Visand la Canada!
Raspunsuri - Pagina 9
Chrysion spune:
LOL, nu a fost intentia mea sa starnesc o polemica pro & contra Canada (cunosc deja foarte bine atitudinea romanilor din ambele tabere :) , ci doar am vrut sa impartasesc ceva din experienta mea persoanelor care au pus intrebari. Subliniez inca o data: ca orice tara din lume, Canada are si parti bune si parti rele, si este doar in dezavantajul tuturor sa te incapatanezi sa pretinzi ca una din cele doua jumatati ale paharului nu exista. Oricarui doritor de imigrare ii dau un sfat: sa ignore parerile persoanelor care doar ridica in slavi o tara si pretind ca in ea nu exista nimic rau, precum si pe cele ale persoanelor care spun ca totul merge prost intr-o tara si ca acolo nu se intampla nimic bun. Eu am invatat sa am incredere doar in cei care imi prezinta un punct de vedere echilibrat (cu aspecte atat pozitive cat si negative), tinand bineinteles cont de faptul ca si parerile lor sunt trecute prin prisma experientelor personale.
In rest, peace to you all! :)
matgravidut spune:
Am citit o parte dintre mesajele voastre...
Parerile vor fi mereu impartite cu privire la Canada... Unii o uram si ramanem altii o uram si plecam, altii uitam de unde am plecat si nu mai stiu unde este Romania pe harta. Si nu este nimeni de blamat. Conteaza sa va simtiti voi bine acolo unde sunteti.
E ideal sa asculti parerile altora si apoi sa-ti faci si tu o parere despre locul in care vrei sa traiesti.
Eu personal nu am avut de ales in ceea ce priveste emigrarea. Sotul meu avea deja actele depuse cand ne-am cunoscut... asa ca vrand nevrand l-am urmat.
Dupa aproape 6 ani de Canada pot spune ca nu m-as intoarce in Romania. Motivele sunt diverse...Dar nu urasc Romania. Imi place sa merg acolo si tot "acasa" ii spun. Acolo mi-e toata familia si acolo imi voi petrece pensia (asa visez eu, dar cine stie ce se mai intampla)
Despre Canada pot spune ca nu este locul ideal de pe planeta, dar sunt lucruri pe care eu le admir la canadieni... si care ma fac sa nu ma intorc acasa...
Monica-Matz mami de Matzu-Mic Andrea Bianca(03.Feb.2008)
Poze cu noi
khristin spune:
Necsuta, facultatea din RO iti este recunoscuta, si la fel si experienta, dar pt. cea din urma va trebui sa te zbati nitel. Eu am reusit sa ma incadrez la nr. de ani predati in RO cand m-am angajat aici ca profesor dupa ceva munca de hartogarie cu persoana de la HR din board, dar pana la urma totul a decurs in favoarea mea. Ce va trebui sa urmezi tu musai aici daca vrei sa predai in sistemul public de invatamant este acel an de Bachelor of Education de care iti spunea si Chrysion. Este greu intr-adevar, vei intra in competitie cu nativii, dar nu imposibil. Si sint cu totul de acord ca trebuie sa vrei sa faci asta inainte de a incepe anul respectiv de facultate, care implica un efort finaciar dar mai ales unul mental, pt. ca altfel dupa mine nu are sens. Urmeaza linkul pe care ti l-a dat Laura, daca vrei sa te muti in Vancouver, ai etapizat ce trebuie sa urmezi. Daca te fascineaza provincia Ontario, uite aici: http://www.oct.ca/home.aspx?lang=en-CA . Eu zic ca este o meserie frumoasa daca iti place sa faci asta, copiii sint adorabili. Bineinteles conteaza mult si nivelul de predare pe care il alegi. Oricum cred ca mesajul meu rezumat ar fi daca vrei poti In rest ma abtin de la comentarii gen lifestyle samd caci s-a scris destul pe forumul asta
Chrysion, ce mai faci tu? Ma bucur sa te revad activa pe forum. Cat a trecut de cand v-ati intors? Nu ne spui mai multe de reintegrarea din RO? V-ati acomodat? Cum se resimte criza acolo?
Cristina
Mlle Yasmine et le bébé Chris Anthony
Chrysion spune:
Wow, presupun ca acesta va fi chiar ultimul mesaj al thread-ului . Am trecut din intamplare pe aici: intrand pe forum dupa mult timp am fost curioasa sa vad pe unde si ce postasem eu in anii trecuti si nu am vrut sa las acest topic terminat printr-o intrebare.
khristin, ne-am intors in Romania de 2 ani si jumatate si ne simtim minunat. Nu a fost necesara vreo (re)acomodare; a fost ca si cum am fi plecat de putin timp (viata in Canada pare ca s-a scurs intr-un univers paralel), gasind in plus la revenire o multime de lucruri bune. Nu vrem sa mai plecam de aici decat in vacante .
Criza, ca peste tot, i-a afectat pe unii mai mult (bugetari si pensionari), pe altii mai putin. In unele domenii chiar s-a mers foarte bine (constructii de pilda). Noi personal nu ne putem plange, am avut noroc si speram desigur ca situatia tuturor se va imbunatati cat mai curand.
Cam asta ar fi. Si ca sa inchei thread-ul:
"This is Ripley, last survivor of the Nostromo, signing off." (yep, I'm a huge "Alien" fan )