sex vs. gen/ biologic vs. cultural

sex vs. gen/ biologic vs. cultural | Autor: beshter

Link direct la acest mesaj

Dupa cum stiti, probabil, sexul biologic e cel cu care se naste copilul; genul (gender) este un construct socio-cultural cu care ne obisnuim copiii de mici si care ajunge sa se suprapuna (in cele mai multe dintre cazuri) peste sexul biologic.

Ca exemple (simplificate, ce-i drept si foarte schematizate - stereotipii) m-as putea referi la: baietii in bleu / fetitele in roz; baietelul merge cu tata la meci/garaj/pescuit, fetita merge cu mama la bucatarie/cumparaturi; fetitele se joaca cu papusi, baieteii cu masinute si pusti; baieteii nu plang, fetitele da; fetitele sunt zane sau printese (cliseul 'damzel in distress'), baieteii sunt cavaleri sau superman (cliseul 'knghit in shining armour') etc.

As vrea sa va invit sa completati lista de mai sus si, in acelasi timp, sa veniti cu contra-exemple. De pilda, jucaria mea preferata era o basculanta galbena, mare cat un dulapior, in care incapeam cu totul.

Un ultim exemplu - definitoriu, dupa parerea mea, in ceea ce priveste (pre)judecata si confuzia notiunilor de 'sex' si 'gen'. I-am cumparat lui Gabriel o caciula alb cu rosu dar si cu un pic de orroare! - roz. In parc, un tatic mandru de baietelul lui ma intreaba cate luni are fetita. Afland ca e baiat, se uita la mine suspicios si pleaca dand din cap...

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:
citat din mesajul lui Mihaelka

Dupa cum stiti, probabil, sexul biologic e cel cu care se naste copilul; genul (gender) este un construct socio-cultural cu care ne obisnuim copiii de mici si care ajunge sa se suprapuna (in cele mai multe dintre cazuri) peste sexul biologic.

Ca exemple (simplificate, ce-i drept si foarte schematizate - stereotipii) m-as putea referi la: baietii in bleu / fetitele in roz; baietelul merge cu tata la meci/garaj/pescuit, fetita merge cu mama la bucatarie/cumparaturi; fetitele se joaca cu papusi, baieteii cu masinute si pusti; baieteii nu plang, fetitele da; fetitele sunt zane sau printese (cliseul 'damzel in distress'), baieteii sunt cavaleri sau superman (cliseul 'knghit in shining armour') etc.

As vrea sa va invit sa completati lista de mai sus si, in acelasi timp, sa veniti cu contra-exemple. De pilda, jucaria mea preferata era o basculanta galbena, mare cat un dulapior, in care incapeam cu totul.

Un ultim exemplu - definitoriu, dupa parerea mea, in ceea ce priveste (pre)judecata si confuzia notiunilor de 'sex' si 'gen'. I-am cumparat lui Gabriel o caciula alb cu rosu dar si cu un pic de orroare! - roz. In parc, un tatic mandru de baietelul lui ma intreaba cate luni are fetita. Afland ca e baiat, se uita la mine suspicios si pleaca dand din cap...

Eu ma gandeam ca e o discutie despre sexul biologic si sexul..dobandit ca sa zic asa.
Adica despre gay.

Si mie mi-au placut masinutele, le faceam garaj in nisip
Am jucat si fotbal. M-am si batut cu baietii.Rosu imi place la fel ca albastru.Dar aveam si papusile mele, casuta mea de plastic, bucataria de la Mosul...

In mod normal, tot ce e mai light e pentru fetite..acum depinde de gusturile pe care le dezvolata, care depind la randul lor de intamplarile copilariei, anturaj,etc.

Scuze, dar nu cred ca am inteles exact despre ce vrei sa vorbim...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tonnia spune:

o discutie mai veche:
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=111741&whichpage=1

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alexandraaaa spune:

Eu cand eram mica eram innebunita dupa masinute, si abia pe la 7-8 ani am ajuns sa ma joc cu papusi. De asemenea, adoram sa ma catar in copaci, si cand aveam ocazia, petreceam intreaga zi incercand sa ma sui cat mai sus, sau in copaci cat mai greu de escaladat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

Citat:
citat din mesajul lui Tonnia

o discutie mai veche:
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=111741&whichpage=1

Multumesc, Tonnia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

Citat:
citat din mesajul lui ladyJ
Mie mi-au placut masinutele, le faceam garaj in nisip
Am jucat si fotbal. M-am si batut cu baietii.Rosu imi place la fel ca albastru.Dar aveam si papusile mele, casuta mea de plastic, bucataria de la Mosul...

In mod normal, tot ce e mai light e pentru fetite..acum depinde de gusturile pe care le dezvolata, care depind la randul lor de intamplarile copilariei, anturaj,etc.

Scuze, dar nu cred ca am inteles exact despre ce vrei sa vorbim...

