Sa ii scoatem la careu

Tabloul intamplarii ar fi un camin de stat, grupa pregatitoare, serbarea de iarna. Multi copii, multi parinti. Unii vorbesc la mobil. Probabil in clipele alea nu recita copilul lor. E adevarat nici al meu, dar tot ma deranjeaza. Reusesc cumva piticii sa iti termine spectacolul si apare mosul.
In clipa aceea spre mirarea mea una dintre educatoare spune "Sa iasa in fata cei care nu dorm, hai, hai se stiu ei"
Eu am inleminit. In sala cateva rasete. Ies doi pitici.
"Promiteti ca veti dormi?"
Nu stiu ce au raspuns.
"Acum sa iasa in fata cei care sunt rai si fac prostii" Aceeasi chestie, hai ca se stiu ei"...si sunt strigati alti doi pitici.
Am simtit ca o iau razna. Parintii si copii din jur radeau. Eu nu imi vedeam copilul dar ma rugam el sa nu rada. Pentru ca eu si copilul din mine plangea.
"Ce sa le facem? intreaba educatoarea" Si un pusti care imi e tare simpatic spune "sa ii pedepsim."
"Cum sa ii pedepsim? continua educatoarea in rasetele a 40-50 de parinti prezenti.
Si in clipa aia ma aud mandra floare din coltul meu "Doamna in primul rand fara sa ii mai scoatem la careu" Am inlemnit si eu si cei din jur. O clipa de tacere dupa care nu am mai aflat cine mai urma sa iasa in fata. S-au dat cadouri si gata.
Copilul meu nu ar fi fost scos. Stiu asta. Dar mi se pare de ajuns ca a asistat la asa ceva.
Ce vreau de la voi oare? De ce scriu? Pentru ca nu ma pot opri din tremurat. Parerile sunt impartite. Le-am simtit pe hol cand o mamica mi-a spus: "bine ati facut. Nu pot fi tratati asa."
Si am intrebat de ce nu iau atitudine si ei? Pentru ca ar avea de suferit copii. Cum?
Alta mamica mi-a spus ca de ce ma bag? Copilul ei a fost scos in fata si nu a deranjat-o. Ea nu mai stie ce sa faca cu el. E rau.
Of de cate ori i-am spus propriului copil cand venea de la camin si povstea ca x e rau ca nu e asa. Ca doar e activ, ca poate doar are mai multa energie etc.
Stiu ca urmatoarele 6 luni vor trece si o sa mergem la scoala. Scoala de stat. Ei bine am nevoie sa va aud parerile pentru ca ... stiu sistemul. Si de pe forumul asta de 6 ani tot citesc, tot invat, tot ma schimb. 29+ cu
Fabian si
Dorian
Raspunsuri

denizel spune:
Alina, chiar ca iti vine sa plangi...
pai, na, ce sa zic? Daca nu ar mai exista parinti tampiti, nu ar mai exista nici educatori tampiti. Se incurajeaza reciproc si se sustin in tampitenie .

Aalina spune:
Ah danizel sa stii ca e "vina" voastra ca m-am auzit ieri vorbind.
De obicei doar citesc pe forum. Si ieri toata ziua am citit subiectul cu "incapatanarea".
Aaa si alt motiv pentru care am gresit ca am vorbit ieri, spus de acea mamica a fost ca doamna educatoare iese la pensie in vara. Cum sa o suparam...
Si ce vina are copilul meu? cu
Fabian si
Dorian
AMR 10 saptamani

alinuk spune:
Poate ar trebui facuta o campanie de presa pe o tema de acest gen... adus in agenda publica acest subiect.
E o perioada prielnica, in care profesorii isi vor cere niste drepturi ... si in care vor fi luate in calcul criteriile de competenta.
Educatorii, invatatorii, profesorii.... trebuie sa isi insuseasca notiuni elementare de psihologie.
Alinuk, Teo si minunea mica
nasterea - una dintre minunile lumii
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=4b43ab1fe6e90f0fd2caa0" target="_blank">fericire, implinire..un an de Teo!
www.flickr.com/photos/13087113@N06/" target="_blank"> franturi de viata
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=2ad52edce530b33f65f3b1&skin_id=0&utm_source=otm&utm_medium=email" target="_blank">spicuiri de botez
...................................................
Nimic nu-i intamplator!
...................................................

denizel spune:
Aalina, foarte bine ai facut ca ai spus!!!
Macar de s-ar fi ales bruta aia cu o suparare in urma interventiei tale...
Numai ca, asemenea specimene au nervii tari...

mariamunteanu spune:
Citat: |
citat din mesajul lui alinuk Educatorii, invatatorii, profesorii.... trebuie sa isi insuseasca notiuni elementare de psihologie. |
Pana la psihologie lipseste bunul simt, pedagogia. Ma apuca furiile cand aud asemenea umilinte aplicate copiilor

Nu mi-as permite sa rad de un copil sau sa-l iau in bascalie.
Daca parintii se poarta asa, ce pretentii sa mai ai de la educatoare ?! Urat, trist, jalnic.
Maria

