cum ne educam copii
Raspunsuri - Pagina 9

mariamunteanu spune:
Citat: |
citat din mesajul lui naiuta Repet, am procedat metoda gresita lipind hartiile alea pe perete,insa cred ca exista si i-i voi invata altfel pe copii de existanta lui, nu asa! |
Cu cat amani mai mult momentul in care-i vei invata despre iad, cu atat mai bine. Lasa-i sa se bucure de copilarie, e atat de frumoasa, inocenta si trece atat de repede !
Maria

naiuta spune:
[quote]citat din mesajul lui mariamunteanu
Cu cat amani mai mult momentul in care-i vei invata despre iad, cu atat mai bine. Lasa-i sa se bucure de copilarie, e atat de frumoasa, inocenta si trece atat de repede !
Maria
Ai dreptate!Copilaria este poate,cea mai frumoasa din viatza,insa,mi-e totusi teama ca atunci,cand consider ca e timpul,sa nu fie prea tarziu?!

ruscus spune:
fetelor, naiuta a inteles ca a gresit si a dat jos hartiile, nu va mai luati de ea si daca vreti sa discutati despre iad faceti un subiect la sufletul credintei, ar fi mai potrivit
hai sa venim cu sfaturi si experiente constructive cu scopul de a deveni parinti cat mai buni
ieri seara am participat la un grup de tineri parinti care au diferite discuti despre familie
ieri seara tema a fost cum sa fi un tata mai bun, dar ceea ce am auzit se aplica si mamelor
se spunea ca nu poti sa disciplinezi pe cineva daca nu exista o relatie
exista trei relatii care au un mare efect asupra copiilor
-relatia mea cu dumnezeu (grupul era crestin)
-relatia mea cu sotul (sotia)
-relatia cu copii
patru principii care daca sunt aplicate poti avea o relatie buna cu copii
AFIRMAREA sentimentelor
adica atunci cand copilul se bucura, sa ne bucuram si noi cu el, dar cu adevarat sa ne bucuram ,cand e trist sau il doare ceva sa suferim alaturi de el
ACCEPTAREA, sa aceeptam copii asa cum sunt, sa nu simta ca ii iubim numai daca sunt cuminti, daca fac lucruri bune, sa simta ca ii iubim pt ca sunt copii nostri
aici trebuie sa avem grija, tebuie sa gasim o balanta intre acceptare si performanta

ruscus spune:
fetelor, naiuta a inteles ca a gresit si a dat jos hartiile, nu va mai luati de ea si daca vreti sa discutati despre iad faceti un subiect la sufletul credintei, ar fi mai potrivit
hai sa venim cu sfaturi si experiente constructive cu scopul de a deveni parinti cat mai buni
ieri seara am participat la un grup de tineri parinti care au diferite discuti despre familie
ieri seara tema a fost cum sa fi un tata mai bun, dar ceea ce am auzit se aplica si mamelor
se spunea ca nu poti sa disciplinezi pe cineva daca nu exista o relatie
exista trei relatii care au un mare efect asupra copiilor
-relatia mea cu dumnezeu (grupul era crestin)
-relatia mea cu sotul (sotia)
-relatia cu copii
patru principii care daca sunt aplicate poti avea o relatie buna cu copii
AFIRMAREA sentimentelor
adica atunci cand copilul se bucura, sa ne bucuram si noi cu el, dar cu adevarat sa ne bucuram ,cand e trist sau il doare ceva sa suferim alaturi de el
ACCEPTAREA, sa aceeptam copii asa cum sunt, sa nu simta ca ii iubim numai daca sunt cuminti, daca fac lucruri bune, sa simta ca ii iubim pt ca sunt copii nostri
aici trebuie sa avem grija, tebuie sa gasim o balanta intre acceptare si performanta
APRECIEREA nu trebuie sa ii pandim cand fac ceva rau si sa ii disciplinam, trebuie sa ii prindem cand fac lucruri bune si sa ii apreciem si atunci ei vor incerca sa faca mai mult bine
sa exprimam aprecierea pt efortul facut chiar daca rezultatele nu sunt perfecte
DISPONIBILITATEA cand simt ca esti disponibil pt ei isi dau seama ca ei sunt importanti pt tine, si cand simt asta se poate lucra mai usor cu ei
astea sunt notitele mele , mie mi-a placut foarte mult ceea ce am aflat de aceea am vrut sa impartasesc cu voi
doamne ajuta la toti

