Mamici in germania (4)
Raspunsuri - Pagina 19
Miriluta spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui ionica Mirlutza. Ma bucur ca tu esti mai logica si ai invatat germana. Eu nu am invatato si nici nu o voi face,sunt aici pt.un termen scurt,nu muncesc,nu am prieteni nemtzi,la ce-mi foloseste. La noi la Richrath, se vorbeste foarte mult engleza,este un cartier rezidentil,iar la alimentara de la coltz in general sunt angajati polonezi care la randul lor au fost nevoiti sa vorbeascas engleza ca si noi romanii. Am spus ca inspectorul desi vorbea engleza,in timpul examenului mi-a dat "comenzi" doar in germana,eu nu cred ca ramanea mut daca vorbea cu mine in engleza,sublinez avea o englza perfecta cand mi-a adus aminte ca suntem in germania,pentru mine ramane un xenofob. Apropos, cosarul a venit sa-mi curete cosul de la cheminé si vorbea foarte bine engleza,acum nu stiu daca-l chema Ghita. Sophia 2ani +17 ![]() |
Ionica, si noi stam tot intr-un cartier rezidential (Blankenese) si aici toti vorbesc engleza foarte bine, inclusiv cosarul..toti prietenii nostri nemti vorbesc foarte bine engleza. Miru merge la gradinita internationala si toti de acolo vorbesc engleza.
Singurul motiv pt care am invatat germana a fost acela de a imi putea gasi un job (nu pentru bani ci pentru ca detest sa fiu ''casnica'' si am senzatia ca ma plafonez daca stau acasa) si de a putea reolva diverse chestiuni singura, fara sa fie nevoie sa apelez la cunostinte (discutii cu beamteri sau cu cei de la telefoane sau de la gaz..). Mi-a fost de folos cand am cumparat casa, pt ca m-am putut ocupa singura de toate actele necesare, am angajat mucitori pt renovare si am putut sa le spun cand nu mi-a convenit ceva.
Nu este cazul sa fii ironica pt ca nu am batut toba pe nicaieri ca eu vorbesc germana si nici nu am acuzat pe nimeni de lipsa de vointa in a invata. Este pur si simplu parerea mea personala ca, inainte de a ne vaita ca nemtii sunt ''xenofobi'' ar trebui sa ne gandim cum reactioneaza romanii in asemenea situatii. Nu mi se pare exagerat sa ceara sa vorbesti germana daca tot traiesti aici. E alegerea ta de a invata sau nu, in functie de circumstantele sederii tale aici.
trischa spune:
Salutare fetelor si multumesc pentru urari.copila a avut si azi-noapte febra asa ca am tinut-o si azi acasa.acasa si in casa ceea ce inseamna o cupila fixata pe ,,nu vreau,,si o mama in pragul depresiei.imi vine sa ma arunc pe geam dar ma gandeasc ca de la et 1 cad pe biclicletele de afara si mai fac si pagube.acum fac ceva de potol si ma rog sa apara mai repede tati pe acasa sa pot sa ma tot duc.o zi buna!!!

anangel_lexi spune:
Miriluta, nu cred ca se supara nimeni daca iti spui parerea.
Acu' parerea mea: sunt instalatori in Ro care vorbesc engleza, din simplul motiv ca multi au plecat afara sa lucreze pentru o perioada si trebuiau sa se inteleaga cumva cu angajatorii. Iar la supermarket-uri mi s-a intamplat nu o singura data sa vad straini care intrebau casierele diverse chestii in engleza iar acestea le raspundeau, asa cum puteau ele, cu multe greseli, dar important e ca se faceau intelese. Eu in tara am lucrat 5 ani in resurse umane si crede-ma ca pana si ca vanzatoare de paine ti se cere sa ai un bagaj minim de cunostinte de engleza.
Ii inteleg pe nemti ca sunt foarte mandri de limba lor si de faptul ca e o limba de circulatie dar...nu toata lumea reuseste sa o invete. Cunosc persoane care locuiesc de ani de zile in Germania si nu au reusit sa invete pentru ca este o limba foarte grea. Deci macar aici ar putea avea si ei putina intelegere. Hai sa fim sinceri, au o gramatica ffff grea, nici ei n-o stapanesc perfect, iar de substantivele compuse pe care le poti lega cum vrei tu, nu mai vorbesc...

de
www.totsites.com/tot/mariacornelia" target="_blank">Maria Cornelia (20.09.2006)
Din ce in ce mai mare
Pozele noastre din concurs sunt www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=Mirese%20cu%20stil%20si%20farmec&page=1" target="_blank">ana1 si ana2 Va plac?
