Alte moaste, aceeasi poveste...
Mii de credinciosi s-au calcat īn picioare la Manastirea de la Curtea de Arges. Astazi a fost sarbatorita Sf. Filofteia si ca īn fiecare an, moastele au fost scoase din lacasul de cult pentru a fi expuse īn fata oamenilor. Numai ca pelerinii au uitat de credinta si s-au īmbulzit, iar unii au lesinat, transmite corespondentul AMOS News.
Īnca de la primele ore ale diminetii oamenii au venit si au asteptat slujba. Calvarul a īnceput cānd oamenii aflati la coada s-au īmpins, nerabdatori sa ajunga la moastele Sf. Filofteia. Oamenii spun ca nu sunt ei de vina, ci organizarea procesiunii, dar si lipsa jandarmilor.
Ca īn fiecare an la sarbatoare au participat pelerini din toate zonele tarii care au venit special pentru moastele Sf. Filofteia.
Mii de oameni au venit la Curtea de Arges, iar moastele au fost scoase īn fata manastirii pentru ca pelerinii sa poata atinga racla. Cozile s-au īntins pe aproape un kilometru. In incinta manastirii, calugari cu tarabe, moment propice de facut comert, chiar si cu aghiasma/apa sfintita...
http://www.tvr.ro/articol.php?id=52980
Raspunsuri
cortexia spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ham Mii de credincio#351;i s-au c#259;lcat īn picioare la M#259;n#259;stirea de la Curtea de Arge#351;. Ast#259;zi a fost s#259;rb#259;torit#259; Sf. Filofteia #351;i ca īn fiecare an, moa#351;tele au fost scoase din l#259;ca#351;ul de cult pentru a fi expuse īn fa#355;a oamenilor. Numai c#259; pelerinii au uitat de credin#355;#259; #351;i s-au īmbulzit, iar unii au le#351;inat, transmite corespondentul AMOS News. Īnc#259; de la primele ore ale dimine#355;ii oamenii au venit #351;i au a#351;teptat slujba. Calvarul a īnceput cānd oamenii afla#355;i la coad#259; s-au īmpins, ner#259;bd#259;tori s#259; ajung#259; la moa#351;tele Sf. Filofteia. Oamenii spun c#259; nu sunt ei de vin#259;, ci organizarea procesiunii, dar #351;i lipsa jandarmilor. Ca īn fiecare an la s#259;rb#259;toare au participat pelerini din toate zonele #355;#259;rii care au venit special pentru moa#351;tele Sf. Filofteia. Mii de oameni au venit la Curtea de Arge#351;, iar moa#351;tele au fost scoase īn fa#355;a m#259;n#259;stirii pentru ca pelerinii s#259; poat#259; ating#259; racla. Cozile s-au īntins pe aproape un kilometru. In incinta manastirii, calugari cu tarabe, moment propice de facut comert, chiar si cu aghiasma/apa sfintita... http://www.tvr.ro/articol.php?id=52980 "Lui Dumnezeu trebuie sa-i fi placut oamenii prosti. Altfel nu ar fi facut asa multi..." |
Si? Ce-i cu asta?
anya spune:
Mie mi-e mila de oamenii aia. Ori sunt "saraci cu duhul" de cred ca li se-intampla o minune daca se inghesuie acolo, ori sunt super-disperati dupa vre-una.
Theiuta spune:
Imbrinceala, calcatul in picioare, spiritul de turma nu au nimic de a face cu sfintenia unor moaste, icoane, statui si alte obiecte sacre sau sacralizate.
Este penibil sa vezi oamenii cum se imbrincesc sa ajunga sa atinga moastele, atita timp cit ar putea face acest lucru, cu inima deschisa si cu credinta, in orice zi a anului. Doar cu credinta cit un bob de mustar...
Da, e pacat ca revedem acest fenomen, ori de cite ori Biserica ia decizia de a scoate raclele sfintilor...
Theiuta
Mami si Nicolas
Sanatosi sa fim!
cortexia spune:
citat din mesajul lui anya Mie mi-e mila de oamenii aia. Ori sunt "saraci cu duhul" de cred ca li se-intampla o minune daca se inghesuie acolo, ori sunt super-disperati dupa vre-una. Anya |
"sarac cu duhul" inseamna "smerit". Or fi si din astia pe acolo, iar in acest caz mie, personal, nu mi-ar fi mila de ei, dimpotriva, lor ar trebui sa le fie mila de mine.
Bravo lor!
ham spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui cortexia
"sarac cu duhul" inseamna "smerit". Or fi si din astia pe acolo, iar in acest caz mie, personal, nu mi-ar fi mila de ei, dimpotriva, lor ar trebui sa le fie mila de mine. Bravo lor! |
Sarac cu duhul Loc. adj. = lipsit de inteligenta, de spirit; prost.
SMERIT, -A, smeriti, -te, adj. Umil, supus, respectuos; modest. #9830; (Bis.) Cucernic, evlavios, pios. V. smeri.
