Ce putem noi, mamicile, face ?
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Saturnine/Saturnine.12.08(15).jpg)
Deocamdata am doar doua probleme/nemultumiri, dar sunt sigura ca pe parcurs vor mai fi .
Am nascut acum 5 saptamani .
Astazi am aflat in sfarsit ca fiicei mele nu i s-a facut testl Guthrie pe motiv ca in familie nu sunt antecedente de boli metabolice . Pe langa faptul ca acest test este obligatoriu la toti nou nascutii, si se face in spital, avand in vedere ce important este, nu mi se pare normal ca ei sa nu il faca pe baza unei presupuneri ca nu sunt asemenea antecedente, deoarece eu nu tin minte sa ma fi intrebat cineva de asta, si nci pe tatal copilului, de asemeni, el are de partea tatalui o familie numeroasa, si nu cred ca ar putea sa garanteze ca nu sunt boli .
In al doilea rand, medicul la care am inscris copilul, si care este medicul meu de o viata, nu a venit la mine dupa ce am ajuns acasa, deoarece ea a inteles de la mama mea ca nu e necesar sa vina deoarece nu sunt probleme, mama mea nu a spus asa ceva ...ea a inteles asa, si ce conteaza? e obligata sa vina, ea sau cineva care e in domeniu .
Vorbeam cu o mamica, am nascut in aceeasi zi , colege de salon, si imi spune ca doc. ei a insistat ca sa vina duminica, deoarece e fix la o luna de la nastere . Imi sun medicul, si din nou aceeasi intrebare... dar sunt probleme? DAR EA E OBLIGATA SA VINA, primeste bani pe faza ca copilul e inscris la ea, tocmai ca sa isi faca meseria, primeste bani . Sa masoare copilul, etc . Daca nu vine la intervale regulate, cum poate sa faca curba de crestere a copilului . Si mama, ca pe vremea ei nu se faceau atatea... si ca copilul e bine, ca de ce ma supar? /Nu o acuz ca nu intelege... copilul poate sa fie bine, acum, dar pe baza acestor masuratori in viitor vom putea repera daca ceva nu e in regula. Si pana la urma ce e cu intrebarea asta daca sunt sau nu probleme? Dar ce sunt eu? Medic, sa stiu daca sunt sau nu? Aparent , nu. APARENT . De aceea trebuie sa vina ea . Cu asemenea atitudine, ii in stare sa imi lase copilul nevaccinat , sau mai stiu eu ce .
Ne bazam pe oamenii astia ca stiu mai multe si mai bine si ei isi bat joc de noi si ne neglijeaza .
Eu am 22 de ani, nu sunt trecuta prin viata, am fost relativ protejata de parinti, mama imi completa toate formularele deoarece pe mine ma sperrie chestiile astea, am terminat artele . Dar acum ma trezesc ca am o responsabilitate enorma fata de acest copil, si nu ma pot plimba cu el aiurea pe la institutii... si ma bazez pe medici si pe ai mei dar medicii se pare ca nunt extrem de neglijenti si dezinteresati. Si ai mei nu au atata timp, si nu inteleg multe...si eu ma simt neputincioasa .
Care sunt drepturile mele ? ale copilului ? Ce pot face de acasa ? Reclamatie? Cui?
Cine a mai trecut prin asta, sau prin alte probleme de genul acesta, va rog, scrieti ! Scrieti si cum ati rezolvat, poate va fi de ajutor altora, chiar daca nu e aceeasi problema, dar poate seamana ... Si daca este si cineva avizat in probleme din acestea si care sa poata ajuta cauza mamicilor prin sfaturi , legi, orice .
Va rog si va multumesc!
Raspunsuri
![](images/user_woman.png)
CristinaT spune:
Sa-ti traiasca micuta, sa fie sanatoasa si sa va bucurati de ea.
Habar nu am ce inseamna testl Guthrie, nu stiu daca i s-a facut sau nu copilului meu, cat despre venit fix, dar fix la o luna e un pic cam ... deplasat, parerea mea. Esti la prima nastere, la primul copil, esti speriata, dar incearca sa o iei mai usor ca risti sa faci o depresie si sa nu-ti mai poti ajuta fata deloc. Incearca sa te bucuri de aceasta perioada, nu-ti otravi viata cu probleme legislative.
www.babiesonline.com/babies/o/oana/" target="_blank"> o sa implinesc 9
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Mamecitta_C/Mamecitta_C.jpg)
Mamecitta_C spune:
de asemenea, daca nu esti multumita de doctorul de familie, il poti schimba oricand...
nu stiu cine nu are nemultumiri vizavi de medicii din romania (in general)...
multa sanatate amandorura!!