mariamunteanu spune:
citat din mesajul lui naiuta [quote]citat din mesajul lui mariamunteanu Cu cat amani mai mult momentul in care-i vei invata despre iad, cu atat mai bine. Lasa-i sa se bucure de copilarie, e atat de frumoasa, inocenta si trece atat de repede ! Maria Ai dreptate!Copilaria este poate,cea mai frumoasa din viatza,insa,mi-e totusi teama ca atunci,cand consider ca e timpul,sa nu fie prea tarziu?! |
Copilaria trebuie sa le-o pastram senina, nu umbrita de frica. Cu frica doar le intunecam inocenta, le ingradim deschiderea si curajul in viata, ii invatam sa traiasca limitat, inchistat, sa viseze urat, le taiem aripile, le sadim frica de fantasme, ii facem negativisti.
Educatia cea mai temeinica se face cu iubire si cu intelegere.
Nu va fi tarziu pt. a le povesti lucruri neplacute, viata insasi are atatea aspecte dure si neplacute, incat la un moment dat tot se vor lovi de probleme.
Maria

sorana spune:
Copii percep altfel decat adultii "partea intunecata" a lumii. Eu sunt atee, deci imi voi educa copilul in spiritul asta si mi se pare normal ca un om credincios sa isi educe copilul in spiritul credintei proprii. Pe de alta parte eu voi incerca din rasputeri sa nu-i impun copoilul convingerile mele. Pana acum i-am povestit ce stiu eu despre Dumnezeu si despre diferentele intre diferite religii si i-am spus si ce cred eu si de ce cred eu asa, spunandu-i ca si ea va studia diverse lucruri, va citi probabil mult si va ajunge la propria ei concluzie candva, cand va crede ea ca are suficiente informatii.
Eu vreau sa va povestesc ceva care m-a socat la vremea respectiva si care, de fapt a fost punctul in care Monica a inceput sa isi puna intrebari referitoare la religie ...
Avea 4 ani, era in grupa mijlocie. Era aproape depaste. Si vine de la gradi si imi spune plangand "Stii, mami, pe Isus niste oameni rai, i-au batut cuie in maini, l-a durut, i-a curs sange". Ma rog, in mintea ei imi povestea ceva gen "stirile dela ora 5". Mi-a luat vreo 2 ore s-o linistesc, s-o fac sa inteleaga ca asta a fost cu mult timp in urma, ca oamenii au facut multe greseli in cursul istoriei, ca oamenii au facut greseli indiferent de religia lor, i-am povestit de razboaie, cruciade si altele, spunand cxa acum nu mai e asa, ca asta a fost demult, ca au fost greseli, ma rog ...
Am intrebat educatoarea (altminteri o tipa super ok) ce i-a venit sa le spuna astfel de povesti, altceva, mai vesel, fara sange si cuie in maini n-a gasit? Ceva mai potrivit pentru 4 ani? Si s-a uitat la mine foarte lung si mi-a spus ca ei i se pare foarte normal ca toti copii sa fi stiut deja sacrificul lui Isus, inclusiv detaliile Si i s-a parut foarte ciudat cand eu i-am zis ca in nici un caz nu i-as fi povesti copilului de 4 ani despre tortura, daca nu m-ar fi obligat ea .... In fine, acum stie fi-mea o gramada de chestii despre tortura si religie ... ce imi pare bine e ca a inceput sa le ia ca pe niste povesti, sunt la categoria Harry Potter si Zana Maseluta toate povestile cu draci si vrajitori ... si macar n-o mai sperie nimeni cu nimic ca i-am povestit cam de toate pe principiul "unii cred ca ..." "altii cred ca ..."
Sorana si Monica (6 ani)