Aalina spune:
Voi constata in ianuarie dupa vacanta.
Cu cea de-a doua educatoare am avut acum vreo luna o discutie in care ii explicam ca pe copilul meu nu il bate nimeni, niciodata. Si ea se straduia sa ma convinga ca i s-a parut sotului meu ca l-ar fi lovit in ziua precedenta cand copilul se ducea sa isi intampine tatal si a ramas socat de palma peste fata incepand sa planga.
La inceput nu am stiut ce sa cred despre "povestile" spuse de copil cu batul din dotarea educatoarei, cu amenintarile ca daca nu fac liniste la masa vor fi batuti etc. Asa ca cel mai bine i-am explicat ca nu e normal, ca nu trebuie sa accepte niciodata un asemenea tratament de la nimeni. Si mai ales ca trebuie sa ne anunte imediat.
S-or fi gandit ca nu este "educativ" sa ii bata in fata parintilor si a mosului dar ca ii pot umili, stiu si eu...Nu prea mai stiu ce sa zic ca nu imi revin din starea in care am intrat. cu
Fabian si
Dorian
AMR 10 saptamani

rrox3 spune:
Aalina Ai procedat foarte bine! Felicitari!
Din pacate practica umilirii copiilor e extrem de raspandita in gradinitele si scolile romanesti - in special cele de stat. Educatorii, invatatorii si profesorii sunt plini de frustrari, lipsiti total de pedagogie si rau intentionati. Se lupta cu copii si sunt fericiti cand ii pun la zid.
Am si eu mari probleme cu invatatoarea fetitei mai mari.
Daca tot mai multi parinti ar lua atitudine poate ar invata macar de frica reclamarii la Inspectorat sa-si mai retina tendintele asupritoare. Din pacate, multi parinti considera ca asa trebuiesc educati copii si sunt multumiti
E nevoie de educatie in masa, eventual o noua materie de studiu in scoli despre comunicarea nonagresiva. Macar atat.
Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)

beshter spune:
citat din mesajul lui alinuk Educatorii, invatatorii, profesorii.... trebuie sa isi insuseasca notiuni elementare de psihologie. |
Profesorii studiaza urmatoarele materii - parte din modulul psiho-pedagogic - psihologie, pedagogie, metodica predarii.
Educatorii si invatatorii studiaza aceleasi materii la liceu.
Deci, ceva 'notiuni elementare' au. Dar....atata vreme cat profesorii de psihologie si pedagogie tin tot cursurile alea de acum 20 de ani, cu behaviorismul lor stupid si cata vreme viitorii profesori se multumesc cu primitivismul parerii ca 'ii potolesc eu!'....
Evident ca nu sunt de acord cu scosul la careu. Sau cu orice alta metoda punitiva, oricare ar fi ea.
Dar despre parintii care vin sa ceara socoteala educatoarei ca le-a distribuit copilul int-un rol minor la serbare, ce parere aveti?

Aalina spune:
Mihaelka uitasem. O mamica asta spunea pe hol. Ca si rolurile sunt distribuite "pe pile". Pe mine sincer m-a busit rasul. Pentru mine nu conteaza ce rol a avut copilul ca sa nu spun ca toti imi erau dragi si pe toti i-am ascultat cu placere.
Stiu ca problemele sunt multe, stiu ca scuze se pot gasi, dar eu cred ca fiecare in parte trebuie sa luam atitudine cand ne lovim de ele pentru ca altfel... Nu vad cum ar fi un miracol sa ma trezesc maine si sistemul sa fie perfect.
Si daca nu "lupt" eu pentru copilul meu ...cine sa o faca? cu
Fabian si
Dorian
AMR 10 saptamani

mariamunteanu spune:
citat din mesajul lui Mihaelka Dar despre parintii care vin sa ceara socoteala educatoarei ca le-a distribuit copilul int-un rol minor la serbare, ce parere aveti? |
Tot o mare prostie. Aici e alt subiect.
Eu nu sunt de acord cu serbarile. Nu toti copiii pot avea roluri la serbare, nu toti copiii se simt bine pe scena, unii se emotioneaza atat de tare incat uita textul, altii plang.
Prefer fara serbare. Ma bucur ca pe aici nu se fac sau cel putin am nimerit eu o gradinita cu alte conceptii. Se organizeaza dupa-amieze in care copiii, parintii si educatoarele intreprind impreuna diverse actiuni, canta, se joaca ... Atmosfera este placuta, relaxata, lipsita de emotii si de pregatiri inutile (doar educatoarele se pregatesc si pregatesc salile si gustarile

Si mai este o data pe an in noiembrie o sarbatoare Laternenfest, in care copiii canta si poarta fiecare cate un lampion confectionat la gradinita. Sunt aliniati unii langa altii in curte, se tin de maini, canta cu totii, iar noi parintii cantam cu ei - este f. frumos.
In rest, gradinita organizeaza sarbatori numai intre copii: zile de nastere, Mos Niculae etc.
Maria