociala un model de adev cu 12 luni, nu cu 13... mami de Lucian (05.07.2008) si Adrian (20.01.2007) http://picasaweb.google.com/iulie.august/Madina71 |
Asa este, si eu am luat un model de adeverinta tip cu 12 luni, ultima luna fiind cea dinaintea nasterii copilului.
monaraus spune:
citat din mesajul lui tatiana83 Buna seara, Vin si eu cu rugamintea de a imi spune daca pentru SECTORUL 6 merg tot in Hambarului, sect 2..pentru ca aici am fost indrumata sa imi depun dosarul de recalculare a indemnizatiei cu 85%.. nimeni nu raspunde la telefoane...nu as vrea sa fac drumul degeaba pana acolo.. Mii de multumiri! Tatiana, mamica de bebe Luca (12.12.2007) 22.04............65,2 kg 29.04............62,4 kg 06.05............60,6 kg 13.05............59.8 kg :-)))) de cand asteptam sa schimb prefixul :-))) 20.05............59,5 kg 27.05............59,3 kg 03.06............58,0 kg 06.06............57,3 kg 10.06............56,5 kg TARGET 57 kg!! until 7 iunie!! TARGET ATINS...CHIAR DEPASIT :)))) |
Uite aici noutati de ieri:
http://www.protectiacopilului6.ro/document.php?doc=534
monaraus spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Musette79
Mie mi-au cerut copie dupa autorizatie (si copie dupa anulare, ca mi-am desfiintat pfa-ul) si declaratia de venit de la finante. Eu am pfa cu norma fixa de venit, deci e un pic diferit. Pe declaratiile de impunere de la finante nu iti scrie ce venit ai realizat anul respectiv? ![]() |
Buna, ce acte ti-au cerut la administratie pt intrerupere/anulare? Poti sa-mi spui?
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Rozi/Rozi.jpg)
Rozi spune:
Se ia in considerare SALARIUL NET (cel pe care il primesti in mana).
VENITUL NET = venitul impozabil; din el se scade impozitul si ramane SALARIUL NET.
Statul plateste 85% din venitul deja impozitat, altminteri ar fi trebuit sa impoziteze indemnizatia.
"Art. 5. - Veniturile din salarii, din activitati independente si din activitati agricole [...] reprezinta valoarea obtinuta dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil [...]."
Rozi spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui natynic
Adica automat nu mi s-ar mai da indemnizatia?? sau cum? |
Esti obligata sa declari ca incepi sa primesti venituri profesionale impozabile, in vederea suspendarii platii indemnizatiei. In caz contrar poti primi amenda si vei fi obligata sa restitui indemnizatia primita necuvenit.
Rozi spune:
citat din mesajul lui ilema - in iunie, 2008 am terminat facultatea dar nu am reusit sa-mi dau licenta - in 7.iulie 2008 m-am angajat - tot in iulie (intre 15-30 iulie) am ramas insarcinata - bebe ar trebui sa se nasca prin 20 aprilie, - deci la momentul nasterii copilului, voi avea mai putin de 12 luni lucrate. Am dreptul la concediul de 2 ani pt ingrijirea copilului? Ce ajutor primesc de la stat in conditiile prezentate? Si daca imi iau licenta acuma in feb. nu se iau in calcul anii de facultate? |
Anii de facultate se iau in considerare ca stagiu doar in urmatoarele conditii (modificari tot din HG 1682 / 2008):
"j) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu examen de licenta sau de diploma organizat in prima sesiune. In sensul dispozitiilor art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, se ia in considerare intervalul cuprins intre ziua in care incepe si ziua in care se sfarseste fiecare an universitar, in conditiile legii;
k) se afla in perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licenta sau de diploma, in vederea angajarii sau, dupa caz, a trecerii in somaj, potrivit legii, calculate incepand cu data de 1 a lunii urmatoare absolvirii; "
Asa incat, daca nu ai luat licenta de prima data, anii de facultate nu mai constituie stagiu asimilat, care sa-ti dea dreptul la indemnizatie CIC.
Mai primesti ajutorul de nastere de la Primarie, trusoul beblusului, eventualul salariu bonus de la firma, alocatia lunara de 200 RON pentru primii doi ani ai lui bb se cam atat stiu eu.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/papanash/papanash.jpg)
papanash spune:
Se ia in calcul venitul net, nu salariul net, atentie, scrie clar in lege. Indemnizatia nu se impoziteaza .
............................................................
Mama de papanas Andreiutz ( 02.10.2007 )
www.flickr.com/photos/23756759@N04/2543804427/in/photostream/" target="_blank">Ghighi-poze
Ghighi- filme
ajutoarele lui Mos Craciun
Rozi spune:
citat din mesajul lui papanash Se ia in calcul venitul net, nu salariul net, atentie, scrie clar in lege. Indemnizatia nu se impoziteaza . |
In lege scrie clar ce scriu eu mai jos:
"Art. 5. - Veniturile din salarii, din activitati independente si din activitati agricole [...] reprezinta valoarea obtinuta dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil [...]."
Venit net - impozit = Salariu net
Notiunile de venit net si de salariu net apar in Ordinul 1850/2004, cel de venit net din salarii la art 57 in Codul Fiscal.
Deci, se ia in considerare cel de dupa impozitare = SALARIU net.
Aici nu mai e nevoie sa interpretam, legea e chiar explicita, din fericire.