mina spune:
Eu asa am patit-o cand Matei a aflat de la una dintre bunici povestea cu barza (in conditiile in care stia demult de la mine si de la gradi cum ca bebelusii cresc in burtica). A venit la mine si m-a intrebat pe el cine l-a adus? Barza? Sau a crescut in burtica la mine?
Intai am vrut sa aflu de ce ma intreaba (e metoda mea de a castiga timp de gandire. Cand vine cu vreo duma surprinzatoare, il intreb de ce intreaba sau unde a auzit, timp in care rotitele merg-merg-merg).
"Bunica mi-a zis ca m-a adus barza. Acuma zi tu cine minte? Tu sau bunica?"
Interesant moment nu?
I-am explicat ca sunt povesti in care asa se spune ca apar copiii pe lume, dar de fapt ei cresc in burtica la mami.
Si eu sunt un pic derutata in privinta educatiei religioase. SUntem crestini ortodocsi, si eu si sotul, dar nu tinem foarte aproape biserica si religia. Insa as vrea ca fiul meu sa faca propriile alegeri, nu vreau sa il indoctrinez de acum. I-am explicat cum e cu Isus Cristos (am presimtit ca o sa vina un moment ca cel povestit de Sorana si prefer sa stie povestea in varianta cosmetizata de la mine). Bunicile i-au explicat despre Doamne Doamne si ingerasi si cum ne pazesc, etc.
E foarte interesant ce spui tu Ruscus despre relatiile care au influenta asupra copiilor. Fiindca am constatat ca, de cele mai multe ori, adultul se poarta in propria relatie conjugala asa cum a perceput relatia conjugala a parintilor.
Multumim pentru notitele tale, f interesante.
Mina si
Matei-Costin, sensu'lu'viata lu'mami si tati
din:09.09.2004
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=57655" target="_blank">cronicile vizigotului
Some people dream of success...while others wake up and work hard at it

bird70 spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Delia21
|
Nu vad ce legatura are religia in povestea asta. Tu crezi ca un ateu are potential mai mare de-a deveni criminal decat un credincios? Mie mi se pare ca e exact invers. Ateii au flexibilitate mai mare in gandire si sunt mult mai toleranti, mai putin probabil sa manifeste ura si intoleranta. Pe cand credinciosii sunt conditionati sa respinga si sa urasca anumite categorii de oameni (homosexuali, necredinciosi, etc).
In povestea ta nu vad decat o femeie care avea cu siguranta o tulburare de personalitate si care a gasit inca un 'atins' la mansarda care sa-i cante in struna. Nu e posibil ca cineva sa creada ca astia 2 erau in regula la cap

irina.c. spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui bird70
Nu vad ce legatura are religia in povestea asta. Tu crezi ca un ateu are potential mai mare de-a deveni criminal decat un credincios? Mie mi se pare ca e exact invers. Ateii au flexibilitate mai mare in gandire si sunt mult mai toleranti, mai putin probabil sa manifeste ura si intoleranta. Pe cand credinciosii sunt conditionati sa respinga si sa urasca anumite categorii de oameni (homosexuali, necredinciosi, etc). In povestea ta nu vad decat o femeie care avea cu siguranta o tulburare de personalitate si care a gasit inca un 'atins' la mansarda care sa-i cante in struna. Nu e posibil ca cineva sa creada ca astia 2 erau in regula la cap ![]() |
si nu cred ca ateii sunt mai flexibili decat credinciosii, cred ca fiecare om are doza lui de intolerantain orice caz faptul ca un om a fost crescut de mic intr-o credinta anume nu il fereste neaparat de alegeri proaste in viata, fiindca intervine si libertatea omului, plus modul in care si-a insusit si traieste o anume credinta
Irina, mami de

am blog

simali spune:
citat din mesajul lui mina "Bunica mi-a zis ca m-a adus barza. Acuma zi tu cine minte? Tu sau bunica?" Interesant moment nu? ![]() www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=57655" target="_blank">cronicile vizigotului Some people dream of success...while others wake up and work hard at it |
Am avut si noi momentul asta. I-am spus ca bunica e si ea batrana si uneori mai uita.
A fost si un mesaj subtil catre bunica.
alice