Mononucleoza (Boala Sarutului )
Am gasit multe informatii referitoare la mononucleoza ,unii o trateaza ca pe o boala banala in timp ce altii considera visusul Epstein Barr (cel care provoaca boala ) responsabil de aparitia unor boli deosebit de grave .
A avut vreuna dintre voi aceasta boala ?
Raspunsuri
CriPOD spune:
Da, fetita mea cand avea 4 ani.
Iael spune:
I-ai dat mancare de regim pe perioada bolii ?Ulterior cum s-a simtit ?
Sunt foarte ingrijorata , baiatul meu are acum .
Iael spune:
Ma sperie tare riscul aparitiei unor complicatii in viitor .
informatii pe www.desprecopii.com despre mononucleoza: http://www.desprecopii.com/info.asp?id=1091
CriPOD spune:
Nu regim. Doar lichide multe si rabdare.
A trebuit sa fiu atenta o vreme dupa sa nu faca efort, pt splina. Aste era acum 9 ani, nu complicatii, nici nu ne-au chemat la control dupa.
Sanatate baiatului!
Iael spune:
Eu m-am panicat foarte rau , mai ales ca m-am apucat sa caut tot felul de studii referitoare la boala si unele m-au inspaimantat .
Multa sanatate si fetitei tale !
CriPOD spune:
Eu m-am bazat exclusiv pe ce mi-a zis dr cand am fost cu ea la urgenta. El a fost destul de relaxat in legatura cu asta, doar mi-a zis sa nu ma panichez ca scade in greutate si ca nu va manca nimic si ca o sa recupereze ea dupa, important e s-o hidratez.
Asa m-am speriat si eu cand am inceput sa citesc despre splina si altele, si am decis ca discut strict cu dr, altfel imi bag singura cuie in creier.
Acum asta e o boala destul de raspandita, doar ca se face de regula la adolescenta. Nu prea ai cum te proteja. Mie aici mi s-au parut destul de "casual", asa ca nu m-am stresat.
Iael spune:
Baiatul meu e adolescent .Dr mi-a spus ca 80 % din populatie contacteaza virusul dar multi nu au nici o manifestare .
Daca nu ar exista netul ne-am speria mai putin .Asa cauti si dai peste tot felul de nenorociri de nu mai poti sa dormi noaptea .
Mai bine ai procedat tu , ai stat fara grija .
Olgutzika spune:
Buna, Yael!
Eu am avut mononucleoza la 18 ani. Nu imi aduc aminte din perioada aia decat de oboseala crunta si de durerile infernale pe care le aveam cand respiram, din cauza hepatomegaliei si splinomegaliei. Am stat in spital doua saptamani, pana mi s-au retras ganglionii ( ma simteam ca un curcan )...ma hidratau in permanenta fff mult...ma obligau sa fac cat mai putin efort ( drum pana la buda si atat ). Cand am iesit din spital, eram ca noua si in trei zile am plecat in cantonament ( faceam sport de performanta ). Efort dozat la inceput si dupa alte doua saptamani eram pe teren fara nic un fel de problema. M-au urmarit medicii lunar, vreme cam de un an, insa am fost ok.
In ciuda formei destul de nasoale pe care am avut-o, si cu tot efortul intens inceput la scurta vreme dupa vindecare, evolutia a fost excelenta. Asa ca...optimism cat incape !
Olga mamica de Ioana-Sofia, 25 feb 2008 - cu www.flickr.com/photos/olguselu/" target="_blank">POZE
Iael spune:
Ganglionii s-au retras total ?
Controalele vizau analiza sangelui banuiesc .Ai fost si tu ingrijorata in acea perioada cu controale ?
sanziana72 spune:
Depinde la ce varsta faci aceasta boala. Nepotelul meu a facut-o la 2 ani jumatate si pot spune ca a tras aproape un an cu ea. Mai intai a
fost faza initiala pe care nu au stiut sa i-o diagnosticheze. Pana la urma s-au prins si doctorii ce are, numai ca e destul de neobisnuit la un copil de varsta lui.
Problema e ca i-a afectat ficatul (valorile transaminazelor erau imense). Cel putin un an a fost pe regim din cauza asta, a luat silimarina.
Problema e ca dupa 2-3 luni a facut o noua cadere care i-a afectat din nou ficatul. Cazurile de genul asta sunt foarte rare, dar exista.
Intradevar, virusul Epstein Barr poate da niste boli deosebit de grave, inclusiv neurologice sau imunologice, dar asta cam poate face orice virus. Si sunt doar cazurile exceptionale.
Ai mare grija la oboseala, regim, incarcarea ficatului, stress... Plus ca toate astea i-au modificat comportamentul, dintr-un copil vesel devenise un copil cu care nu te mai puteai intelege (dar cine e ok cand ii e rau).
Sanatate si nu intrati in panica! Urmareste foarte atent ce se intampla. Baiatul tau e mare, asa ca boala ar trebui sa treaca fara alte urmari.
"We can do no great things - only small things with great love." ("Nu putem face lucruri mari – doar lucruri mici cu multa dragoste.")Mother Teresa (1910 - 1997)