Dura lex sed lex(Clubul Juristilor)(17)

Raspunsuri - Pagina 14

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns LoraG76 spune:

'Neata!
Eva, bine ai revenit!
O zi buna!

Lora, mami de Iustina

(Niciodata sa nu spui niciodata!)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns martie spune:

Ce e aia INNPA?? Sa nu radeti, dar chiar nu stiu...

Eu am 1,68 si 52 de kg. Cand eram gravida in 2 luni cu Bebi, din cauza serviciului ultra-stresant, copil mic (Sara) aveam 48 de kg! Si eram in 2 luni!
Deci, sunt detasat pe locul 1

Eva, ai mare dreptate, si eu am ajuns la aceeasi concluzie, fff multi juristi prost pregatiti, in frunte cu mine, abia dupa ce m-am apucat de invatat pt. notariat mi-am dat seama cat sunt de ... varza.

Si inca sunt, mi se pare normal ca am picat, mai ales ca eu am dat direct pe post, deci daca iei examenul - esti direct notar, cu stampila in mana. Iar eu nu stiam nici bibliografia pe care au dat-o ei. Chiar ma gandeam ca daca ma trezesc peste noapte notar, abia atunci incepe greul, trebuie sa inveti si sa citesti enorm.
Daca tu nu stii nici macar bibliografia - 155 de subiecte - atunci ce pretentii ai? Nu stii sa faci o legalizare calumea sau o autentificare.... Nu? Eu asa zic. E foarte greu, dar nu cred ca e imposibil.

Sincer va spun, mi se pare mult mai usor la notariat, ai 155 de subiecte, le stii, poti lua 9 sa zic (nu 10).
Iar la practica, sa inveti bine cateva modele de acte, poti lua 5, iar cu 7 chiar se intra. Eu nu am vazut in fata mea un act notarial, aveam modele, dar - pt. ca nu am terminat materia, nu am mai avut timp sa ma uit pe acte. Le-am facut din capul meu la examen si am luat aproape 4. Daca invat un an acte, cred ca pot lua la anul 5.
Ai baremul la subiecte CLAR.

La magistratura e mai mult, mie asa mi se pare, nu ai nimic clar, fiecare invata dupa alt manual, CEDO e cumplit, spete multe si foarte mult punctate. Mi se pare mult mai greu.
Mai ganditi-va.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eva03 spune:

Martie, la CEDO e usor. Este ca penalul. Trebuie numai sa inveti sa inveti. Fiecare termen in parte are interpretarea lui. Atat ca trebuie sa stii bine institutiile de drept intern ca sa vezi unde poti invoca cedo cu interpretarile lui. Nu sunt multe articole, iar interpretarile sunt foarte logice. Nu te descuraja, incearca numai sa nu te imprastii. Sa iei materie de materie si sa inveti in primul rand interpretarile fircarui cuvant care au fost date inhotararile cedo de-a lungul timpului. Cauzele si denumirea lor, le vei retine treptat pentru ca se repeta la infinit cele initiale.
Hai, curaj! Nu am venit sa va descurajez, numai sa va impartasesc din experienta mea.

Si inca ceva. In toate trebuie citita multa multa multa jurisprudenta. Acolo sunt si notiunile teoretice redefinite in fel si chip la infinit. Deci, parerea mea, atunci cand va fixati pe o institutie, luati si cititi si jurisprudenta pe ea, desi, stiu, e usor sa dai sfaturi si greu de aplicat. Si nu mie trebuie sa imi spuneti!
Mult mult succes.
Lora, bine te-am regasit! Pupici Iustinei!

Mergi la inceput

INPPA - institutul National de Pregatire si Perfectionare a Avocatilor.

Mergi la inceput

Of, am uitat sa va spun, m-am hotarat numai pt. notariat, am lasat-o moarta cu magistratura, le voi face pe amandoua varza altfel.

Mai ales ca se preconizeaza ca la anul sa sa dea chiar la sf. lui iulie exam. de notariat, deci devreme, fata de anul asta.
Va fi altr min. al just. si am inteles ca vor sa fixeze toate examenele in aceeasi zi - notariat, magistratura si barou.

