De ce se stalceste limba romana?

De ce se stalceste limba romana? | Autor: miriama

Link direct la acest mesaj

Desi stiu ca pe acest forum nu se recomanda sa vanam greseli gramaticale, nu ma pot abtine sa nu constat cu profunda mahnire ca in ultima vreme apar posturi in care limba romana este pur si simplu batjocorita. Nu se mai scrie cu litera mare la inceputul propozitiei, nu se mai folosesc cratima, virgula, punctul si chiar nici celelate semne de punctuatie. Nu se mai deosebeste unde se termina o idee si unde incepe alta, cuvintele nu se mai scriu intregi, astfel incat textele sunt din ce in ce mai greu de citit. Ne apucam sa inventam o noua limba?!
Stiu ca se fac unele greseli din cauza grabei sau a supararii din momentul scrierii, dar chiar sa nu iti pese de ce lansezi in lume, mi se pare o lipsa de respect de sine in primul rand si nu in ultimul rand chiar pentru cititori. Consider ca nu ia prea mult timp sa reciteasca fiecare ce si cum a scris, chiar daca uneori ne mai scapa cate o litera.
Nu este deloc o dovada a suferintei de moment, ci mai degraba o lipsa de cultura, cu atat mai mult cu cat unii din cei care posteaza astfel spun ca au studii superioare.
Cu riscul ca moderatorii sa imi mai dea un avertisment sau sa primesc mustrari, cred ca e necesar sa trag un semnal de alarma ca e important sa ne respectam pe noi.

"Arata-te puternic cand esti slab si slab cand esti puternic"

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns CriPOD spune:

miriama, nu stiu cum sa-ti spun, da' in caz ca ai uitat, deja ai avertisment, asa ca nu-ti fie frica.

On-topic, dar de ce crezi tu ca exita un asemenea punct in regulament la mai toate forumurile de discutii?

Daca vrei un forum in care cum te prind, cum te rastignesc chiar daca ideea ta e geniala, iti recomand ala de e afiliat cu ministerul educatiei.

Mie mi se pare ok asa... Selectia naturala!

Common sense is not so common...[Voltaire]
Mom & Miss DJ, 12, inside - www.youtube.com/view_play_list?p=EA34EC6CE820927B" target="_blank">out, stuff 'n www.travelpod.com/members/_mqqm_" target="_blank">...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miriama spune:

mQQm,
Daca citeai mai cu atentie, observai ca n-am uitat ca mai am un avertisment; dupa cum vezi am spus clar "cu riscul ca moderatorii sa imi mai dea un avertisment".
Apoi, nu cred ca exista un asemenea punct "la mai toate forumurile de discutii" cum zici tu, ci la acesta nu se recomanda, asa am spus.
Mie nu mi se pare ok ca unii, din neglijenta sau comoditate sa ne "zgarie" retina, creierul, auzul cu o limba incorecta, chiar daca accept unele scapari care se pot intampla oricui. Avand chiar in vedere, asa cum spui tu, "selectia naturala", hai sa nu ne lasam chiar tavaliti, obosind sa citim texte la care trebuie sa te gandesti care e ordinea cuvintelor si a ideilor.
Un pic de verticalitate nu strica nimanui.

Mergi la inceput

Pai nu le citi pe alea care-s urate. Eu asa fac. Nu inteleg... tu cum crezi ca rezolvi problema cu subiectul. Propune o solutie, sunt curioasa.

Ok, nu se poate sa-ti mai dea inca unul, aia ziceam

Mom & Miss DJ, 12, inside - www.youtube.com/view_play_list?p=EA34EC6CE820927B" target="_blank">out, stuff 'n www.travelpod.com/members/_mqqm_" target="_blank">...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miriama spune:

