Ce inseamna Dumnezeu pentru tine?
Raspunsuri - Pagina 2
anya spune:
Motana, presupun ca esti crestina, asa ca te-as intreba ce parere ai avea daca la scoala copilului tau i s-ar impune sa faca religie musulmana , sa zicem. Sa studieze Coranul si sa i se explice ca exista doar Allah, iar restul religiilor sunt....Ti s-ar parea OK?
Poate in aceeasi ipostaza e un ateu, agnostic sau membru al stiu eu carui cult, al carui copil e obligat la ora de la scoala sa invete ceva ce contravine in mod grav parerilor parintilor lui.
Iar atat timp cat staul este laic iar invatamantul este de stat, ar trebui sa fie tot laic. Cine doreste invatamant religios, mi se pare corect sa-l gaseasca in scolile particulare sau confesionale (un ex. ar fi "scoala de duminica").
b.nica spune:
Nu ai dreptate Anya!
Statul o fi laic sau nu,copilul are dreptul sa fie educat in ceeace priveste Religia, desigur aceea pe care parintii lui o impartasesc;aici este binevenita informarea de la o persoana potrivita(de ex. in cazul crestinilor:un preot).
Daca parintii sunt atei si copilul nu stie nimic despre religie,eu cred ca in scoala,copiii ar trebui sa primeasca cunostinte despre Istoria religiilor lumii, macar pt. cultura lor.
Stanescu spune:
Ca sa raspund la intrebare _ Ce inseamna dumnezeu pt mine?
Absolut nimic. Si , apropo. de care dumnezeu vorbim - al crestinilor, islamului, iudaic, budist, etc.
Asta asa, ca sa clarificam lucrurile...fiecar cu dumnezeul lui..
Motana spune:
Probabil ca multi parinti nu ar fi de acord ca in scoli sa se mai predea nici ... literatura de exemplu. Argumente? Da.. serioase.. pai tata in lumea in care traim le mai trebuie povesti si termeni literari? Au reviste educative si.. up to date nu invechite ca romanele lui Rebreanu.
Si cum din parinti mai analfabeti pot iesi si copii care sa fie pasionati de literatura (vezi multe familii de rromi de ex.), asa si din parinti atei pot aparea copii crestini (fara a face vreo comparatie... e doar un exemplu). Apoi dupa ce termina scoala e problema ta ca parinte daca il alungi de acasa ca e crestin sau nu (in cazul in care scoala a avut o atat de mare influenta asupra lui, inact sa il converteasca), dar el a fost expus la ceva mai mult decat la cultura de familie.
Credeti ca nu se invata si atatea lucruri anti-religioase? Ce ar fi sa studiem manualul de literatura sa vedem cati autoti ne-crestini, chiar impotriva lui Dzeu sunt? Dar sunt parte din cultura... si pot avea influenta. Cui i-a placut Kafka, Sartre, si chiar Noica sau Cioran... ce inseamna ca gata l-au aruncat pe Dzeu (in cazul crestinilor)? Asa si invers.. credeti ca unele lectii de morala si educatie crestina (nu pot sa cred ca un parinte care macar vrea sa educe un copil civilizat nu gaseste nimic bun in morala crestina) o sa converteasca pe cineva? Tot ce ai in interior ramane (adica de la mama si de la tata)... acestea vin doar sa iti infirme sau sa iti afirme credinta.
Si pana la urma urmei parintii sunt cei ce isi educa copii, ce, nu aveti incredere in voi ca va scoateti copii atei (sau crestini) autentici? Ce atat zarva fara nici un rost?
Si ca sa raspund... daca as trai intr-o tara musulmana desi as fi crestina n-as incepe sa fac show ca plodul meu nu poate sta la orele lor de religie.. din nou... ma bazez pe educatia de acasa. Ce e la scoala e o.. diversitate dar nu temelia educatiei copilului meu.
Have fun!
9+
Stanescu spune:
Motana, as fi de acord cu tine, daca ai spune: "educatie si morala" . Punct. Atat. Un ateu sau agnostic poate fi o persoana educata si morala chiar daca nu crede ca sta unul de sus cu ochii pe el. De ce?
Pentru ca asa a fost educat (sau s-a autoeducat) - si aci putem vorbi de bun simt si empatie, daca vrei.
