cum ne educam copii
Raspunsuri - Pagina 12
mina spune:
| Citat: | ||||||
citat din mesajul lui sorana
MerciLa prima parte - probabil ai dreptate. Nu am cedat pentru ca e aberant sa bata la usa oamenilor la ora 15.00 dar am tot argumentat. Asa ca probabil argumenteaza si ea de dragul discutiei Evident ca nu o las sa fie doar musafir, nu e chiar regula - o data la noi, o data la voi, e mai mult in functie de problemele fiecaruia - ne intelegem bine cu vecinii respectivi. Stiu ca trebuie sa continui dar ... vorba ta - de la 2-3 ani imi tot bat gura, cred ca sunt fraze pe care le-am zis de mii de ori Sper si eu ca se vor prinde toate pana la urma ... Oricum la Monica totul e ciclic. Adica o data pe an reiteram problema politetii (la alt nivel, normal), o data pe an are idei de genul "nu ma spal pe dinti", o data pe an nu mananca ... ma rog, cam acelesi probleme, la alt nivel, ciclic. Eu nu sunt foarte rabdatoare din fire dar de cand copilul am dezvoltat o rabdare .... Ce vroiam sa te mai intreb Filofteia, baietelul tau argumenteaza cand nu-i convine? Ca fi-mea m-a capiat Sorana si Monica (6 ani) "Dac#259; oamenii sunt buni doar pentru c#259; se tem de o pedeaps#259; #351;i sper#259; într-o r#259;splat#259;, atunci chiar c#259; suntem o adun#259;tur#259; jalnic#259;" - Albert Einstein |
Ohooooo, si inca cum. Ma ia si ma intoarce pe toate partile, cu multe de ce-uri de ajung in situatia sa-mi pierd gandurile si sa intreb "de ce...ce anume, Matei?"
O faza amuzanta. Colega mea de birou are un baietel de varsta apropiata. In perioada celor mai agresive dece-uri, acu vreun an cred, vine fericita si-mi spune: uite, cand m-a intrebat de ce, eu am zis dar tu de ce crezi, si copilu a tacut nitel gandindu-se la subiectul respectiv. Ok, fericita ma duc si io la Matei, ma intreaba un dece, eu raspund dar tu de ce crezi si copilul meu...ce credeti? ... imi raspunde fericit: "pai tu esti Mami, tu tre sa imi raspunzi mie!"
De sarbatori, in masina, noi trei si bunicii. Nu stiu ce conversatie aiurea purtam si ma ia valul si-l intreb cum il cheama. Se uita la mine ca la nebuni si-mi zice: "stii foarte bine cum ma cheama"
Zic, da, stiu, dar voiam sa vad daca stii si tu. Raspuns: "eu sunt eu, normal ca stiu cum ma cheama!!!".
Va pup.
Mina si
Matei-Costin, sensu'lu'viata lu'mami si tati
din:09.09.2004
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=57655" target="_blank">cronicile vizigotului
Some people dream of success...while others wake up and work hard at it
sorana spune:
| Citat: | ||
citat din mesajul lui filofteia
La noi nu este o argumentare ci mai repede eu i-as spune negociere Tot se negociaza, dar cand depaseste limitele sau sunt obosita il avertizez ca nu avem ce sa negociem... Baiatul meu este mai filozof de felul lui si vine cu niste chestii de te doare mintea, asa ca sunt antrenata. Am renuntat sa-l mai fac sa fie el altfel ci am impus niste reguli de bun simt pe care nu accept sa le treaca. |
Oricat de antrenata as fi deja, oricat mi s-ar parea de normal sa explic si sa negociez si sa accept argumentele logice ale Monicai .... uneori ma lasa nervii.
Mina - there is more to come
Partea cu "minciunile de convenienta" (ca nu stiu cum altfel sa le zic) e foarte greu de priceput de catre un copil. Cand e vorba de propria piele, fi-mea a invatat
Asa ca "s-a scos" cand era vorba de ea ... dar cand ii spui "sa nu spui ca e surpriza" ai toate sansele sa spuna ...