Kriss, am sotul si socrul avocati, dar n-am auzit in viata mea de INPPA. Poti sa-mi dai mai multe detalii, te rog?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LoraG76 spune:

Deja mi-e si jena...fac parte din marea masa a juristilor slab pregatiti... Asta pt. ca am uitat mai tot in 10 ani...sa va spun ca in august 1999 am dat si eu admitere la INM? Am picat cu 7 si ceva, nu-mi mai amintesc exact cat...asta pt. ca la civil am avut 4 si ceva......facusem o mare bulibaseala, nu a fost pasiunea mea civilul, eu de penal eram amorezata..la penal am avut peste 9... Ce vremuri...am un fost procuror/actualmente judecator in familie care n-o sa ma ierte toata viata ca nu am mai incercat...mereu imi spune ca as putea, dar nu am vointa...l-am cam dezamagit, cum s-ar zice... Asta e, eu sunt multumita de serviciul pe care il am.

Lora, mami de Iustina

(Niciodata sa nu spui niciodata!)

Mergi la inceput

http://www.inppa.ro/

Aici gasiti statutul, regulamentul, programe de pregatire profesionala initiala si continua si ce va mai intereseaza. Ideea este ca, avand in vedere ca profesia de avocat este complexa si ca trebuie sa existe o armonizare a profesiilor juridice la nivel comunitar, aceste forme de pregatire vor fi de acum incolo, pentru toti avocatii, permanente si obligatorii.
Ele vor fi similare celor pentru pregatirea magistratilor, pregatirea initiala fiind similara INM-ului, evident, cu alte obiective, stabilite de interesele exercitarii profesiei.
Lipsa de pregatire in momentul de fata, consta in principal in necunoasterea instrumentelor comunitare noi aparute, pentru ca nimeni nu mai este preocupat dupa ce intra in profesiei de citit, ci de bani. Si e si uman. Din nefericire, apar aceste prevederi europene si instrumente legislative si juridice care trebuiesc cunoscute de toti pentru a putea fi folosite.
Hai ca v-am facut capul mare!

Mergi la inceput

Eva, iti multumesc foarte mult pentru explicatii!

Nu pot sa cred ce le-a introdus si avocatilor, incredibil, cica era profesie liberala, ce gluma proasta. Am citit si eu hotatarea din iunie 2008, aberatia asta cu pregatirea continua.
Mi s-a parut incredibil cum evalueaza ei, cum cuantifica orele de pregatire.
Un articol (una buc.) publicat intr-o revista locala echivaleaza cu 20 de ore, un articol (una buc. ) publicat intr-o revista nationala, 30 de ore si tot asa. Ca la piata!

Ce daca esti Dr. in drept, trebuie sa bifezi nr. de ore, daca publici una buc. articol juridic intr-o revista chiar internationala, asta echivaleaza cu un nr. x de ore.
Jalnic!
Socrul meu de ex. a fost si judecator, e un avocat exceptional, recunoscut ca atare in breasla. Sa-l vad acum - la 60 de ani, sa plateasca taxa si sa se duca sa stea in banca cu stagiarii la cursuri la INPPA, ca sa-i iasa nr. de ore.

Nu mai am cuvinte

Mergi la inceput

Buna dimineata!
Nu, Martie, e gresit!
Stagiarii fac pregatire initiala, iar definitivii fac pregatire continua. In plus, cei care publica sau care au si studii pedagogice predau sau expun. Deci, poate ca ar putea sa predea, in cazul in care are multa experienta. Iar lucrurile sunt chiar interesante. Este un schimb de experienta si nimic mai mult, eu cred ca benefica, avand in vedere dinamica legislativa.

O zi buna! Pupici pentru fiecare!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns angelapriboi spune:

Buna dimineata,

va invit la o cafeluta .
Din pacate justitia in Romania a inceput sa o ia razna rau de tot!!!

Mergi la inceput