Vlad: 12 ani (clasa a VI-a) si Dani: 1 an si 9 luni
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Andries/Andries.jpg)
Andries spune:
Eu am rezolvat asa: medicul de familie la care sunt inscrisi copiii mei este diferit de medicul nostru de familie, al nostru e generalist, al copiilor este pediatru.
Un pediatru intelege mai bine situatia, plus ca vede toata ziua buna ziua copii si isi da seama imediat daca e totul ok sau nu.
Ai dreptate, trebuie sa vina sa il vada pe bb cel putin o data dupa nastere, nu fix la o luna sau la x zile, dar trebuie sa vada copilul la el acasa, mai face niste recomandari daca e cazul, etc.
La vaccin sa stii ca nu e obigat sa vina acasa, legal vorbind trebuie sa il iei in brate si sa te duci la dispensar/cabinet.
Copilul trebuie (cel mai sigur) inscris la dispensarul/policlinica de copii din cartierul tau, acolo va avea fisa si va primi toate vaccinarile gratuite (am auzit ca de la anul si pentavalentele vor veni gratis de la stat, nu va trebui sa le cumperi).
Tu unde erai inscrisa? Astea de stat nu s-au schimbat. Trimite-o pe mama ta la dispensar sa se intereseze de un medic pediatru bun acolo si inscrie copilul. Si ai grija sa ai carnet de vaccinari la zi, ii va trebui la scoala si cere si numarul de tel al pediatrului sa ai pe cine sa suni in az de-o viroza ceva... ca uite acus incepe sezonul de raceli...
Andries
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Andries/Andries.jpg)
Andries spune:
Aaa... foarte important, ininte de a muta copilul la alt medic, intreaba de la obraz daca e dispus/dispusa sa vina acasa la cerere...si-ti urez sa nu ai niciodata nevoie de asta si sa nu va vedeti decat la vaccinari
Andries
fianna spune:
Saturnine, din cate stiu eu medicii nu sunt chiar obligati sa vina acasa. De exemplu, medicul meu a venit acasa in prima luna insa de la aceasi policlinica o doctorita a unei prietene nu s-a dus la ea ci a chemat-o la policlinica. Si asta in prima luna.
Tu daca ai o problema ar trebui sa o discuti cu doctorita si sa o chemi. Daca vrei un medic sa-ti vina acasa, il chemi, nu stai sa astepti sa vina. Nu poti sa te bazezi pe altii sa-ti stie tie interesul. Vrei un medic pentru copilul tau? Il cauti tu, nu te astepti sa vina cineva la tine.
Despre testul Guthrie nu stiu ce sa spun, sincer. Tot tu ar fi trebuit sa urmaresti sa i se faca testarile ecesare, sa intrebi medicii, asistentele ce si cum.
Mai bine incerci sa te linistesti, sa-ti cauti un medic de icredere si sa te bucuri de copil
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Saturnine/Saturnine.12.08(15).jpg)
Saturnine spune:
La fel ca si altii, nu am stiut de acel test . Am aflat despre el intamplator , recent, nici nu m-am gandit ca trebuie eu sa stiu toate cele ca altfel ei nu isi fac datoria . Cine stie cate si mai cate nu stiu si sunt trasa in piept la modul acesta .
Ce sa zic, poate aveti dreptate, poate nu trebuie sa vina doc. acasa sa vada copilul, asa mi s-a spus de catre cineva la care ii vine acasa pur si simplu, ca trebuie sa vina . De asemeni chiar daca nu ar veni, mi s-ar fi parut normal atunci cand a venit sa imi spuna cand sa vin cu ea pentru masuratori, vaccinari, etc, dar nu mi-a spus nimic . M-as fi dus. Dar ea nici macar dupa ce am venit acasa de la spital si am inscris copilul la ea nu a catadicsit sa vina .
Nu imi fac griji de depresie, nu sunt genul ... oricum chestiile astea ma infurie, nu ma deprima .
Si cum spuneam, chiar daca nu are datoria sa vina , copilul trebuie evaluat o data pe luna pentru a face curba cresterii , si fontanela trebuie verificata, poate ajustata doza de calciu si Vigantol , si am inteles ca ar fi trebuit sa imi recomande niste medicamente de baza pt. copil, in caz de ceva sa am la indemana . Nu sa i le dau de capul meu , dar daca e ceva sa o sun si sa imi zica ce sa ii dau si sa nu trebuiasca sa fug in toiul noptii sa caut .
Poate si aici gresesc, poate ca ar trebui toti sa fim si medici si avocati si economisti etc. pentru ca sa stim tot despre toate . Pentru ca se pare ca impartirea asta pe meserii ne lasa pe toti dezinformati sau prost informati .
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/A_Iulia/A_Iulia.jpg)
A_Iulia spune:
Dupa ce am nascut, maica-mea se mira exact la fel. Cica pe vremea cand a nascut ea, erau obligati medicii/asistenta sa vina acasa regulat sa vada copiii, fara sa-i cheme nimeni, se trezeau cu ei la usa.