Partea cu injuraturile. Si noi am avut o perioada fara (4-6 ani cred) apoi datorita probabil copiilor care au intrat la scoala si cu care se joaca fi-mea am inceput sa venim cu tot soiul de achizitii lingvistice noi
Sorana si Monica (6 ani)
"Daca oamenii sunt buni doar pentru ca se tem de o pedeapsa sii spera într-o rasplata, atunci chiar ca suntem o adunatura jalnica" - Albert Einstein
filofteia spune:
| Citat: |
| De sarbatori, in masina, noi trei si bunicii. Nu stiu ce conversatie aiurea purtam si ma ia valul si-l intreb cum il cheama. Se uita la mine ca la nebuni si-mi zice: "stii foarte bine cum ma cheama" Zic, da, stiu, dar voiam sa vad daca stii si tu. Raspuns: "eu sunt eu, normal ca stiu cum ma cheama!!!". |

| Ok, fericita ma duc si io la Matei, ma intreaba un dece, eu raspund dar tu de ce crezi si copilul meu...ce credeti? ... imi raspunde fericit: "pai tu esti Mami, tu tre sa imi raspunzi mie!" |
Hi,hi...Mina tare scump pustiul tau.
La faza asta eu ii spun copilului :"Dar nici eu nu le stiu pe toate!"
La care el raspunde..."Ei nu le stii ca doar esti mami
"In perioada inebunitoare a "De ce?" eu luam o pauza cu:"De chichi, de michi, de 3 lei ridichi" cum spuneam cand eram mici.. la noi mergea ca-l amuza tare chestia asta si cred ca se concentra s-o memoreze
Mai rau a fost cand au reaparut de ce-urile dupa 6 ani si cand intrebarile au devenit de-a dreptul surpinzatoare...un exemplu a fost cand ainceput de la "Cum se formeaza saliva?" si dupa ce eu victorioasa am gasit in enciclopdiile/atlasele pe care le avem chestia asta, ii citesc si pare lamurit
ma intreaba "Dar de ce face saliva bule?" Si cate au mai fost...| Citat: |
| Acum cred ca are vocabular bogat dar pana la urma stie ce inseamna fiecare cuvant, stie ca nu trebuie sa le folosim. Acuma asta e. Cand le-o folosi, le-o folosi |
Sincer Sorana, nu trebuie sa-ti faci griji, ca nu le va folosi. Dupa cum o educi nu o va face...va stii ce inseamna, poate ca o va face in gand...dar nu le va folosi in nici un caz frecvent.
magda30 spune:
Buna,
Ma alatur si eu "problemelor" de educatie.
In mare, pitica nu injura, o singura data pe la 2 ani a iesit din masina cantand "luna luna p....la", mi-au picat plombele.
Practic nu injura, ci i se parea ei ca suna frumos. Unde o fi auzit nu stiu, ca noi nu vorbim asa in casa. In fine, i-am explicat ca nu e frumos si de atunci nu a mai zis.
In schimb ma lupt cu ea sa spuna buna ziua, la revedere cand mergem la cineva, cand ne intalnim cu cineva. Multumesc si te rog a inceput sa mai zica, dar sa salute ioc
. Ideea e ca mi s-a atras atentia ca nu o invat sa fie politicoasa. 
.
In schimb ea saluta .... casa, cand intram in casa. Zice "buna ziua/seara casa".
. Cum asi putea sa o conving sa salute si oamenii? ![]()
I-am explicat ca nu este frumos, ca si ca si ca
, apoi i-am zis ca ii voi lua cate o jucarie si pana nu va incepe sa salute nu i-o voi da inapoi. Insa nu stiu cat de buna e ideea. Va rog da-ti-mi si mie sfaturi in directia aceasta.
In rest... ca orice copil unic, isi negociaza foaaaaarte bine dorintele, insa stie de acum ca daca am zis "Miruna am zis si gata" nu mai are ce negocia. Nu ii prea convine. Uneori incepe sa
, alteori accepta ca o fetita mare ce e
. Asta e in functie de cat e de obosita.
