Numele dupa casatorie

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Ilinca_M. spune:

"Interesant ca ti se pare discriminare ca femeia sa ia numele barbatului, dar totusi consideri firesc ca ccc copiii sa ia numele tatalui. De ce nu pe al mamei?"

Nu mie mi s-a adresat intrebarea, dar imi dau si eu cu parerea: pentru ca si eu am luat numele tatei, nu al mamei, si mi se pare ca asta trebuie luat la nastere; pentru ca altfel, in Romania cel putin, toti ar crede ca e bastard; pentru ca EU #351;i numai EU aleg prenumele, asa ca macar atata satisfactie sa aiba si el

21
http://community.webshots.com/album/569102492pPlZPp

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

Citat:
citat din mesajul lui manon
1. mi se pare de prost gust sa-i cer sotului sa si-l adauge pe al meu...

2. eu cunosc, insa, multe femei care abia au asteptat sa-si schimbe numele ca sa stie tot oboru', gara si pantelimonu' ca s-au maritat.

1. multumesc!
2.

Mergi la inceput

In Islanda stiti cum e? Numele de familie al copiilor se formeaza de la numele de botez al tatalui sau al mamei (mai rar, ce-i drept) cu 'son' (fiu) si 'dottir' (fiica).
Adica, numitul Olaf Gustaffson are un baiat pe nume Fjalar - numele de familie al lui Fjalar va fi Olafsson. Acelasi Olaf are o fata pe nume Gudrun - numele de familie al lui Gudrun va fi Olafsdottir.
In Islanda nimeni nu se adreseaza cu 'domnule + nume de famiilie' iar cartile de telefoane listeaza nume de botez si nu de familie.
Adica, asta da lectie in ceea ce priveste 'what's in a name'.

In ceea ce ma priveste, dupa cum mai zicea cineva, m-am maritat tarziu. Daca tot ma obisnuisem cu numele de 'baba' si simteam ca face parte din identitatea mea - publicasem cu el, toata studentimea il folosea - apai doar n-o sa cedez pentru ca 'asa se face', 'asa e traditia'. Eteee na, ca s-o citez pe 26octombrie.
Dar doream sa ma si dau mare ca m-am maritat asa ca l-am luat si pe-al lui. Si el pe-al meu. Si sa n-am parte - cum zice golanimea - daca nu-mi creste inima cand il aud cum se prezinta cu ambele nume.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Hakimela spune:

Citat:
citat din mesajul lui Alexia27

[quote]citat din mesajul lui manon

mi se pare foarte corect ca fiecare sa poarte pana la ultimul "eveniment" numele pe care i l-a dat ta'su. nu ma marit ca sa primesc un nume, ca nu sunt bastarda, iar copiii mei ...sa poarte numele tatalui lor. nu sunt o "reclama ilegala - conmsidera acesta un avertismentta" inraita dar mi se pare o discriminare ca femeile sa-si schimbe numele,

[/quot]

Interesant ca ti se pare discriminare ca femeia sa ia numele barbatului, dar totusi consideri firesc ca ccc copiii sa ia numele tatalui. De ce nu pe al mamei?

Pai se poate sa il ia pe al mamei, ca doar am povestit istoria asta. Dar asa e, lumea se uita ciudat si am fost intrebata de ce sotul nu a recunoscut copilul De parca in Romania era posibil sa nu il recunoasca... Dar, ce sa faci, greu se schimba niste mentalitati.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns manon spune:

"Interesant ca ti se pare discriminare ca femeia sa ia numele barbatului, dar totusi consideri firesc ca ccc copiii sa ia numele tatalui. De ce nu pe al mamei?"
[/quote]

alexia,
ai perfecta dreptate!! optez, totusi, pentru numele tatalui din simplul motiv ca mama e intotdeauna "sigura" (desi...hmmm, mai aflam de cate o nenorocire faptuita prin maternitati..), oricum, se spune "pater incertus" (oricat ar fi de malitioasa expresia...)asa ca, recunoasterea paternitatii din capul locului prin numele dat copilului la nastere nu mi se pare de neglijat (vezi toate implicatiile de ordin juridic care decurg de aici). cuza...stia el ceva cand a promulgat "codicele" in 1864. oricum, legislatia noastra nu a impus niciodata obligativitatea preluarii numelui sotului de catre femeie in urma casatoriei. restul e optiune/mentalitate/...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MihaelaV spune:

Eu vorbesc din postura unui copil al carui mama si-a pastrat numele de fata fiind unul mai rar intalnit si de care e tare mandra. In scoala generala si in liceu am avut mereu probleme pentru ca toti ma intrebau daca am parintii divortati, de ce nu am acelasi nume ca mama etc si prin clasa a III-a ajunsesem sa cred ca e ceva in neregula cu parintii mei.
Am discutat cu viitorul meu sot si eu voi lua numele lui dupa casatorie, care si acesta este rar intalnit la noi in tara deoarece este grecesc si o sa fiu mandra de numele meu, desi nu prea se potriveste cu prenumele romanesc pe care il a

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui MihaelaV
Am discutat cu viitorul meu sot si eu voi lua numele lui dupa casatorie, care si acesta este rar intalnit la noi in tara deoarece este grecesc si o sa fiu mandra de numele meu, desi nu prea se potriveste cu prenumele romanesc pe care il a

dar daca era ceceno-ingush?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MissParker spune:

Numele cu care m-am nascut eu era unic in Romania (verificat), dar nu am avut retineri in a-l schimba cand m-am casatorit cu Manfred, primul meu sot. Ce-i drept, numele lui de familie suna frumos. Dupa divort l-am pastrat, dar cand a fost vorba sa ma casatoresc cu Bogdan nu am ezitat sa iau numele lui, desi este unul din cele mai banale din Romania...

M-am gandit si am ajuns la concluzia ca daca il iubesc pe el, nu pot refuza sa port numele lui, mi s-ar fi parut ridicol sa ma prezinte undeva la modul "Dansa e doamna S., sotia domnului P."

Dar eu sunt mai demodata.

Felicia - cea mai fericita mama a celui mai iubit dintre Racusori - bebe David (24.06.2008)
Poze cu noi

Povestea nasterii *** www.onetruemedia.com/shared?p=7248d8e682f97e03a2212a&skin_id=1602&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">Slide show David
Cine nu poate vindeca nici cancerul, dar nici macar o simpla raceala, nu ar trebui sa pretinda ca poate preveni cancerul cu vaccinuri! Rusine mafiei farmaceutice din toata lumea!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MihaelaV spune:

Citat:
citat din mesajul lui Mihaelka

Citat:
citat din mesajul lui V

dar daca era ceceno-ingush?

E o gluma?
Era doar o afirmatie prin care spuneam ca prenumele meu nu prea se potriveste cu numele viitorului sot.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ellinia spune:

Si eu poate ca sunt demodata dar mi se pare aiurea ambitia asta de a-ti pastra numele. Te face mai mult femeie sa-l patrezi, sau mai putin daca-l iei pe cel al sotului? Stiu o familie cu doi copii in care fiecare are alt nume de familie si copiii chiar se simt complexati de chestia asta.
Si la mine la scoala era aiurea - eu sunt Cristina X, mama mea, d-na Y. Sau mai venea cate ceva pe acasa, postas ex., aducea un plic ptr mama imi spunea mie, ah, sunteti Y? Ca sa nu mai zic ca trebuia sa merg cu copia dupa hotararea judecatoreasca de la divort prin geanta ori de cate ori trebuia sa dovedesc ca mama e chiar mama mea.

Mergi la inceput