Moastele sfintilor (2)
Raspunsuri - Pagina 3
lilianasoare spune:
Cardinal, spune-mi, te rog, ca glumesti
In niciun verset dat ca exemplu, cuvantul "cruce" nu este folosit cu sensul lui de baza, ci cu cel figurat. Daca il folosesti cu sensul de baza (care apare doar intr-o singura sintagma, "pironindu-l pe cruce", desi exprimarea in extenso este, la randul ei, metaforica), intra in niste conexiuni semantice ilogice, nesustinute de sensul global al versetului.
"Cei care au modele de urmat in familie sunt cei mai bogati mostenitori"
Cardinal spune:
LadyJ, eu am citat din Sfintul Pavel. Coloseni, 1, 20: "singele Crucii sale". Sola Scriptura.
Tu ai facut distinctia (intr-adevar, Sola Scriptura) intre Cruce si Jerfa. Apoi, cu seninatatea dogmatistului neoprotestant, mi-ai spus: "Tu esti cel care se incurca in explicatii,nu eu". (?!)
Ca sa ma convingi ca nu am dreptate, ai repetat distinctia, ignorind cu superbie spusele Sfintului Pavel ("singele Crucii Sale"), cind acestea te-au contrazis frontal. Ai repetat masinal "Deci nu cruce=jertfa ci moarte=jertfa". Fara alta justificare decit aceea ce asa crezi tu, impotriva Sfintului Pavel. Solid "argument"!
Nu mi-ai explicat nici cine sunt "dusmanii Crucii". Eu am spus-o clar: cei care nu se lauda cu Crucea lui Hristos, precum se lauda Sfintul Pavel. Ramine sa imi explici daca pot exista prieteni ai Crucii care blameaza totusi Crucea.
PS. Nu am uitat de simbata si duminica. Insa nu vreau sa ma las atras in tactici diversioniste de schimbare a subiectului, cind acesta devine prea incomod pentru neortodocsi. Epuizam intii problema Crucii si a jerfei si apoi trecem la simbata.
PPS. Terenul este minat de mindria ta de a crede ca il poti corecta pe Sfintul Pavel.
Cardinal spune:
Lilianasoare, "Dumnezeu Intrupat", "Fiul lui Dumnezeu", "Inainte ca Avraam sa fie, Eu sunt", "Singele Crucii", "A inviat, nu este aici, iata locul unde L-au pus": toate acestea, sunt, intr-adevar, conexiuni semantice ilogice. Nu doar semantice, ci si logice, ontologice, epistemologice.
Ai pus degetul, crezind ca atingi o contradictie discalificanta, pe paradoxul crestinismului, paradox ilogic care l-a facut pe Sfintul Pavel sa scrie:
"Caci scris este: "Pierde-voi intelepciunea inteleptilor si stiinta celor invatati voi nimici-o". Unde este inteleptul? Unde e carturarul? Unde e cercetatorul acestui veac? Au n-a dovedit Dumnezeu nebuna intelepciunea lumii acesteia? Caci de vreme ce intru intelepciunea lui Dumnezeu lumea n-a cunoscut prin intelepciune pe Dumnezeu, a binevoit Dumnezeu sa mantuiasca pe cei ce cred prin nebunia propovaduirii" (I Corinteni, 19-21).
Nu te indigna de paradoxurile semantice ale textelor Noului Testament. Trupul palmuit, scuipat, torturat si spinzurat pe Cruce al Fiului lui Dumnezeu e mai mare nebunie.
Interpretarea strict "logica" a Intruparii e o fundatura in care
s-au afundat deja BeLucci, Ham, ladyJ, Stefanna...daca vrei sa interpretezi semantic si logic textele crestinismului, vei rata intelegerea mesajului, intrucit litera textului ucide, pe cind Duhul care a insuflat textul face viu.
ham spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ladyJ ...Jertfa care s-a intamplat sa fie prin crucificare.Pentru ca asa se omorau oamenii in acele timpuri. daca jertfa era prin impuscare....sa zicem, ce faceam noi? Puneam pistoale prin biserici? Intelegi la ce ma refer? Fa un efort macar... |
Acum itelegi de ce am scris io magaria aia cu violu'?
Socheaza destul de tare incat sa-ti pui intrebarea normalitatii slavirii uneltei crimei.
Oricum, cred sincer ca la urmatoarea coborare a Iisusului pe pamant, autoritatile, la instigarea capilor bisericilor- nu conteaza care- catolice, ortodoxe, iehoviste, penticostale, babtiste, etc- in primu' rand crestine!- il vor interna la nebuni, drogandu-l pana la pieire (nebunii trebuie tratati, nu-i asa?)....Lasat liber, ar goni din nou comerciantii din temple, cu biciul...; si care religie nu-i bijnitz banos?