Din pacate chestia asta cred ca s-a schimbat, eu nici n-am auzit de asa ceva pana acum (medicul la care e inscris copilul sa vina acasa sa-l vada, daca nu o solicita mama in mod expres). Majoritatea mamelor pe care le cunosc eu si-au gasit un medic, eventual un neonatolog din spitalul unde au nascut (deci nu neaparat cel la care e inscris copilul) - si ii platesc deplasarea si consultatiile acasa.
Saturnine, nu mai sta pe ganduri, trebuie sa te interesezi.
Cand ai inscris copilul la medic trebuia sa il intrebi cand trebuie sa prezinti, de cate ori, daca vine si el la domiciliu, in ce conditii, cand poti sa-l suni, etc - tot ce vrei sa stii. Nu-i nici o problema daca n-ai facut-o, o poti face acum: o vizita la cabinet sau un telefon si te lamuresti.
Saturnine spune:
Chestia este ca doctorita asta este prietena cu noi,este doc meu de cand ma stiu . Nu a fot o chestie asa oficiala , ca si cand mrgi la un doc pe care abia il stii . Toata lumea spunea ca trebuie sa vina si eu nu am mai intrebat-o . Dar ea, avand in vedere relatia dintre noi, daca a vazut ca nu intreb, sau nu ma prezint, putea sa zica de la ea ce si cum sa fac, ultima data cand a fost, si singura data,de fapt . Adica, atunci cand eram gravida, zicea ca nu ii vine sa creada, ca eu sunt aproape un copil... etc. si acuma brusc nu mai sunt? brusc am devenit o persoana care trebe sa le stie pe toate si care nu merita nici macar un "ce mai faci?" ca sa nu mai zic ca era foarte ingrijorata ca sa nu fac vergeturi . Abia daca am pus 2 kg. Bine, am pus 12, dar dupa ce am nascut, la o sapt. jumate aveam cu 2 mai mult deact inainte sa raman insarcinata . Oricum am facut ceva vergeturi, nu e foarte grav, ca nu am ramas cu multa piele asa ca sta cat de cat intinsa si nu e incretita dn cauza lor . Dar oricum, cand a fost la mine , zicea ca sa imi recomande mai incolo ceva exercitii . Ea si-a deschis un centru de infrumusetare sau asa ceva, deci pare mult mai preocupata de cum arat eu decat de faptul daca sunt sanatoasa, eu sau fiica mea .
O sa am o discutie in detaliu cu ea luni . Sa stabilim clar care sunt obligatile ei si responsabilitatile mele , etc . Sa nu mai existe nici o confuzie .Si daca nu imi convine atitudinea sau disponibilitatea ei fata de noi, renunt la bussiness .
sirimie spune:
Din cite stiu eu: nu medicul trebuie sa vina acasa, ci asistenta (parca "maternala" se cheama). A mea a venit fara sa o chem, dar a trebuit sa o aduca sotul cu masina. Cind copilul a facut 1 luna am mers la doctor sa il controleze si sa ii faca vaccin, dar am mers noi la policlinica nu a venit acasa la mine.
Am avut si eu un medic care venea acasa, dar numai cind aveam probleme si contra cost.
Cit despre acel test, nu am auzit de el si nu cred ca al meu copil l-a facut.
Va dorim sa cresteti mari si frumosi!
Simona & Vladut (27 februarie 2005)
Poze la http://www.kodakgallery.com/I.jsp?c=akcecxh.f5u0t6d&x=0&y=nr5bn
Andrei are nevoie de ajutor: http://andrei.seek-on.com/ro
Despre Andrei
annablue spune:
Daca nu ma inseala memoria, testul de care vorbeste Saturnine este cel care se face in maternitate OBLIGATORIU cu recoltare de sange din calcai...si daca sunt ceva probleme de retard mintal care ies la aceste analize, mama va fi anuntata prin posta sau telefonic in maxim 6 sapt (sau 2 luni) de la nastere.
Si noi l-am facut acum 6 ani la Adi...si nu a fost nimic, te instiinteaza numai daca apar suspiciuni.
Cat despre chestia cu venitul acasa al dr de familie... nu cred sa se mai poarte asa ceva. Decta daca exista vreo relatie mai speciala intre parintii lui bb si dr respectiv.
Altfel, principiul pe care ar trebui toate mamele sa se ghideze 9dupa parerea mea) este ca ELE - mamele - sunt cele care trebuie sa se intereseze si sa traga de maneca doctorii sau orice alte persoane.
Si mai ales, sa isi cunoasca drepturile lor si ale copiilor lor !
Traim in Romania doar...
Annablue & Adita & Bb2
"De noi depinde sa avem o viata frumoasa..."