Va citesc cu interes, insa sunt mai puturoasa la postat
. Asa ca nu promit ca voi raspunde foarte curand 

mina spune:
Apropos de injurat....pe la 2 ani a auzit odata o injuratura de sofer...si vreo cateva luni a folosit-o...suna cam asa....ce puia mea!?!?! Maaaare noroc ca in loc de l punea i, nu? Pentru ca noi am ales sa il ignoram ca sa uite (si am avut succes). Dar se mai intampla sa fim in supermarketuri, el in cos tip masinuta, si cand ne ciocneam accidental de alt cos fi-miu o comitea...ca era si el sofer in trafic...ce credeti?
Alta faza super jenanta (pt mine, ca plodu nu facea, practic, nimic rau) a fost cand i-a cumparat tac-su bombonici in forma de zmeura si mure. Ei, ganditi-va voi ca fiul in loc de r la mure punea i. Eram in taxi, el cu bombonicile...si deodata il intreaba pe sofer daca nu vrea si el bomboane d'alea...am simtit ca lesin...noroc ca i le-a si aratat in acelasi timp...si noroc ca soferu avea unu la fel acasa si a asimilat instant poceala de limbaj.....
Astea-s amuzamente de la varsta cand inca nu folosea aceste cuvinte constient. Deocamdata nu au aparut, insa cand se va intampla (ca cine-s io sa scap de fie si cel mai mic chin sortit unui parinte
) cred ca as face la fel ca Sorana: ii explic ce inseamna de ce il folosesc unii oameni, si de ce e foarte urat sa faci asta (cu implicatiile legate de proasta crestere la care este, inca, extrem de sensibil).
Va pup
Mina si
Matei-Costin, sensu'lu'viata lu'mami si tati
din:09.09.2004
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=57655" target="_blank">cronicile vizigotului
Some people dream of success...while others wake up and work hard at it
sorana spune:
Da ... minunatele intrebari "de ce" varianta 5 ani plus ...
"Mami, cand s-a nascut prima pisica si din ce?"
"Mami cum ajung desenele animate la noi in televizor?"
(Urmata de perla sotului meu "Ce faci ma ii explici televiziunea analogica, pai acum e digitala"
)
"Mami, de ce satelitii artificiali sunt mai mici decat cei naturali?"
(adica nu ii vedem ca pe Luna)
Mina - noua cred ca nu ne-a scapat nici o etapa. Ma mai uit uneori la copii mai mari si ma intreb doar "cand" ajungem acolo, niciodata "daca" ajungem acolo ....
Filofteia
- uite ca functionat sfatul tau. Sambata pe la ora 15.00
pe fi-mea o traznise dusul la vecina ... I-am zis ferm. Nu, la ora asta nu mergi nicaieri. Vorbim peste 2 ore, dupa ora 5.
Si n-a comentat. A zis "bine" si s-a intors la jucariile ei.
Magda - pitica ta inca nu are 5 ani si s-a gasit cineva sa-ti faca observatie ca nu saluta? 
Nu stiu daca e ok chestia cu jucaria ... la noi a functionat (dar era vorba de injuraturi
) acum vreo 2 ani. Dar eu zic ca ar trebui si sa-i promiti jucarie noua daca e model de politete 2 (sau 5) zile ... ca sa fie "fair" targul ![]()
Cu salutul eu am aplicat metoda exemplului propriu si exemplului celorlalti + cartea de bune maniere pentru copii + spus de 100 de ori pe zi ....
Cu alte cuvinte i-am zis sa salute cand salut si eu (asa ca eram atenta sa salut eu prima pe toata lumea
).
Monica a inceput sa aplice constat regulile simple de buna purtare la aproape 6 ani. Le aplica si inainte, dar mai sarea. Durata totala a exercitiului (de la nimic, ca fetita ta) pana la aplicare constanta a fost de 1 an (asta ca sa nu-ti faci iluzii ca incepe sa salute de maine
)
Bafta!
Sorana si Monica (6 ani)
"Daca oamenii sunt buni doar pentru ca se tem de o pedeapsa sii spera într-o rasplata, atunci chiar ca suntem o adunatura jalnica" - Albert Einstein
magda30 spune:
Sorana - multumesc de raspuns.