Cardinal spune:
Ham, postarea pentru lilianasoare e valabila si pentru tine. Crestinismul socheaza pentru ca oricit te-ai da tu cu capul de peretii mintii tale logice, nu vei intelege de ce Sfintul Pavel se lauda cu "unealta crimei", Crucea lui Hristos, "iudeilor sminteala, elinilor nebunie".
Cit de profetic a scris Sfintul Pavel textul, ar trebui sa te recunosti in el. Ai doua optiuni: iudeu sau elin.
ladyJ spune:
citat din mesajul lui Cardinal LadyJ, eu am citat din Sfintul Pavel. Coloseni, 1, 20: "singele Crucii sale". Sola Scriptura. Tu ai facut distinctia (intr-adevar, Sola Scriptura) intre Cruce si Jerfa. Apoi, cu seninatatea dogmatistului neoprotestant, mi-ai spus: "Tu esti cel care se incurca in explicatii,nu eu". (?!) Ca sa ma convingi ca nu am dreptate, ai repetat distinctia, ignorind cu superbie Sfintului Pavel ("singele Crucii Sale"), cind acestea te-au contrazis frontal. Ai repetat masinal "Deci nu cruce=jertfa ci moarte=jertfa". Fara alta justificare decit aceea ce asa crezi tu, impotriva Sfintului Pavel. Solid "argument"! Nu mi-ai explicat nici cine sunt "dusmanii Crucii". Eu am spus-o clar: cei care nu se lauda cu Crucea lui Hristos, precum se lauda Sfintul Pavel. Ramine sa imi explici daca pot exista prieteni ai Crucii care blameaza totusi Crucea. PS. Nu am uitat de simbata si duminica. Insa nu vreau sa ma las atras in tactici diversioniste de schimbare a subiectului, cind acesta devine prea incomod pentru neortodocsi. Epuizam intii problema Crucii si a jerfei si apoi trecem la simbata. PPS. Terenul este minat de mindria ta de a crede ca il poti corecta pe Sfintul Pavel. |
Cea mai....(nici nu stiu cum sa-i zic)...cea mai...apocaliptica fraza pe care ai putut sa o gandesti este ultima. E de-a dreptul..fantastica!
Tu de ce il bagi pe SF Pavel la inaintare? Eu cu tine vorbesc nu cu sfantul Pavel! Care, consider ca era ceva mai destept decat crezi tu! Citatele postate de tine contin cuvantul ´´cruce´´ cu alt substrat, adica cel figurat.
Tu, sa inteleg ca nici macar nu ai o opinie proprie? Imi pui citate din Pavel si esti absolut convins ca asa cum CREZI tu asa a gandit si Pavel?
Exemplul cu ´´dusmanii crucii´´ era..un exemplu pentru a te face sa intelegi ca, atunci cand spui ´´dusman al crucii´´ nu te referi la cineva caruia nu-i place forma, obiectul cruce.Exemplul era strans legat de ´´crucea´´ la modul figurat din versetele postate de tine...dar ma rog, vad cat ai inteles.
Si, pentru ultima oara: pentru mine e importanta relatia pe care o pot lega cu Divinitatea, cu Dumnezeu.Daca pentru tine e mai important sa pupi crucea, asa sa faci! Dar te rog, nu incerca sa ma convingi ca dorinta lui Dumnezeu este de a ne inchina la moaste, la cruci, la icoane.
Daca spui ´´ cred intr-Unul Dumnezeu´´ apoi in el sa crezi nu in sfantul xyz.
ladyJ spune:
citat din mesajul lui Cardinal Lilianasoare, "Dumnezeu Intrupat", "Fiul lui Dumnezeu", "Inainte ca Avraam sa fie, Eu sunt", "Singele Crucii", "A inviat, nu este aici, iata locul unde L-au pus": toate acestea, sunt, intr-adevar, conexiuni semantice ilogice. Nu doar semantice, ci si logice, ontologice, epistemologice. Ai pus degetul, crezind ca atingi o contradictie discalificanta, pe paradoxul crestinismului, paradox ilogic care l-a facut pe Sfintul Pavel sa scrie: "Caci scris este: "Pierde-voi intelepciunea inteleptilor si stiinta celor invatati voi nimici-o". Unde este inteleptul? Unde e carturarul? Unde e cercetatorul acestui veac? Au n-a dovedit Dumnezeu nebuna intelepciunea lumii acesteia? Caci de vreme ce intru intelepciunea lui Dumnezeu lumea n-a cunoscut prin intelepciune pe Dumnezeu, a binevoit Dumnezeu sa mantuiasca pe cei ce cred prin nebunia propovaduirii" (I Corinteni, 19-21). Nu te indigna de paradoxurile semantice ale textelor Noului Testament. Trupul palmuit, scuipat, torturat si spinzurat pe Cruce al Fiului lui Dumnezeu e mai mare nebunie. Interpretarea strict "logica" a Intruparii e o fundatura in care s-au afundat deja BeLucci, Ham, ladyJ, Stefanna...daca vrei sa interpretezi semantic si logic textele crestinismului, vei rata intelegerea mesajului, intrucit litera textului ucide, pe cind Duhul care a insuflat textul face viu. |
Intruparea lui Iisus nu are legatura cu faptul ca azi se pupa icoane si moaste.