Miriluta spune:
| citat din mesajul lui anangel_lexi iar de substantivele compuse pe care le poti lega cum vrei tu, nu mai vorbesc... ![]() ![]() de www.totsites.com/tot/mariacornelia" target="_blank">Maria Cornelia (20.09.2006)Din ce in ce mai mare Pozele noastre din concurs sunt www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=Mirese%20cu%20stil%20si%20farmec&page=1" target="_blank">ana1 si ana2 Va plac? |
Imi pare rau, dar trebuie sa te contrazic
Pentru inceput, cumparati Cartea de Limba Germana. Este un volum minunat, cu coperti cartonate, publicat la Dortmund si care povesteste despre obiceiurile Hotentotilor (auf Deutsch : Hottentotten).
In carte se povesteste cum cangurii (Beutelratten) sunt prinsi si inchisi in custi (Kotter), acoperite cu o tesatura (Lattengitter) care sa-i fereasca de ploi.
Aceste custi se numesc in germana "custi acoperite cu pinza"(Lattengitterkotter) si atunci cind contin un cangur, ele sunt numite Lattengitterkotterbeutelratten.
Intr-o zi Hotentotii au arestat un asasin (Attentater), acuzat ca ar fi omorit o mama (Mutter) Hotentota (Hottentottenmutter), avind un fiu cam prostut si bilbiit Stottertrottel).
O astfel de femeie se numeste in germana Hottentottenstottertrottelmutter
iar asasinul ei este un Hottentottenstottertrottelmutterattentater.
Potera captureaza asasinul si il inchide provizoriu intr-o cusca pentru canguri
(Beutelrattenlattengitterkotter), dar captivul evadeaza. Imediat, toti pleaca in cautarea fugarului, si deodata, un razboinic
Hotentot se intoarce strigind:
- Am prins asasinul (Attentater)!
- Da? care?, intreaba seful de trib.
- Pe Lattengitterkotterbeutelratterattentater, raspunde razboinicul.
- Cum adica, asasinul din cusca de canguri acoperita cu pinza? intreaba
seful Hotentotilor.
- Pai, -raspunde bastinasul- pe
Hottentottenstottertrottelmutterattentater
(Asasinul mamei hotentote a copilului prostut si bilbiit).
-
A, asa, da! raspune seful Hotentotilor. Puteai sa zici de la inceput ca l-ai prins pe Hottentottenstottertrottelmutterlattengitterkotterbeutelrattenattentater.
Dupa cum vedeti, limba germana este o limba simpla. Trebuie sa aveti doar un pic de bunavointa...
P.S. Am glumit desigur, germana nu e deloc usoara.Povestea de sus am gasit-o pe un alt site mai demult si m-a amuzat foarte tare
claudia74 spune:
Bai voi aveti toate ziglele pe casa, hai sa zic si io nu dau cu parul,cand aterizezi aici esti ioc,muci,whatever (cel putin eu asa am fost) apai sa ma ierte Dumnezeu dar lb germana brauch zeit unbedingt si ce era sa stau in casa vreo cateva luni pana a intrat cate ceva la cutiuta,normal ca am iesit si normal ca la cumparaturi am spus instinctiv in engleza (bine instinctiv era sa spun in romana
dar realizam ce putea urma apoi) la care am primit niste fete-fete de parca vb chineza,deci Deni e aici la scoala da, face engleza din clasa a II-a,deci imposibil sa nu bage neamtu la cap,IMPOSIBIL si in primul rand Germania cica (sigur) e cea mai populata tara de imigranti din Eu, care-i faza nu stie neamtu sau nu vrea,invatam si limba normal ca trai aici,dar nu bati din palme nu!
Deci noi ne-am strans aici sa devenim Prietene romance nu va germanizati ca nu e cazul sau cel putin nu aratati asta aici,noi suntem alea in tzoalele noastre nu! nu am uitat doar de unde am plecat,cum traieste fiecare aici problema ei.
Uf ma striga Andi,gotta go,
alle.
www.onetruemedia.com/my_shared?z=24c9383cccafa2434e80e9&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">Album Claudia
Timisoara Impreuna
Claudi@ spune:
Ete ca nu ma pot abtine, uh.
Uite de asta sau saturat nemtii, de atitudinea asta "de nu-mi pasa" . Vorbesc foarte multi engleza, dar nu vor, sau saturat sa vb cu persoane venite de zeci de ani aici si sa nu inteleaga o iota de germana.
Ce mama masii ai de facut domne in primele luni, cand stai acasa? Pune mana si invata, daca vrei sa traiesti in tara lor sa lucrezi cu ei, pai atunci e nesimtire sa nu vb germana.
Eu am ramas muta si interzisa si i-as fi zis vreo doua unei cucoane numai ca nu vb limba ei, cand m-a intrebat intr-o germana f proasta daca vb turca. Pai suntem in Turcia aici? (oare de ce nu vb engleza?)
A si pe mine m-a ajutat un mosulet la inceput, in prima zi de scoala cand am luat trenul gresit. Mosuletul vorbea engleza si de manutza m-a dus pana in fata scolii unde trebuia sa ajung. Vorbise si la tel cu sotu si ii explicase unde trebuie sa ajung, caci cu engleza mea de balta as fi ajuns in China.