Da, mi s-a atras atentia, si inca de cine?
De soacra mea, care ar trebui sa stie cat stau cu gura pe ea. Dar ma rog... M-a intrebat "dar tu nu ii spui draga ce trebuie sa faca?" 
. No coment.
Apropo de "de ce-uri", "cum", "de unde"...
De ce e noapte si zi?
Pentru ca pamantul e rotund (avem un glob pamantesc mic pe care i l-am aratat) si se invarteste.
Dar cum.
Pai ... uite asa si asa.
Da, de ce e noate si zi?
Am luat o lanterna. Lanterna era soarele. Am invartit globul in dreptul lanternei aprinse. Si a inteles. ![]()
Da' cum e cu anotimpurile? ![]()
I-a desenat tac-su soarele si pamantul si cum se invarteste pamantul in jurul soarelui formand o elipsa si explicatii.
Se pare ca a inteles.
Acum face diferenta dintre elipsa si eclipsa. La inceput zicea ca pamantul se invarte in jurul soarelui dupa o ... eclipsa. ![]()
Da eu cum m-am nascut?
Pentru ca mami si tati s-au iubit mult si Doamne Doamne a zis ca sa avem un copilas, si acel copilas ai fost tu si ai stat la mami in burtica si ai iesit pe aici. I-am aratat operatia. Ca am nascut-o prin cezariana.
Dupa ceva timp era mandra si ii zicea lui tac-su ca ea acu nu are operatii dar o sa aiba si ea ca mami cand o sa faca un copil. ![]()
Dar pisicile si cainii cum nasc, ca doar nu ii opereaza nimeni? ![]()
I-am zis ca exista doctori si de animale. Nu a tinut. Pana la urma i-am zis ca pe la fundulet. Si pe moment s-a declarat multumita.
Exemplele pot continua. Consider ca noi trebuie sa le explicam cat mai pe intelesul lor, nici sa ii socam dar nici sa ii mintim, gen ca te-a adus barza sau alte minuni. Acum nu stiu cat de bine o fac... dar imi dau toata silinta. Imi pare rau ca nu pot sta mai mult timp cu ea din cauza serviciului. Ea merge la gradinita de la 2 ani si jumatate, apoi o iau ai mei si o tin la ei pana la 7 seara cand ies eu de la serviciu. Va dati seama ca ma vad cu ea treaza doar max. 3 ore pe zi. 
sorana spune:
Magda nu-ti mai face atatea griji 
3 ore timp de calitate pe zi + weekendul - nu stiu cate mame ofera mai mult (eu cam tot pe acolo sunt, maxim 4-5 ore seara).
In plus avem fetite si trebuie sa le aratam prin exemplu propriu ca trebuie sa fie independente, sa aiba serviciu, etc.
Foarte isteata fetita ta. Iar despre cum se fac copii ... timpul complica lucrurile. Adica "Dar tata ce face, de unde stii ca tata e tatal meu?" "Pai e o samanta de la tati in burta lui mami". "Dar cum ajunge samanta acolo?" 
E ... cum ajunge samanta
... cu greu ![]()
Sorana si Monica (6 ani)
Alexia27 spune:
Apropo de copii si cum vin ei. Am invatat-o pe fie-mea de la 2 ani ceva in sensul asta. Nu detalii tehnice si explicatii avansate, dar ea stie ca bebelusii stau in burtica la mami. Si acum de cate ori vede o graviduta imi zice "tanti are un bebe in burtica". Si are si niste desene animate foarte dragute cu o cartita desteapta foc, care ajuta o iepuroaica sa nasca 3 iepurasi mici. Si desenul arata clar cum si pe unde ies iepurasii. Ii place tare mult sa stau cu ea si sa ii explic, si pana acum nu a avut reactii adverse
. A luat-o ca atare. Copiii sunt mult mai intelepti decat le dam noi credit...
amoga spune:
| citat din mesajul lui sorana 3 ore timp de calitate pe zi + [...] |
Timp de calitate? Care-i ala?
A.M.
ps/ Hmm, poate unu' care are 480 de secunde pe minut :-)...