Intruparea, miracolul coborarii dumnezeului pe pamant ca om, e una.
Restul e restul.
PS cel mai grav este ca, pui egal intre jertfa, intrupare si faptul ca azi ne rugam la orice altceva decat Dumnezeu.(moaste)
Spui sa las logica deoparte, ca ma afund in neat, dar tu de ce o folosesti pentru a explica inchinaciunea la chip cioplit?
ham spune:
citat din mesajul lui Cardinal Ham, postarea pentru lilianasoare e valabila si pentru tine. Crestinismul socheaza pentru ca oricit te-ai da tu cu capul de peretii mintii tale logice , nu vei intelege de ce Sfintul Pavel se lauda cu "unealta crimei", Crucea lui Hristos, "iudeilor sminteala, elinilor nebunie". Cit de profetic a scris Sfintul Pavel textul, ar trebui sa te recunosti in el. |
Isus, pe numele sau evreesc Yehoshua, a fost nascut evreu, dintr-o mama evreica, Myriam, a fost educat si a trait dupa preceptele iudaismului. Iisus a trait si murit ca rabin evreu si nu a predicat niciodata altceva decât respectarea poruncilor Torei (Pentateuhul – primele cinci carti ale Bibliei).
Sunt prea multe de scris despre istoricul aparitie miscarii crestine, IMPOTRIVA VOINTEI lui Iisus.
Cred cu tarie in Dumnezeu dar nu cred in mascarada ce a devenit crestinismul (nu ca iudaismul ar mai fi ce-o fost!), transformarea miscarii lui Iisus de catre Shaul din Tars alias apostolul Pavel, un evreu helenizat din diaspora, intr-o religie de sine-statatoare- crestinismul, la 20 de ani dupa moartea lui Isus.
Revin, Eu cred in Dumnezeu, dar cred in felul meu si nu accept dogmele, mai ales cand sunt stupide, antisemite, rasiste, xenofobe, fals-nationaliste, homofobe, fundamentaliste, sectare si intolerante.
Nu-L neg pe Iisus dar refuz sa cred ca un evreu, mai mult, un invatator (rabin) evreu era antisemit, cum il "picteaza" religia crestina, religie DECLARAT antisemita, oricare din sutele de factiuni am lua in discutie, nu doar ortodoxia ROMANA (caci si ortodoxia e rupta in zeci de subdiviziuni, antagonice in multe-cele).
Din pacate, INTELEG bine DE CE a scris Shaul ce-a scris!
lilianasoare spune:
Cardinal, scuza-ma ca-ti spun, dar bati campii
La o observatie punctuala ai raspuns cu ce? ca nici nu stiu sa calific ideile din postarea ta.
"Cei care au modele de urmat in familie sunt cei mai bogati mostenitori"
BeLucci spune:
IIsus a venit sa moara pentru noi.Punct. Moartea(jertfa) a fost pe o cruce, obiect de tortura in acele vremuri. Deci nu cruce=jertfa ci moarte=jertfa. ´´dusmanii crucii´´ nu inseamna niste dusmani carora nu le place obiectul cruce, corect? Substratul e altul. Acelasi substrat te rog sa-l regasesti si in cea ce spune Pavel. |
Lady .
Irina, in porunca Dumnezeu a spus sa tinem ziua de odihna Sambata, dar Isus a inviat Duminica, si pt ca noi sarbatorim invierea Lui, am considerat ziua de Duminica ziua de odihna. Dumnezeu a terminat creatia in ziua a 7-a si a rascumparat-o inviind in ziua 1-a.
Ceea ce este impotriva poruncii. Oricum poruncile lui Dumnezeu nu ne mantuie ci moartea si invierea Lui ne dau viata vesnica.
Cardinalnu este scris niciunde in Biblie ca trebuie sa ne facem cruce. Alea sunt niste texte alese de tine in care doar se pomeneste cuvantul cruce. Dar asta nu inseamna ca ne indeamna sa ne facem cruce.
Isus este Dumnezeu?Da.
Si Biblia spune asta. Tatal Fiul si Duhul sfant sunt una.