Ok, nu se poate sa-ti mai dea inca unul, aia ziceam

Ba cred ca se poate sa imi schimbe culoarea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tisina spune:

miriama, eu sunt de acord cu tine.
mQQm, nu cred ca se poate veni cu o solutie. Cred ca tine de fiecare sa fim atenti ce si cum scriem. Stiu ca mai sunt cazuri in care persoanele ce posteaza aici sunt plecate de multa vreme din tara si au prierdut contactul cu limba romana, iar acestea sunt de inteles. Insa de cele mai multe ori, greselile gramaticale si de exprimare sunt facute de persoane care locuiesc in Romania, mai mult, au si studii superioare. Deci, inclin sa cred ca nu incultura ar fi de vina, cat neglijenta. Cred ca despre asta vorbeste si miriama.
Eu, una, URASC limbajul "messenger", cel cu prescurtari, cu "k" in loc de "ca",... stiti la ce ma refer.
Asadar, sunt de acord ca trebuie tras un semnal de alarma. Si nu imi pasa cate rosii primesc pentru cele scrise. Asta e ceea ce simt.
Numai bine, tuturor!

Mergi la inceput

Mey, io am doi tineigieri, poate de-aia-s mai laxa. In fine, fiecare are dreptul la o opinie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabriella1 spune:

Miriama,ai dreptate.Sunt topicuri destul de interesante,poate vrei sa-ti dai o parere,sa-i dau un sfat,dar din cauza greselilor gramaticale iti vine sa fugi nu sa citesti.Eu am renuntat in a le citi .

www.hasthelargehadroncolliderdestroyedtheworldyet.com/" target="_blank">Acceleratorul de particule (LHC) a distrus deja lumea?
Gabriela

"Prietenia este confortul inexprimabil de a te simti in siguranta cu niste persoane, fara a trebui sa-ti cantaresti gandurile, nici sa-ti masori cuvintele.

ajutati-l pe Bogdanel!
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=114245

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Nu vad nici o legatura intre stalcirea limbii romane si celebrele "typo".
Sincer , sunt 2 lucruri total diferite.

Cand am vazut titlul credeam ca te plangi si tu de greselile de la TV , de cum vorbesc bucurestenii(unii) "ia mana DUPA mine" , "pa" in loc de "pe" si altele . Uoua in loc de oua , etc etc. Asta e stalcirea limbii romane , nu graba cu care scrii sau tastatura veche.

"Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc "

***Fur is for petting**

http://www.youtube.com/watch?v=GewaLNZ1100

http://www.flickr.com/photos/13005458@N00/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mindy spune:

Miriama, sper sa nu fie vorba de nici un avertisment. Pe mine m-a atras calitatea acestui forum, a persoanelor care posteaza aici dar observ tot mai des genul asta de mesaje de care zici. E nasol.

Pe mine ma deranjeaza mesajele inghesuite, fara spatiu dupa virgula, neaerisite.

Exista mesaje cu un continut interesant dar nu stiu cine are rabdarea si timpul sa le citeasca..

Sfat prietenesc pt cei care scriu mesaje interminabile si greu de citit:
- folositi tasta SPACE dupa fiecare virgula, intre punct si inceperea unei propozitii noi.
- folositi optiunea 'Vizualizeaza' pentru o corectare in prealabil a greselilor (e imposibil sa prindem totul dar macar greselile mari)
:)

Haideti sa incercam macar!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns moruna spune:

nu mi se pare atat de grav faptul ca nu se foloseste majuscula la inceputul unei propozitii atata timp cand acest lucru se intampla doar cand scrii pe forum sau pe mess,dar grav mi se pare cand se intampla sa vezi asta in lucrarile copiilor,int-ro cerere sau oriunde in alta parte decat net-ul.ma deranjeaza mai mult folosirea gresita a verbelor,a cuvintelor cu sens gresit si ma deranjeaza la fel de mult moda de acum de a intercala cuvinte englezesti in propozitii.ma enerveaza cand apar la tv oameni care ar trebui sa vorbeasca limba romana corect si ei vorbesc ca niste cizme si devin niste exemple pentru copiii nostri.asta e!din pacate nu-i putem schimba noi.

mami de andrei 08 MAI 2008
cand tu arati cu un deget,trei degete arata spre tine.
pozele noastre

Mergi la inceput