Citind ceea ce ai scris se poate trage concluzia ca numa crestinii sunt oameni educati si morali - ceea ce, scuza-ma, e absolut ridicol.
Si apropo, nu traim intr-o tara musulmana, ci intr-un stat LAIC.
Credinta, religia, sunt optiuni personale, nu au ce cauta in spatiul public.
anya spune:
Multumesc, Stanescu!
Exact de asta vorbeam. Traim intr-un stat laic. Sa facem alt exercitiu: sa presupunem ca la scoala la care ai tu copilul, nu gasesc profesor de religie ortodoxa si aduc unul catolic sau musulman. Iti trimiti copilul la ore, pe prinipiul ca o sa contracarezi tu acasa efectul conceptelor predate?
B.nica, de acord cu tine, daca in scoala laica s-ar preda doar istorie sau dogmatica religiilor. Atata timp cat doar una e considerata "buna" iar celelalte denigrate, copiii mei nu vor frecventa aceste ore.
b.nica spune:
Da Anya,nici eu nu as dori sa-mi indoctrineze copilul minor,altii.Ori se continua educatia religioasa primita in familie, ori se prezinta, neutru, toate dogmele religioase.
Motana spune:
Intai de toate nu vreau sa las impresia ca daca esti crestin esti bun si daca nu nu. Mai ales educatia nu este neaparat legata de crestinism, am prieteni atei f. civilizati si cunosc crestini carora le lipsesc bunele maniere de ex., imi pare rau daca am lasat impresia ca doar crestinii sunt oameni educati. Cum de altfel nu cred ca daca esti crestin tre' sa te simti mai tare decat daca nu esti (cum uneori se simt multi dintre atei, fara sa ma refer la cineva anume, dar exista tendinta printre atei de a te simti pe o treapta mai sus adica ai depasit credinta, ai evoluat la a nu crede).
Cat despre educatie si morala da e f frumos si corect. O problema cu asta insa: fiecare societate tinde sa SCHIMBE morala conform timpurilor, a evolutiei (sau a involutiei din pacate), ca sa nu mai zicem de la o cultura la alta... deci ne raportam la o moralitate in schimbare, si in general pentru a scuza sau a legaliza actiunile a-morale ale unei societati. In schimb in morala crestina pilonul e infipt nu se inclina in dreapta sau in stanga (ce inflexibili, nu?!), deci te raportezi mereu la aceleasi valori nu le adaptezi in functie de placerile/desviatiile unei societati.
Cat despre religia in scoli, cred ca ne concentram prea mult, si nu de alta dar deja exista topic pe tema asta, asa ca mai degraba sa vorbim la subiect.
Cata vreme nu ne consideram mari si tari pentru ca suntem crestini sau atei cred ca putem convietui si intr-un spatiu virtual!
Peace!
9+
ari spune:
Eu sunt mama si nu vreau ca fiului meu sa-i fie predata O religie de Un popa, nici de UN rabin, nici de UN imam. Copilul meu urmeaza un curs de istoria si sociologia religiilor, unde invata despre contextul social, istoric in care au aparut si evoluat toate religiile. Cursul este predat de un profesor de teologie, de o echidistanta dovedita fata de toate religiile. Si asta consider eu corect. O religie predata de un preot ar insemna spalare de creier. Nu as accepta niciodata asa ceva.
Nu cred ca ateii sunt agresivi. Deocamdata aici am gasit agresivitate indreptata inspre atei, inspre musulmani, inspre protestatnti, inspre evrei...de unde? De la stimabilii ortodocsi. Sau poate afirmatiile de genul : «eu nu cred ca ateii au suflet», «nu veti fi mantuiti», cele care insinueaza ca parintii care refuza sa-si indoctrineze copiii sunt iresponsabili, nu sunt agresive??? In acest caz, nimic nu mai e agresiv.
Eu sunt una dintre cele care nu-si va lasa niciodata copilul spalat pe creier, asa cum am mai spus. Si desfid pe oricine sa-mi dovedeasca in mod rezonabil, nu cu povesti de genul mantuirii, etc., ca al meu copil va fi mai imbecil decat unul «instruit» la o scoala aderenta unei religii.
musetto spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Motana Chiar crede cineva ca ora de religie ii poate duce copilul spre drumul cel rau? |
Da, eu.