Ai inteles, MiladyMultumesc pentru raspuns - mai ales ca am fost cam confuza (Gabi dintaieste si nu prea mai apuc sa dorm)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gazzella spune:

pe mine ma deranjeaza teribil fetita - roz, baietel - albastru
oricum nu-mi place rozul si de foarte putine ori am imbracat-o in roz
pe fecior chiar nu tineam sa-l imbrac doar in blu, asa ca-i puneam portocaliu de cu spor, verde, rosu
se joaca cu masinute, camioane, trenuri, iar sora-sa cu el
de curand a primit pruncuta o papusa cu care se mai joaca amandoi
nu ma deranjeaza, chiar imi place cand o vad ca manevreaza masinutele din casa
la fel cum imi place cand o vad ca o pune pe papusa la olita
ce ma deranjeaza e ca nu reusesc sa-i fac cadouri, intru intr-un magazin si ma ia cu dureri de cap, nimic pentru o fatuca ca si ea, papusi Barbie roz, toate cu sclipici, toate papusile in patut si toate in mod riguros cu suzeta si biberonul la pachet...ca tot se vorbea despre stereotipuri pe celalalt topic

felix s-a individualizat destul de tarziu ca fiind baiat, Bendis, in schimb, e convinsa ca-i bimba (fetita); dar cred ca datorita lui felix, care atunci cand a inteles ca-i baiat ii tot explica ca ea e diversa, e fetita

nu caut sa fac presiuni asupra lor, nici macar de natura subtila si pentru ca mi-e chiar egal daca o sa-i placa fustele feciorasului, ceva mai incolo (nu spuneti la nimeni), iar pentru fatuca nu ma preocup cam tot din aceleasi motive, in plus, eu am fost integrata in grupuri de baieti, ma simteam mai bine in grupurile de baieti decat in cele de fete (am fost vesnic convinsa ca toata "stiinta" fardurilor, creminelor, parfumurilor mi-e pe vecie ascunsa)

Felix (4 ani) Bendis (2 ani)
"Il bambino e l'unico essere ragionevole in un mondo folle"
Daiario clinico, Sándor Ferenczi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rhoneea spune:

In copilarie eu m-am jucat si cu papusile si cu masinutzele.Ne adunam afara gasca de fete cu,cutiile de cartoane in care faceam vile pentru papusi barbie.Croiam hainutze in aer liber.Aveam bebe in miniatura cu tot cu carutz(de se mirau babele,care o fost aia nesanatoasa la cap sa-si lase copilu pe mana mea)Daca veneau baietii din gasca si ne propuneau sa jucam ceva sau sa facem ceva "baietesc" cataratu in copaci,batut mingea....imediat aruncam cutiile cu papusi.
Aveam o indemanare la urcat in copaci,niciodata nu am picat asta in ciuda faptului ca mai mereu ii statea inima in loc maica-mii cand ma vedea in varful copacului.
Mi-a placut adrenalina dintodeauna la fel si papusile.Iubeam fotbalul si inca il mai iubesc.Oricand as juca.Mi-a placut rozul dintodeauna si sa fac ceea ce numai ptr baieti ar fi fost,pescuit,construit,masini,garaje...Am fost jumi juma
Abia astept sa creasca fiu-miu mare sa fac ceea ce faceam si in copilarie.(fizicul imi permite),sper sa ma mosteneasca.

Oricum eu tind sa cred ca in zilele noastre copii numai sunt asa cum obisnuiam sa fim noi odinioara.
Acum e alta era,alta tehnologie.Foarte putini sunt parintii care-si lasa copilul in fata blocului de dimineata pana seara.Numai exista siguranta pe strazi.

Sper ca ti-am raspuns in tema

Irina mamica sefului mic Pierre-Sebastien

www.onetruemedia.com/shared?p=336a8e388908e126cef388&skin_id=601&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">
*Miracolul nostru*

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mirela.d spune:

Cand era baiatul meu mititel a primit de la sora mea o salopeta roz siclam. De ce o fi luat-o, inca nu mi-am dat seama. Dar fiind de la ea, mi-am imbracat copilul si am iesit afara. La intoarcere in casa un domn m-a ajutat sa urc caruciorul pe scari si mi-a zis sa nu-l zguduim prea tare sa nu-l trezim. Dupa care, speriat ca a facut vreo gafa, ma intreaba natural: E baiat, nu? De unde si-o fi dat seama, nu stiu. Ca eu nu-l stiu pe respectivul deci nu locuieste in bloc cu mine. Mi s-a parut amuzanta faza.

In alta ordine de idei, baiatului meu ii plac in mod deosebit masinutele dar pentru ca atunci cand am fost in vizita la niste prieteni ce aveau fetita a pupat o papusa bebelus, i-am luat si eu una. Nu mi se pare aiurea. Intr-adevar acasa nu a mai fost la fel de interesat de papusa, dar daca vreodata imi va cere o jucarie de fetita, ii voi cumpara.
Am mai auzit ca il transformi in homosexual in acest fel. Am mari dubii. Si daca ar fi asa, tot copilul meu va fi. Nu mi-ar pica bine dar il voi iubi la fel de mult.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gazzella spune:

Mihaelka, acum imi aduc aminte, eu eram chiar si nitel provocatoare cand il imbracam pe fecioras; e un copil asa c-o senzualitate aparte, frumoooos (da, sufar si de sundromul ciorii) si-l imbracam stiind ca are sa nasca confuzii, ma distram sa le spun ca e baiat, nu fata
iar acum are parul lung, dar imi spun ca doar cei lipsiti de un ochi format pot sa-l confunde, vazandu-se totusi destul de clar ca e baiat

Felix (4 ani) Bendis (2 ani)
"Il bambino e l'unico essere ragionevole in un mondo folle"
Daiario clinico, Sándor Ferenczi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tisina spune:

Cea mai enervanta (sau amuznta) faza: intr-un magazin, la raionul de jucarii, vanzatoarea foarte amabila ma intreaba cu ce sa ma ajute. Ii spun ca vreau o jucarie de plus pentru un copil de 2 ani. Ma intreaba "baietel sau fetita?" Aaaaa.... jucarie de plus.... conteaza sexul copilului? Sau te pomenesti ca ursii or fi pentru baieti, iepurasii pentru fete... naiba stie! Oricum, pe moment am ramas fara replica. Nu i-am spus daca e baiat sau fata, si acum imi pare rau, ca poate aflam si eu rostul intrebarii ei.

Mergi la inceput