Sursa: DEX '98
Sper ca nu incerci sa fii...smerita, cand intrebi ce-are ca unii se comporta ca animalele la troc, crezand ca asta-i ajuta sa se mantuiasca; io zic ca-si asigura un bilet pentru locuri calde-rau, cand isi fac de kko propria religie!
cortexia spune:
citat din mesajul lui ham Sper ca nu incerci sa fii...smerita, cand intrebi ce-are ca unii se comporta ca animalele la troc, crezand ca asta-i ajuta sa se mantuiasca; io zic ca-si asigura un bilet pentru locuri calde-rau, cand isi fac de kko propria religie! |
Mai documenteaza-te cu privire la expresia "sarac cu duhul":
http://tornafratre.blogspot.com/2008/06/ce-nseamn-srac-n-duh-cu-duhul.html
Ferice de cei care, slava Domnului, nu sunt asa, "saraci cu duhul" si care ar trebui sa se roage: "Iti multumesc, Doamne, ca nu sunt ca ceilalti oameni....si ca acest vames"
Povestea cineva: "Am observat ca la biserica sunt doua categorii de oameni: cei care se roaga si isi pling pacatele, fara a se uita in jur si cei care se uita la ceilalti si ii observa pentru a-i critica"
Tu din care categorie faci parte?
ham spune:
Prea mare polologhia ca sa transformi "sarac cu duhu'" in "smerit"; pe mine nu m-a convins; sarac cu ceva e in lipsa de acel ceva; un om plin de duh este un om destept si cu umor; un om sarac cu duhul e opusul lui.
Ca raspuns la intrebare, eu nu ma duc la biserica pentru a-mi "toaleta" sufletul, cu toate ca se pare ca asta-i rolul bisericii, cabinet de cosmetica a sufletelor, prefer sa fac ceva bun care sa compenseze inerentele rele, nu prea cred in cumpararea iertarii prin vizite la biserica, rugaciuni si danii; prefer sa ajut un copil sarac, un om bolnav, un caine fara stapan...
Merg la biserica doar la sarbatori mari, fiindca imi place tipicul de Paste, spre exemplu, cu toate ca stiu ca el este hotarat ca data, tot de oameni, nu de Dumnezeu.
Criss75 spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui ham
Sarac cu duhul Loc. adj. = lipsit de inteligenta, de spirit; prost. SMERIT, -A, smeriti, -te, adj. Umil, supus, respectuos; modest. #9830; (Bis.) Cucernic, evlavios, pios. V. smeri. Sursa: DEX '98 Sper ca nu incerci sa fii...smerita, cand intrebi ce-are ca unii se comporta ca animalele la troc, crezand ca asta-i ajuta sa se mantuiasca; io zic ca-si asigura un bilet pentru locuri calde-rau, cand isi fac de kko propria religie! "Lui Dumnezeu trebuie sa-i fi placut oamenii prosti. Altfel nu ar fi facut asa multi..." |
O luam de la inceput cu pupatul cadavrelor?
Criss si Alex (11.05.2003)
adriana spune:
citat din mesajul lui ham Prea mare polologhia ca sa transformi "sarac cu duhu'" in "smerit"; pe mine nu m-a convins; sarac cu ceva e in lipsa de acel ceva; un om plin de duh este un om destept si cu umor; un om sarac cu duhul e opusul lui. Ca raspuns la intrebare, eu nu ma duc la biserica pentru a-mi "toaleta" sufletul, cu toate ca se pare ca asta-i rolul bisericii, cabinet de cosmetica a sufletelor, prefer sa fac ceva bun care sa compenseze inerentele rele, nu prea cred in cumpararea iertarii prin vizite la biserica, rugaciuni si danii; prefer sa ajut un copil sarac, un om bolnav, un caine fara stapan... Merg la biserica doar la sarbatori mari, fiindca imi place tipicul de Paste, spre exemplu, cu toate ca stiu ca el este hotarat ca data, tot de oameni, nu de Dumnezeu. "Lui Dumnezeu trebuie sa-i fi placut oamenii prosti. Altfel nu ar fi facut asa multi..." |
Pentru unii oameni e prea complicata religia, nu ca nu ar intelege, NU VOR sa inteleaga, nu vor sa-si schimbe modul de viata, nu vor sa faca eforturi prea mari: de ex. sa posteasca.
Ceea ce faci tu, draga Ham, e sa faci bascalie de un lucru la care nu te pricepi. Esti un fel de Mircea Badea care vorbeste despre cultivarea castravetilor..
Poate ai facut o obsesie, caci numai subiecte din astea te pasioneaza: despre sfintele moaste, despre imbulzeala oamenilor "saraci cu duhul", despre credinta primitiva a romanilor..
In fine, poate ai si tu o misiune, un job (ca altfel nu vad de ce ai sta pe forumuri despre copii sa trancanesti cu bietii ortodocsi "saraci cu duhul") si asta e scuza ta..
Dar iti spun ca, nimic din ceea ce spui tu despre ortodocsi nu ma va intoarce pe mine, sau pe celelalte fete ortodoxe de la credinta noastra, iar tie iti face un mare rau. Caci ce este mai rau decat sa-ti doresti sa fii iubit si sa nu primesti acea iubire?
iulia_b spune:
Daca n-ar fi un efort prea mare pentru prea drept credinciosi, ma intrebam si eu retoric ...de ce n-am vazut niciodata pe acest forum si nu numai o actiune a fetelor ortodoxe de ajutorare a unor copii, a batranilor, ceva o campanie...dar postul e mai facil desigur si pupatul icoanelor pentru castig la loto...Eu-s o pacatoasa, nu se pune