Soacra-mea nu vorbeste engleza, pt ca parintii ei nu au gasit important sa faca engleza la scoala.Socrul o vorbeste destul de binisor.
Si Ionica, cand jignesti aici nemtii, nu mai uita ca suntem fete care au soti si familii, dintre care si copii, nemti.
Si eu am facut scoala de soferi aici si nici nu am carait ca vreau sa mi se vorbeasca engleza. Doar examenul scris l-am dat in romana, pt ca exista optiunea asta, altfel as fi asteptat pana as fi vorbit mai bine germana.
25+ 
de www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=47a82b5dea7c19b5ab80ea&source=category&category_id=all" target="_blank">Tony , www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=429b4df014c3faeb7eb9ff&source=category&category_id=23" target="_blank">Nunta
Poze
ionica spune:
am spus ca inspectorul este xenofob,deci nu vorbeam la modul general,nu m-am referit la intreaga natiune .
| citat din mesajul lui Claudi@ Ete ca nu ma pot abtine, uh. Uite de asta sau saturat nemtii, de atitudinea asta "de nu-mi pasa" . Vorbesc foarte multi engleza, dar nu vor, sau saturat sa vb cu persoane venite de zeci de ani aici si sa nu inteleaga o iota de germana. Ce mama masii ai de facut domne in primele luni, cand stai acasa? Pune mana si invata, daca vrei sa traiesti in tara lor sa lucrezi cu ei, pai atunci e nesimtire sa nu vb germana. Eu am ramas muta si interzisa si i-as fi zis vreo doua unei cucoane numai ca nu vb limba ei, cand m-a intrebat intr-o germana f proasta daca vb turca. Pai suntem in Turcia aici? (oare de ce nu vb engleza?) A si pe mine m-a ajutat un mosulet la inceput, in prima zi de scoala cand am luat trenul gresit. Mosuletul vorbea engleza si de manutza m-a dus pana in fata scolii unde trebuia sa ajung. Vorbise si la tel cu sotu si ii explicase unde trebuie sa ajung, caci cu engleza mea de balta as fi ajuns in China. Soacra-mea nu vorbeste engleza, pt ca parintii ei nu au gasit important sa faca engleza la scoala.Socrul o vorbeste destul de binisor. Si Ionica, cand jignesti aici nemtii, nu mai uita ca suntem fete care au soti si familii, dintre care si copii, nemti. Si eu am facut scoala de soferi aici si nici nu am carait ca vreau sa mi se vorbeasca engleza. Doar examenul scris l-am dat in romana, pt ca exista optiunea asta, altfel as fi asteptat pana as fi vorbit mai bine germana. 25+ ![]() de www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=47a82b5dea7c19b5ab80ea&source=category&category_id=all" target="_blank">Tony , www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=429b4df014c3faeb7eb9ff&source=category&category_id=23" target="_blank">NuntaPoze |
Sophia 2ani
+17 
DidiAlex spune:
Salutare,
Miri, frumos graiesti!
In alta ordine de idee va rog daca aveti un model de arbeitszeugnisse sa imi fac o idee ce trebe sa le cer la cei din ro.
Io momentan is pe scoala, dar imi trebe modelul asta la un dosarel ![]()
Multumesc!
Miriluta spune:
Mda, hai ca ne-am aprins putin mai mult decat e cazul.
Am avut azi o zi super nashpa...am fost exrem de artagoasa si prietenele mele, ma intrebau ce probleme am de sunt asa, eu care de obicei sunt asa de 'nett''
...le-am marturisit ca ''de obicei ''nu sunt deloc ''nett'' ci doar par deoarece cunostintele mele de germana nu imi permit sa injur...![]()
Pe langa asta, am avut azi o videoconferinta cu partenerii nostri din New York...care s-a prelungit pana la ora 18...ca doar deh..la ei era abia pranz
Si acasa...galushka mica e nervos ca ii ies dinti, Miruna face scandal ca de ce il spal intai pe Henrik...am vrut atunci sa o spal intai pe ea...dar atunci e ''unfair'' pt ca Henrik sta la desene mai mult decat ea
...Daca toata saptamana o sa fie ca azi, ma veti vedea in curand la stiri: o romanca a murit de la o supradoza de ciocolata!!!!
mikiriki spune:
Miri 
Didi, eu am Zwischenzeugnis. daca te ajuta cu ceva pot sa ti-o trimit pe mess/ mail
Ionica, numai tu decizi daca inveti germana sau nu. Bine ca mi-ai amintit de catel. Trebuie sa-i fac dimineata programare la tuns ![]()
Am vrut sa scriu mai mult, dar sunt obosita si mi-e teama ca va iesi o ``tocanita de cuvinte``. Abia astept concediul
Noapte buna
PS: Clau, ti-au venit oaspetii?
Miki